Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 615 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 31  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Budapeszt
#41 PostWysłany: 02 Maj 2012 17:53 

Z serii bylam-wrocilam, moze sie komus przyda:
- nie wymieniac pieniedzy w Interchange / takie pomaranczowe logo i wystroj / najgorszy kurs, niestety tylko takie sa na lotnisku
- nie kupowalismy biletow 3 ani 7 dniowych a zwiedzanie calego miasta zmiescilo sie w 5 biletach jednorazowych.
- na laznie Szechenyi warto zabrac cos do jedzenia i picia / sa kurki z pitna woda / i mozna spokojnie spedzic tam caly dzien. my mielismy 2 podejscia: za 1 razem calkowicie zamkniety byl basen na zewnatrz z tymi bajerami a za drugim razem spuscili wode z basenu 40'C tez tego na zewnatrz - poniewaz ktos zalatwil do niego potrzebe fizjologiczna stala :evil:
-na zwiedzanie parlamentu warto zarezerowac sobie bilet wczesniej, my bylismy w niedziele i tylko osoby z wczesniejsza rezerwacja byly wpuszczane a te ktore staly w kolejce odchodzily z niczym.
-ciekawe wycieczki z przewodnikiem po ang za '' free '' - oplata co laska na koniec http://www.triptobudapest.hu/
- roznica w cenach pamiatek i dupereli na ulicy Vaci co najmniej 200% tej samej rzeczy - mozna sie przejsc i porownac.
PIEKNE MIASTO!

Ostatnio edytowany przez Spacja, 02 Maj 2012 23:57, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Wyspach Zielonego Przylądka 🌴🏝️ ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel z all inclusive za 4049 PLN Relaks na Wyspach Zielonego Przylądka 🌴🏝️ ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel z all inclusive za 4049 PLN
HIT 🔥 Loty na Mauritius od 1734 PLN 😍✈️🏝️ HIT 🔥 Loty na Mauritius od 1734 PLN 😍✈️🏝️
#42 PostWysłany: 02 Maj 2012 19:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Kolejna atrakcja :D jestem ciekaw kiedy dotrze do Polski

http://beer-race-budapest.dreipage2.de/ ... 44735.html

#43 PostWysłany: 02 Maj 2012 22:50 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
To i ja podzielę się wrażeniami:

Spaliśmy w Hostelu Marco Polo Top Hostel 500m od synagogi. Za noclegi zapłaciliśmy 10E od osoby za 4 noce dzięki kodom zniżkowym z lastminute.de. Dostaliśmy pokój 4 osobowy, rezerwowałem miejsca w 12 więc super. Łazienka w pokoju. Hostel uważam za bardzo fajny i bardzo polecam. Darmowa przechowalnia bagażu dla gości, darmowy depozyt, przy recepcji WIFI. Na dole znajduje się klub, w komentarzach w internecie można było znaleźć opinię, że głośno. Spałem 2 piętra nad nim i nic nie słyszałem. Śniadanie w hostelu przyzwoite 700 HUF od osoby można się raz skusić.Codziennie to samo :P
Zaraz obok hostelu znajduje się TESCO EXSSPRESZ :) więc jest gdzie tanio się zaopatrzeć.
Polecam branie kasy z bankomatu. Brałem z karty obsługiwanej przez BZWBK i mBank. Kursy bardzo dobre ale mBank miał mniej korzystny niż BZWBK.

Mając hostel w Centrum z komunikacji korzystaliśmy tylko w trakcie dojazdu z i na lotnisko. Kupiliśmy na 2 osoby bilet 10 przejazdowy. Wiedzieliśmy, że zostaną nam 2 bilety więc raz jak nam się spieszyło podjechaliśmy metrem M1 na baseny. Warto się przejechać i podziwiać zabytkową linię.

Do parlamentu weszliśmy w tym samym dniu, w którym stanęliśmy w kolejce co więcej wydaje mi się, że nie było opcji zakupu biletu na inny dzień. Byliśmy pod Parlamentem o 8.45 załapaliśmy się na ostatnią angielskojęzyczną wycieczkę o 12.45. Więc na pewno trzeba tam podskoczyć z rana. Od 8 jest sprzedaż biletów a o 10 pierwsza wycieczka. Obywatele EU wchodzą za free. Warto zwiedzić, wnętrze bardzo ładne.

Na baseny Szechenyi czekaliśmy godzinę w kolejce przy głównym wejściu, która nie była duża ale szła masakrycznie wolno... Ale jest sposób, żeby dostać się szybciej. Co kilkanaście minut podchodził na przód kolejki, pracownik mówiący po angielsku i prosi aby 15-20 osób poszło z nim bo wprowadzi on innym wejściem. Za pierwszym razem staliśmy zbyt daleko i nie usłyszeliśmy całości za drugi razem się załapaliśmy, ludzie nie bardzo wierzą lub nie rozumieją i z nami poszły jeszcze tylko 3 osoby .... Więc jak ktoś będzie szedł z grupką osób z kolejki w inną stronę i będzie ubrany w strój obsługi śmiało można iść za nim.

W Budapeszcie mnóstwo fajnych knajpek i kawiarni. W przystępnych cenach, warto jednak odejść nawet 100m od głównych traktów turystycznych (jak wszędzie) i już jest ulga dla portfela.

Jeżeli, ktoś jedzie i chce wydać jak najmniej warto rozważyć opcję obiadu u "chińczyka". Zjedliśmy dwa takie. Porcje takie, że ledwie można przejeść. Idealnie na przeciwko synagogi za dwie osoby zapłaciliśmy 1300 HUF (19,50zł) a niedaleko budańskiej starówki 1600 HUF.

Polecam cudowną kawiarnię "Gerloczy" na ulicy Gerloczy nieopodal synagogi i placu Deak. Knajpka jest na parterze brdzo ładnej kamienicy, przyjemna muzyka, bardzo miła obsługa, stolikom na zewnątrz za parasol służy ogromne drzewa (pod którym zawieszony jest bajerancki zielony rower) na każdym stoliku biały obrus zmieniany przez obsługę gdy tylko się czymś zabrudzi przed nas Ceny jedzenia nie są wyższe niż przy traktach turystycznych. Za dwie frape zapłaciliśmy 1200HUF

Koniecznie trzeba się wybrać na wieczorny spacer nad Dunaj.

Warto odwiedzić wyspę świętej Małgorzaty i przysiąść w jednej z kanajpek. Za piwko z widokiem na Budę zapłaciliśmy ok 400 HUF.

A i jeszcze jedno polecam wejście do kościoła św. Stefana. Środek bardzo ładny. Nam udało się wejść za free podczas mszy więc nie wszystko zobaczyliśmy bo nie chcieliśmy przeszkadzać ale robi wrażenie w środku.

Na terminalu T1 po przejściu kontroli bezpieczeństwa jest bardzo mało miejsca i robi się ciasno gdy jest odprawiany jeden samolot. Warto wejść po schodach, tak jak do restauracji i na pierwszym piętrze jest druga, mała poczekalnia w której można znaleźć miejsce siedzące a na drugim trzecia poczekalnia, która jak wylatywaliśmy była pusta! gdy na dole był straszny tłok. Dla pasjonatów lotnictwa dodam, że fajny widok na lotnisko szczególnie na płytę postojową przy T1.
JarekGdynia uważa post za pomocny.

#44 PostWysłany: 03 Maj 2012 00:02 

sprostowanie co do biletow do parlamenu: nie da sie kupic/dostac biletow na nastepny dzien.
Ja pod parlament przyszlam z rezerwacja o 9.45 by wejsc na wycieczke o 10.00.
A do budynku Szechenyi sa co najmniej 2 rozne wejscia a niedaleko w budkach w kierunku na zoo calkiem dobre langosze.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 03 Maj 2012 12:56 

Loty: 178
Kilometry: 400 854
niebieski
Troche praktykaliow: http://mrowisko.wordpress.com/2012/04/2 ... budapeszt/
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 04 Maj 2012 06:38 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 154 967
niebieski
Czy ktoś kto rezerwował sobie tour po Parlamencie, może napisać jak długo czekał na odpowiedź z ich strony, po wysłaniu maila?
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Budapeszti
#47 PostWysłany: 04 Maj 2012 08:31 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
niebieski
Ja dość długo - chyba 5 dni. Piszą ze trzeba wydrukować ale bez problemu można potwierdzenie pokazać na ekranie telefonu. Trzeba podejść na początek kolejki "for buying tickets" i powiedzieć guardowi, że mamy rezerwację
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 04 Maj 2012 15:32 
Awatar użytkownika

niebieski
dzięki za informacje, obejrzałem filmik z wnętrza i jestem zachwycony :) nie chcę tego przegapić, więc wolę mięć rezerwację :)
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 04 Maj 2012 21:16 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
ja napisalem do nich meila tydzien temu. .. cały czas cisza
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 04 Maj 2012 22:34 
Awatar użytkownika

suszek napisał(a):
ja napisalem do nich meila tydzien temu. .. cały czas cisza

Ja tez nie dostałem, a z Budapesztu zdążyłem już wrócić :)
Podszedłem rano pod Parlament, ale kolejka była masakryczna, wieć odpuściłem, może innym razem.

#51 PostWysłany: 04 Maj 2012 23:10 

Ja dostalam po kilku godzinach.
Wysylacie pod ten adres?: idegenforgalom@parlament.hu
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 04 Maj 2012 23:24 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
Spacja napisał(a):

wyslane bylo na idegenv@parlament.hu ...
dzieki za odpowiedz, wyslalem jeszcze raz na ten poprawny, dam znac jak cos przyjdzie
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 04 Maj 2012 23:46 

Loty: 61
Kilometry: 102 896
niebieski
Spróbujcie po węgiersku jak macie jakichś znajomych Węgrów. My pisaliśmy po angielsku to żadnej odpowiedzi przez pare dni, mieliśmy już wyjeżdżać to znajomy się zaoferował, że spróbuje i po godzinie już było potwierdzenie rezerwacji ;)

Ale w sumie parlament jakoś bez rewelacji i tylko pół godziny tour :P
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 04 Maj 2012 23:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Spacja napisał(a):

a kiedy wysyłałaś? ja wysłałem na tego samego maila, czekam 3 dzień... maila posłałem w języku angielskim
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 05 Maj 2012 00:04 

No wysylalam zanim pojechalam do Budapesztu,pod koniec kwietnia - a teraz juz wrocilam.
Jeszcze raz sprawdzilam maila, ja im wyslalam to:

Hello,
I would like to book two tickets for the English speaking tour of Parliament on Sunday 29th of April at
10 o'clock. Thank you

i dostalam od nich odpowiedz po kilku godzinach.

Generalnie pod parlamentem byla mega kolejka i syf , osoby staly w kolejce i nikt im nie mowil ze juz nie maja szans wejsc w tym samym dniu.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 11 Maj 2012 22:56 

wiolaczek napisał(a):
Witam,
Czy ktoś może wybiera się do Budapesztu 12.05.1012 z Krakowa Ryanairem? :)

Ja lecę :)))
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 13 Maj 2012 23:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Był ktoś może w tych labiryntach pod Wzgórzem Zamkowym?

http://www.budapeszt.infinity.waw.pl/jo ... &Itemid=49

Jak generalnie z cenami wstępów w Budapeszcie?
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 14 Maj 2012 00:15 

jak byłam we wrześniu 2011, to labirynt był zamknięty ;/
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 14 Maj 2012 00:19 
Awatar użytkownika

niebieski
faktycznie, info z ich strony, że po 27 latach całkowicie zamknięte... ;/
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 14 Maj 2012 23:52 
Awatar użytkownika

Loty: 78
Kilometry: 90 328
Spacja napisał(a):
No wysylalam zanim pojechalam do Budapesztu,pod koniec kwietnia - a teraz juz wrocilam.
Jeszcze raz sprawdzilam maila, ja im wyslalam to:

Hello,
I would like to book two tickets for the English speaking tour of Parliament on Sunday 29th of April at
10 o'clock. Thank you

i dostalam od nich odpowiedz po kilku godzinach.

Generalnie pod parlamentem byla mega kolejka i syf , osoby staly w kolejce i nikt im nie mowil ze juz nie maja szans wejsc w tym samym dniu.

Ja wysłałem maila dzisiaj rano (14.05) czyli koło 10:00 i po ok. 2 godzinach dostałem potwierdzenie rezerwacji. Chciałem na 10:00 15 maja ale w potwierdzeniu podana jest 14:00 15 maja, pewnie na rano już nie było miejsc (14 też pasuje).
Wysyłałem na adres podany przez spację czyli: idegenforgalom@parlament.hu
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 615 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 31  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość