Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Bankomaty
#1 PostWysłany: 09 Gru 2023 10:22 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
srebrny
Nie jest ich tak mało, jak piszą na stronie MSZ, ale raczej są tylko w większych miastach.

Wypłaty bezprowizyjne chyba z wszystkich banków, na lotnisku korzystałem z pierwszego z prawej w rzędzie bankomatów naprzeciw beltu bagażowego 4-5.
Ten który jest widoczny jako pierwszy po zjeździe z kontroli paszportowej odmówił wypłaty.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
 Temat postu: Re: Bankomaty
#2 PostWysłany: 17 Mar 2024 13:14 
Awatar użytkownika

Loty: 716
Kilometry: 986 186
platynowy
Tyle tylko, że Etiopia to jest kraj, w którym jeśli nie masz konta w birrach, korzystanie z bankomatów jest mocno nieopłacalne.
Jest ich w Addis zatrzęsienie. Chyba nigdzie nie widziałem więcej banków i bankomatów
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 11 Wrz 2024 08:12 
Awatar użytkownika

srebrny
pabien napisał(a):
Tyle tylko, że Etiopia to jest kraj, w którym jeśli nie masz konta w birrach, korzystanie z bankomatów jest mocno nieopłacalne.

Od sierpnia jest inaczej i bankomaty są wg mnie najlepszą opcją, żadnych dolarów bym nie brał nawet.

100 birrów to 3.4 zł (Revolut), wszystkie bankomaty, z jakich korzystałem były bezprowizyjne (głównie Commercial Bank of Ethiopia, ale też co najmniej dwa inne banki).

Edit: jakiś brzydki ortograf dzięki autokorekcie.

Ostatnio edytowany przez kameander 11 Wrz 2024 11:26, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 11 Wrz 2024 10:29 
Awatar użytkownika

Loty: 970
Kilometry: 2 125 130
HON fly4free
A uregulowali czarny rynek? Bo można było dostać za dolary dużo więcej...

#5 PostWysłany: 11 Wrz 2024 11:23 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie mam pojęcia. Najlepszy kurs, jaki udało mi się wyłapać (Harer), to 120 etb za dolara przy jakichś 105 oficjalnie. Na pewno da się to podkręcić, ale dla mnie to już akceptowalna różnica za brak zawracania gitary.

#6 PostWysłany: 11 Wrz 2024 11:41 
Awatar użytkownika

Loty: 970
Kilometry: 2 125 130
HON fly4free
Przynajmniej 15% wyrzucasz w błoto? To jednak spora różnica...

#7 PostWysłany: 11 Wrz 2024 11:52 
Awatar użytkownika

Loty: 716
Kilometry: 986 186
platynowy
@cart przecież kiedy wymieniałeś po staremu decydowałeś się na jeszcze większą stratę ;)
Ja zresztą też, kiedy wolałem po ludzku w biurze, a nie w dziwnej okolicy na ulicy wymieniać
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 11 Wrz 2024 11:55 
Awatar użytkownika

srebrny
@cart Przy wydanych łącznie 600 zł dla mnie ok. Ale słusznie zwracasz na to uwagę - przy pełniejszym obrazie każdy może wybrać, co dla niego najlepsze.

#9 PostWysłany: 10 Lis 2024 11:21 
Awatar użytkownika

Loty: 186
Kilometry: 421 092
niebieski
Tak na koniec października 2024 kurs pln-usd był ok. 4 zł (zwłaszcza, jak trzeba kupić gotówkę w kantorze), a wybierając z bankomatu 1 pln = 30 birr - czyli jeśli w najlepszych okolicznościach za 1$ dostaje 120 birr to jest dokładnie taki sam kurs - po co kombinować? A jeśli nie wymieniało się sporych kwot to realny kurs wymiany dolara "na mieście" oscylował koło 100-110 birr = 1$...

A bankomatów wszędzie masa, koło sklepów, hoteli, na lotniskach. Żaden nie pobrał nam prowizji (revolut).
Pietrucha lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość