Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 162 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 05 Cze 2011 23:48 

Witam, przekopałam już forum oraz regulamin wizzair i nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy czterolatkowi przysługuje bagaż podręczny?

I jak sprawa wygląda z wózkiem składanym? Trzeba płacić dodatkowo i nadawać jako rejestrowany?

Być może powielam pytanie, ale byłabym wdzięczna za odpowiedź, przepisy szybko się zmieniają i np. odprawa przez internet jest dodatkowo płatna 23 zł (dotąd była darmowa).

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 13 Lip 2014 19:37, edytowano w sumie 1 raz
aktualizacja treści tematu
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#2 PostWysłany: 05 Cze 2011 23:56 
Awatar użytkownika

http://www.fly4free.pl/latanie-z-dzieck ... z-air-lot/ Jeśli tu nie ma odpowiedzi to pozostaje telefon do Wizz Air i podzielenie się z tą informacją z nami :)

co do odprawy przez internet to z pewnością jest bezpłatna.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 06 Cze 2011 00:08 

Dziękuję, ale czy rzeczywiście odprawa jest bezpłatna?

Spojrzałam na cennik opłat dodatkowych http://wizzair.com/useful_information/s ... anguage=PL i trochę mnie zmyliła 10.pozycja w tabelce od góry.

Co do bagażu podręcznego i wózka = dziekuję za link, lecz nadal nie wiem. Chyba będzie trzeba zadzwonić...
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 06 Cze 2011 00:33 

Bezpłatny przewóz wózka tylko wtedy gdy leci niemowlę czyli dziecko do 2 lat(ładnie niemowlę:) Tutaj masz to napisane http://wizzair.com/useful_information/faq/?language=PL
A 4 latkowi przysługuje już chyba normalny bagaż z tego co wynika na stronie.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 06 Cze 2011 09:29 

Rozumiem, że kupiłaś osobny bilet dla synka- jeśli tak, to przysługuje ci normalny bagaż podręczny.

Co do wózka- my za każdym razem bierzemy - wykorzystujemy go do między innymi do "szmuglowania " nadbagażu :D
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 06 Cze 2011 22:56 

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

jbond, czy bierzecie wózek do kabiny? i ile lat ma wasze dziecko?

Zadzwoniłam jednak na infolinię wizzair i miła pani powiedziała co następuje:

1. Tak jak piszecie, dziecku należy się pełnowymiarowy bagaż podręczny.
2. Jeśli wózek jest dziecku potrzebny (tak się wyraziła - nie powiedziała ile lat musi mieć dziecko) można go przewieźć bezpłatnie w kabinie, lub jeśli ma się wykupiony bagaż rejestrowany można go nadać razem z nim bezpłatnie, o ile razem nie przekroczą limitu wagi (32kg).

Ja podłączę wózek do bagażu.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 07 Cze 2011 08:40 

Mały ma 4 lata.

Wózek nadajemy standardowo- w miejscu gdzie nadajesz bagaż rejestrowany.

Ostatnio poleciał z ciężkim materacem dmuchanym i kilkoma puszkami Coli.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 16 Wrz 2011 11:58 

niebieski
jolkaa napisał(a):
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

jbond, czy bierzecie wózek do kabiny? i ile lat ma wasze dziecko?

Zadzwoniłam jednak na infolinię wizzair i miła pani powiedziała co następuje:

1. Tak jak piszecie, dziecku należy się pełnowymiarowy bagaż podręczny.
2. Jeśli wózek jest dziecku potrzebny (tak się wyraziła - nie powiedziała ile lat musi mieć dziecko) można go przewieźć bezpłatnie w kabinie, lub jeśli ma się wykupiony bagaż rejestrowany można go nadać razem z nim bezpłatnie, o ile razem nie przekroczą limitu wagi (32kg).

Ja podłączę wózek do bagażu.

Wózek leci gratis, ale nie w kabinie. Można go oddać tam, gdzie bagaż lub przed samym wejściem na pokład.
Najbardziej bawi stwierdzenie, że wózek musi być "potrzebny" - bo ja też miałem przyjemność rozmowy z infolinią. Na pytanie co oznacza "potrzebny" dostałem info, że musi być z nami dziecko i wózek musi być dziecku potrzebny. Bez zbędnej filozofii :lol:
Oczywiście wszystko powyżej tyczy się Wizz
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 12 Mar 2012 20:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Leciałam kilka dni temu z Katowic do Forli z wózkiem i 3 latkiem-żadnych problemów.
W Katowicach kazali tylko napić się picia z kubeczka małego(miał tam wlane 200ml soczku).
Popełniłam sporą gafę, bo nikt mi nie powiedział, ze trzeba iść odprawić bagaż, okleić wózek więc ja od razu udałam się do bramki z rtg(nie wiem jak się to fachowo nazywa). Miałam tylko podręczny. Musiałam czekać aż przyjdą z góry z nalepkami na wózek :mrgreen:

#10 PostWysłany: 13 Mar 2012 11:45 

niebieski
Potwierdzam ze do wozka sie nie czepiaja, nawet jak dziecko ma powyzej 2 lat. Mi sie nie czepiali, jak jechalem z dzieckiem 3.5 lat. I to zarowno w W6/FR i lufie. W sumie wozka nigdy nie nadawalem, bo sie przydawal np. do przezenia bagazow ;-) do samolotu, potem oddajesz przed wejsciem obsludze, a na lotnisku docelowym, z tego samego miejsca odbierasz
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 14 Mar 2012 20:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja też nie nadawałam wózka, a jednak musiał być oklejony. Zabierano mi go przed wejściem do samolotu.

#12 PostWysłany: 23 Mar 2012 23:22 

niebieski
My też zawsze zabieramy laskę aż do schodków samolotu. Choć syn ma 4 lata, na długie spacery, dłuższe zwiedzania itp, czy choć na powieszenie bagaży (latamy z podręcznym zawwsze tylko), poza tym w wizzair ciągle jeszcze wpuszczają małe dzieci nawet bez priority wykupionego przodem - co baaaardzo się przydaje;)
Zawsze oklejamy wcześniej w stanowisku odbioru bagaży i odprawy.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 24 Mar 2012 00:02 
Awatar użytkownika

Dzięki dobry człowieku :lol:
Cytuj:
Choć syn ma 4 lata, na długie spacery, dłuższe zwiedzania itp,

No właśnie,jak dziecię odmówi chodzenia to nie dam rady nosić na rękach,wózek niezbędny.

Cytuj:
Zawsze oklejamy wcześniej w stanowisku odbioru bagaży i odprawy.

tzn.wózek oklejasz?
Pewnie trzeba z własnym oklejeniem przyjść (worek,folia i taśma)?

Przypomniałam sobie,że można to zrobić za opłatą.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 24 Mar 2012 10:50 

Loty: 178
Kilometry: 400 854
niebieski
Wydaje mi sie, ze chodzilo o przyklejenie nalepki bagazowej ;)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 24 Mar 2012 14:29 

niebieski
Dzięki, Mrówka - jasne, chodzi o naklejki bagażowe - nie oklejam folią bo jestem wygodna do ostatniej sekundy i wiozę i syna i wszystkie bagaże w wózku;)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 24 Mar 2012 20:48 
Awatar użytkownika

:lol:
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 22 Lut 2013 13:27 

Drodzy,
potrzebuję doszczegółowienia w sprawie wózka dla dziecka (akurat mam ten sam przypadek - dziecko wiek 2,5 roku).

Z tematu wynika że jest szansa przewozu wózka dla takiego dziecka, bez konieczności wnoszenia opłat (rozumiem że nie wszędzie musi się udać). I tu pytanie do tych którym się ta sztuka "udała". Dotyczy Wizz Air.

Odprawiam się przez Internet.
Nie zaznaczam żadnej z opcji mówiących o bagażu.
Na lotnisku idę do stanowiska odpraw, by nadać wózkowi odpowiednie naklejki. I tu pewnie jest ten moment gdzie albo się uda albo się nie uda zrobić to za free.
i tu pytanie:
Wózek zostaje w tym momencie zabrany czy mogę nadal dziecko wwieźś w wózku aż na płytę? Czy jest w ogóle szansa by wózek włożyć do luku bagażowego dopiero na płycie lotniska?
Zaznaczam że wylot mamy o 6tej rano.

Proszę o doszczegółowienie moich wątpliwości.

Rafal
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 22 Lut 2013 13:54 

niebieski
Nie ma problemu z zabraniem wozka za darmo. Jesli nie chcesz nadawac wozka to oddajesz go przy wejsciu do samolotu. I tyle.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 23 Lut 2013 23:12 

niebieski
Cytuj:
Należy pamiętać, że wózki dziecięce i spacerowe podlegają odprawie wraz z innym bagażem i są przewożone bez opłat.

Cytuj:
14.1.8 Wózki niemowlęce oraz wózki inwalidzkie są odprawiane z pozostałym Bagażem i przewożone bez dodatkowej opłaty, pod warunkiem, że użytkownik tego sprzętu podróżuje w tym samolocie.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 24 Lut 2013 01:15 

Mrowka - cytat dotyczył dzieci do 2 lat czy równiiez +2?
Wiem ze Ty również podróżujesz z dziećmi, jak to wygladało u Ciebie w praktyce? Chodzi mi o praktyczne i wazne porady, by nagle nie okazało się że trzeba się przez pół lotniska wracać po jakiś dokument/naklejkę czy znaczek :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 162 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość