Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 481 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 25  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Walizka kabinowa
#281 PostWysłany: 08 Paź 2014 16:51 

Ta pierwsza na 100% będzie pasować do RyanAir? Wg wymiarów tam podanych tak, ale czy w rzeczywistości też?
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#282 PostWysłany: 09 Paź 2014 09:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Anonymous napisał(a):
A co myślicie o tej? http://www.amazon.com/Samsonite-Xenon-B ... e+backpack
Ma ktoś coś podobnego? Wygląda naprawdę fajnie ( i zakładam, że cena też będzie dobra nawet po dostawie do PL). Pytam bo w polskich sklepach nie widziałem, więc może przypadkiem ktoś ma jakąś opinię.

NIe używam takiego konkretnego, mam Everki Titan http://www.everki.com/products1/18-4-laptop-bags/titan-checkpoint-friendly-laptop-backpack-fits-up-to-18-4-detail, glownie ze względu na możliwość (konieczność) zapakowania wielkiego laptopa. Wykonanie i material wygląda podobnie. Zaleta to naprawdę dobre wykonanie, mimo intensywnego codziennego użytkowania nic się nie wyciera itp. Daje rade na deszczu a dodatkowo ma jeszcze kapturek do nalozenia. Funkcja checkpointu to lipa, i tak trzeba zabawki wyjmować. Zaleta to również to ze nie jest zupełnie sztywny, wiec można go nieco scisnac i zmiescic jako podręczny.
A wada? (może być podobna w tym co pokazales?) jest baaardzo pojemny. Wypchany jest wielki i wprawdzie nigdzie mnie jeszcze nie cofnęli z podręcznym (normalne linie), to w dziwnych samolotach potrafi się zwyczajnie nie zmiescic do schowka. Generalnie po wypchaniu wygląda i zajmuje tyle co duza kabinowka. Nie wspominając o wadze (12-14kg ;-). Ale uwielbiam go nawet jeśli nie woze sprzętu, bo bez problemu mogę upchnąć zestaw ciuchow na wszelki wypadek, czy schować kurtke/polara, czy zakupy z duty free. Generalnie uwolnić rece od wszystkiego co z jakiegos powodu miałem luzem. A jeśli samolot ma faktycznie maly schowek to mogę te rzeczy latwo wyjac nawet już w samolocie i 'splaszczyc' plecak tyle ile potrzeba.
Ten który pokazales ma jedna rzecz której mi bardzo brakuje - ma pasek to zaczepienia na dużej torbie, w moim tego nie ma, a bardzo by się przydalo, bo plecak jest wyższy niż raczka w torbie :)
Ewentualna inna wada (ale i zaleta) mojego plecaka jest to ze nie jest on do końca sztywny, czyli jak się postawi a jest pustawy to się obali. mam tez wenger'a i jest bardzo sztywny, nawet pusty trzyma kształt. Ale z kolei nie da się go dobrze 'scisnac' gdy jest potrzeba, cos za cos. Mysle ze warto na takie rzeczy zwrocic uwagę przy zakupie, bo wlasnie takie detale maja potem znaczenie praktyczne.
Warto tez wspomnieć ze te plecaki sa bardzo wygodne do codziennego noszenia, w końcu nie tylko się lata. U mnie np. szelki sa wzmocnione linka, wiec się nie wyciagaja, nawet jeśli nosze na jednym ramieniu z dużym obciążeniem (miałem taki problem z moim poprzednim plecakiem).

#283 PostWysłany: 10 Paź 2014 20:25 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 259
Kilometry: 313 227
Kupiłem walizkę w TK Maxx i zastanawiam się czy zostawić ją sobie czy skorzystać z możliwości zwrotu. Wchodzi bez problemu do koszyka Ryanaira ale zastanawiam się jak z wysokością, to jeszcze dopuszczalny rozmiar czy jednak za bardzo wystaje?

Image

Image
 Profil Relacje PM off  

#284 PostWysłany: 11 Paź 2014 08:32 

Przecież w ogóle nie wystaje :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
Rockriderr lubi ten post.
klapio uważa post za pomocny.

#285 PostWysłany: 11 Paź 2014 08:46 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Jest perfekcyjna :)
klapio uważa post za pomocny.

#286 PostWysłany: 11 Paź 2014 12:14 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Dzięki, przy okazji jeśli ktoś szuka walizki kabinowej polecam odwiedzenie TK Maxx bo mają często dobre promocje 8-)
 Profil Relacje PM off  

#287 PostWysłany: 11 Paź 2014 12:27 

niebieski
a można się dowiedzieć, co to dokładnie za walizka jest (firma/model)?
no i jak cenna była?
 Profil Relacje PM off  

#288 PostWysłany: 11 Paź 2014 14:35 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Nie pamiętam nazwy firmy, zapłaciłem 199 zł. Walizka jest z polikarbonu i sprawia wrażenie wytrzymałej więc dla mnie jest okej. Najlepiej sam pojedź i się rozejrzyj :P
 Profil Relacje PM off  

#289 PostWysłany: 20 Paź 2014 16:13 

Czy ktoś leciał z tą walizką: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00253064/
jako mały podręczny do Wizzair?

Wymiary ma prawie idealne...
 Profil Relacje PM off  

#290 PostWysłany: 24 Paź 2014 15:00 

GGG napisał(a):
Czy ktoś leciał z tą walizką: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00253064/
jako mały podręczny do Wizzair?

Wymiary ma prawie idealne...

Gdyby ktoś był ciekawy, to walizka została sprawdzona w koszu Wizzair'a i NIE mieści się :(
 Profil Relacje PM off  

#291 PostWysłany: 10 Lis 2014 15:47 

Jeay napisał(a):
akasha84 napisał(a):
Jeay napisał(a):
Kupiliśmy z żoną dwie sztuki takich walizek:

https://www.sklep.wittchen.com/product/8783/walizka-na-kolkach-20.html

Rozmiary nadające się do chyba wszystkich linii jakie przyszło mi do głowy sprawdzić, jakość materiałów i wykończeń bardzo dobra. Jeszcze do końca tygodnia na wyprzedaży -50%, od poniedziałku wraca na pułap -30%. Może ktoś jeszcze skorzysta z promocji. W tym budżecie nie udało nam się znaleźć niczego lepszego, a odwiedziliśmy sklepy Samsonite, VIP, Ochnik i kilka innych mniej znanych. Więcej napiszę o nich po kilku podróżach, ale póki co robią dobre wrażenie.

po Twoim poście kupiłam dwie sztuki tych walizek, mam nadzieję, że będą pasowały na podręczny w ryanair ;)

Jeśli tylko jej nie wypchasz do maksimum, to powinno być OK wszystko. My lecąc na dwa tygodnie Wizz Airem mieliśmy je wypchane do granic możliwości, a ważyły ok. 12-13 kg. Takie coś w Ryanairze (duże bagaże podręczne są większe w Wizz Airze, ale trzeba do nich ekstra dopłacić) by nam nie uszło, ale jak zapakujesz mniej to generalnie w każdym wymiarze zmieścisz się na luzie z wyjątkiem głębokości przy której masz od 1 cm luzu do bycia na styk.

W Polsce nawet nie zainteresowali się tym, by sprawdzać gabaryty, w Paryżu ostro sprawdzali, ale widząc moją walizkę nawet nie kazano mi jej wkładać do tych koszy tylko od razu puszczono dalej ;) Także śmiało mogę polecić zakup tej konkretnej walizki innym ^^
 Profil Relacje PM off  

#292 PostWysłany: 06 Sty 2015 13:11 

niebieski
Widzę, że ten wątek to szwarc, mydło i powidło odnośnie walizek kabinowych, to chyba mogę tu wpisać to, że polecam gorąco walizkę Travelite Madeira 2.0 - rozmiar kabinowy, nr katalogowy: 82367 (to istotne, żeby sprawdzić, bo to numer "nowego" modelu, który jest bardziej pojemny, niektóre sklepy mogą jeszcze mieć na stanie stary model).

Do znalezienia w wielu polskich sklepach internetowych. Cena pewnie nie najniższa w/s do dyskutowanych tutaj niektórych modeli, ja zapłaciłem ~ 240zł.

Sama walizka *bardzo* pojemna i te deklarowane 42l robią wrażenie i je konkretnie widać. Póki co jeszcze nie miałem okazji nigdzie z nią lecieć- jedynie jechać samochodem kilka razy- ale sprawuje się bez zarzutu, a obmierzona starannie trzyma podane wymiary co do centymetra: 54 x 39 x 20. Nie przewiduję z nią zatem lotniczych problemów. Odczucie jakościowe- doskonałe, przynajmniej w/s do no-nameów z Allegro czy marketów.
Ciekawe rozwiązanie osadzenia kółek całkiem na krawędzi walizki, przez to jest więcej miejsca w środku. Jest zamek szyfrowy TSA- pewnie montowany w kabinówce "z rozpędu", bo cała ta seria Madeira 2.0 go ma, no ale od przybytku głowa nie boli.

Zresztą zbyt wiele o walizkach napisać nie można- ta konkretna naprawdę cechuje się ogromną ilością miejsca, bo zazwyczaj kabinówki oscylują wokół 30-35l. A tu jest 42. Polecam!
 Profil Relacje PM off  

#293 PostWysłany: 06 Sty 2015 14:17 

HON fly4free
Ja z travelite już sporo jeździłem, więc eksploatacyjnie mogę dodać, że jeśli się ją za bardzo napakuje, to mogą nas spotkać dwie niemiłe niespodzianki: rozjeżdżający się zamek i wygięta = złamana wyciągana rączka. Generalnie jednak polecam, bardzo fajny model.
 Profil Relacje PM off  

#294 PostWysłany: 11 Sty 2015 22:34 

Zastanawiam się nad zakupem walizki kabinowej pasującej do Ryanair. Na tą chwilę waham się między poniższymi modelami:

a. American Tourister Bon Air 85a 001 http://walizkikabinowe.pl/product-pol-5259-Mala-walizka-AMERICAN-TOURISTER-85A-001-turkusowa.html
b. Wittchen Walizka na kółkach 20'' https://www.sklep.wittchen.com/product/9674/walizka-na-kolkach-20.html
c. Puccini ABS01 C http://www.puccini-sklep.pl/product-pol-3410-Mala-walizka-PUCCINI-ABS01-C-szara-antracyt.html

Czy ktoś z Was ma doświadczenie z powyższymi walizkami i jest w stanie mi coś doradzić?
 Profil Relacje PM off  

#295 PostWysłany: 21 Sty 2015 11:33 

Loty: 16
Kilometry: 34 129
Zbanowany
Witam,

Z góry przepraszam, jeżeli powielam wątek, ale nie mogłem znaleźć odpowiedzi na moje pytanie.
Szukam torby, którą chciałem wykorzystać jako bagaż podręczny o maksymalnych wymiarach 50 x 40 x 20 (Easyjet).
Czy możecie coś polecić w tym temacie?
Chciałbym ją też zabierać na siłownię. W podróży będzie mi potrzebna 2 razy w roku.
 Profil Relacje PM off  

#296 PostWysłany: 22 Sty 2015 16:52 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
niebieski
Image

nie mogłem się powstrzymać ;)
6 ludzi lubi ten post.

Temat postu: Osprey Meridian 60
#297 PostWysłany: 09 Lut 2015 15:08 

Witam wszystkich, dopiero zaczynam tanie latanie i proszę Was - doświadczonych o radę.
Czy ktoś z Was miał okazję podróżować europejskimi low costami (Ryanair, Easyjet) z plecakiem Osprey Meridian 60 l http://www.ospreyeurope.com/pl_en/merid ... Ni8VUJpBnk ? Jego wymiary trochę przekraczają dopuszczane przez Ryanair, bo plecak ma (w mm) 560 (wysokość) x 360 (szerokość) x 230 (głębokość) , ale czytałam tu na forum opinie, ze plecaków mniej się pracownicy linii czepiają...
Plecak ma bardzo dobre opinie wśród backpackersów, jednak chyba głównie z USA, bo w PL jest słabo dostępny i chyba niezbyt popularny (cena....). Choć rzadko mi się to zdarza, to przy zakupie plecaka mogę powiedzieć, że cena do 300 GBP nie gra roli, gdyż jestem szczęśliwą posiadaczką kuponu na taką kwotę do jednego z największych sklepów z art. turystycznymi w GB, gdzie ten plecak jest dostępny.

Zastanawiam się bardzo mocno, czy go kupić, bo nie chciałabym potem mieć kłopotów na lotnisku. Zależy mi na plecaku z kółkami, bardzo solidnym i wytrzymałym, a tu jest jeszcze daypack w komplecie, który mi się bardzo przyda, bo będę podróżować z dzieckiem 7 lat. Na nasze podróże będę zabierać bagaż dla dwóch osób, choć nosić będę pewnie tylko ja, wiec zależy mi na wolnych rękach (plecak) i kółkach (żeby nie targać tych kg przez cały czas).

Myślicie, że ten Osprey Meridian to dobry wybór?

Ostatnio edytowany przez kilka 09 Lut 2015 15:55, edytowano w sumie 3 razy
 Profil Relacje PM off  

#298 PostWysłany: 09 Lut 2015 15:51 

kilka napisał(a):
czytałam tu na forum opinie, ze plecaków mniej się pracownicy linii czepiają...

- oczywiście jest to prawdą, choć prawdą jest też stwierdzenie, że obecnie prawie w ogóle poza może wizzair wymiarów na gate nie sprawdzają
- z takim kuponem nic tylko kupować, tyle, że pakując się nie wykorzystujesz całej powierzchni plecaka lub na czas gate na wierzch wkładasz ubrania, które na te kilka minut możesz ubrać na siebie (np. na youtube masz pokazane jak ubrać się na "cebulkę" lub jak się pakować)
 PM off  

#299 PostWysłany: 09 Lut 2015 16:42 

Witam,
co prawda nie jestem posiadaczem Meridiana, lecz innego plecaka marki Osprey. Uważam, że to świetny wybór. Wiedz jednak, że najlepiej będzie go przymierzyć (konstrukcja z kółkami jest cięższa), wraz z obciążeniem (np. liną w środku) pochodzić jakieś 20 min, czy faktycznie będzie Ci pasował. Druga sprawa, to fakt, że są one dość spore jak na swój nominalny litraż. Jednak, jeśli masz się w nim pakować wraz z dzieckiem, litraż powinnien być odpowiedni.
 Profil Relacje PM off  

#300 PostWysłany: 15 Lut 2015 00:05 

Witam po raz pierwszy :)

Jest już na forum temat o bagażach spełniających wymogi małego (bezpłatnego) bagażu Wizzaira ja jednak poszukuję czegoś (najlepiej walizki, torby), która maksymalnie wykorzysta wymiary bagażu dużego (56x45x25).

W sklepach i na Allegro jest zatrzęsienie standardowych kabinówek, które nie są same w sobie złe ale mimo wszystko te kilka dodatkowych centymetrów w dwóch wymiarach daje 50% pojemności więcej. Niestety nie mogę nic na te wymiary znaleźć - albo standard, albo już większe. Na Allegro sporo jest szytych na wymiar toreb i o ile w wymiarach Ryanaira jest w czym wybierać to na duży Wizza jest bodaj jeden 'model' przypominający torby handlarzy z bazaru ;)

Ktokolwiek widział walizkę / torbę na 56x45x25?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 481 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 25  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: podróżnik23 oraz 2 gości