Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Birmingham i okolice
#1 PostWysłany: 22 Sie 2016 18:23 

Będę 3 dni w Birmingham. Co polecacie zwiedzić w okolicy-najlepiej żeby dostać się tam transportem publicznym. 1 dzień myślałam żeby przeznaczyć na Birmingham, drugi na Warwick (warto wejść do zamku?) I nie mam pomysłu na 3 dzień... Chyba że macie inne sprawdzone, ciekawe miejsca do zobaczenia? Pozdrawiam.

Ostatnio edytowany przez klapio, 24 Wrz 2023 22:24, edytowano w sumie 1 raz
aktualizacja
 Profil Relacje PM off  

Viva Mexico! 🌮 7 dni w Playa del Carmen za 2949 PLN 🌴 Loty i 4* hotel Viva Mexico! 🌮 7 dni w Playa del Carmen za 2949 PLN 🌴 Loty i 4* hotel
Luksusowy wypoczynek na Krecie ☀️🏖️ 5* hotel z all inclusive za 2471 PLN Luksusowy wypoczynek na Krecie ☀️🏖️ 5* hotel z all inclusive za 2471 PLN
 Temat postu: Re: Okolice Birmingham
#2 PostWysłany: 22 Sie 2016 18:59 
Awatar użytkownika

Loty: 167
Kilometry: 199 924
niebieski
Położenie Birmingham i niesamowicie rozwinięta komunikacja sprawiają, że pomysłów jest bez liku. Jak tu coś doradzić, skoro do Londynu najszybszy pociąg jedzie 80 minut? :)

#3 PostWysłany: 22 Sie 2016 19:11 

Zamek w Warwick polecam - obecnie jest 30% zniżki na wejście, kupując online z wyprzedzeniem.
https://www.warwick-castle.com/

w okolicach Birmingham np:
https://www.cadburyworld.co.uk/ - królestwo czekolady
http://www.ironbridge.org.uk/
http://www.transport-museum.com/
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 06 Maj 2017 17:35 

srebrny
A w samym Birmingham? Lądowanie o 8 rano, kolejny lot o 15:45.

#5 PostWysłany: 06 Maj 2017 17:51 
Awatar użytkownika

Bullring - galeria handlowa obok stary kościół
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 06 Maj 2017 17:52 

Loty: 386
Kilometry: 569 051
niebieski
Mimo wszystko polecił bym transport muzeum w Coventry.
Czas dojazdu podobny i cena za bilet autobusowy tak samo.
Wstęp bezpłatny, a kolekcja samochodów niesamowita.
W pobliżu masz MC Donald z WIFI i sporo sklepów, łącznie z Primarkiem.
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 17 Mar 2018 20:03 

Loty: 142
Kilometry: 236 888
niebieski
Stratford uppon Avon-miejsce urodzenia W.szekspira polecam
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 02 Mar 2023 12:01 
Awatar użytkownika

srebrny
Przy przesiadce ok 6 godz. w BHX polecacie skoczyć do Birmingham , czy Coventry?
Gdzie więcej zabytków/klimatów?

#9 PostWysłany: 02 Mar 2023 12:09 
Awatar użytkownika

Loty: 250
Kilometry: 542 477
platynowy
W Coventry nie byłem, natomiast Birmingham to jedno z najpaskudniejszych miast w ktorym mialem watpliwa przyjemnosc przebywac ;)
Tam po prostu NIC nie ma.
 Profil Relacje PM off
wtak uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 02 Mar 2023 12:50 

Muszę podpisać się pod powyższa ocena Birmingham. Również miałem wątpliwą przyjemność być w tym mieście w zeszłym tygodniu. Gdyby nie to że byłem tam w celach zawodowych to pewnie bym nigdy tam nie trafił i nic bym w ten sposób nie stracił.

Paskudne miasto, wieczorami na New Street (główny deptak, zaraz przy stacji kolejowej), mnóstwo zaczepiających przechodniów ludzi proszących o pieniądze, bardzo dużo ludzi pod wpływem środków odurzających.

Bylem na szybkim spacerze w centrum i nie bylo tam niczego godnego uwagi. Na pewnie nie po to by tam specjalnie jechać.

Aby być w pełni uczciwym, nie dotarłem do post-industrialnej, podobno odnowionej części kanałów, które były mi polecana przez znajomego Brytyjczyka z Birmingham. Ale nie sądzę żeby to zmieniło jako diametralnie obraz tego miasta.
 Profil Relacje PM off

#11 PostWysłany: 02 Mar 2023 15:07 
Awatar użytkownika

platynowy
tunczaj napisał(a):
W Coventry nie byłem, natomiast Birmingham to jedno z najpaskudniejszych miast w ktorym mialem watpliwa przyjemnosc przebywac ;)

W Coventry jeszcze gorzej 8-)

A tak na powaznie to Birmingham jest spoko, ale nie oczekuj zabytków ala Rzym/Ateny a po prostu to miasto jest ciekawe na swój sposób, taka paella wszystkiego, nowoczesne budynki, jakies tam zabytki, lokalne sklepy z calego swiata - od china town po karaiby.

https://www.google.com/maps/@52.4797448 ... 4352?hl=en

Na 6h w sam raz, dla mnie troche jak takie Katowice.. nie ma sensu tam leciec ale dla chcacego mozna sobie cos znalezc.
 Profil Relacje PM off

#12 PostWysłany: 02 Mar 2023 15:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Ile osób tyle opinii. 8-)

Ja bym wybrała Coventry, może przez to, że jest mniejsze i przez to bardziej przytulne (w porównaniu do Birmingham). Szczerze to żadne nie oszałamia, ale Birmingham to po prostu tragedia.
Rzuć monetą. ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 02 Mar 2023 19:04 
Awatar użytkownika

Loty: 250
Kilometry: 542 477
platynowy
LonDynia napisał(a):
tunczaj napisał(a):

W Coventry jeszcze gorzej 8-)

A tak na powaznie to Birmingham jest spoko, ale nie oczekuj zabytków ala Rzym/Ateny a po prostu to miasto jest ciekawe na swój sposób, taka paella wszystkiego, nowoczesne budynki, jakies tam zabytki, lokalne sklepy z calego swiata - od china town po karaiby.

https://www.google.com/maps/@52.4797448 ... 4352?hl=en

Na 6h w sam raz, dla mnie troche jak takie Katowice.. nie ma sensu tam leciec ale dla chcacego mozna sobie cos znalezc.

nie no, prosze... nawet jak na standardy robotniczo-przemyslowej Anglii to Birmingham jest wyjatkowo paskudne.
ale porownanie do Slaska mi sie podoba, z tym ze ja bym raczej przyrownal to poziomem atrakcyjnosci do Zabrza ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 03 Mar 2023 01:50 

Loty: 280
Kilometry: 372 147
złoty
Byłem w listopadzie na jednodniówce w Birmingham. Naczytałem się przed wyjazdem opinii podobnych do powyższych i być może dzięki temu jestem z wyjazdu bardzo zadowolony. Fajne miasto do podreptania 3-4h, zabytki są. W bonusie super salonik.

#15 PostWysłany: 03 Mar 2023 02:06 

Loty: 90
Kilometry: 118 474
No nie ma się nastawiać na fajerwerki :D
Zależy czego się oczekuje - w Bham znajduję się np. całkiem niezłe muzeum piór wiecznych, natomiast w Coventry można wpaść do muzeum motoryzacji. Jeśli mnie pamięć nie myli do Coventry jedzie się kilka minut dłużej niż do Bham co warto mieć na uwadze.

#16 PostWysłany: 06 Mar 2023 11:14 
Awatar użytkownika

Loty: 132
Kilometry: 197 216
niebieski
Przy okazji przesiadki moim zdaniem warto zobaczyć Birmingham. Miasto ma swój klimat i warto wyrobić sobie o nim własną opinię. A kilka godzin spaceru w okolicach ratusza i Bull Ring oraz kanałów np. tu: https://www.google.com/maps/@52.479007, ... 6?hl=pl-PL raczej nie będzie zmarnowanym czasem... chociaż wszystko zależy od indywidualnych preferencji ;)
Pen Museum jest fajne, ale niezbyt duże, więc doskonale nadaje się na szybkie zobaczenie podczas przesiadki.
https://www.google.com/maps/place/Pen+M ... 7?hl=pl-PL
Można też się wybrać do niezbyt dużego ogrodu botanicznego, ale on jest już dalej od centrum miasta: https://www.google.com/maps/place/The+B ... i?hl=pl-PL
 Profil Relacje PM off

#17 PostWysłany: 06 Mar 2023 11:31 
Awatar użytkownika

HON fly4free
wbilem na google flight zakladke atrakcje Bham, wyrzucilo troche szpilek
w marcu bede tam na jednodniowce, moze wrzuce skromna relacje dawno juz nic nie skrobnalem
czy to faktycznie taki obraz nedzy i rozpaczy
Załącznik:
abham.jpg
abham.jpg [ 144.85 KiB | Obejrzany 2763 razy ]
 Profil Relacje PM off
wtak lubi ten post.

#18 PostWysłany: 17 Wrz 2023 19:01 

Loty: 156
Kilometry: 296 314
złoty
Do Birmingham faktycznie nie ma po co jechać, nawet na jednodnówkę, jedynie industrialna okolica z kanałami trochę poprawia sytuację. Natomiast Coventry jest znacznie przyjemniejsze - można zobaczyć kilka zabytkowych budynków i kościołów.
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.

#19 PostWysłany: 17 Wrz 2023 19:59 

Zupełnie się nie zgodzę :oops: W Birmingham oprócz dzielnicy z kanałami, jest np. wciąż rozwijająca się, wspaniała dzielnica art Digbeth, blisko coach station, wiele świetnych, zadbanych graffiti, Z kolei Coventry to bardzo dziwne miasto, jedne z najbardziej niebezpiecznych w UK. Jedno co, tam warte odwiedzin, to muzeum motoryzacji. Sam miałem tam nieprzyjemną akcję z dziadostwem z krajów arabskich, które czuje się tam, jak u siebie.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 17 Wrz 2023 22:31, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 24 Wrz 2023 22:48 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 265
Kilometry: 333 011
Byłem w Birmingham na weekend. Spotkałem się z opiniami że jest to najbrzydsze miasto w UK. Cóż, na pewno nie jest ładnie choć też nie wiem czy Birmingham od Manchesteru czy takiego Leeds jest gorsze. Jechałem bez żadnego pozytywnego nastawienia więc też i się nie rozczarowałem. Na jednodniówkę uważam że można choć to miasto na parę godzin, dłużej nie ma sensu.

Bardzo brudno na miejscu, średnio bezpiecznie miałem wrażenie i do tego dużo bezdomnych. Na mały plus kilka rzeczy: Galeria handlowa Bull Ring naprawdę fajnie wygląda choć to rzeczywiście żadna specjalna atrakcja. Obok też jest mikroskopijna chińska dzielnica. Natomiast podobały mi się okolice kanałów, są praktycznie cały czas zielone i w miarę zadbane, przerobione na takie tereny spacerowe. Do tego polecam koniecznie wjechać w bibliotece miejskiej na taras widokowy - niby na 7 piętrze ale realnie to powyżej 12 piętra. Fajny widok na miasto. Wjazd w najuczciwszej cenie :)

Ja dalej jechałem z Birmingham do Cambridge, Flixbus jeździ tam w promocyjnych cenach a dalej już blisko na Stansted więc to też ciekawa możliwość na połączenie.

Poniżej wszystkie wypisane atrakcje które miałem wpisane na maps.me, może się komuś przyda:

- Birmingham New Street
- chińska dzielnica
- Bull Ring z częścią Selfridges CH
- Saint Martin’s Square
- Birmingham Town Hall
- The Mailbox CH
- Gas St - ulica nad kanałem
- Symphony hall
- The Electric Cinema
- Katedra Saint Chad’s
- Winterbourne House and Garden
- University of Birmingham
- Library of Birmingham
- Rotunda
- Centenary Square
- Waw Court Birmingham
- Cebtral Hall
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość