Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 52 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Azory
#21 PostWysłany: 04 Lis 2015 23:27 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 325 480
niebieski
Hej, spędziliśmy na Sao Miguel tydzień, nocując m.in. w Faial de Terra i Ponta Delgada przez Airbnb. Ostatnią miejscówkę szczególnie polecam miłośnikom lotnictwa. Nie dość że gospodarze są bardzo sympatyczni, oferują warunki jak w porządnym hotelu i to ze śniadaniem, to jeszcze mieszkają przy lotnisku (na wysokości lotniska, na drodze powyżej), więc to super miejscówka na obserwację lądujących/startujących samolotów - wystarczy przejść przez jezdnię i jest jak na górce spotterskiej ;-)
Tak czy inaczej, idealna miejscówka na nocleg przed wczesnym odlotem lub po późnym przylocie.

Link do oferty Airbnb: https://www.airbnb.pl/rooms/6255122?eluid=1&euid=d72f343d-c507-94aa-8046-29837fc72c28#host-profile

Ostatnio edytowany przez Roku, 29 Sty 2016 13:43, edytowano w sumie 1 raz
na prośbę autora
 Profil Relacje PM off  

🌺 Sri Lanka w pełnej krasie od 2853 PLN 🐘 Loty Lufthansą z 4 miast i 4* hotel 🏨✨🌴 🌺 Sri Lanka w pełnej krasie od 2853 PLN 🐘 Loty Lufthansą z 4 miast i 4* hotel 🏨✨🌴
🚨 Zabierz rodzinę na ferie do słonecznej Portugalii 🇵🇹🏖️ Tygodniowy pobyt w 4* hotelu za 879 PLN 🤯 🚨 Zabierz rodzinę na ferie do słonecznej Portugalii 🇵🇹🏖️ Tygodniowy pobyt w 4* hotelu za 879 PLN 🤯
#22 PostWysłany: 03 Mar 2016 01:14 

Loty: 124
Kilometry: 227 163
niebieski
Spędziłem 5 dni w Ponta Delgada (wkrótce napiszę relacje, ze wszystkimi poradami), ale póki co odnośnie noclegu..

Polecam w 100% nocleg przez airbnb - https://www.airbnb.pl/s?host_id=35279667&s_tag=BG9RBVH-

Ogólnie rodzeństwo prowadzi hostel. Marcos widziałem tylko raz, ale codziennie rano śniadanie przygotowywała Patricia. Ogólnie kobieta bardzo dba o hostel, jest tam bardzo czysto, a śniadania także przygotowane są z należytą starannością. W każdej chwili można sobie wymienić ręczniki, wziąć kołdrę dodatkową, itp. Na śniadanie, Patricia codziennie rano przynosiła świeże pieczywo - dodatkowo, szynka, ser, chorizo, salami, różne rodzaje dżemów, herbata, kawa (nawet ekspres), kakao. Ogólnie w ciągu dnia można skorzystać z kuchni, która jest świetnie wyposażona, a także zrobić sobie kawę, herbatę itp.
Korzystałem z airbnb 11 raz, i naprawdę byłem pod wrażeniem staranności właścicieli.
Dodatkowo, Patricia pomogła nam zorganizować samochód (Fiat Panda, 24 euro/dzień). Hostel jest w samym centrum, ale mimo to nie było problemów z postawieniem samochodu (parking w godz. 8-19 jest płatny, chyba 50 centrów za godzinę, prócz weekendów, ale zazwyczaj w tych godzinach zwiedzaliśmy wyspę, więc nas nie było- a wieczorami dużo miejsc).
Ogólnie w hostelu jest 5 pokoi. Wifi działa bez zarzutów.
Za 5 nocy zapłaciliśmy 499 zł za dwie osoby.
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#23 PostWysłany: 03 Mar 2016 08:31 
Awatar użytkownika

Loty: 322
Kilometry: 721 597
niebieski
Byłem na Azorach w wysokim sezonie tzn w wakacje, i większość noclegów szukaliśmy na miejscu. Nie było z tym żadnego problemu, wręcz przeciwnie fajna przygoda, poznajesz nowych ludzi którzy przygarniają Cię do swojego domu. Polecam taką formę podróżowania.

Image
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 03 Mar 2016 13:07 

Loty: 124
Kilometry: 227 163
niebieski
Dokładnie. My sobie zrobiliśmy spacer z lotniska do centrum Ponta Delgada (około 50 min marszu z torbami), i dwa samochody zatrzymywały się przy nas i pytały czy nie szukamy zakwaterowania po 25 euro/os/noc :)
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 22 Lip 2016 21:07 

niebieski
Polecam mieszkanie w Ponta Delgada

https://www.airbnb.pl/rooms/8087084

Warunki jak dla mnie luksusowe, mieszkanie jest ogromne, wszędzie blisko, bez problemów z parkingiem, świetnie wyposażone, bardzo dobry kontakt z gospodarzem.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 27 Lis 2016 22:29 

niebieski
Witam.

Właśnie wróciłem z Azorów:

Chciałem polecić wszystkim:

Thomas Hostel w Ponta Delgada (rezerwowałem przez Booking)

Hostel zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Po pierwsze ceną, po drugie lokalizacją, po trzecie wyglądem (jest to hostel o klasie Hotelu !), oraz co najważniejsze dla mnie - obsługą na miano obsługi roku.

Jeszcze przed przyjazdem Pani Marta z recepcji znalazła dla mnie bardzo tani samochód z wypożyczalni (w porównaniu z innymi wypożyczalniami wychodziło nawet połowę taniej !). Miałem z nią świetny kontakt mailowy, odpowiedzi z hostelu przychodziły nawet po kilkunastu minutach ! Mało tego, samochód wypożyczony bez depozytu, corsa turbo z 2016 roku (klima i setki innych bajerów)- stan extra !
Pani Marta pomogła w znalezieniu odpowiednich miejsc do zwiedzania, często podawała perełki których nigdzie indziej nie było podanych. Pomogła także w znalezieniu barów i restauracji z bardzo dobrymi a tanimi stekami (sam bym tam nie trafił nigdy).

Mieliśmy się wymeldować do 12 ale z powodu napiętego grafiku poprosiliśmy o późniejsze wymeldowanie i ostatecznie hostel zgodził się na wymeldowanie o 13:00 (Pani Marta załatwiła wszystko).

Mieliśmy wypożyczony samochód do 12:45 - Pani Marta zapytała o której mamy odlot (17:00). Sama od siebie załatwiła nam samochód "bez żadnych dopłat" do godziny 15:00 z oddaniem na lotnisku! (a miał być oddany w hotelu - wynegocjowała z wypożyczalnią darmowy samochód o ponad 2 godziny dłużej). Jeszcze nikt nigdy nie zrobił nam takiej niespodzianki w żadnym hostelu.

Sam hotel czyściutki z prywatnym zamykanym parkingiem za hotelem. W hotelu bardzo dobre stabilne wifi - download 30 mb/s - upload 3 mb/s.

W pokoju łazienka a w niej bardzo ładne kafelki, armatura najwyższej klasy, 5 ręczników na 2 osoby.
Telewizor LCD na ścianie, winda w hostelu, dziesiątki ulotek, mapek i innych przydatnych rzeczy można uzyskać w recepcji za free.

Jestem bardzo zaskoczony tym hostelem i jeżeli kiedyś znowu pojadę na Ponta Delgada to koniecznie do tego hostelu, najlepiej z kwiatami dla pani Marty :)
 Profil Relacje PM off
wulkan uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 29 Sty 2017 08:56 

niebieski
Czy nocowaliście na wyspie Santa Maria? Jeżeli przylecę / przypłynę do Vila do Porto, to znajdę nocleg b&b bez wcześniejszej rezerwacji? Na booking.com i airbnb trochę drogo. Czy jest informacja turystyczna na lotnisku / w porcie?
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 21 Wrz 2017 15:17 

Nocował ktoś w Costa Norte Guesthouse w Ribeira Grande? To północna strona Sao Miguel. Za cztery noce dla dwóch osób ze śniadaniami płacimy 135 euro. Mamy możliwość odwołania za free. Zzastanawiam się, ponieważ chcemy spróbować rejsu i na jeden dzień wynająć auto czy jednak nie szukać czegoś w Ponta Delgada.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 04 Lis 2017 22:22 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
Ja spałem 2 noce w Ribeira Grande. Miasteczko fajne, niczego nie brakuje dobra baza wypadowa jak ma się samochód. Poprzednie 2 noce spaliśmy w Ponta Delgada i chyba fajniej było w Ribeira Grande

#30 PostWysłany: 16 Lis 2017 22:49 
Awatar użytkownika

Loty: 545
Kilometry: 946 504
złoty
w Praia spałem w Hotel Branco I (3 km od lotniska TER), dojazd autobusem, przystanek 300m od hotelu ale można powiedzieć kierowcy nazwe hotelu i wysadzi Was pod samymi drzwiami. Cena 29 euro za pokój jednoosobowy z łazienką i śniadaniem w cenie. Do mariny 5 min spacerkiem. Gospodarzem jest bardzo sympatyczny starszy Pan dobrze mówiący po angielsku.
 Profil Relacje PM off
Cicha_Woda lubi ten post.

#31 PostWysłany: 25 Sty 2018 23:30 
Awatar użytkownika

platynowy
czy ma ktokolwiek jakieś doświadczenia z nocowaniem na Flores? Widzę, że wybór jest skromny. Na razie skłaniam się do pewnych ofert z airbnb, ale mają dość rygorystyczne zasady anulowania, więc zanim się zdecyduję, szukam czegoś alternatywnego do porównania.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 26 Sty 2018 06:06 

niebieski
Thomas Hostel w Ponta Delgada na Sao Miguel, początkiem stycznia byłem już drugi raz.
Obsługa hostelu znowu pomogła mi wynająć samochód. Miałem lecieć w 2 osoby i na tyle osób dokonałem rezerwacji przez booking. Później kolega zadeklarował ze też może poleci... Kontakt do hostelu co w przypadku gdybyśmy chcieli pokój 3 osobowy, sprawdzono dostępność i przekazano nam że możemy dostać "trójeczkę" jeżeli będzie trzeba. Ostatecznie przylecieliśmy w dwie osoby. Wszystko załatwiane z ulubioną recepcjonistką Martą. Po przylocie wchodzimy do pokoju a czeka na nas 3 osobowy pokój, nas jest dwóch, oczywiście płacimy tylko za dwójkę. Hostel znowu nas zaskoczył, gdybyśmy byli w trzech to tez byli przygotowani :)
Jednak w recepcji dowiaduje się ze Pani Marta kończy pracę w tym hostelu, a szkoda...
Samochód także załatwiony przez hostel i także zero problemów. Dostaliśmy Corsę Eco z 6 biegami. Ubezpieczenie pełne na nasze życzenie. Czekali na nas na lotnisku zaraz po przylocie. Samochód super, oddanie bez problemu, wszystko ok. Kluczyki można nawet zostawić w hostelu ale ja wolałem dla świętego spokoju oddać auto w prost w ręce pracownika wypożyczalni. Ps sprawdzono głównie stan baku, raz obejście do okola samochodu i tyle, żadnego czepiania się czy czegoś tego typu. Uścisk dłoni i papa.
Wypożyczalnia ma swoje oddziały także na innych wyspach Azorow.

Odlot z Azorow mieliśmy wcześnie rano, zaraz po 6 więc na lotnisku trzeba było być przed piątą, w hostelu dzień wcześniej zamowiona taksówka. Wymeldowanie z hostelu ok 4:30 (co ciekawe nie ma całodobowej recepcji). Klucz do pokoju zostawiony w drzwiach, wyjście z hostelu, drzwi zamykane na zatrzask (brak możliwości wejścia z zewnątrz, tylko od wewnątrz). Taksówka czekała nawet przed czasem. Ok 10 minut do lotniska i 10 euro za taxi. Wszystko fajnie i bez problemów, szkoda tylko Marty. W Maju znowu tam wracam.

Wysłane z mojej Nokii 3310 przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowany przez photolucas84, 26 Sty 2018 07:32, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
tropikey uważa post za pomocny.

#33 PostWysłany: 26 Sty 2018 06:47 
Awatar użytkownika

platynowy
Jeśli chodzi o Sao Miguel, zdecydowałem się na ten właśnie hostel, choć rezerwacja jest elastyczna, więc jeszcze się porozglądam. Nie sądzę jednak, bym znalazł coś istotnie lepszego i w równie korzystnej cenie. Tu za 2 osoby w szczycie sezonu wyszło 911 zł za 4 noce (1. transakcja kartą revolut - faktycznie kurs świetny:) ). Patrzę jeszcze na Casa da Ilha, która też ma bardzo dobrą lokalizację w Ponta Delgada, ale kosztuje raptem kilkanaście PLN mniej, a nie ma śniadania w cenie (ale ma za to bezpłatne rowery). Mają tam co prawda jeszcze tańsze pokoje, ale ze wspólną łazienką, a takie coś akceptuję tylko na Fidżi ;)

Na Faial z zakwaterowaniem nie powinno być problemu, ale jestem zdziwiony mało jeszcze rozwinięta bazą na Flores. Tu też na pewno coś wybiorę, ale dobrze, że zabieram się za to z tak dużym wyprzedzeniem.

Wysłane z mojego P9 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
Sudoku lubi ten post.

Temat postu: Azory
#34 PostWysłany: 26 Sty 2018 07:34 
Awatar użytkownika

Loty: 604
Kilometry: 723 771
niebieski
Najlepszy ale chyba też najdroższy hotel na Flores to Inatel Flores w Santa Cruz blisko lotnika. Natomiast ja spałem po drugiej stronie wyspy w Faja Grande w Alojamentos Flores. Niestety muszę odradzić to miejsce. Otrzymałem pokój w piwnicy w głównym budynku przy ulicy. Straszna wilgoć i grzyb mimo remontu. Na podwórku stały dwa domki. Wyglądały trochę lepiej ale nie wiem jak w środku. Śniadanie było w cenie i jadłem 30 metrów dalej w .... barze / sklepie.
tropikey lubi ten post.

#35 PostWysłany: 26 Sty 2018 07:42 
Awatar użytkownika

platynowy
Też się czaiłem na ten Inatel, ale w moim terminie nie ma niestety wolnych pokoi. Są kilka dni później, więc to wskazuje, że to raczej nie wynik zbyt szybkiej próby rezerwacji (do wyjazdu jest jeszcze ponad pół roku). Być może jakaś konferencja, albo inna impreza.

Profil Relacje PM off  

Temat postu: Azory
#36 PostWysłany: 26 Sty 2018 07:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Spróbuj przez innego pośrednika. Pamiętam, ze na Bookingu tez nie było a chyba Hotels akurat miał.

#37 PostWysłany: 26 Sty 2018 09:25 

@tropikey, też miałem ochotę na Inatela ze względu na basen, ale tam pokoi na lipiec nie było już w październiku- gdzieś wyczytałem, że większość miejsc jest zablokowana dla członków ich sieci (mają hotele w różnych częściach Portugalii). Ostatecznie zarezerwowałem Sitio da Assumada- wprawdzie nie ma basenu, ale opinie ma znakomite, na zdjęciach też wygląda świetnie.
 Profil Relacje PM off

#38 PostWysłany: 26 Sty 2018 14:09 
Awatar użytkownika

platynowy
Znalazłem metodę, choć połowicznie skuteczną.
Napisałem do nich maila, czy faktycznie mają wszystko zajęte i okazało się, że w pasujących mi datach 2 noce są jednak dostępne, więc je zarezerwowałem. Potem poproszę jeszcze, by dali mi cynk, gdyby coś się zmieniło z pozostałymi dwoma nocami.

Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 26 Sty 2018 21:11 
Awatar użytkownika

platynowy
Benias napisał(a):
Natomiast ja spałem po drugiej stronie wyspy w Faja Grande w Alojamentos Flores.

Abstrahując od braku zadowolenia z samego zakwaterowania, jak oceniasz samo Faja Grande na 4 dni albo 2 dni?
Tak jak wspomniałem wcześniej, udało się zarezerwować 2 noce w Inotelu i teraz mam do wyboru:
a) pozostałe 2 noce spędzić w innej części wyspy - rozważam właśnie Faja Grande, albo Lajes Das Flores (zwłaszcza ze względu na bardzo chwaloną restaurację z m.in. wegetariańskim jedzeniem), albo samo Santa Cruz;
b) zrezygnować jednak z Inotelu i 4 noce wziąć w innym, tańszym miejscu - wybór jak wyżej.
Która miejscowość na Flores ma najlepszą lokalizację pod kątem zwiedzania wyspy?

Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 26 Sty 2018 21:32 
Awatar użytkownika

niebieski
tropikey napisał(a):
Benias napisał(a):
Natomiast ja spałem po drugiej stronie wyspy w Faja Grande w Alojamentos Flores.

Abstrahując od braku zadowolenia z samego zakwaterowania, jak oceniasz samo Faja Grande na 4 dni albo 2 dni?
Tak jak wspomniałem wcześniej, udało się zarezerwować 2 noce w Inotelu i teraz mam do wyboru:
a) pozostałe 2 noce spędzić w innej części wyspy - rozważam właśnie Faja Grande, albo Lajes Das Flores (zwłaszcza ze względu na bardzo chwaloną restaurację z m.in. wegetariańskim jedzeniem), albo samo Santa Cruz;
b) zrezygnować jednak z Inotelu i 4 noce wziąć w innym, tańszym miejscu - wybór jak wyżej.
Która miejscowość na Flores ma najlepszą lokalizację pod kątem zwiedzania wyspy?

Siedziałem 4 dni w Faja Granda. To była tylko baza wypadowa do objechania całej wyspy. Na miejscu było tylko End of Europe, sklep, bar i betonowe kąpielisko z restauracją.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 52 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość