Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 93 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Autobusy w Albanii
#1 PostWysłany: 22 Sie 2014 21:36 

Zbanowany
Jadę do Albanii na tydzień i mam zamiar jeździć autobusami " miejskimi " (wiecie o co mi chodzi) i mam pytanie jak to wygląda. Czy są to 40-letnie autobusy, czy normalne autobusy.
 Profil Relacje PM off  

Włoski dublet 🇮🇹 Triest i Wenecja w jednej podróży (z weekendem) za 296 PLN (✈️+🚆) Włoski dublet 🇮🇹 Triest i Wenecja w jednej podróży (z weekendem) za 296 PLN (✈️+🚆)
Rzuć wszystko i leć na Maderę lub Kanary 😍✈️🔥 Bezpośrednie loty od 582 PLN Rzuć wszystko i leć na Maderę lub Kanary 😍✈️🔥 Bezpośrednie loty od 582 PLN
 Temat postu: Re: Autobusy w Albanii
#2 PostWysłany: 22 Sie 2014 22:09 

Loty: 369
Kilometry: 1 013 194
Wróciłam z tygodniowego pobytu w Albanii. Poruszałam się tam publicznymi środkami transportu. Generalnie jeżdżą tam autobusy i tzw. furgony czyli minibusy zabierające do 20 osób. Gro autobusów/busów jest względnie nowa, prawie wszystkie z klimatyzacją. Nie spotkałam się z 40 letnimi staruchami. Co do klimy to kierowcy często oszczędzają i włączają ją czasowo, raczej wolą uchylić okno.
Niestety, w dużych miastach brak 1 centralnego dworca, autobusy/busy odjeżdżają z różnych miejsc, brak rozkładów jazdy. Centralny dworzec jest w Berat, o godziny odjazdów trzeba pytac miejscowych lub w punktach informacji turystycznej (są w każdym większym /turystycznym mieście) .
Bilety kupuje się w autobusach, często u pomocnika kierowcy/ konduktora?. Tylko w Sarandzie bilet kupowałam w biurze, zaraz obok parku skąd odjeżdżają busy. 20-30 km to około 1 h jazdy, a na dłuższych trasach kierowca zatrzymuje się obok restauracji, gdzie można skorzystać z wc lub zjeść.
 Profil Relacje PM off
_djamila_ lubi ten post.

#3 PostWysłany: 22 Sie 2014 22:51 
Awatar użytkownika

srebrny
Autobusy i busy fakt, może i mają klimatyzację, ale nie ma zwyczaju ich używania.
W poniższych autobusach jak widać okna są nie otwierane, a klima wyłączona.
Strategiczne miejsca, to:
-za kierowcą (ma otwarte okno),
-pierwsze siedzenia "obok" kierowcy-często jeżdżą z otwartymi drzwiami,
-z tyłu za szyberdachem.

Kilka zdjęć autobusów z 2013r.

1. Tirana- jeden z dworców autobusowych:

Załącznik:
IMG_0718a.jpg
IMG_0718a.jpg [ 135.11 KiB | Obejrzany 25358 razy ]

Załącznik:
IMG_0719a.jpg
IMG_0719a.jpg [ 124.14 KiB | Obejrzany 25358 razy ]

2.Autobus Sarande-Korce:

Załącznik:
IMG_1353a.jpg
IMG_1353a.jpg [ 147.66 KiB | Obejrzany 25358 razy ]
carcoma uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 06 Cze 2015 13:36 

A jak jest z busami, autobusami, marszrutkami, czy co tam jeździ, na trasie Saranda-Vlora? Często kursują? Mam zamiar kilkakrotnie z nich skorzystać, jadąc do kanionu Gjipe, Vuno czy Dhermi. Czy na te powrotne, wieczorne, można liczyć, że zabiorą?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 06 Cze 2015 15:07 
Awatar użytkownika

srebrny
Albania, tam czas wolniej płynie...
Czas przejazdu Saranda-Volre to ok 5-6 godzin.
Ostatni z Vlore, będzie pewnie ok. 14-15, ale może też być o 11 przed południem.

Himare-Saranda, może będzie coś więcej, czas przejazdu ok 1.5h (żona mówi, że jechaliśmy ok 3h)

Tu chyba najlepsze! rozkłady dostępne w necie :

http://www.matinic.us/albania/furgon.php

http://www.sarandaweb.com/transportatio ... a-albania/

http://www.himara.travel/en/vacation-pl ... l/bus.html

#6 PostWysłany: 08 Mar 2016 14:11 

@horacy19 widzę, że jesteś ekspertem ws. Albanii ;) Mam więc pytanie, ile mniej więcej może jechać bus z Tirany do Sarandy? Google podpowiada ok. 5 godzin. I czym się różni bus od furgonu, bo widzę takie typy pojazdów na tym rozkładzie: http://matinic.us/albania/furgon.php
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 08 Mar 2016 14:13 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Bus = Autokar
furgon = Busik
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 09 Mar 2016 01:48 
Awatar użytkownika

srebrny
carcoma napisał(a):
ile mniej więcej może jechać bus z Tirany do Sarandy?

Jak dobrze pamiętam to ok 8 godzin.
2 ludzi lubi ten post.
dajkamienia uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 09 Mar 2016 12:46 

Jak wyglada komunikacja lokalna w Sarandzie ? Wiem,ze bez problemu dojedziemy i wrocimy tego samego dnia z Butrint , Gjirokaster a jak wyglada czestotliwosc kursowania do Borsh? Co jeszcze w okolicy Sarandy polecacie(Parga ,Meteory ,Paxos , Antipaxos jest mozliwosc dojazdu ewentualnie ile kosztuja wycieczki - bede bez auta przylatuje do Korfu potem statkiem do Sarandy).
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 12 Mar 2016 14:33 

Do Butrintu busy jeżdżą co pół godziny. Niestety, nie pamiętam jak często jeżdżą do Gjirokastry, ale jak sprawdzałem, to kojarzę, że bez problemu da się jednego dnia zaliczyć Gjirokastrę. Syri i Kalter jest po drodze, ale nie polecam obu miejsc jednego dnia, chyba że chce się tylko "zaliczyć miejsce".
Nie wiem, jak z Grecją, ale coś na pewno jest, wszak wielu Albańczyków z tych okolic pracuje w Grecji
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 12 Mar 2016 15:28 
Awatar użytkownika

srebrny
@dzony nie pamiętam dokładnych godzin, jak chcesz jednodniówkę w Borsh to na pewno da się zrobić, z Sarande porannym busem i powrót popołudniowym z Tirany (niektóre jadą przez Dhermi) lub Vlore. Stopowanie działa tam fajnie , więc nie będzie problemu.

Gollum napisał(a):
da się jednego dnia zaliczyć Gjirokastrę. Syri i Kalter jest po drodze, ale nie polecam obu miejsc jednego dnia, chyba że chce się tylko "zaliczyć miejsce"

Tu się nie zgodzę. Wyjeżdżając rano z Sarande busem do Gjirokastrę wysiadamy "przy Blue Eye" ok 2-3km pieszo "w lewo" łapcie stopa i powiedzcie że zapłacicie "za wjazd"- tam jest jakaś opłata za pieszego, auto itd., z powrotem też do głównej drogi Was "podrzucą" i spokojnie można w jeden dzień zwiedzić dwa miejsca. Pamiętajcie-łapcie stopa.

Obrazki z Syri i Kalter o 9:50:

Załącznik:
IMG_12166.jpg
IMG_12166.jpg [ 215.38 KiB | Obejrzany 23433 razy ]

Obrazek Gjirokastra samolot 11:33:

Załącznik:
IMG_12388.jpg
IMG_12388.jpg [ 165.91 KiB | Obejrzany 23433 razy ]

#12 PostWysłany: 14 Mar 2016 13:19 

Owszem, można, ale z Ggirokastry zobaczysz tylko zamek i starówkę, ewentualnie muzeum Hodży zwane etnograficznym, a nad Syri i Kalter nie poskaczesz do woli do wody. O chłonięciu atmosfery miejsca w Gjirokastrze w jakiejś knajpce a Albańczykami ani o przedzieraniu się przez dżunglę Syri i Kalter nie ma już mowy
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 25 Mar 2016 17:12 

niebieski
A czy ktoś orientuje się, jaki jest orientacyjny czas i koszt przejazdu na trasie Vlora - Tirana? Internet mówi, że ok. 500 LEK, ale jak z czasem? No i z realną częstotliwością kursowania - głównie z Tirany do Vlory? Są też pociągi, ale te jadą ok. 6 godzin z tego, co się orientuję :-)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 22 Maj 2016 15:35 

niebieski
horacy19 napisał(a):
carcoma napisał(a):
ile mniej więcej może jechać bus z Tirany do Sarandy?

Jak dobrze pamiętam to ok 8 godzin.

Dzięki, a pamiętasz może, jaka jest cena tych busów? Znalazłem takie coś - http://www.rivierabus.com/ - ale życzą sobie 40 euro, co wydaje mi się dość wysoką ceną jak na Albanię...
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 22 Maj 2016 15:39 
Awatar użytkownika

srebrny
Ok. 50zł.
dajkamienia lubi ten post.

#16 PostWysłany: 30 Maj 2016 00:16 

niebieski
@horacy19 Dzięki wielkie, a mógłbyś jeszcze podać, gdzie mniej więcej znajdują się "dworce" autobusowe w Tiranie? Wiem, że nie ma głównego, ale może dałbyś radę podać jakieś wskazówki, które okażą się pomocne dla kogoś, kto ma zamiar dotrzeć tam o 23 ;)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 30 Maj 2016 00:50 
Awatar użytkownika

srebrny
Tutaj są podane lokalizacje "dworców" dla autobusów jadących w danym kierunku:

https://en.wikivoyage.org/wiki/Tirana

Na mapie wygląda to tak (czasem trzeba przybliżyć):
https://www.google.pl/maps/search/bus+s ... 156666,15z

Tablica z dworca południowego 2013r:

Załącznik:
717.jpg
717.jpg [ 181.79 KiB | Obejrzany 22693 razy ]

#18 PostWysłany: 06 Lip 2016 21:52 

niebieski
Czy ktoś może powiedzieć jak wygląda komunikacja publiczna w Sarandzie? Czy są ustalone przystanki, czy raczej busiki jeżdżą wzdłuż głównych arterii i zatrzymują się gdzie kto sobie zażyczy (coś jak dolmusze w Turcji)? Jeżeli pierwsza opcja, to czy jest ktoś w posiadaniu mapy przystanków w tym mieście?

Image
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 10 Lip 2016 17:13 
Awatar użytkownika

srebrny
Autobusów miejskich w Sarandzie nie ma (przynajmniej w 2013 nie było). Można podjechać busami międzymiastowymi. Mają swoje przystanki, ale bez problemu zatrzymają się poza nimi.
My np. mieliśmy nocleg w "dzielnicy" hotelowej, ok 3-4 km od centrum Sarande w kierunku Ksamil. Dojeżdżaliśmy busem, który jeździ na trasie Saranda-Ksamil-Butrint co godzinę.
Przystanek tego autobusu zlokalizowany jest poniżej "dworca" i ruin synagogi, obok IT mniej więcej tutaj: https://goo.gl/maps/HqXpTfRcqqJ2

Rozkład jazdy z dworca Saranda (2014-2015):

http://www.sarandaweb.com/transportatio ... a-albania/

Rozkład jazdy Saranda-Ksamil-Butrint (2015):

http://www.sarandaweb.com/transportatio ... a-butrint/
Zeus lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#20 PostWysłany: 24 Lip 2016 19:01 

srebrny
Bede w Sarandzie jeden dzien w sierpniu w ramach rejsu wycieczkowego-w zamian za Stambul, ktory ze wzgledu na ostatnie wydarzenia wypadl calkowicie z trasy.
Nie ukrywam, ze sie z tego nawet ciesze-w Stambule bylem kilka razy a Albania to dla mnie cos nowego. Chcialbym skorzystac z okazji i odwiedzic Butrint.
W zwiazku z tym mam pytanie skad w Sarandzie wyjezdzaja autobusy do Butrint, ile trwa podroz i czy przyjezdzaja bezposrednio do ruin starego miasta czy gdzies indziej? Ile kosztuje taki kurs i czy mozna placic w usd/eur czy trzeba miec lokalna walute? I czy za sam wstep do starego miasta w Butrint tez mozna zaplacic usd/eur?Ile czasu nalezy tam zarezerwowac?
Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 93 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość