Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Autoryzacja KK mBanku
#1 PostWysłany: 07 Wrz 2016 11:32 

Cześć wszystkim. Wczoraj wieczorem spotkała mnie ciekawa sytuacja z autoryzacją KK mBanku. Postanowiłem zakupić bilety lotnicze u jednego z pośredników, ostateczna cena wynosiła około 2140,- zł obok było podane 549 USD, nie do końca wiedziałem w jakiej walucie przyjdzie obciążenie więc zmieniłem limity na KK mBanku na transakcje internetowe 2150,- (normalnie mam na 0 zł) i dokonałem zakupu, obciążenie przyszło na 549 USD, po przeliczniku mBanku jakieś 2250,- więc zostało odrzucone. W takim razie zmieniłem limity internetowe w mBanku na 0 zł i sięgnąłem po kartę dolarową Alior banku i w momencie kiedy już wpisywałem dane karty dostałem sms o autoryzacji 549 USD z mBanku. Mocno zaskoczony (pal licho te 100 zł różnicy) ale jak to jest możliwe, że w mBanku, mimo limitów na zakupy internetowe ustawionych na 0 zł następuje autoryzacja KK przez internet na 549 USD ??? Zadzwoniłem i się dowiedziałem, jest to możliwe ponieważ sprzedawca wysłał drugie zapytanie o normalną transakcję a nie internetową i to bez problemu to przeszło. Czyli konkludując, ustawianie wszelkich limitów na transakcje internetowe w mBanku nie koniecznie może zabezpieczyć przed autoryzacją karty przez internet, jak widać można to bardzo łatwo obejść i jest (chyba) dopuszczalne. Dziewczyna na infolinii zaproponowała mi ustawienie wszystkich limitów na bardzo małą kwotę i do tego aplikację mobilną poprzez którą mogę b. szybko zmieniać te limity :D Ciekaw jestem jak to jest w innych bankach i jak do tego ma się zabezpieczenie 3D skoro dotyczy tylko transakcji internetowych, a jak przyjdzie inne zapytanie, to przejdzie bez 3D?
 Profil Relacje PM off  

Mikołajki w Dubaju za 2948 PLN 🎅🌤️🏖️ Loty Turkish Airlines z Warszawy i 8 nocy w hotelu Ibis Mikołajki w Dubaju za 2948 PLN 🎅🌤️🏖️ Loty Turkish Airlines z Warszawy i 8 nocy w hotelu Ibis
Jesienny relaks na Krecie 🇬🇷🍹 All inclusive w 4* hotelu z miniaquaparkiem za 1959 PLN Jesienny relaks na Krecie 🇬🇷🍹 All inclusive w 4* hotelu z miniaquaparkiem za 1959 PLN
#2 PostWysłany: 07 Wrz 2016 11:36 

A ile "popłyniesz" na przewalutowaniach już cię nie interesowało?
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 07 Wrz 2016 11:45 

Założyłem, że cena 2140 jest ceną, która zostanie mi zdjęta (dobry kurs 3,89) ale na wszelki wypadek zrobiłem blokadę na 2150,- i to zadziałało, następny krok to karta walutowa ... tylko, że nie zdążyłem :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 07 Wrz 2016 14:59 

Loty: 12
Kilometry: 14 496
nie dalej jak w tym tygodniu czytalem opis identycznej sytuacji na jakimś portalu - bank tłumaczył że pracownik nieprawidłowo wprowadził transakcję jako zwykła a nie internetową i dlatego przeszło (bo wpadło na limity dla zwykłych transakcji a nie internetowych).

Tak robić nie moga ale jak widać bank nie ma nad tym kontroli.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 07 Wrz 2016 15:02 

niebieski
Gdzieś czytałem (chyba na forum mBanku), że ustawienia limitów transakcyjnych wcale nie gwarantują, że dana transakcja nie zostanie zrealizowana. Ale szczegółów technicznych nie znam.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

#6 PostWysłany: 07 Wrz 2016 15:18 
Awatar użytkownika

Loty: 427
Kilometry: 671 145
srebrny
Seba72 napisał(a):
Założyłem, że cena 2140 jest ceną, która zostanie mi zdjęta (dobry kurs 3,89) ale na wszelki wypadek zrobiłem blokadę na 2150,- i to zadziałało, następny krok to karta walutowa ... tylko, że nie zdążyłem :)

549 USD po przeliczeniu 2250 PLN nie wychodzi kurs 3,89 tylko 4,09836.

#7 PostWysłany: 11 Wrz 2016 11:29 

niebieski
Swojego czasu miałem inną dziwna sytuację. Karta wirtualne Visa ze środkami = 0 PLN. Próbowałem zrobić zakupy i o dziwo płatność przeszła i ściągnięta ją z konta. Zatem z mBankiem wszystko jest możliwe.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: monus oraz 3 gości