Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Lip 2025 12:12 

Loty: 14
Kilometry: 23 177
złoty
Pożegnanie lata na Alasce. Termin: 30.08.-13.09. Przesiadki: FRA. Za ok. 50 zł więcej - w terminie 23.08.-06.09.

Ostatnio edytowany przez alborz 08 Lip 2025 12:19, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
Garmond lubi ten post.

Wypoczynek w Dubaju za 2829 PLN ☀️🏙️ Loty PLL LOT i noclegi w 4* hotelu Queen Elizbeth Wypoczynek w Dubaju za 2829 PLN ☀️🏙️ Loty PLL LOT i noclegi w 4* hotelu Queen Elizbeth
Egipt na wypasie 🏝️ 5* all inclusive nad Morzem Czerwonym za 2739 PLN Egipt na wypasie 🏝️ 5* all inclusive nad Morzem Czerwonym za 2739 PLN
#2 PostWysłany: 08 Lip 2025 12:33 
Awatar użytkownika

Loty: 190
Kilometry: 364 966
srebrny
Warto dodać, że nie jest to "pełna" Lufa, na trasie FRA-ANC-FRA lowcost Discover Airlines.
A w temacie ująć [LH/4Y].
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 08 Lip 2025 12:35 

złoty
Źle nie jest a cena bardzo fajna w porównaniu z tym co jest na miejscu

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 08 Lip 2025 15:23 
Awatar użytkownika

złoty
Pewnie można z tego wykrzesać ciekawe rzeczy, wygląda jak wariacja na temat:
https://www.fly4free.pl/forum/aleuty-ber-adk-ix-3176-pln,232,182206&p=1773688#p1773684

@alborz proszę, dodawaj jakieś screeny, linki, cokolwiek :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 08 Lip 2025 15:35 
Awatar użytkownika

srebrny
@brzemia, ja tylko dodam, że nie ma co demonizować kosztów na Alasce.
Jeśli opuścić strefę komfortu to można zaoszczędzić śpiąc pod namiotem, albo w samochodzie.
Paliwo ok. 4$/galon, to wciąż taniej niż u nas (najdroższe paliwo w USA na Dalton Highway przy Yukon River za 7.5 dolca)
Zakupy w Walmarcie też tylko trochę droższe niż w pozostałych Stanach.
Koszt wynajmu auta w takim terminie jest dwukrotnie większy, niż w takim LAX, czy MIA, ale czasem idzie złapać promkę cały czas obserwując ceny (wcześniej nie znaczy taniej)
Załącznik:
anc.jpg
anc.jpg [ 72.98 KiB | Obejrzany 1902 razy ]
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 08 Lip 2025 16:07 

złoty
Oczywiscie nie demonizuje. Wiem bo bylem. Ale jest to chyba najdroższy stan USA ale i najpiękniejszych ;)

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
monroe lubi ten post.

#7 PostWysłany: 08 Lip 2025 17:06 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 597 248
srebrny
jimi napisał(a):
@brzemia, ja tylko dodam, że nie ma co demonizować kosztów na Alasce.
Jeśli opuścić strefę komfortu to można zaoszczędzić śpiąc pod namiotem, albo w samochodzie.

Ja wiem, że to forum podróżnicze ale idąc tym tokiem myślenia - w takim razie po co Ci samochód jak możesz próbować stopem... ;)
Generalnie to po co Ci samolot? ;)
Wiele razy przymierzałem się do Alaski i niestety jest to aktualnie najdroższy stan USA (chyba razem z Hawajami) jak napisał @brzemia
Najdroższy i BARDZO drogi więc "demonizowanie" jest tutaj jak najbardziej na miejscu jeśli bierzemy pod uwagę takie same standardy podróżowania jak w pozostałych częściach USA.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 08 Lip 2025 17:35 
Awatar użytkownika

srebrny
Mam wrażenie, że przeczytałeś tylko pierwsze zdanie mojej wypowiedzi.
Samochód jest mi potrzebny po to ,żeby się przemieszczać między ciekawymi miejscami i spać w nim jeśli warunki nie pozwolą na rozbicie namiotu.
Nie widziałem żadnych autostopowiczów na Alasce, biorąc pod uwagę, jak rzadko mija się czasem samochody, obawiam się że złapanie stopa jest trudne i czasochłonne.
Zgodzę, się że Alaska jest najdroższa ze Stanów, ale koszty życia (Walmart, paliwo), są niższe/zbliżone do polskich.
Nie ma to zastosowania do kosztów noclegów, które są koszmarnie drogie i stąd proponowane rozwiązanie (oficjalny kemping za auto i namiot to ~30 dolców za noc, na dziko 4free)
 Profil Relacje PM off
benedetti lubi ten post.

#9 PostWysłany: 09 Lip 2025 07:02 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
platynowy
Dużo terminów w podobnych cenach.
*operated by UA.

BTW jak to wygląda z tymi autami w top season? Da się wyrwać taniej, czy 1k PLN/dobę to standard?

Załączniki:
IMG_8823.jpeg
IMG_8823.jpeg [ 67.41 KiB | Obejrzany 1537 razy ]
brzemia lubi ten post.
Flyguy uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 09 Lip 2025 10:38 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
srebrny
Niezmiennie polecam sprawdzenie kodów korporacyjnych, dla tych co pracują w korpo. W podanym przez ciebie terminie koszt samochodu w Anchorage jest jak na screenie niżej, dla jednego z amerykańskich korpo. Obstawiam, że podobna cena jest dla wielu innych.

Image
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 21 Wrz 2025 12:24 

Loty: 14
Kilometry: 23 177
złoty
Na wrzesień 2026 (31.08.-12.09). Cena u Helweta. Przesiadki: Vancouver (w obie strony), Monachium (tam), Frankfurt ( z powrotem).

Załączniki:
IMG_20250921_122133.jpg
IMG_20250921_122133.jpg [ 140.07 KiB | Obejrzany 355 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 21 Wrz 2025 22:05 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 1 229 791
niebieski
jimi napisał(a):
Mam wrażenie, że przeczytałeś tylko pierwsze zdanie mojej wypowiedzi.
Samochód jest mi potrzebny po to ,żeby się przemieszczać między ciekawymi miejscami i spać w nim jeśli warunki nie pozwolą na rozbicie namiotu.
Nie widziałem żadnych autostopowiczów na Alasce, biorąc pod uwagę, jak rzadko mija się czasem samochody, obawiam się że złapanie stopa jest trudne i czasochłonne.
Zgodzę, się że Alaska jest najdroższa ze Stanów, ale koszty życia (Walmart, paliwo), są niższe/zbliżone do polskich.
Nie ma to zastosowania do kosztów noclegów, które są koszmarnie drogie i stąd proponowane rozwiązanie (oficjalny kemping za auto i namiot to ~30 dolców za noc, na dziko 4free)

Wow, naprawdę uważacie, ze Alaska jest taka droga? Moze przez to, ze ja zawsze podróżuje poza sezonem letnim, to wydaje mi sie tam tanio. Paliwo tańsze niż w innych stanach.

Co do stopa, to osobiście zabieralam stopowiczow dwa razy. Raz trafilam na kolege z forum, na stosunkowo krotkiej trasie do Valdez, drugi raz wzielam parkę z Denali w okolice Anchorage.

Moim zdaniem, Hawaje są najdroższe, szczegolnie mniejsze sklepy na Oahu. Jak są duże supermarkety typu Walmart, to nie jest źle. Noclegi też drogie, najtańsza wydaje sie być Big Island.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości