Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Autobusy w Słowenii
#1 PostWysłany: 24 Kwi 2022 17:53 

Loty: 93
Kilometry: 123 795
Takiego tematu chyba nie ma, więc zakładam.

Komunikacja autobusowa w Słowenii jest całkiem w porządku (pod kątem punktualności, ceny też są akceptowalne - patrz niżej). Głównym hubem jest dworzec w Ljuljanie, skąd odjeżdzają autobusy we wszystkich możliwych kierunkach. Na dworcu nie znalazłem rozkładu wraz z numerami stanowisk, natomiast informacje takie są pokazywane na wyświetlaczu przed wejściem do poczekalni.

Rozkłady jazdy można podejrzeć na stronie:
https://www.ap-ljubljana.si/en/

Uwaga! Lotnisko występuje jako "Brnik/airport Ljubljana"!

W weekendy jest promocja i bilety są 75% taniej. Lepiej kupować bezpośrednio u kierowcy, gdyż podobno w kasie doliczana jest dodatkowa opłata za miejsce.

Standardowe ceny (przykładowo):
-lotnisko - Kranj - 1.6 EUR
-lotnisko - Ljubljana - 4.1 EUR
-Ljubljana - Bled - 6.1 EUR

Główni przewoźnicy, których zaobserwowałem to Arriva (ta sama, która obsługuje u nas niektóre trasy kolejowe) i Nomago.
 Profil Relacje PM off
hicarian lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

Lądujesz w raju podwójnie 👙🏖️🌊 Mauritius + Seszele za 3792 PLN Lądujesz w raju podwójnie 👙🏖️🌊 Mauritius + Seszele za 3792 PLN
Plażowanie bez dzieci 👒✈️ Grecja 18+ w czerwcu od 1599 PLN Plażowanie bez dzieci 👒✈️ Grecja 18+ w czerwcu od 1599 PLN
#2 PostWysłany: 26 Maj 2024 16:20 

Loty: 45
Kilometry: 81 086
Czy ktoś wie jaka jest najlepsza opcja na przejazd ze słoweńskiego wybrzeża (Piran lub Koper) do Triestu?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 26 Maj 2024 16:54 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Flixbusem
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 26 Maj 2024 16:59 

No właśnie flixbus jeździ tą trasą tylko w nocy...
 Profil Relacje PM off
KL_user uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 26 Maj 2024 17:49 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jest także o 15 i o 20
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 26 Maj 2024 18:17 

1 lipca są tylko o 1 w nocy lub o 19.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 27 Lip 2024 21:38 

niebieski
LaMancha napisał(a):
Czy ktoś wie jaka jest najlepsza opcja na przejazd ze słoweńskiego wybrzeża (Piran lub Koper) do Triestu?

Pytanie zapewne już nieaktualne, ale napiszę tu kilka świeżych informacji. Autobusów między Koprem a Triestem jest więcej, oprócz Flixa jeździ też Arriva. W dnie robocze kursów jest dość sporo (ostatni z Kopra o 18.00), w soboty mniej (ostatni o 17.30), w niedzielę wg wywieszonego rozkładu nie ma ich w ogóle, wtedy zapewne pozostaje ten FlixBus
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 28 Lip 2024 10:54 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ja jechałem Arrivą do Lazaretu, granicę pieszo, tam 7 do przyjemnego miasteczka Muggia i 20 do Triestu. Może nie było szybko, ale przyjemnie i niedrogo ;-)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 01 Sie 2024 20:54 

To prawda. Arriva jeździ pomiędzy Koprem, a Triestem. Cena coś koło 4 euro za osobę, kursów sporo, czas przejazdu 40 minut. ALE. Jeżeli zmierzacie na lotnisko TRS ze słoweńskiego wybrzeża, to bierzcie naprawdę przyzwoity zapas czasowy. My mieliśmy taką sytuację, że autobus przyjechał z Triestu planowo, ale kierowca pokazał, żeby nikt nie wsiadał i odjechał. Pasażerowie w szoku, na dworcu nikt nic nie wie. "Zawiadowca" stacji mówi, że to się zdarza, następny autobus jest za 1,5h. Już mieliśmy iść przeczekać ten czas do pobliskiego centrum handlowego aż tu nagle po 10 minutach podjeżdża ni stąd ni zowąd Arriva i że jak do Triestu to wsiadać. Wsteczny udało się wrzucić przy piątej próbie i jako, że duża część drogi jest z górki to jakoś do Triestu się dotoczyliśmy.

Za to Arriva na trasie Ljubljana - Koper i dalej Piran, bez zarzutu.
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.

#10 PostWysłany: 06 Maj 2025 16:00 
Awatar użytkownika

Loty: 387
Kilometry: 574 379
Dobra alternatywa dla Flixbusa i Arrivy, w soboty i w niedziele na trasie Koper – Triest, to komunikacja miejska z dwoma przesiadkami. Wypróbowałem to polaczenie w ostatnią niedzielę.
Kierowałem się tym, to co pokazuje gogle maps:
Autobus podmiejski Arriva *PR A22 8380 -> Lazaret Meja, staruje z Dworca autobusowego Koper (10:00), i zatrzymuje się też na przystanku koło starego miasta „Koper Banka” (10:00). Przystanek przy kiosku ruchu jak na zdjęciu.
Bilet u kierowcy: zaledwie 0,80€. Autobus dojeżdża do przystanku „Lazaret meja” i przez granicę przechodzimy pieszo.
Zaraz po drugiej stronie granicy jest przystanek komunikacji miejskiej Triestu https://tplfvg.it/it/
Autobus linii 7 (lub 27) dowozi nas do Muggii i tam przesiadka na autobus linii 20 do Triestu.
Warto mieć w telefonie aplikację TPL FVG i kupić sobie bilet online.
Co ciekawe, bilet godzinny (1,50€) w niedzielę jest ważny aż 4h (!).
Zatem cała podróż kosztowała mnie 2,30€ i jeszcze miałem 3h ważny bilet w Trieście.

Załączniki:
IMG_0422.jpg
IMG_0422.jpg [ 273.08 KiB | Obejrzany 105 razy ]
IMG_0421.jpg
IMG_0421.jpg [ 599.51 KiB | Obejrzany 105 razy ]
IMG_0419.jpg
IMG_0419.jpg [ 493.67 KiB | Obejrzany 105 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
agnieszka.s11 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość