Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Lis 2025 12:32 

platynowy
Ciqikou, zwane niegdyś Longyin Town i "Małym Chongqing", to ponad tysiącletnie, dobrze zachowane stare miasto położone w dzielnicy Shapingba, nad rzeką Jialing.
https://maps.app.goo.gl/AMyS9rRFGTVLL71d9

To jedno z wielu takich miejsc w Chinach, trochę podobnych do siebie, no ale jeśli ktoś będzie miał np. layover w CKG i chciałby coś takiego zobaczyć to na pewno warto. Dojazd autobusem z centrum Chongqing trwa ok 45-60 minut i kosztuje 2 RMB, jak zawsze pokieruje Was Amap. Po drodze z centrum przejeżdża się też obok słynnej Liziba Station, a ponieważ w tym miejscu chyba zawsze jest korek to bez problemu z autobusu zobaczycie też sławny monorail wjeżdżający do budynku.

ImageImage

Warto pojechać tam rano, bo ok. 9:30-10:00 robi się już tłocznie, także z uwagi na przyjeżdżające autokary z wycieczkami. Biletów wstępu brak.

Ciqikou pochodzi z czasów dynastii Ming i Qing, z kamiennymi alejkami, drewnianymi domami, czerwonymi lampionami i zabytkowymi herbaciarniami, warsztatami rękodzieła, kocimi kawiarniami (znalazłem takie ze cztery) i wszelakimi innymi atrakcjami. Można postrzelać z łuku, oglądać panoramę okolicznych dzielnic Chongqing z brzegu rzeki Jialang, spróbować wielu regionalnych specjałów, odwiedzić świątynie lub po prostu poszwędać się do woli. Drewniana zabudowa oczywiście nie ma tysiąca lat bo to niemożliwe, natomiast w połączeniu z kamiennymi elementami i tak robi świetne wrażenie. Pierwsze co trzeba zrobić po wejściu na teren ancient town, to opuścić główne trakty piesze, którymi płynie tradycyjnie chiński tłum ludzi.

ImageImage

Spędziłem tam ok. trzy godziny na eksploracji uliczek i zaułków - poza głównymi alejami jest bardzo komfortowo, tzn. brak tłumów.

ImageImageImageImageImageImage
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯 Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯
Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍 Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍
#2 PostWysłany: 30 Lis 2025 13:32 

srebrny
"To jedno z wielu takich miejsc w Chinach, trochę podobnych do siebie" Takie samo miałem wrażenie i na tym się chyba kończą nasze wspólne odczucia. Gdy widzę te "stare" chińskie miasta to nigdy nie wiem czy zbudowano je setki lat temu czy wczoraj. :roll:
Jak dla mnie to jedno wielkie centrum handlowe z tłumem ludzi i nachalnymi sprzedawcami. Choć rzeczywiście jak się zejdzie z głównego szlaku, to jest pustawo. Jakoś ładniej wygląda to na twoich zdjęciach niż na moich. :lol:

Natomiast polecam jednak jechać metrem, stacja "Ciqikou" linia metra 1. Przejazd prawdopodobnie wyjdzie 2 razy drożej niż autobus, ale zawsze to sprawniejszy i pewniejszy środek transportu.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#3 PostWysłany: 30 Lis 2025 13:50 

platynowy
Widziałem ponad 10 takich miejsc w Chinach. Z jednej strony wszystkie są "Krupówkami" wypełnionymi tłumem ludzi, rzędami knajp i sklepów z tym samym. Z drugiej strony niemal w każdym wystarczy odejść na bok, aby znaleźć spokój, autentyczne warsztaty rękodzieła oraz warte zdjęć widoki. Niektóre "ancient towns" są ciekawsze niż inne, natomiast wiele osób ma ograniczoną ilość czasu (np. robi tylko layover w Chinach) i wtedy może to być ciekawy pomysł na spędzenie kilku godzin.

Mnie akurat pasował dojazd autobusem, niezależnie od kosztu - chyba się zgodzimy, że w chińskich miastach jest on właściwie pomijalny. Amap pokazywał podobny czas dojazdu, a metro ma jednak ten minus że po drodze ciężko coś zobaczyć. Jadąc autobusem, szczególnie poza centrum, można zobaczyć "prawdziwe" miasto gdzie żyją ludzie. Poza tym wiele razy zobaczyłem coś ciekawego i po prostu wysiadłem z autobusu, pooglądałem, i wsiadłem do kolejnego autobusu na tej samej trasie.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość