Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 93 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Autobusy w Albanii
#61 PostWysłany: 19 Cze 2023 08:38 

To chyba o jakimś innym tunelu piszesz (jakim? :-) ). Wg mapy OSM tunel pod przełęczą Llogara jest w budowie i ostatnie doniesienia mediów mówią o zakończeniu budowy w czerwcu 2024: https://albaniandailynews.com/news/new- ... -june-2024

Weekend w Rzymie za 749 PLN 💚🤍❤️ Znakomite godziny lotów i noc w 4⭐ hotelu ze śniadaniem ☕🍽️ Weekend w Rzymie za 749 PLN 💚🤍❤️ Znakomite godziny lotów i noc w 4⭐ hotelu ze śniadaniem ☕🍽️
Tydzień na Kanarach z HB 🌤️🏖️ Pobyt w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 2299 PLN ☕🍸🍽️ Tydzień na Kanarach z HB 🌤️🏖️ Pobyt w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 2299 PLN ☕🍸🍽️
#62 PostWysłany: 19 Cze 2023 11:35 
Awatar użytkownika

Loty: 274
Kilometry: 589 892
niebieski
Witam - jeszcze dwa pytania bo znajduję sprzeczne info.
W Tiranie autobusy do Beratu odjeżdżają z:
- dworca obok Casa Italia;
- wcześniej z okolic Parkingu - Asllan Rusi?

Jakim autobusami miejskim i skąd dostane się do miejscowości Fushe Kruje?

Dziękuje i pozdrawiam

#63 PostWysłany: 19 Cze 2023 11:43 
Awatar użytkownika

srebrny
Jeśli chodzi o Berat - screen z filmiku znalezionego na youtubach sprzed kilku miesięcy - z dworca naprzeciw Casa Itala - więc stamtąd.

Załącznik:
Casa Italia.JPG
Casa Italia.JPG [ 199.88 KiB | Obejrzany 2524 razy ]

Załącznik:
Berat.JPG
Berat.JPG [ 125.44 KiB | Obejrzany 2524 razy ]
2 ludzi lubi ten post.
kojot_lubin uważa post za pomocny.

#64 PostWysłany: 19 Cze 2023 12:35 

złoty
kojot_lubin napisał(a):
Witam - jeszcze dwa pytania bo znajduję sprzeczne info.
W Tiranie autobusy do Beratu odjeżdżają z:
Potwierdzam przedmówcę. Autobusy z Tirany w relacjach krajowych odjeżdżają z tego miejsca https://goo.gl/maps/fBcGWTpFyoMVWpE66 . To jest dość daleko od centrum ale ma niezaprzeczalną zaletę. Autobus od razu wjeżdża na obwodnicę miasta.

Ostatnio edytowany przez KL_user, 19 Cze 2023 12:39, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#65 PostWysłany: 19 Cze 2023 12:37 
Awatar użytkownika

Loty: 344
Kilometry: 432 849
srebrny
Taryfa z miasta do tego dworca z centrum Tirany to jakieś 1000 ALL (40zł)
 Profil Relacje PM off
kojot_lubin lubi ten post.

#66 PostWysłany: 19 Cze 2023 12:45 

złoty
Martinuss napisał(a):
Taryfa z miasta do tego dworca z centrum Tirany to jakieś 1000 ALL (40zł)
@kojot_lubin
Ta taksówka to nie za droga jak na Tiranę? Po drugie po co tyle przepłacać. Autobus miejski kosztuje 40 ALL i jeździ co chwilę z głównego placu w kierunku dworca autobusowego. O komunikacji miejskiej w samej Tiranie i Beracie popełniłem kiedyś oddzielny post viewtopic.php?p=1568891#p1568891 .
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#67 PostWysłany: 19 Cze 2023 12:52 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja to wiem, Ty to wiesz…ale dałem informacyjnie gdyby ktoś potrzebował na szybko się tam dostać.
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 19 Cze 2023 13:11 

złoty
kojot_lubin napisał(a):
Jakim autobusami miejskim i skąd dostane się do miejscowości Fushe Kruje?
Z tego samego placu co pisałem w poprzednim poście odjeżdżają też busy do zamku Kruje. Kiedy wejdziesz na plac to idziesz do przodu i rozglądasz się w lewo i w prawo. Gdy tylko zobaczysz pojazd z kierunkiem, który cię interesuje to podchodzisz do niego. Jak jest otwarty to wsiadasz. Jak już autobus się zapełni i będzie ruszał to wtedy będzie chodził człowiek i pobierał opłatę za przejazd. Oczywiście żadnego potwierdzenia zakupu biletu nie dostaniesz.
 Profil Relacje PM off
kojot_lubin lubi ten post.

#69 PostWysłany: 19 Lip 2023 08:39 

Loty: 144
Kilometry: 175 402
niebieski
leinad napisał(a):
To chyba o jakimś innym tunelu piszesz (jakim? :-) ). Wg mapy OSM tunel pod przełęczą Llogara jest w budowie i ostatnie doniesienia mediów mówią o zakończeniu budowy w czerwcu 2024: https://albaniandailynews.com/news/new- ... -june-2024
Sorry, przegapiłem Twoją odpowiedź...

Mówię o tym tunelu https://maps.app.goo.gl/mp4vwHjVjt7fjpKJ9 Co prawda z Wlory do Sarandy tą trasą autobus robi kółko i więcej km, ale czasowo jest lepiej, bo droga wybrzeżem lubi się korkować

#70 PostWysłany: 19 Lip 2023 08:41 

niebieski
Misiatek napisał(a):
@kojot_lubin jest taka strona ale nie korzystałem, więc nie wiem co oferuje
https://albanianbus.com/wordpress/
Skorzystałem. Zakup w necie, odbiór biletu w budce na dworcu w Tiranie, a w busie numerowane miejsca. Szok

#71 PostWysłany: 19 Lip 2023 08:51 

niebieski
Martinuss napisał(a):
Ja to wiem, Ty to wiesz…ale dałem informacyjnie gdyby ktoś potrzebował na szybko się tam dostać.
Albo nie chciał za dużo chodzić w upale z walizkami...

Ale faktem jest, że taksówki w Tiranie są droższe niż w Warszawie. W porównaniu z cenami innych usług/produktów ten kontrast jest jeszcze bardziej widoczny
Martinuss lubi ten post.

#72 PostWysłany: 19 Lip 2023 11:07 

srebrny
Qba85 napisał(a):
Misiatek napisał(a):
@kojot_lubin jest taka strona ale nie korzystałem, więc nie wiem co oferuje
https://albanianbus.com/wordpress/
Skorzystałem. Zakup w necie, odbiór biletu w budce na dworcu w Tiranie, a w busie numerowane miejsca. Szok

Ja też skorzystałem, ale doświadczenie zgoła inne. Przez pana z budki zostałem zaprowadzony do zwykłego busa, jaki już stał w moim kierunku i wręczył mi banknot 1 tys. na zapłacenie kierowcy przy wysiadaniu. :)
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 19 Lip 2023 11:25 

niebieski
przynajmniej rezerwacja zadziałała. A dokąd jechałeś? Ja do Sarandy

#74 PostWysłany: 19 Lip 2023 11:30 
Awatar użytkownika

srebrny
@Misiatek

Cytuj:
Przez pana z budki zostałem zaprowadzony do zwykłego busa, jaki już stał w moim kierunku i wręczył mi banknot 1 tys. na zapłacenie kierowcy przy wysiadaniu. :)

Czyli chcesz powiedzieć że zostałeś z długiem u Albańskich ludzi? 8-) :D
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 19 Lip 2023 11:44 

srebrny
@Martinuss z długiem nie, ale zapłaciłem za podróż 30% więcej :)
Sprawdziłem wcześniej ile kosztuje 2 bilety do Beratu więc wiedziałem że ten banknot wystarczy
Jak widać ta stronka to tylko pośrednik i nie mają chyba własnych autobusów tak jak reklamują na stronie. Wsadzają cię do zwykłych małych busików. Do Sarandy jak @Qba85 do Szkodry i Durres tylko widziałem duże autobusy na tym parkingu.

A swoją drogą to świetny pomysł, żeby zacząć budować dworzec autobusowy w miejscu gdzie są non stop gigantyczne korki. Bus z Beratu 15 minut przedzierał się na tym "rondzie" pod trasą szybkiego ruchu, żeby skręcić w lewo na dworcowy parking. A potem kolejne 15 minut przedzierał się autobus miejski, żeby znów w lewo wjechać na drogę do miasta. Ale miejmy nadzieję, że tego dworca nie skończą. :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#76 PostWysłany: 19 Lip 2023 11:56 

niebieski
Czekaj czekaj... To ile zapłaciłeś przez internet? Więcej niż 1000?

Być może jest to tylko pośrednik, a być może ma swoje busy do Sarandy (tak było przecież napisane na budce) i pośredniczy przy innych. W moim autobusie bilety z konkretnym miejscem mieli wszyscy poza jedną panią, która przyszła w ciemno i została posadzona na schodach. I w zasadzie ten jeden fakt uratował podróż w zakresie "albańskości"

#77 PostWysłany: 19 Lip 2023 12:01 

srebrny
-- 19 Lip 2023 11:59 --

Do Beratu cena to 500, a tysiąc był na dwie osoby. Na tej stronie ceny mają chyba tak ze 30% wyższe.

-- 19 Lip 2023 12:01 --

Qba85 napisał(a):
I w zasadzie ten jeden fakt uratował podróż w zakresie "albańskości"

U mnie było fajniej: okno dachowe się zamykało, więc gość wsadził butelkę z wodą. Na ostrych zakrętach butelka wypadała, więc trzeba było operację ponawiać, żeby "klima" działała. :)
 Profil Relacje PM off
Qba85 lubi ten post.

#78 PostWysłany: 19 Lip 2023 12:08 
Awatar użytkownika

Loty: 274
Kilometry: 589 892
niebieski
Gdyby ktoś jechał z Beratu dalej do Sarandy to proponuję od razu po przyjeździe do Beratu kupić sobie bilet na dalszą podróż.
Można to zrobić w budynku dworca - pierwszy pokój po prawej stronie wchodząc głównym wejściem.
Poranny Bus do Sarandy był mocno przepełniony - osoby bez biletu miały mocnego stresa.
Kilka osób upchali na plastikowe krzesełka w przejściu - resztę wysłali do Gjiokastry (na przesiadkę).
Osoby z wcześniej kupionymi biletami wsiadały pierwsze.
Można tam też kupić bilety na inne kierunki.
pozdrawiam
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#79 PostWysłany: 25 Lip 2023 23:31 

złoty
Ma ktoś jakieś doświadczenie z przejazdem na trasie Durres-Seranda? Są połączenia autobusowe czy raczej trzeba przez Tiranę?

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny, Svalbard
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 03 Sie 2023 09:01 

niebieski
Czy ktoś korzystał z Flixbusa na trasie Tirana- Ochryda? Linia obsługiwana jest przez Eurobus. Chciałbym kupić bilety(5szt.) online tak aby mieć pewność,że będzie dla nas miejsce i z marszu przyjechać na kurs. Znając klimaty bałkańskie zastanawiam się czy trzeba jeszcze iść do biura Eurobusa przed odjazdem aby otrzymać ostateczny dokument przejazdu czy wydruk z rezerwacji flixa będzie ok. Bo zdaje się w tym regionie bywa tak,iż pomimo kupionego biletu online trzeba jeszcze coś załatwiać na miejscu i dopłacać jakieś dodatkowe fee.
 Profil Relacje PM off
correos lubi ten post.
correos uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 93 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość