Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Belfast
#1 PostWysłany: 23 Cze 2013 19:26 

Polecam burrito i inne meksykańskie szybkie dania w lokalu o nazwie Boojum. Duże burrito z kurczakiem lub baraniną, z sosem i warzywami za 5-5,50 GBP. Porcja na obiad w zupełności wystarczająca.

Tutaj link: http://www.boojummex.com/
Są też podobno lokale w Dublinie i Galway.
W porze lunchu spore kolejki (kończące się już na ulicy) ale nie czekałem więcej niż 15 minut. Większość bierze na wynos, ale jest też około 30 miejsc w lokalu.

Temat postu: Re: Belfast
#2 PostWysłany: 20 Wrz 2014 16:28 
Awatar użytkownika

Warto odwiedzić pub w Belfaście
https://www.google.pl/maps/@54.5946407, ... enoMeA!2e0

Jest to historyczne miejsce: http://en.wikipedia.org/wiki/Crown_Liquor_Saloon

-- 20 Wrz 2014 17:31 --

Jak ktoś chce zjęśc w miarę OK i niezbyt drogo to
https://www.google.pl/maps/@54.5950907, ... DUUgQQ!2e0
jest "kanapkownia".

Jeśli coś cieplejszego to polecam: https://www.google.pl/maps/@54.5922362, ... rXpnxQ!2e0
 Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 12 Gru 2016 12:56 
Awatar użytkownika

Loty: 421
Kilometry: 468 668
srebrny
W okresie swiatecznym dobre rozwiazanie to jarmark swiateczny przy ratuszu. Pizza neapolitanska, burgery z kangura, małże z ziemniakami i serem roquefort, czego dusza zapragnie. :) Ceny: 4-8 GBP.

#4 PostWysłany: 17 Wrz 2017 20:22 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Z mojej strony

Na śniadanie, warto wyjść trochę z starego miasta, obok Queen's University
I odwiedzić restaurację Maggie May's 2 Malone Rd.
Albo przed przy Botanics Av. 50

Ta przy Malone rd. wygląda tak

Załącznik:
1.jpg

Bardzo ciekawe wnętrze

Załącznik:
3.jpg

I na śniadanie wybieramy, typowo Północno - Irlandzkie śniadanie, czyli: Full Fry za 4.99 GBP, oznaczone jako PERFECT HANGOVER CURE. I faktycznie, pomogło.

Załącznik:
2.jpg

W tym mamy:
jajko, boczek, kiełbaszkę, placek ziemniaczany (scone), chleb sodowy,raczucha, hash brown, grzybki i pomidora. Kawa za 1.25 GBP
Menu tu: http://maggiemaysbelfastcafe.co.uk/menu/
Śniadanie była tak dobre, ze dopiero po paru godzinach zgłodniałem!

A na obiad tu:

Robinsons Bar and Bistro
38-40 Great Victoria street
Naprzeciwko dworca autobusowego

Na parterze pub, a na pierwszym piętrze bistro.
Fajna zwykła karta obiadowa: http://bistro.robinsonsbar.co.uk/menus/
Polecam opcję lunch za parę dan, za dopłatę 2-3 GBP mamy szklankę wina/ napoju i kawę/herbatę, od poniedziałku do soboty między 12 i 17

Co do browarów, mają klasycznie: Guinnessa, Calsberga i parę craftów za 4.4 GBP butelka, tak jak regionalny Craft: The Foxes Rock

Załącznik:
4.jpg

Do obiadu zamówiłem Shepard's pie

Załącznik:
5.jpg

Porcja była ogromna, którą ledwo skończyłem. Jedzenie było wyśmienite, było to widać ze sami lokalsy tam bili. Jak ktoś szuka dobrego zarcia i taniego (jak na warunki restauracji) polecam ciemno!

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off
klapio lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 03 Lis 2017 10:54 

Byłem z narzeczoną w dwóch miejscach wymienionych przez Zeusa i również polecam. Do Maggie Mays wpadliśmy na śniadanie, bo akurat niedaleko mieliśmy nocleg. Full Fry to spore śniadanie. Chleb sodowy jest specyficzny, ale warto spróbować. Co do lokalu, to mały i przytulny. No i tłumy lokalsów!

W Robinsons Bar and Bistro byliśmy trzy razy. Dwa razy na obiedzie (bo smacznie) i raz na piwie/irish coffee (bo w The Crown Liquor Saloon, które jest obok ciągle nie było gdzie usiąść). Robinsons to trzy kondygnacje. Na dole jest typowy bar, w którym można napić się piwa i obejrzeć mecz. Na pierwszym piętrze jest restauracja a na drugim bar z billardem.

Do jedzenia zamówiliśmy:

Beef Shepard's Pie
Steak Strips Sandwich
Battered Cod and Chips

wszystko polecam, w szczególności Sheperd's pie.
 Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 03 Lis 2017 12:23 

Loty: 86
Kilometry: 165 130
Zbanowany
W irlandzkich/szkockich/angielskich pubach się nie siedzi :mrgreen:
 Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 03 Lis 2017 15:48 

Turysta nie człowiek, odpocząć musi. ;)
 Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 03 Gru 2017 22:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Polecam bufet China China jesz ile chcesz przy University Road w Belfaście - z centrum spokojnie na piechotkę.
Do godz. 17 bufet GBP 6.99, od 17 koszt GBP 9.99
Korzystałem i jedzenie bardzo smaczne w dużym wyborze.
Poniżej mapka i info.

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.

#9 PostWysłany: 22 Wrz 2018 12:43 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 304 053
Polecam wymienione przez @Zeus Maggie May's. Odwiedziłem to miejsce tydzień temu i muszę przyznać że mają tam bardzo dobre i sycące śniadania :)
 Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#10 PostWysłany: 01 Paź 2023 12:53 
Awatar użytkownika

Loty: 354
Kilometry: 563 257
platynowy
Zeus napisał(a):
Z mojej strony

Na śniadanie, warto wyjść trochę z starego miasta, obok Queen's University
I odwiedzić restaurację Maggie May's 2 Malone Rd.

Aktualizacja po kilku latach.
Knajpa przeszła sporą zmianę na wersję rustykalno-vintage-vege ;) ale zachowali kilka pozycji z menu.
Interesowały Nas śniadania i te opisywane w postach z lat poprzednich na szczęście nadal są w karcie.
Wspomniane przez @Zeus śniadanie full fry skoczyło z 4,99 gbp na 8,5gbp :? Najdroższe w karcie jest za 10gbp.
Kawka już 3gbp.

Ale prawda jest taka, że po tym "full fry" lub "bumper fry" naprawdę zapominacie o jedzeniu do końca dnia! :)
w ostatni piątek była opcja "cash only".

Załącznik:
sniad.jpeg

Image
 Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 03 Lut 2025 14:21 

Maggie May’s - lokal mocno oblegany, byłem na śniadanie w styczniową sobotę i trzeba było trochę postać w kolejce. Nie do końca rozumiem dlaczego, bo sporo stolików było wolnych :) ale kelnerzy jakby na siłę przez cały czas utrzymywali lekką kolejkę. Cash only chyba jest stałą praktyką, podobno „aktualnie niestety” cash only, na przeciwko jest bankomat ale pobiera chore prowizje.
Odnośnie jedzenia - full fry 9,50, Belfast bap 7,00, kawa bliżej 4,00. Szczerze, abstrahując od smaku (kuchnia brytyjska jest jaka jest :)), porcje delikatnie mnie rozczarowała względem tego co pisaliście. Nie jestem obżartuchem, dzieliłem się na pół z żoną i szału nie było. Podsumowując, według mnie przy obecnych cenach nic szczególnego i można znaleźć śniadania taniej lub lepiej w podobnej cenie.

Oddzielne spostrzeżenie odnośnie właściwie każdego pubu w mieście. W Irlandii byłem pierwszy raz, więc było to dla mnie lekkim zaskoczenie. W piątek/sobotę, idąc dosłownie gdziekolwiek w mieście szykujcie się na maksymalnie 5cm^2 przestrzeni własnej :lol: każdy pub jest dosłownie wypchany ludźmi, nie ma szans na jakieś miejsce stojące a i logiczne miejsce stojące nie będące randomowym miejscem na plecach głośnego Irlandczyka nie wchodzi w grę. Taki klimat :) w czwartek natomiast, w kelly’s Cellars które jest popularnym miejscem na spokojnie znaleźliśmy miejsce siedzące przy barze. Weźcie to pod uwagę, jeżeli planujecie po dniu zwiedzania na spokojnie odpocząć sobie przy piwku.
 Relacje PM off
konrad91 lubi ten post.

#12 PostWysłany: 03 Lut 2025 15:23 

Poważnie dziwi Cię, że puby na wyspach są pełne?
 Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 03 Lut 2025 18:56 

Byłem w Edynburgu i Londynie, więc próbka marna, ale nigdzie nie było tak żeby nie móc dwa dni z rzędu znaleźć w ani jednym lokalu wygodnego miejsca, nawet stojącego. Uważam też, że innym tak nieobytym jak ja podobna informacja może się przydać.
 Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 10 Lut 2025 07:06 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Simply Fish & Chips - zestaw za 11.6 GBP - można płacić kartą.
+ klasyka, czyli - The Bridge House - JD Wetherspoon. Tylko ciężko o miejsce w sobotę koło 22 :D
BrewDog Punk IPA (pinta) 4.72 GBP
Guinness (pinta) 4.39 GBP

mapy

Załącznik:
2025-02-10_070540.jpg

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

[ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości