Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 65 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 17 Maj 2017 16:02 

Loty: 87
Kilometry: 227 848
Ostatnie trzy tygodnie spędziłem na Filipinach. Zarówno na Palawanie jak i na Bohol jest bardzo spokojnie. Bohol przemierzyłem wzdłuż i wszerz i niczego niepokojącego nie zauważyłem. Jedyne co dało się zauważyć to wojskowa ciężarówka z uzbrojonymi żołnierzami w Tagbilaran. Wieczorem przy drinku czytałem,że lider Abu Sayaf został właśnie zastrzelony podczas obławy na Bohol. Sami Filipińczycy kompletnie wydają się nie przejmować informacjami o Abu Sayaf. Co ciekawe pomimo alertów Policji czy Wojska na Filipinach prawie w ogóle nie widać...
 Profil Relacje PM off
ambush lubi ten post.

Majowy tydzień na Krecie 🏝️ All inclusive w 4* hotelu blisko Hersonissos za 1669 PLN 🌊🍹 Majowy tydzień na Krecie 🏝️ All inclusive w 4* hotelu blisko Hersonissos za 1669 PLN 🌊🍹
Santoryn na wakacyjny tydzień za 2164 PLN 💙☀️ Loty + fenomenalnie oceniane noclegi 🌞😍 Santoryn na wakacyjny tydzień za 2164 PLN 💙☀️ Loty + fenomenalnie oceniane noclegi 🌞😍
#22 PostWysłany: 17 Maj 2017 16:10 

platynowy
damios napisał(a):
jakiś rodzaj policji/ochrony z długą bronią
Tam często ochroniarze wyglądają podobnie do Policji, a nawet ci stojący przed mniejszymi hotelami często mają broń (także długą typu shotgun). Rozmawiałem z wieloma - twierdzili że to i tak nie jest ostra broń, a jedynie penumatyczna.

Również spędziłem pierwsze dni maja na Panglao, nie widziałem ani jednego żołnierza (dwóch widziałem na Boholu). Faktycznie mieszkańcy sobie niewiele robią z doniesień o Abu Sayafie. Większość podobnie nie wiedziała lub miała w głębokim poważaniu, że było trzęsienie ziemi na Minandao. A z Polski dostałem kilka wiadomości typu "czy wszystko ok?" bo relacja w polskiej TV pozwalała przypuszczać, że pół kraju legło w gruzach :)
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 17 Maj 2017 16:31 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
nie kupowac od dilerow i nie lazic na k.... a wszystko bedzie dobrze :)

normalnemu turyscie nic sie nie stanie.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 23 Maj 2017 13:54 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 480 237
platynowy
http://isis.liveuamap.com/en/2017/23-ma ... he-streets

Abu sayaf/isis na ulicach Marawi, wyspa Mindanao
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 23 Maj 2017 16:34 
Awatar użytkownika

Loty: 66
Kilometry: 137 758
niebieski
Wkur..rzyli się bydlaki. Duterte zaraz wjedzie tam czołgami

Moje relacje:
Filipiny | Indonezja
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 24 Maj 2017 08:47 
Awatar użytkownika

srebrny
jednak z czołgów zrezygnował
http://www.tvn24.pl/filipiny-trzech-zabitych-i-12-rannych-w-starciach-z-rebeliantami-isis,742525,s.html

i potężny zwrot na wschód
http://www.tvn24.pl/rosja-filipiny-poprosily-o-nowoczesna-bron-na-islamistow,742543,s.html

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 25 Maj 2017 14:23 
Awatar użytkownika

Loty: 354
Kilometry: 563 257
platynowy
i zapowiedzi wprowadzenia stanu wyjątkowego(wojennego) w całym kraju.

Image
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 26 Maj 2017 22:39 

Loty: 86
Kilometry: 165 130
Zbanowany
Bardzo dobra mapka ukazująca wpływy islamistów na Filipinach oraz regiony zamieszkałe przez muzułmanów. Zaznaczone miejsce to nie są chyba turystyczne mekki Filipin , ale warto mieć je na uwadze bo rajdy, ataki i porwania mogą się nasilać. Ku przestrodze:

Image

IS w Marawi:

Image
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 01 Cze 2017 20:44 
Awatar użytkownika

srebrny
http://www.tvn24.pl/strzaly-i-eksplozje-w-hotelu-na-filipinach,745251,s.html

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 02 Cze 2017 07:05 
Awatar użytkownika

platynowy
na początku brzmiało niegroźnie, ale dziś widzę, że to była prawdziwa jatka:
http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/1772300,Atak-na-centrum-rozrywki-w-Manili-Nie-zyje-kilkadziesiat-osob

Po wizycie w tym miejscu w listopadzie trudno mi pojąć, jak to możliwe, że wszedł tam ktoś z bronią i chemikaliami. Cały ten rejon jest niczym jakaś dzielnica ambasad - każdy podjazd, czy brama ma ogromne betonowe zapory oraz szlabany, przy których stoją goście uzbrojeni po zęby (a zęby szczerzą też psy), zaś do samego centrum handlowego z kasynem wchodzi się przez bramki z obowiązkowym prześwietlaniem toreb.
 Profil Relacje PM off
dan19 lubi ten post.

#31 PostWysłany: 02 Cze 2017 07:41 
Awatar użytkownika

Loty: 118
Kilometry: 365 764
niebieski
Mam dokładnie takie samo odczucie jak @‌tropikey‌ tyle, że ze stycznia. Pamiętam jednak jak taksówkarz tłumaczył, że te kontrole w centrach handlowych, spisywanie taksówek, które Cię zabierają jest już bardzo rutynowe i przyjdzie czas, że komuś się "uda".
Ta dzielnica to jedno z niewielu miejscu chyba w Manili w którym można było w Manili czuć się bezpiecznie (tak jak wspomniałeś ambasady, banki itp.) Pytanie brzmi czy to jakiś psychol czy za chwilę okaże się, że jednak zamachowiec?
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 02 Cze 2017 08:16 
Awatar użytkownika

srebrny
ostatni bardzo wzrosła liczba osób z zaburzeniami psychicznymi
drastycznie za to spada liczba terrorystów :?

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 02 Cze 2017 16:19 

@‌tropikey - Twoje pytanie z Twojej relacji z podróży w kontekście wydarzeń w Manili brzmi wręcz strasznie proroczo. Czy to faktycznie wynik realnego zagrożenia? erzac-prozacu-na-lezaco-przez-swiat-25-10-12-11-2016,219,102448?start=40

tropikey napisał(a):
Po wymeldowaniu, do lotu mam jeszcze ładne 3 godziny do czasu, który zaplanowałem sobie na przybycie do saloniku SQ. Zostawiam bagaż w recepcji i idę do sąsiadującego z hotelem centrum handlowego World Resorts. Nie mam żadnych zamiarów zakupowych, ale coś wrzucę na ząb i popatrzę sobie na handlowo-hazardowy świat. Po drodze przybija mnie widok barykad i zabezpieczeń przy wszystkich wjazdach do obiektów hotelowych, czy biurowych. Czy to faktycznie wynik realnego zagrożenia? Czuję się jeszcze bardziej nieswojo, gdy muszę przejść przez bramkę do wykrywania metalu, by dostać się do wnętrza World Resorts...

Niestety jak widać coś tym razem zawiodło, nawet przytłaczające zabezpieczenia mogą okazać się niewystarczające.

Wszystko wskazuje, że jednak to był zamach terrorystyczny - państwo islamskie przyznało się do tego za pomocą swojej oficjalnej agencji prasowej. Martwić może to, że władze Filipin próbowały temat "zamieść pod dywan", wskazując na nieszczęśliwy wypadek, spowodowany przez złodzieja.
 PM off
tropikey lubi ten post.

#34 PostWysłany: 02 Cze 2017 16:35 
Awatar użytkownika

platynowy
Wolałbym nie wieścić takich przypadków :-(

Wysłane z mojego P9 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 02 Cze 2017 17:05 

Najgorsze, że mam kupione bilety do Manili na luty. Lepiej zrezygnować z Filipin i np kupić bilet do Indonezji? Czy jednak zrobić Palawan i zachodnią część ?

Ostatnio edytowany przez krasnal, 02 Cze 2017 18:07, edytowano w sumie 1 raz
Zdublowana treść
 Profil Relacje PM off
Nikodem lubi ten post.

#36 PostWysłany: 03 Cze 2017 15:41 

srebrny
Zdecydowanie TAK :!:
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 03 Cze 2017 16:24 
Awatar użytkownika

srebrny
Anonymous napisał(a):
@‌tropikey - Twoje pytanie z Twojej relacji z podróży w kontekście wydarzeń w Manili brzmi wręcz strasznie proroczo. Czy to faktycznie wynik realnego zagrożenia? erzac-prozacu-na-lezaco-przez-swiat-25-10-12-11-2016,219,102448?start=40

tropikey napisał(a):
Po wymeldowaniu, do lotu mam jeszcze ładne 3 godziny do czasu, który zaplanowałem sobie na przybycie do saloniku SQ. Zostawiam bagaż w recepcji i idę do sąsiadującego z hotelem centrum handlowego World Resorts. Nie mam żadnych zamiarów zakupowych, ale coś wrzucę na ząb i popatrzę sobie na handlowo-hazardowy świat. Po drodze przybija mnie widok barykad i zabezpieczeń przy wszystkich wjazdach do obiektów hotelowych, czy biurowych. Czy to faktycznie wynik realnego zagrożenia? Czuję się jeszcze bardziej nieswojo, gdy muszę przejść przez bramkę do wykrywania metalu, by dostać się do wnętrza World Resorts...

Niestety jak widać coś tym razem zawiodło, nawet przytłaczające zabezpieczenia mogą okazać się niewystarczające.

Wszystko wskazuje, że jednak to był zamach terrorystyczny - państwo islamskie przyznało się do tego za pomocą swojej oficjalnej agencji prasowej. Martwić może to, że władze Filipin próbowały temat "zamieść pod dywan", wskazując na nieszczęśliwy wypadek, spowodowany przez złodzieja.

no cóż, zabezpieczenia
akurat się tak zdarzyło ze przez Manile podróżowałem z dwoma plecakami, przód i tył
zaliczyłem metro,centa handlowe coś tam jeszcze
w moim przypadku cala kontrola to była ..... na oko, tzn popatrzyli, pomacali , przejechali po plecakach wykrywaczem metali, który oczywiście wył i tyle
po kontroli :o

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 03 Cze 2017 17:01 

niebieski
Anonymous napisał(a):

Tzn. konkretnie co wszystko? Post factum każdy może się przyznać i różne grupy terrorystyczne robiły to w przeszłości, gdy nie miały ze zdarzeniami nic wspólnego - na ogół sianie postrachu leży po prostu w ich interesach.
O ile doniesienia mediów są prawdziwe, to są jednak pewne fakty, które mocno odróżniają zdarzenia z Manili od typowych zamachów przeprowadzanych przez islamistów - motyw kradzieży, nie strzelanie do zakładników, czy brak słynnego "Allah akbar!".

becek napisał(a):
no cóż, zabezpieczenia
akurat się tak zdarzyło ze przez Manile podróżowałem z dwoma plecakami, przód i tył
zaliczyłem metro,centa handlowe coś tam jeszcze
w moim przypadku cala kontrola to była ..... na oko, tzn popatrzyli, pomacali , przejechali po plecakach wykrywaczem metali, który oczywiście wył i tyle
po kontroli :o

Ja byłem na Filipinach w zeszłym roku i z tego co obserwowałem kontrole na bramkach były bardzo pobieżne, w szczególności wobec białych turystów.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 23 Sie 2017 22:59 

Kolejne niepokojące wieści z Mindanao.
Terroryści z Abu Sayyaf znowu zaatakowali: http://www.straitstimes.com/asia/se-asi ... ack-police
Islamscy rebelianci z MILF (zawsze podobała mi się ta nazwa ;) ) walczą z grupami powiązanymi z ISIS: http://www.hindustantimes.com/world-new ... 0HRlI.html
 PM off  

#40 PostWysłany: 25 Paź 2017 17:51 
Awatar użytkownika

Loty: 172
Kilometry: 436 641
niebieski
Czy w ostatnim czasie był ktoś może na Mindanao? Jak wygląda tam kwestia bezpieczeństwa na ten moment? Czy w tych teoretycznie spokojniejszych rejonach faktycznie życie toczy się zwykłym tempem/widać jakiś turystów?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 65 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość