Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Bangkok
#41 PostWysłany: 04 Sty 2023 16:18 
Awatar użytkownika

Loty: 246
Kilometry: 526 914
platynowy
W Terminal 21 bez zmian. Ceny też. 😁

Załączniki:
74E6F037-64D2-4C8F-A77E-8F960BC07BF5.jpeg
74E6F037-64D2-4C8F-A77E-8F960BC07BF5.jpeg [ 101.72 KiB | Obejrzany 1519 razy ]
ADC994BB-E734-42E8-B8FF-4357E53FA8B5.jpeg
ADC994BB-E734-42E8-B8FF-4357E53FA8B5.jpeg [ 126.36 KiB | Obejrzany 1519 razy ]
5B7004E7-DD4C-4DD3-8414-1E240CE239EA.jpeg
5B7004E7-DD4C-4DD3-8414-1E240CE239EA.jpeg [ 119.47 KiB | Obejrzany 1519 razy ]
6819FF74-3E68-435B-8F36-4EFCC68B998C.jpeg
6819FF74-3E68-435B-8F36-4EFCC68B998C.jpeg [ 128.16 KiB | Obejrzany 1519 razy ]
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Francuski duet od 544 PLN 🇫🇷 Lazurowe Wybrzeże i Korsyka w jednej podróży 😍🏝️ Francuski duet od 544 PLN 🇫🇷 Lazurowe Wybrzeże i Korsyka w jednej podróży 😍🏝️
Zacznij nowy rok w tropikach 🌴🇻🇳 Sylwester w Wietnamie od 4678 PLN 🎇 Zacznij nowy rok w tropikach 🌴🇻🇳 Sylwester w Wietnamie od 4678 PLN 🎇
#42 PostWysłany: 04 Sty 2023 19:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Zacznijcie szukać innych food courtów w bkk ( jest ich kilkadziesiąt) i wrzucać w tym temacie, to ujawnię gdzie pochowałem Hong Thongi na ich terenie w geocachingu 8-)
Rabbit Card niech Was prowadzi.
benedetti lubi ten post.

#43 PostWysłany: 05 Sty 2023 05:56 
Awatar użytkownika

Loty: 218
Kilometry: 476 321
srebrny
Najlepsze jest to, że po miesiącu (prawie) w NZ człowiek przyjeżdża do BKK i cena jedzenia powala na kolana i w zasadzie gdzie by nie iść, to jest dobrze i smacznie.

Osobiliwym miejscem jest All-you-can-eat przy parku Lumpini, polecany przez Marka Weinsa i BFES, dwa kanały na yt o jedzeniu które oglądam.
Cena 50B (!!!!) i jesz ile chcesz.

Niestety do knajpy Marka Weinsa nie udało się trafić, mieszkaliśmy 200m od niej ale skubany akurat dokładnie w naszym terminie miał przerwę poświąteczną :(

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#44 PostWysłany: 05 Sty 2023 09:27 
Awatar użytkownika

Loty: 224
Kilometry: 426 684
srebrny
Widziałem kilka filmów tego Marka z kuchni Tajskiej, bo się wybieram za miesiąc i mnie to interesuje.
Trafiłem teraz na jego przewidywane zarobki z kanały YT. 8-) /bez współpracy, samo YT/

https://pl.youtubers.me/mark-wiens/yout ... ne-zarobki

No ale film widać ze miłośnik jedzenia i jak będę w BKK, to poszukam tej knajpy.
M_Karol lubi ten post.

#45 PostWysłany: 05 Sty 2023 12:50 
Awatar użytkownika

Loty: 218
Kilometry: 476 321
srebrny
(ot) wiesz, zarobki na YT to ma mr beast albo inne grube ryby z USA, Mark raczej jedzie wszystko na półamatorsko

Generalnie skoro już o jedzeniu mowa:
Mark to taki półprofesjonalny kanał,
jest BEFRS (Sonny Side), Ci robią to profesjonalnie i na wypasie, powiedziałbym Antony B. albo Andrew Z. tylko bardziej współcześnie i z jajem (ale hardcorowo bywa, bo gość raczej jest off the beaten track)
i Food Ranger też z tego regionu, ale jego nie oglądam.

Mark wygrywa entuzjazmem i ma masę contentu o Tajlandii, bo ma żonę Tajkę i mieszka w BKK. Plus słynne the yummy face. Jak gdzieś jestem to szukam czy Mark tu jadł (np. Stambuł robiłem po jego trasie).
Sonny ma najlepszy content moim zdaniem jedzeniowo-podóżnićzy.

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 09 Mar 2023 16:44 

Dobre miejsce na duży głód:
https://goo.gl/maps/NHRQCD4cb1x1Xp3q9

Trzeba jednak czekać w kolejce na wolne miejsce
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#47 PostWysłany: 16 Lip 2023 20:40 

niebieski
Kilka polecanych miejscówek z drugiego pobytu w BKK:
- Pad Thai Fai Ta Lu - klasyk przewijający się przez forum z gwiazdką Michelin. Rzeczywiście godny polecenia (lub chociaż spróbowania) Pad Thai
- Krua Apsorn - w przewodniku Michelina można znaleźć miejscówkę Sam Sen bardziej na północy za Khao San Road, ale ja wylądowałem w miejscówce zaraz obok pomnika demokracji (@Dinso wg. Google Maps). Na przedniej szybie 6 wyróżnień Michelin. Warto wziąć Tom Yum, a z przystawek np. skrzydełka z kurczaka - chyba najlepsze jakie próbowałem.
- Thai Niyom - kolejna miejscówka z przewodnika, próbowałem omletu i jakiejś wołowiny w sosie. Smaki trudne do opisania, na pewno warto spróbowania.
- trudno wymienić wszystkie godne polecenia stoiska w China Town, ale warto rozglądać się np. za Pepper Soup, bo za grosze można zjeść bardzo dobre jej wersje.

śniadania jeżeli ktoś szuka czegoś europejskiego:
- No. 14 CAFE - dobre śniadanka (za ~100 THB). Oczywiście też full opcja tajskich napojów. Okolice Pałacu
- Breakfast Story - trochę lokalsów, ale można też spotkać znanych ludzi z Polski ;) Okolice Sukhumvit
M_Karol lubi ten post.

#48 PostWysłany: 15 Gru 2023 15:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Trudno jest polecić jakaś konkretną knajpkę z jedzeniem, jak w Bangkoku jest ich bardzo dużo. Na jednej ulicy potrafi być ich kilkanaście, każda smaczna i tania. I setki street foodów. Z jedzeniem, piciem, słodkościami.

Jeśli przebywasz w Bangkoku, najlepiej wyjść na zewnątrz i spacerując ulicami jedzenie Ciebie samo znajdzie. Na ulicach są liczne budki ze street foodem, gdzie można zjeść lokalne potrawy jak Pad Thai, jest ogromny wybór zupek azjatyckich z owocami morza, mięsem. Poza tym smażone mięso, warzywa (jak kukurydza), pyszne naleśniki z bananami lub jak ktoś woli z jajkiem. Robiony ręcznie popcorn z polewą toffi, ręcznie robione ciastka, napoje. I tak mógłbym wymieniać długo. Jeśli kupujecie w miejscach gdzie jedzą lokalsi, ceny są niższe (np ogromna porcja Pad Thai za 80 batów (ja, stu kilowy facet, miałem problem by zjeść całą porcję) , duży naleśnik z bananem za 35 batów, zupki azjatyckie po 60 batów). Najtaniej jadłem kawałek piersi z kurczaka przy szkole (bo byliśmy w okolicy w świątyni) za 10 batów. Więc mega tanio. W miejscach typowo turystycznych, jak targi nocne, trochę drożej ale dalej znośnie.

My mieszkamy w Sathorn i jeśli komuś ma go coś pomóc, to wokół nas są dwa zagłębia jedzeniowe, gdzie są liczne street foody i kanapki. Plus pyszne bubble tea u Mamy (cena od 19 batów :https://maps.app.goo.gl/n2AiGH1QAKhujhja6). Miejsca te znaczyłem na mapie : https://iwanffc.prodibi.com/a/zv2rwg4w9 ... qz7elmo11g (są blisko stacji Sala Daeng). I to są miejscówki, gdzie jedzą głównie lokalsi. Jemy i my ponad tydzień i żadnych problemów żołądkowych czy cuś. Poza tym ogromna ilość jedzenia jest w China Town. Plus słynne bułeczki Yaowarat Tosted Buns po 40 batów, jak dobrze pamiętam (dla mnie mocno przereklamowane, słodkie, mdłe, takie sobie).
 Profil Relacje PM off
M_Karol lubi ten post.

#49 PostWysłany: 17 Sty 2025 11:48 

Loty: 24
Kilometry: 61 402
Nikt tu nie wspomina o wodzie z kokosa która jest rewelacyjna, super nawadnia oraz działa jak najlepszy probiotyk co w Tajlandii może okazać się dla niektórych bardzo ważne. Tak samo wszelkie owoce których smak jest zupełnie inny niż znamy. Banany, pomarańcze, pitaja czy mango ... rewelacja. Deser Mango sticky rice, przeszedł moje oczekiwania a kosztował 70thb.
Zaskoczeniem też były szaszłyki z krokodyla, super delikatne mięsko no i wszelkiego rodzaju soki ze świeżych owoców. Chaina Town oferuje wszystko co można sobie wyobrazić, raz tylko dostałem nie do końca dobrze grillowane ośmiornice.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 28 Mar 2025 20:06 

tino2003 napisał(a):
Nikt tu nie wspomina o wodzie z kokosa która jest rewelacyjna, super nawadnia oraz działa jak najlepszy probiotyk co w Tajlandii może okazać się dla niektórych bardzo ważne. Tak samo wszelkie owoce których smak jest zupełnie inny niż znamy. Banany, pomarańcze, pitaja czy mango ... rewelacja. Deser Mango sticky rice, przeszedł moje oczekiwania a kosztował 70thb.
Zaskoczeniem też były szaszłyki z krokodyla, super delikatne mięsko no i wszelkiego rodzaju soki ze świeżych owoców. Chaina Town oferuje wszystko co można sobie wyobrazić, raz tylko dostałem nie do końca dobrze grillowane ośmiornice.

@tino2003 Zdecydowanie popieram. Po wypiciu takiego kokosa nie musisz jeść kilka godzin, bardzo fajna rzecz. Ponadto pyszne mango - tego się nie da porównać do owoców importowanych przez polskie markety.

Co do restauracji to polecam fajną knajpkę w okolicach Khaosan Road, zwie się Try Me Thai Restaurant. Pyszne tajskie jedzenie w przyjemnych dla portfela cenach. Za dania typu Pad Thai czy kurczak z ryżem i warzywami zapłacicie około 120 baht. Ponadto polecam Wodę kokosa z mlekiem - przepyszne
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość