Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 125 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 24 Sie 2025 19:58 

@Kothson wiem, ale chargeback zwróci tylko oryginalną kwotę, która jest względnie niska (50 zł jakieś płaciłem), a mi przysługuje jeszcze kilkukrotnie wyższe odszkodowanie za lot odwołany dzień przed wylotem bez lotu alternatywnego tego samego dnia według hinduskich przepisów i to właśnie o nie się ubiegałem. Natomiast chyba sytuacja już dojrzała do tego, aby się poddać i wziąć faktycznie zwrot tylko oryginalnej kwoty, co pewnie pójdzie szybciej. Szczerze mówiąc zapomniałem o tym locie :D

Wszystko nie zmienia faktu, że Booking jest wybitnie niepomocny i mówi, że zwróci kasę, jak ją dostanie, ale to ja muszę się o zwrot ubiegać i z nim nie zamierzają z tym sami zrobić (a pytałem o oryginalną kwotę, bez odszkodowania, bo na odszkodowanie pomysł pojawił się później). Linia Alliance Air również nie ułatwia: ostatnia odpowiedź od nich, jaką dostałem, to "Request you to contact on the below mentioned call center number along with your PNR for making the changes after completing verification procedure." z numerem telefonu. A "verification procedure" kończy się na tym, że biuro podróży ma się z nimi skontaktować i że ze mną nie chcą gadać. Opisałem to Bookingowi i w skrócie odpisali, że trudno i że nic nie zamierzają z tym zrobić.

Ogólnie nie polecam ani jednych, ani drugich, ale rezerwując loty przez Bookinga w Indiach zaoszczędziłem więcej kasy niż stracę nawet jak z tego lotu nigdy żadnego zwrotu nie dostanę, więc nie narzekam :D
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#122 PostWysłany: 24 Sie 2025 20:16 

platynowy
kek napisał(a):
Natomiast chyba sytuacja już dojrzała do tego, aby się poddać i wziąć faktycznie zwrot tylko oryginalnej kwoty, co pewnie pójdzie szybciej.

Oryginalnej też już nie weźmiesz, bo na zgłoszenie chargeback'u jest 120/180 dni.

W Indiach nie ma zdaje się rozporządzenia analogicznego do WE 261/2004, więc nie wiem za co miałbyś dostać "odszkodowanie".

Trzeba znać swoje prawa i odpowiednio reagować. Jest chargeback za oryginalny lot, są ubezpieczenia w przypadku problemów podczas podróży (nowe loty, hotele). Jeżeli u ciebie trwa to 12 miesięcy, a ty nadal jesteś w punkcie wyjścia, to raczej wskutek swojego zaniedbania, a nie pośrednika.
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 24 Sie 2025 20:24 

@Kothson jesteś tego pewien? Znalazłem to: https://img.static-kl.com/m/10f95294002 ... 9-docx.pdf (Civil Aviation Requirement, Section - 3, Series M Part IV) i to na tę regulację się powoływałem ubiegając się o zwrot. Wydaje się analogiczna do WE 261/2004. Według punktu 3.3.2 b) należy mi się 7500 INR (312 zł) odszkodowania, chyba że znalazłem przepis, który nie ma mocy prawnej, natomiast do tej pory support nie próbował podważyć mocy prawnej tego dokumentu i nawet ChatGPT twierdzi, że powinno obowiązywać :D
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 24 Sie 2025 20:37 

platynowy
Wciąż nie rozumiem, dlaczego booking miałby pośredniczyć w walce o twoje odszkodowanie.
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 24 Sie 2025 20:44 

@Kothson o odszkodowanie nie i o to do nich zarzutów absolutnie żadnych nie mam, ale o zwrot oryginalnej ceny biletu, którą zapłaciłem, już tak. A powinien dlatego, że jest biurem podróży, które sprzedało bilet linii lotniczej, która wymaga, aby to biuro podróży zawnioskowało o zwrot, a nie pasażer
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 125 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości