Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Ceny hoteli w czasie
#1 PostWysłany: 24 Kwi 2012 00:12 
Awatar użytkownika

Loty: 79
Kilometry: 145 385
Nie widziałam tu takiego tematu, więc mam takie ogólne pytanie. :D

Dotychczas organizowałam sobie wakacje self-made tylko raz - w zeszłym roku i to na koniec września, takie last minute, bo lot zarezerwowany równy miesiąc wcześniej, hotel jakieś 10-12 dni przed wylotem. Ceny były do zaakceptowania (60 zł za noc na osobę, Riwiera Adriatycka).

Teraz lecę na okres sezonowy, tj. koniec sierpnia (Majorka). Przeglądam strony hoteli i zastanawiam się, czy będą one tanieć, czy drożeć? Jest jakaś zasada, czy tak jak z lotami - z dnia na dzień czasem skok na taniej/drożej?
Jedyne co zdążyłam zaobserwować, to że jak zostaje zaledwie kilka dni do wybranego przez nas terminu to ceny spadają, żeby ktoś to zarezerwował w końcu. Ale czy zawsze i czy można na to liczyć w sezonie? Czy zostanie sama "drożyzna"?

Zapewne wielu z Was rezerwowało wakacje z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem i może opisać swoje doświadczenie w obserwacji serwisów ho(s)telowych. :D

Z góry dziękuję i mam nadzieję, że nie powielam tematu (jeżeli tak, proszę o link ;f).

6 months hitch-hiking through India-Nepal & Southeast Asia
2 months volunteering on paradise island in Cambodia
6 months hitch-hiking through South America
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach
Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎 Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎
#2 PostWysłany: 24 Kwi 2012 00:25 

HON fly4free
Nie ma żadnych uniwersalnych reguł.
Wszystko zalezy od tego gdzie, kiedy i jaki hotel, jakie jest obłożenie w danym momencie i.t.d.
Duże sieci stosują określoną i dośc łatwo przewidywalną politykę cenową - im wcześniej, tym lepiej (najtaniej), ale zarazem b. często rezerwacje są niezmienialne i nierefundowalne w razie odwołania/no show (podobnie jak bilety lotnicze). Im bliżej daty, tym stawki stają się wyższe z tym że w hotelach typowo miejskich w tygodniu są droższe niż w weekendy, z kolei w hotelach w miejscach wypoczynkowych na odwrót. Czasami na 1-2 dni przed datą pojawiają się ponownie tańsze stawki typu LM - ale nie jest to regułą i jest uzależnione od wielu czynników np. poziomu wypełnienia. Łatwiej o takie stawki na weekend niż w tygodniu.

W przypadku obiektów poza sieciowych trudniej o jakieś jednolite mechanizmy: tutaj właścielel ad hoc decyduje co zrobić ze stawkami - chyba jedyna metoda to obserować co sie dzieje i na tej podstawie wyczuć polityke danego obiektu.

Do tego jest ryzyko braku miejsc w danym obiekcie na dany okres.

Jeśli chodzi o moja metodę:
W przypadku wyjazdów zaplanowanych z wiekszych wyprzedzeniem z reguły od razu dokonuje rezerwacji w jakims standardowym hotelu, ktory spełnia moje oczekiwania w danym miejscu pod względem ceny, lokalizacji, standardu - rezerwacja jest zawsze flex tzn moge ją odwołac bezplatnie do 1-2 dni przed przyjazdem (najczęsciej korzystam z booking.com) . Później na spokojnie obserwuje regularnie oferty hoteli w danym miejscu i wtedy z jednej strony mam zabezpieczone już miejsca wczesniej, a z drugiej swobodę w wyszukiwaniu lepszych od tej pierwotnej ofert promocyjnych.
Nierzadko zdarza sie tak, że dzieki tej metodzie ostatecznie zamiast zatrzymac sie np. w przeciętnym hotelu 3* w danym miejscu w tej samej cenie później udaje mi sie znaleźć 5* bo akurat jest jakaś promocja, albo oferta specjalna, bądź dobra oferta ktoregoś pośrednika.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości