Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim zadasz pytanie - przeczytaj poniższą listę.

Poniższa lista to wykaz o najczęściej pytane przedmioty. Polecam użycie skrótu klawiszowego Ctrl+F żeby przyśpieszyć przeszukanie listy.

Każdy post pytający o przedmiot z listy będzie usunięty.

TAK - oznacza to, że można wziąć do poręcznego
NIE - istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wyrzucą
50/50 - trzeba mieć na uwadze ze moze zostać wyrzucone do śmieci, w zależności od humoru osoby na bramkach bezpieczeństwa

Płyny: max 100 ml każdy, max 10 sztuk w przeźroczystym woreczku o poj. max 1 litr

Może się zdarzyć, że ktoś przewiezie daną rzecz mimo statusu "NIE", jednak przewożąc rzecz oznaczoną jako "NIE" istnieje bardzo duża szansa, że dana rzecz nie zostanie dopuszczona do przewozu.
Istnieje także mała szansa, że mimo oznaczenia "TAK" dany obiekt będzie potraktowany na kontroli jako płyn lub jako rzecz zabroniona - prawo do oceny, czy dany przedmiot jest niebezpieczny posiada przede wszystkim osoba na bramkach.

Obcinarka do paznokci: TAK
Baterie: TAK - paluszki, powerbank, NIE - akumulator (np. samochodowy)
Aparat: TAK
Kosmetyki:
- pudry: TAK, PŁYN patrz wyżej (o ile nie w kamieniu)
- krem: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do paznokci: TAK, PŁYN patrz wyżej
- perfumy: TAK, PŁYN patrz wyżej
- dezodorant: TAK, PŁYN patrz wyżej (wyjątek: sztyft: TAK)
- szminka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pianka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- maszynka do golenia: TAK
- pianka do golenia: TAK, PŁYN patrz wyżej
- błyszczyk: TAK, PŁYN patrz wyżej
- tusz: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pilniczek: TAK
- nożyk: NIE
- nożyczki: NIE
- pasta do zębów: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do włosów: NIE
- aerozol: NIE

Papierosy: TAK (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Alkohol: TAK, PŁYN patrz wyżej (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Butelka pusta: TAK
Palnik: TAK
Laptop: TAK
Statyw: 50/50 (lepiej brać mniejsze)
Czekolada w tabliczce: TAK
Dżem: TAK, PŁYN patrz wyżej
Nóż: NIE
Nożyczki: NIE
Scyzoryk: NIE
Korkociąg: NIE
Ostrze: NIE
Parasol: 50/50 (lepiej brać małe parasolki składane)
Broń: NIE
Kanapki: TAK
Leki: TAK, w przypadku dużej ilości/niestandardowych (np. na receptę) wymagane może być zaświadczenie od lekarza na wszystkie leki (najlepiej po angielsku)
Syrop: TAK, PŁYN patrz wyżej
iPhone: TAK (o ile nie większa ilość)
Płyn do soczewek: TAK, PŁYN patrz wyżej
Klucze: TAK
Gaz: NIE
Koc: TAK
Sztućce: 50/50 (na pewno nie nóż)
Kable: TAK
Gaz pieprzowy: NIE
Ser: NIE (sery twarde czasami TAK, sery miękkie traktowane jak PŁYN patrz wyżej)
Owoce: TAK
Zapalniczka: 50/50
Buty: TAK
Grzałka: TAK
Czajnik: TAK
Blender: TAK
Zasilacz: TAK
Kieliszki: TAK
Zapałki: 50/50
Igła: 50/50
Krople do oczu: TAK
Słuchawki: TAK
Powerbank: TAK
Nabój: NIE
Cążki: TAK
Pierścionek: TAK
Kartusz: NIE
Oliwa: TAK, PŁYN patrz wyżej
Masło: TAK, PŁYN patrz wyżej
Prezerwatywy: TAK
Słodycze: o ile nie płyn, TAK
Segregator z metalową dźwignią: TAK
Śledzie/sledzie do namiotu: NIE (chyba, że plastikowe)

Źródło i oficjalna wykładnia ULC: http://ulc.gov.pl/pl/component/content/ ... ozwolonych

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2979 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122 ... 149  Następna
Autor Wiadomość
#2361 PostWysłany: 24 Sie 2018 18:21 

canaletto napisał(a):
czy kremy do opalania trzeba przewozić w poj. 100 ml

Bezapelacyjnie :!: nic co przypomina płyn (patrz np. żele, pasty do zębów itp itd) ma być w pojemnikach o max tej pojemności
 PM off  

Majówka w Hiszpanii 🌊🏖️ 4* hotel z wyżywieniem na Costa Brava za 2679 PLN Majówka w Hiszpanii 🌊🏖️ 4* hotel z wyżywieniem na Costa Brava za 2679 PLN
Tanio ❗️City break w Tallinie za 499 PLN 🇪🇪 Loty + 3 noce w hotelu ✈️🏨 Tanio ❗️City break w Tallinie za 499 PLN 🇪🇪 Loty + 3 noce w hotelu ✈️🏨
#2362 PostWysłany: 24 Sie 2018 18:23 
Awatar użytkownika

Loty: 128
Kilometry: 184 175
niebieski
@canaletto
W bagażu rejestrowanym mogą być i w pojemniku litrowym. W bagażu podręcznym, który nie będzie oddawany przy check-in razem z bagażami rejestrowanymi, krem tylko w pojemnikach maksymalnie 100 ml, i w przezroczystym zamykanym litrowym woreczku, tak jak inne płyny.
 Profil Relacje PM off  

#2363 PostWysłany: 25 Sie 2018 13:58 
Awatar użytkownika

Loty: 66
Kilometry: 178 849
Witam!

Znalazłem informację tutaj, że ludzie przewozili duże ilości oliwy w bagażu rejestrowanym. Też tak chcę zrobić bo będę leciał z Aten do Poznania Ryanem. Niestety w regulaminie ( i potwierdzone na infolinii) niby można mieć tylko 1L oliwy w bagażu. Pytanie moje takie, czy to zmieniło się niedawno czy zawsze było tylko nie sprawdzają tego tak dokładnie.

Dzięki za pomoc!
 Profil Relacje PM off  

#2364 PostWysłany: 26 Sie 2018 22:59 
Awatar użytkownika

Loty: 27
Kilometry: 45 291
Zbanowany
niebieski
Witam ;)

Odnośnie gazu pieprzowego. Na tej liście jest jako "nie", ale na skyscanner piszą, że można - https://www.skyscanner.pl/wiadomosci/10 ... o-samolotu . Podobnie jak z bronią palną (ciekawe czy kartusz z gazem też). Oczywiście chodzi o bagaż rejestrowany, w podręcznym na pewno nie
 Profil Relacje PM off  

#2365 PostWysłany: 27 Sie 2018 09:17 
Awatar użytkownika

niebieski
@NikodemFM
Ja bym się jednak bardziej sugerowała tym co jest na białej liście ULC i tej stronie, która na niej bazuje, a nie na stronie skyscanner.
http://www.ulc.gov.pl/_download/ochrona ... 260809.pdf
 Profil Relacje PM off  

#2366 PostWysłany: 28 Sie 2018 11:51 

Cześć :)

Znajomi przylatują mnie odwiedzić Wizzairem z Katowic i zastanawiam się czy w bagażu podręcznym mogą zabrać komplet klocków hamulcowych do mojego samochodu?

Czy są jakieś ograniczenia w kwestii metalowych rzeczy?

Pozdrawiam,
Mateusz
 Profil Relacje PM off  

#2367 PostWysłany: 28 Sie 2018 12:00 

złoty
Wg mnie bez problemu

Wysłane z taptaka.
 Profil Relacje PM off  

#2368 PostWysłany: 28 Sie 2018 12:01 

https://wizzair.com/pl-pl/informacje-i-uslugi/informacje-o-podrozy/baga%C5%BC#/
 Profil Relacje PM off  

#2369 PostWysłany: 28 Sie 2018 20:21 

Hej, przede mną mój pierwszy lot i zastanawiam się czy w bagażu podręcznym mogę przewieź metalowy kijek do GoPro. Zdjęcie poniżej.

Image
 Profil Relacje PM off  

#2370 PostWysłany: 29 Sie 2018 11:41 

Loty: 85
Kilometry: 222 971
Hmm, przeglądnąłem różne listy i nie znalazłem nigdzie odpowiedzi. Czy ktoś wie, czy w bagażu rejestrowanym można przewieźć butlę z helem (nabitą, pojemność kilka litrów).

Według zestawień nie można przewozić sprężonego gazu, ale w nawiasie zaznaczono propan i butan - czyli chodzi o gazy palne (choć wodoru nie ma na liście to pewnie też nie). A także nie wolno przewozić nabitych butli tlenowych w tym nurkowych, palników itp. badziewi z tlenem. Nie ma nic o innych gazach. Hel jako gaz szlachetny nie wchodzi w żadne reakcje, ale czy samo to, że jest w butli pod ciśnieniem go nie dyskwalifikuje? Żadne listy ULC i wyszukiwarka nie pomogły.

#2371 PostWysłany: 29 Sie 2018 12:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Pozostaje chyba tylko wysłać oficjalne zapytania i do linii lotniczej i do obsługi lotniska czy jest to dozwolone i jaki to zorganizować jeśli jest to dozwolone.
 Profil Relacje PM off  

#2372 PostWysłany: 29 Sie 2018 12:35 

Loty: 85
Kilometry: 222 971
To pewnie od razu odpowiedzą, że nie :)

Ale patrząc na najbardziej szczegółowe listy, to ich kompilacja raczej zniechęca. Butle z gazem podklasy 2.2 raczej tylko do zastosowań medycznych (np. do protez kończyn). W innych wypadkach jest mowa o aerozolach z gazem podklasy 2.2 (nietrujące i niewybuchowe), to wtedy w rejestrowanym max 0,5kg jeden i max 4 szt. na bagaż. Tu butla ma prawie 4kg i około 300l sprężonego gazu, to pewnie od razu poślą na księżyc. Pewnie wystarczy już oznaczenie w transporcie H280 - czyli ogrzanie grozi wybuchem.
Cicha_Woda lubi ten post.

#2373 PostWysłany: 03 Wrz 2018 20:52 

Witam. Niedługo lecę wizzair do Eidenhoven. Dzisiaj dzwoniłam na infolinię tych linii lotniczych i poinformowano mnie aby przewozić leki muszę mieć najlepiej zaświadczenie od lekarza a czy ktoś wie jak ono ma wyglądać?Chodzi o tabletki antykoncepcyjne, euthyrox,divascan i nalgesin-są to tabletki na receptę od różnych lekarzy i chcę je przewieźć w bagażu podręcznym. Jeśli chodzi o kosmetyki to czy np cienie do powiek,krem w oryginalnym opakowani 50ml,pastę do zębów itp mogę zabrać ze sobą bez problemu oraz suszarkę i prostownicę do włosów? Lecę samolotem pierwszy raz w życiu więc naprawdę będę wdzięczna za każdą pomoc. Z tego co wyczytałam to na pokład samolotu nie mogę zabrać nawet zwykłej damskiej torebki, więc jak mam zabrać portfel, dokumenty,klucze od domu itp czy mam to schować w bagażu podręcznym który pewnie będzie i tak w luku bagażowym czy jakoś mogę zabrać to na pokład samolotu. Mam też kilka pytań dotyczących odprawy. Czy ktoś mógłby mi pomóc czy znajdę coś na ten temat tutaj na forum?
 Profil Relacje PM off  

#2374 PostWysłany: 03 Wrz 2018 21:59 

srebrny
@Meegi Portfel,klucze ,telefon i inne drobiazgi możesz w razie oddania bagażu do luku mieć w np.malutkim plecaku,torebce,nerce itp. kosmetyki w opakowaniach do 100 ml pakujesz do przezroczystego woreczka ,są dozwolone w podręcznym.Leki też można mieć byle nie w hurtowych ilościach ;) Być może niektóre wymagają zaświadczenia,zwykle jeśli jest tego mało, na krótki wyjazd nikt się nie czepia.Na temat odprawy są informacje na stronie Wizzair,poczytaj też wizzair-zakup-biletow-odprawa,225,46492
 Profil Relacje PM off
Cicha_Woda lubi ten post.

#2375 PostWysłany: 04 Wrz 2018 09:23 

Miriam jadę na 4 dni w sumie więc jeśli chodzi o leki to potrzebuję tylko po 1 blistrze nic więcej,ale martwi mnie to że na infolinii mówili mi coś o zaświadczeniu.A prostownicę i suszarkę też można zabrać w podręcznym?Czyli jakąś niedużą damską torebkę mogę zabrać na pokład nie dopłacając nic więcej?
 Profil Relacje PM off  

#2376 PostWysłany: 04 Wrz 2018 10:01 
Awatar użytkownika

niebieski
@Meegi leki nawet takie na receptę, ale na własny użytek i na kilka dni, czy na kilka tygodni można przewozić. Sama oprócz standardowych leków przeciwbólowych, na przeziębienia, czy na problemy żołądkowe wożę też ketonal (ten silny na receptę) oraz krople do oczu (też na receptę - te krople dorzucam do woreczka z płynami) i na kilkunastu lotach w ciągu ostatniego roku nikt się tym nie zainteresował, a żadnych zaświadczeń od lekarzy nie mam. I tak jaki pisze @miriam możesz leki oraz klucze, portfel i dokumenty, telefon oraz wszelką inną elektronikę, również laptop i aparat włożyć do małej torebki, plecaczka czy zwykłej reklamówki i zabrać to na pokład samolotu. Suszarkę do włosów i prostownicę możesz zostawić w bagażu oddawanym do luku. Jeśli masz na myśli np. suszarkę do włosów na baterie to pamiętaj by je wyjąć z urządzenia i najlepiej zabrać na pokład razem z innymi rzeczami.
 Profil Relacje PM off
cccc lubi ten post.

#2377 PostWysłany: 06 Wrz 2018 21:07 

Cicha_Woda dziękuje. Mam jeszcze pytanko odnośnie przewozu papierosów do Holandii w bagażu podręcznym, ponieważ dokładnie na forum nie mogłam znaleźć tego. Chodzi mi o to jaki jest limit tych papierosów jeśli chodzi o przewiezienie i czy może wiecie czy czasem nie wychodziłoby taniej kupić je gdzieś w sklepie na lotnisku w Gdańsku,może ktoś z was orientuje się jaka jest mniej więcej cena marlboro gold?
 Profil Relacje PM off  

#2378 PostWysłany: 07 Wrz 2018 09:02 
Awatar użytkownika

niebieski
@Meegi Z tego co wiem to Holandia nie ustalała odrębnych limitów na wyroby tytoniowe i alkohol, niż unia europejska zatem maksymalnie można przewieźć 800 sztuk papierosów na własny użytek. W cenach się nie orientuję, ale w sklepie bezcłowym na lotnisku w obrębie unii europejskiej będzie drożej, niż gdzieś na mieście.
A więcej informacji o limitach jest tu:
https://europa.eu/youreurope/citizens/t ... dex_pl.htm
 Profil Relacje PM off
miriam lubi ten post.

#2379 PostWysłany: 07 Wrz 2018 09:12 

srebrny
@Meegi Wolno tak jak napisała @Cicha_Woda,kupienie na lotnisku jeśli do UE ma tylko sens ze względu na oszczędność miejsca w podręcznym,bo to co kupisz na bezcłówce możesz wnieść dodatkowo w reklamówce,w którą ci to pakują.
 Profil Relacje PM off  

#2380 PostWysłany: 09 Wrz 2018 18:06 

Loty: 86
Kilometry: 165 130
Zbanowany
Ja podbiję swoje pytanie odnośnie jedzenia a konkretnie chrzanu japońskiego: są jakieś limity? Ostatnio przewoziłem, ale jeden- dwa korzenie. Można tego więcej zabrać? Pytam bo niektóre produkty spożywcze można, ale w limicie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2979 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122 ... 149  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości