Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 427 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22  Następna
Autor Wiadomość
#381 PostWysłany: 12 Lut 2023 15:52 
Awatar użytkownika

Loty: 58
Kilometry: 65 080
@Zeus
Zapoznałem się z poprzednimi wpisami ale to nie rozwiało moich wątpliwości. Dziękuje za błyskawiczny odzew. Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

Odkryj kanaryjskie cuda od 149 PLN! 🌴🌋 Loty w jedną stronę na Teneryfę, Fuerteventurę i Lanzarote ✨ Odkryj kanaryjskie cuda od 149 PLN! 🌴🌋 Loty w jedną stronę na Teneryfę, Fuerteventurę i Lanzarote ✨
Majorka tylko dla dorosłych 🌴🔞 Tydzień w 4* hotelu przy plaży z wyżywieniem za 2799 PLN ✨ Majorka tylko dla dorosłych 🌴🔞 Tydzień w 4* hotelu przy plaży z wyżywieniem za 2799 PLN ✨
#382 PostWysłany: 12 Lut 2023 15:54 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
@mexico ale wszystko jest opisane bardzo dobrze.korzystalem z porad w poprzednich postach i zaoszczedzilem 13€ :)
Zeus lubi ten post.

#383 PostWysłany: 12 Lut 2023 21:54 

Loty: 40
Kilometry: 24 863
niebieski
Ja niestety nie ;). Zakładałem, że taki bilet kolejką (a nie czytałem wątku) może kosztować góra 5€. A, że zależało mi na czasie (i była kolejka do automatu) wybrałem opcję pay&go. Dopiero po powrocie do kraju zorientowałem się, że skasowało 11€ na wejściu i 1,7€ na powrocie. Trochę mnie zdziwiło, że dwie Polki po przybyciu na lotnisko udały się na autobus, a nie kolejkę. Teraz rozumiem dlaczego. Choć w sumie przejażdżka takim rolercoasterem musi kosztować, bo za rozrywki się płaci :D.
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.

#384 PostWysłany: 13 Lut 2023 00:22 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
W większości powtarzam informacje już podawane, ale np. info o 75 minutach ważności jest dla mnie nowe:

Transport z lotniska do centrum:
1. "pociąg" - Marconi Express 11 euro w jedną stronę, 20e w dwie, także https://www.marconiexpress.it/
2. Autobus linia 944: https://www.tper.it/navettaaeroporto zatrzymuje się niedaleko od pociagu, 4 euro. "Z biletem wahadłowym Ospedale Maggiore - Airport możesz także korzystać z innych środków transportu publicznego w obszarze miejskim Bolonii w ciągu 75 minut ważności, zawsze potwierdzanej przy każdym wjeździe."

Czy jest jakiś odpowiednik jakdojade.pl (strona lub aplikacja)? Tak żeby można było podać adres albo wskazać na mapce skąd/dokąd i wyszuka dostępne połączenia?
 Profil Relacje PM off  

#385 PostWysłany: 13 Lut 2023 01:50 

Google Mapsy dobrze ogarniały transport publiczny w Bolonii.
 Profil Relacje PM off  

#386 PostWysłany: 13 Lut 2023 07:21 

złoty
Jest tez lokalna aplikacja roger, o której już tu była mowa. Można w niej kupić także bilety na komunikacje miejską.
 Profil Relacje PM off  

#387 PostWysłany: 23 Lut 2023 22:19 

srebrny
Automaty biletowe na lotnisku, przynajmniej te koło przystanku autobusowego, nie pozwalały na użycie karty, tylko gotówka. Chyba była jakaś awaria, na ekranie był komunikat.

Kupiłem więc bilet w autobusie. Trzeba mieć kartę kredytową, chyba nie da się inaczej (ani gotówka ani debetową). Widziałem że komuś jakiś revolut zaakceptowało. Przykłada się kartę czytnika i już, czytnik błyska na zielono, pojawia się komunikat, żadnych biletów ani potwierdzenia zapłaty się nie dostaje. Można kupić tylko jeden bilet na jedną kartę. Podobno bilet jest ważny 75 minut. Co ciekawe, ściągnęło mi z karty tylko 1.5 euro (linia 944), a z tego co czytałem bilet powinien kosztować 4 euro, muszę się dopytać o co chodzi.
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#388 PostWysłany: 24 Lut 2023 01:05 

Loty: 148
Kilometry: 274 433
złoty
W czytnikach działają karty debetowe, również przez google pay, potwierdzam 1,5 euro.
 Profil Relacje PM off
piotrkr uważa post za pomocny.

#389 PostWysłany: 24 Lut 2023 16:37 

srebrny
-- 24 Lut 2023 15:57 --

Pytałem czemu 1.5 euro zamiast 4. Podobno to bilet miejski, pewnie to jak nasza strefa. Ważny 75 minut. Czyli pewnie tylko miasto + linia na lotnisko.

-- 24 Lut 2023 16:33 --

oskiboski napisał(a):
@mexico ale wszystko jest opisane bardzo dobrze.korzystalem z porad w poprzednich postach i zaoszczedzilem 13€ :)

Skąd 13? Marconi Express kosztuje 11

-- 24 Lut 2023 16:37 --

e-prezes napisał(a):
Dopiero po powrocie do kraju zorientowałem się, że skasowało 11€ na wejściu i 1,7€ na powrocie.

A dokładniej, to trasa pociągiem lotnisko-miasto kosztuje 11, a trasa miasto-lotnisko 1.7.

Czyli można z lotniska jechać autobusem a z powrotem pociągiem i w sumie wyjdzie 1.5+1.7.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#390 PostWysłany: 24 Lut 2023 18:22 
Awatar użytkownika

Loty: 336
Kilometry: 411 607
srebrny
Cytuj:
Kupiłem więc bilet w autobusie. Trzeba mieć kartę kredytową, chyba nie da się inaczej (ani gotówka ani debetową). Widziałem że komuś jakiś revolut zaakceptowało. Przykłada się kartę czytnika i już, czytnik błyska na zielono, pojawia się komunikat, żadnych biletów ani potwierdzenia zapłaty się nie dostaje. Można kupić tylko jeden bilet na jedną kartę. Podobno bilet jest ważny 75 minut. Co ciekawe, ściągnęło mi z karty tylko 1.5 euro (linia 944), a z tego co czytałem bilet powinien kosztować 4 euro, muszę się dopytać o co chodzi.

Ja polecam kupić bilety na autobus w Carrefour na lotnisku na przylotach. Kupuje się u kasjera.
Aplikacja Roger - tragiczna w użytkowaniu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#391 PostWysłany: 24 Lut 2023 23:48 

srebrny
Ma jedną gwiazdke, nigdy tak nisko ocenionej aplikacji nie widziałem ;)
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.

#392 PostWysłany: 25 Lut 2023 09:00 
Awatar użytkownika

srebrny
@piotrkr

Dziwisz się? Totalny badziew, gdy zamiast normalnie zakupić bilet musisz rozkminić jaki przewoźnik obsługuje Bolonię i wybrać go (TPER), jak przejdziesz przez ten proces wraz z dodaniem karty (po co implementować ApplePay/GPay..) to kupujesz bilet i teraz wystarczy go aktywować…nie w Roger. Odpala się aparat i zadajesz sobie pytanie po co?! A No musisz zrobić zdjęcie kasownika z informacjami na ekranie…bilet aktywowany.
 Profil Relacje PM off  

#393 PostWysłany: 01 Kwi 2023 10:46 

piotrkr napisał(a):
Automaty biletowe na lotnisku, przynajmniej te koło przystanku autobusowego, nie pozwalały na użycie karty, tylko gotówka. Chyba była jakaś awaria, na ekranie był komunikat.

A wsiadałeś do autobusu 944 na przystanku "lotniskowym", czy kolejnym (Birra)? Na stronie przewoźnika jest info, że 944 na/z lotniska kosztuje 4 euro. Być może później traktowany jest jak zwykły bus miejski?
 Profil Relacje PM off  

#394 PostWysłany: 19 Kwi 2023 16:35 

niebieski
Podróżując w grupie, korzystny jest też transport taksówką z centrum na lotnisko. Za kurs z Piazza Maggiore zapłaciliśmy 18euro (na osobę wyszło 4.5euro). Przejazd trwał ok. 20 minut.

Załączam mapkę z zaznaczonym postojem taxi. Bolta nie ma, Uber 34 euro, FreeNow ciągle bez dostępności kierowców.

Na postoju jest duża rotacja i samochodów, i pasażerów. Nie można się zrażać kolejką oczekujących,
taksówki podjeżdżają co kilka minut.

Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#395 PostWysłany: 23 Kwi 2023 13:08 

Martinuss napisał(a):
Cytuj:

Ja polecam kupić bilety na autobus w Carrefour na lotnisku na przylotach. Kupuje się u kasjera.
Aplikacja Roger - tragiczna w użytkowaniu.

Info z połowy kwietnia - w kasie Carrefour łatwo prosto i przyjemnie zakupiłam wężyk biletów po 1,5 Eur na dojazd do i z miasta i poruszanie się po Bolonii 🙂. Polecam to rozwiązanie.
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.

#396 PostWysłany: 19 Maj 2023 20:22 
Awatar użytkownika

srebrny
piotrkr napisał(a):
A dokładniej, to trasa pociągiem lotnisko-miasto kosztuje 11, a trasa miasto-lotnisko 1.7.

To prawda jest? Na stronie https://www.marconiexpress.it/biglietti ... -validita/
stoi, ze one way 11, return 20€, a 2€ za odcinek dworzec - Lazzaretto...

#397 PostWysłany: 19 Maj 2023 22:14 

srebrny
Chciałem napisać, że na pewno tak było, ale sprawdziłem właśnie historie karty i rzeczywiście w zestawieniu jest 11 euro (za podróż w jedną stronę). Nie wiem skąd mi się wzięło to 1.7 euro. Może z jakąś inną operacją pomyliłem? Sorry za zamieszanie...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#398 PostWysłany: 05 Cze 2023 15:00 

srebrny
czy w 30 minut od lądowania uda się dojść do autobusów? oczywiście z podręcznym plecakiem
 Profil Relacje PM off  

#399 PostWysłany: 05 Cze 2023 15:02 
Awatar użytkownika

srebrny
@Misiatek
Jak nie zdążysz to następny.
Wszystko się może wydarzyć w tym opóźniony samolotami już plan idzie w piach
 Profil Relacje PM off
Misiatek uważa post za pomocny.

#400 PostWysłany: 05 Cze 2023 15:15 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Zależy których autobusów. Lotniskowych pod terminal? Na spokojnie. Na miejskich, to może być na styk
 Profil Relacje PM off
Misiatek uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 427 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość