Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2940 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 147  Następna
Autor Wiadomość
#761 PostWysłany: 28 Mar 2013 14:35 

Chciałem upewnić się czy z moją odprawą wszystko w porządku. Mianowicie wczoraj odprawiłem się online w Wizz, lot do Bergamo, system nigdzie nie prosił o podanie nr dokumentu, obywatelstwa etc. Wydrukowałem karty podkładowe i dopiero teraz widzę te pola..puste. Mam tylko imię, nazwisko a w usługach odprawa online, mały bagaż podręczny. Wszystko ok?

Przewertowałem kilka stron wstecz i znalazłem już odpowiedź :)

wntl napisał(a):
floydpinkk napisał(a):
zbyhu napisał(a):

Ja bym to olał zwyczajnie, bo nikt na te daty nie patrzy.

Pozwolę sobie wyciąć pozostałą część wypowiedzi zbyha i zostawić to co mnie interesuje najbardziej. Mowa tu o "datach ważności" dowodu osobistego na wydrukowanej karcie boardingowej.

U mnie sprawa wygląda jeszcze poważniej! :D Mianowicie podczas odprawy nie wpisałem ani numeru, ani serii, ani nawet rodzaju dowodu tożsamości! Chyba wypiłem o 2 piwa za dużo bo kompletnie z głupa kliknąłem "Potwierdź" nie przeciągając w dół tego okna które wyskakuje po kliknięciu "Odprawa".

Wygląda to tak jak w załączniku.
Co teraz? Przejdzie taka karta boardingowa? Jeśli nie, to czy jest możliwe uzupełnić te dane przez infolinię?

Wszystko masz ok, teraz w wizzair jak podróżujesz wewnątrz strefy schengen, to się tych danych nie wpisuje.
 Profil Relacje PM off  

Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜 Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜
🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍 🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍
#762 PostWysłany: 28 Mar 2013 14:51 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 29 292
Imiona imionami (to obczaiłem w części wątku), ale jak mam błąd w nazwisku na jednej literce?

Tak mi kolega przez telefon dyktował nazwisko swego kolegi, że zamiast Brudkowski wpisałem Brutkowski.
Jest szansa z tym polecieć czy średnio?
Chodzi o Wizz i Ryan.
 Profil Relacje PM off  

#763 PostWysłany: 28 Mar 2013 15:08 

limaK, bez najmniejszego problemu oficjalnie przejdzie, nie musisz nigdzie dzwonić i tego zmieniać. Miłego lotu.

Przyjazna wyszukiwarka tanich lotów SamolotemTaniej.pl
Dyskusja na forum o wyszukiwarce tutaj
 Profil Relacje PM off  

#764 PostWysłany: 28 Mar 2013 15:42 

Loty: 225
Kilometry: 284 723
niebieski
wystarczy miec edytor PDF i mozna samemu na karcie zmienic imie i nazwisko, na lotniskach sprawdzaja tylko czy sie zgadza z dokumentem tozsamosci i to nie zawsze

#765 PostWysłany: 28 Mar 2013 15:55 

niebieski
^^ Nie wiem czy taki zabieg nie podchodzi pod fałszowanie dokumentów, a za to można mieć niezłe problemy...

Image
 Profil Relacje PM off  

#766 PostWysłany: 28 Mar 2013 15:57 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 29 292
W dowodzie nie majstrujesz, a że sobie jakiegoś pdfa zmieniasz... Poza tym, poprawiasz na dobre, nie podszywasz się pod nikogo, by popełnić czyn zabroniony.
 Profil Relacje PM off  

#767 PostWysłany: 28 Mar 2013 15:58 

tomalo77 napisał(a):
wystarczy miec edytor PDF i mozna samemu na karcie zmienic imie i nazwisko, na lotniskach sprawdzaja tylko czy sie zgadza z dokumentem tozsamosci i to nie zawsze

Absolutnie czegoś takiego nie proponuj. Już na forum byli tacy co proponowali priorytet wejścia dopisywac albo bagaż dopisywać. Na ekranie ekranie monitora wyraźnie jest widoczne kto, co i na jaki lot ma wykupione. Latam dość dużo i na niektórych lotniskach jest to wnikliwie kontrolowane. Miałem już sytuację, że pasażerowie byli brani na bok przy boardingu.

Do trzech literówek można bez problemu lecieć i nie mieć ew. problemów związanych z oszustwem jak proponujesz.

Profil Relacje PM off  

#768 PostWysłany: 28 Mar 2013 16:05 

HON fly4free
tomalo77 napisał(a):

próbowałeś tego czy bezinteresownie chcesz kogoś wsadzić na minę?
 Profil Relacje PM off  

#769 PostWysłany: 28 Mar 2013 16:05 

niebieski
maciejwroclaw napisał(a):
Na ekranie ekranie monitora wyraźnie jest widoczne kto, co i na jaki lot ma wykupione. Latam dość dużo i na niektórych lotniskach jest to wnikliwie kontrolowane. Miałem już sytuację, że pasażerowie byli brani na bok przy boardingu

Dokładnie. Owszem zazwyczaj jest tak że jedna kobitka sprawdza zgodność kart z dowodami, a druga skanuje do komputera, ale czasami obsługa jest dość skrupulatna i po zczytaniu kodu może wyłapać niezgodność, a to może oznaczać problemy...
limaK napisał(a):
W dowodzie nie majstrujesz, a że sobie jakiegoś pdfa zmieniasz... Poza tym, poprawiasz na dobre, nie podszywasz się pod nikogo, by popełnić czyn zabroniony.

PDF jest formą dokumentu elektronicznego, nie ważne czy prezentuje potwierdzenie przelewu bankowego czy kartę pokładową, nieuprawnione modyfikowanie jest fałszerstwem i prokuratora nie będzie obchodzić czy podszywasz się pod kogoś czy nie.

Image
 Profil Relacje PM off  

#770 PostWysłany: 04 Kwi 2013 00:03 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Jeśli zamierzam lecieć Ryanair z dowodem osobsitym, ale podczas odprawy online jego numer wpisałbym przy zakładce paszport ma to jakieś znaczenie?
 Profil Relacje PM off  

#771 PostWysłany: 04 Kwi 2013 01:02 
Awatar użytkownika

niebieski
@ciacho_majonez: nie będzie problemu.

#772 PostWysłany: 14 Kwi 2013 14:02 

Hej, mam takie pytanie - dokonywałem właśnie odprawy online na lot do Londynu, jestem przekonany, że wypełniłem wszystkie dane poprawnie (zaznaczyłem dowód osobisty, jego numer, datę ważności), natomiast na lot powrotny rozwinąłem jeszcze te ustawienia i patrzę, że zamiast 'dowód osobisty' pojawiło się 'inny dokument'. Sprawdziłem, że bilety nie różnią się niczym (na obu numer dowodu tożsamości), więc potwierdziłem. Czy mogą być w związku z tym jakiekolwiek problemy? Ewentualne czy da się to jakoś zmienić. Z góry dzięki za odpowiedź

@maciejwroclaw Śliczne dzięki :) uspokoiłeś mnie

Ostatnio edytowany przez KKK88, 14 Kwi 2013 14:23, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#773 PostWysłany: 14 Kwi 2013 14:21 

KKK88 napisał(a):
Hej, mam takie pytanie - dokonywałem właśnie odprawy online na lot do Londynu, jestem przekonany, że wypełniłem wszystkie dane poprawnie (zaznaczyłem dowód osobisty, jego numer, datę ważności), natomiast na lot powrotny rozwinąłem jeszcze te ustawienia i patrzę, że zamiast 'dowód osobisty' pojawiło się 'inny dokument'. Sprawdziłem, że bilety nie różnią się niczym (na obu numer dowodu tożsamości), więc potwierdziłem. Czy mogą być w związku z tym jakiekolwiek problemy? Ewentualne czy da się to jakoś zmienić. Z góry dzięki za odpowiedź

Żadnych problemów nie będzie. Spokojnie można leciec.

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk

Profil Relacje PM off  

#774 PostWysłany: 14 Kwi 2013 23:05 

Mam pilny problem. We wtorek rano wylatuję Bydgoszcz-Girona, bilet kupiłem przez stronę ryanaira, z odprawą którą robiłem dzisiaj problemu nie było. Powrót kupowałem Reus-Oslo Rygge (poprzez budgetair.es z rabatem zniżkowym) i Oslo-Poznań już normalnie na stronce ryana. I problem jest z tym odcinkiem kupionym przez pośrednika, gdyż nie mogę się odprawić online. Wyskakuje Error, że odprawiać mozna sie tylko 15 dni do 4h przed lotem. Lot ten jest 22 tj za 8 dni i nie umiem rozwikłać w czym problem. Rezerwacja taka istnieje z poprawnymi danymi pasażerów, wszystko jest dobrze. Odprawę robię identycznie jak te kupowane na ryanair.com. Zmieniłem maila na mojego własnego (początkowo był to maila generowany przez hiszpańskiego pośrednika) ale niczemu to nie pomogło. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Pilne!

ps. dzwonić jutro na infolinie? polską czy może tą irlandzką?
 Profil Relacje PM off  

#775 PostWysłany: 19 Kwi 2013 16:13 

Witam,

Pierwszy raz będę leciał Ryanairem, stąd moje pytanie. W odprawie online pomyliłem literę w numerze dowodu. Ma to jakiekolwiek znaczenie?
 Profil Relacje PM off  

#776 PostWysłany: 19 Kwi 2013 16:14 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
mazzano napisał(a):
Witam,

Pierwszy raz będę leciał Ryanairem, stąd moje pytanie. W odprawie online pomyliłem literę w numerze dowodu. Ma to jakiekolwiek znaczenie?

Nie będzie problemów.
 Profil Relacje PM off  

#777 PostWysłany: 19 Kwi 2013 21:13 
Awatar użytkownika

Loty: 29
Kilometry: 29 013
Witam, przy odprawie biletów na 4 loty Ryana omyłkowo wpisałem złe obywatelstwo (zamiast szwedzkie - norweskie). Jest możliwość, że dzwoniąc na infolinię za darmo to poprawią czy może próbować się przebić przez bramki? Jutro wylot.
 Profil Relacje PM off  

#778 PostWysłany: 19 Kwi 2013 21:39 
Moderator forum

zob viewtopic.php?f=15&t=7994&p=216770&hilit=obywatelstw*#p216770
viewtopic.php?f=15&t=817&hilit=obywatelstw*+ryan*&start=10

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#779 PostWysłany: 19 Kwi 2013 21:57 
Awatar użytkownika

Podobna sytuacja opisana jest w przypadku linii WizzAir. Na karcie pokładowej Ryana to obywatelstwo strasznie rzuca się w oczy.
 Profil Relacje PM off  

#780 PostWysłany: 23 Kwi 2013 20:06 
Awatar użytkownika

Na żadnym z odcinków nie sprawdzali obywatelstwa - Poznań, Bergamo, Rodos
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2940 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 147  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości