Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 481 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 25  Następna
Autor Wiadomość
#301 PostWysłany: 15 Lut 2015 00:36 

W tesco jest walizka za 60 zł o wymiarach 45x 35x 20 na długość razem z kółkami. Przechodzi w Wizzair na podręcznym. Moja kobitaka z nią leciała kilka razy i spoko. Ja osobiście latam z plecakiem forcast 40 z Decatlonu i nigdy nikt nie kazał mi wsadzać do koszyka.
 PM off  

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#302 PostWysłany: 15 Lut 2015 00:44 

Anonymous napisał(a):
o wymiarach 45x 35x 20 na długość razem z kółkami. Przechodzi w Wizzair na podręcznym.

a napisz czy sprawdzali lub zamieść zdjęcie z metalowego wzornika małego podręcznego wizzair, bo jak dla mnie szanse by weszła są równe 0 (wzorniki wizz nie mają żadnej tolerancji wymiaru, jak wchodzi przy podanych w/w wymiarach stawiam dobry alkohol ;) )

satia napisał(a):
Ktokolwiek widział walizkę / torbę na 56x45x25?

kupuj tą, jest idealna, dobra jakościowo i ma bardziej dopasowane wymiary do limitów wymiaru podręcznego większości linii lotniczych w tym linii lcc
walizka-dunlop,1500,55715&hilit=dunlop
 PM off  

#303 PostWysłany: 15 Lut 2015 00:59 

Zdjęcia nie mam. Wchodzi do koszyka kółkami do góry ale wystają. Ostatno mierzyłem ten koszyk i ma na szer 36 cm i głębokość 21 cm. Tak samo w Ryanie walizka o szer 40 cm i głębokości 25 wejdzie. Tak czy owak zawsze kółka wystają i za te kilka cm nikt nie robił mi problemu.
 PM off  

#304 PostWysłany: 15 Lut 2015 23:09 

Anonymous napisał(a):
satia napisał(a):
Ktokolwiek widział walizkę / torbę na 56x45x25?

kupuj tą, jest idealna, dobra jakościowo i ma bardziej dopasowane wymiary do limitów wymiaru podręcznego większości linii lotniczych w tym linii lcc
walizka-dunlop,1500,55715&hilit=dunlop

Tylko, że ja nie chcę walizki 'pasującej do większości linii' co wyraźnie zaznaczyłam.

Niestety - moderator z niewiadomych przyczyn skasował mój osobny wątek i połączył z tym ogólnym co odniosło właśnie taki skutek - dostałam poradę 'ogólną' :/
 Profil Relacje PM off  

#305 PostWysłany: 15 Lut 2015 23:15 

satia napisał(a):
Tylko, że ja nie chcę walizki 'pasującej do większości linii' co wyraźnie zaznaczyłam.

prostuję, w/w walizka pasuje IDEALNIE do wymiaru dużego bagażu podręcznego wizzair bo może być w tych wymiarach maksymalnie wypchana (co nie zmienia faktu, że pasuje też jako bagaż podręczny np. Ryanair, a i trzeba być kompletnym laikiem podróżniczym, by taki post tu zamieścić)
Tyle, pozdrawiam, a nikt nie zmusza do skorzystania szukaj dalej
 PM off  

#306 PostWysłany: 18 Lut 2015 13:02 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 46 097
niebieski
Jakie są obecnie kosze to mierzenia bagażu w Easyjet? Pionowe czy poziome?

Moje podróże: https://podroze-podroze-podroze.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#307 PostWysłany: 18 Lut 2015 13:50 

niebieski
Tak z ciekawości spytam: a jaka to różnica? :D
Odpowiadając na pytanie - teraz nie wiem, ale w czerwcu 2014 roku były poziome.
 Profil Relacje PM off  

#308 PostWysłany: 18 Lut 2015 16:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Uwierz, że spora :) Jeśli walizka będzie o 1 cm za wysoka, a kosz pionowy to pół biedy, trudno to zauważyć, ale do poziomego może w ogóle nie wejść.
Dzięki za odp.

Profil Relacje PM off  

#309 PostWysłany: 31 Mar 2015 13:58 

Cześć, zakupiłem ostatnio Osprey Variant 37 (wersja druga).
Ma mi on służyć jako bagaż podręczny zabierany na pokład tanich linii lotniczych.
Powinien on mieścić się w luku bagażowym w samolocie, ale wybrałem się na lotnisko w celu sprawdzenia jak w praktyce wygląda próba włożenia go do koszy WIZZAIR oraz RYANAIR.

Dla uściślenia, bagaże odpowiednio powinny spełniać następujące wymiary (dane z dnia 30-03-2015):

WIZZAIR (ten niestedy jest za opłatą):
    wysokość: 56cm, szerokość: 45cm, głębokość: 25cm

WIZZAIR - darmowy (nie wuzględniony na zdjęciach):
    wysokość: 42cm, szerokość: 32cm, głębokość: 25cm

RYANAIR:
    wysokość: 55cm, szerokość: 40cm, głębokość: 20cm

Aby włożyć plecak do kosza RYANAIR musiałem odpiąć pas biodrowy (ale myślę, że jak by się postarać to wszedłby i z pasem). Do kosza WIZZAIR'a wchodzi wraz z pasem biodrowym (nie załączyłem zdjęcia, ale wchodzi).
W koszu WIZZAIR'a jest na tyle miejsca, że można plecak włożyć po przekątnej.
Załączam zdjęcia, na których widać jak to wygląda. Wystaje jakieś 5cm na wysokości. Nie do ubicia przez wew. stelaż (stelaż kończy się na poziomie uchwytu transportowego), natomiast stelaż jest do wyjęcia (jak i komin) i myślę, że wtedy plecak będzie się mieścił idealnie. Szkoda natomiast zostawiać stelaż w domu.

Jak myślicie ze swoich doświadczeń czy mogą być z tym plecakiem problemy przy ewentualnej kontroli ?

Dzięki.

Image
Image
Image
Image
Image
Image

LINK DO ZDJĘĆ

Ostatnio edytowany przez neutral 31 Mar 2015 17:54, edytowano w sumie 5 razy
 Profil Relacje PM off  

#310 PostWysłany: 31 Mar 2015 14:08 
Awatar użytkownika

Loty: 84
Kilometry: 138 571
niebieski
Wygląda OK, zawsze można lekko docisnąć ;). Zdajesz sobie tylko sprawę, że podane przez Ciebie wymiary Wizz to tzw. duży bagaż podręczny podlegający opłacie?
 Profil Relacje PM off  

#311 PostWysłany: 31 Mar 2015 14:12 

O-o.
Fakt - czyli ten daromy WIZZAIR'a ma mieć:
    wysokość: 42cm, szerokość: 32cm, głębokość: 25cm

Tutaj chyba może być już problem ;/

Ostatnio edytowany przez neutral, 31 Mar 2015 14:16, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#312 PostWysłany: 31 Mar 2015 14:16 

Loty: 229
Kilometry: 412 678
Zbanowany
Dla uściślenia w Wizzair BEZPŁATNY jest tylko tzw. mały bagaż podręczny :
1.Mały bagaż podręczny:
Bagaż podręczny o wymiarach nieprzekraczających 42x32x25 cm może zostać wniesiony na pokład samolotu bezpłatnie. Bagaż ten musi się mieścić pod siedzeniem przed pasażerem.

duży podlega JUZ OPŁACIE / 42,00 -84,00 PLN :

https://wizzair.com/pl-PL/wizzbaggagefeecalculator
2.Duży bagaż podręczny:
Jeśli wymiary bagażu podręcznego są większe niż wymiary małego bagażu podręcznego, ale nie przekraczają 56 x 45 x 25 cm, można zabrać go na pokład za określoną opłatą. Bagaż musi zmieścić się w schowku nad siedzeniami. Pasażer musi być w stanie umieścić go tam samodzielnie.
 Profil Relacje PM off  

#313 PostWysłany: 31 Mar 2015 14:19 

Jak szacujecie? Dałoby się upchnąć tego Osprey'a jako mały podręczny do samolotu WIZAIR'a ?
 Profil Relacje PM off  

#314 PostWysłany: 31 Mar 2015 14:23 
Awatar użytkownika

Loty: 84
Kilometry: 138 571
niebieski
W połowie pustego pewnie da radę ;) Masz na jednym zdjęciu po drugiej stronie kosza wzornik to możesz sobie wizualnie porównać.
 Profil Relacje PM off  

#315 PostWysłany: 09 Kwi 2015 09:57 

Dzień Dobry - jako że piszę po raz pierwszy, takoż grzecznie się witam :)

Po przeczytaniu całego wątku, bardzo zresztą owocnego - podzielę się swoimi wczorajszymi doświadczeniami.
Założenie - walizki (2 szt.) na kilka wyjazdów w rozmiarze Ryanair. Gdyby się trafił lot Wizzem, to albo dopłacę albo będę myślał nad jakimś małym plecakiem.
Walizka raczej materiałowa z kieszenią z przodu na kwity.

Najpierw był pomysł kupna wszechmocnej lowcostowej walizki 22" Dunlopa ze SportsDirect. Koszty przesyłki 2szt. z UK wyszły ~50 zł co przy koszcie sztuki aktualnie 48.60 trochę odstaje.
Telefonu do warszawskiego SD np. na Połczyńskiej oczywiście w necie nie ma, więc siłą rzeczy wieczorem tam pojechałem. Pierwsze zaskoczenie - w tym sklepie rzeczywiście NIE MA telefonów. Nie można tam zadzwonić - taka polityka firmy. Swoją drogą nie wyobrażam sobie żebym nie mógł zadzwonić np. do Decathlonu...

Druga kwestia - sama walizka 22". Na pewno trzyma wymiary Rajana, można brać w ciemno. Cena na sklepie ~86 zł. Jak ktoś potrzebuje jedną sztukę, to chyba lepiej się przejechać i kupić. Mnie jednak nie przekonała, a moja żona to już w ogóle stwierdziła że szajs straszny... stanęło na tym że szukamy czegoś lepsiejszego. Kierunek Factory Ursus.

Obejrzeliśmy polecane tutaj też eleganckie Wittcheny. Jednak cena ~290 nie jest przyjemna. Stanęło na walizkach Puccini, model PUCCINI EM-50307 C.

169 zł/szt. Wykonanie całkiem, bardzo estetyczne. Wymiary pasują, choć z całą pewnością po wypchaniu będzie dużo więcej niż 20 cm głębokości. Generalnie polecam.

--
Pzdr,
Andy77

Ostatnio edytowany przez mashacra, 09 Kwi 2015 10:06, edytowano w sumie 1 raz
reklama
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: walizka kabinowa
#316 PostWysłany: 17 Kwi 2015 19:56 

sylwia_pl napisał(a):
moja jest firmy FarAway, kupiona w Carrefour, tak jak pisałam, za 89 zł, ale to już jakiś czas temu, więc nie mogę obiecać, że ciągle będzie tam dostępna
ponieważ nie mogę znaleźć w necie zdjęcia załączam moje, na tym zdjęciu to ta pierwsza brązowa

lata ze mną już trochę i jak na razie bez problemu przechodzi wszystkie kontrole Wizzair i Ryanair :)

Nadal latasz z tą walizką? Mam taką samą i lekkie obawy że do koszyka Ryanair nie wejdzie ze względu na głębokość (mierzyłam i wyszło mi 22cm, gdzie max podany na stronie Ryanair to 20cm)
 Profil Relacje PM off  

#317 PostWysłany: 20 Kwi 2015 03:20 

W ostatnim czasie zakupiłem walizkę na kółkach (wymiary z metki to: 51x30x24cm)

Wymiary Wizzair dla małego bagażu podręcznego 42x32x25

Wobec różnicy tych 9 cm nie przejmować się i nadawać jako bagaż kabinowy bezpłatny, czy raczej przy lotach z wizzair poszukać innej torby ? Walizka ma twarde, plastikowe poszycie.
 Profil Relacje PM off  

#318 PostWysłany: 20 Kwi 2015 10:40 
Awatar użytkownika

niebieski
globtroter_ger napisał(a):
W ostatnim czasie zakupiłem walizkę na kółkach (wymiary z metki to: 51x30x24cm)

Wymiary Wizzair dla małego bagażu podręcznego 42x32x25

Wobec różnicy tych 9 cm nie przejmować się i nadawać jako bagaż kabinowy bezpłatny, czy raczej przy lotach z wizzair poszukać innej torby ? Walizka ma twarde, plastikowe poszycie.

Ludzie tutaj martwią się, gdy mają walizkę za dużą o 1 cm, a Ty chcesz przemycić 9 cm? Według mnie to nierealne (kosze Wizza nie mają żadnej toleracji) i jeśli tylko będą sprawdzać wymiary to będziesz musiał sięgnąć po portfel.

Profil Relacje PM off
Rockriderr lubi ten post.

Temat postu: Re: walizka kabinowa
#319 PostWysłany: 30 Kwi 2015 14:15 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
srebrny
seker napisał(a):
sylwia_pl napisał(a):
moja jest firmy FarAway, kupiona w Carrefour, tak jak pisałam, za 89 zł, ale to już jakiś czas temu, więc nie mogę obiecać, że ciągle będzie tam dostępna
ponieważ nie mogę znaleźć w necie zdjęcia załączam moje, na tym zdjęciu to ta pierwsza brązowa

lata ze mną już trochę i jak na razie bez problemu przechodzi wszystkie kontrole Wizzair i Ryanair :)

Nadal latasz z tą walizką? Mam taką samą i lekkie obawy że do koszyka Ryanair nie wejdzie ze względu na głębokość (mierzyłam i wyszło mi 22cm, gdzie max podany na stronie Ryanair to 20cm)

Tak, nadal latam z ta walizka :) i musze przyznac, ze jej stan jest bardzo dobry :)
Moja wchodzi do koszyka bez problemu, oczywiscie o ile nie wracam z wakacji, gdzie zakupilam 2razy tyle rzeczy co przywiozlam z soba ;) chociaz ostatnio jakos dawno nikt mnie nie prosil o jej mierzenie, mysle, ze stresa z nia nie miewam.
 Profil Relacje PM off  

#320 PostWysłany: 30 Kwi 2015 14:39 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Sorry za offtop, ale widzę, że funkcja powiadomień działa. @sylwia_pl napisała pierwszy post od... bardzo dawna :) (co nie znaczy, że nie czyta forum).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 481 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 25  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości