Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 130 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 11 Mar 2023 23:56 

W konkretnej taryfie wpisana jest opłata maksymalna 950 zł tak jak wspomniałam, nie ma określonej taryfy minimalnej. Taki zapis sugeruje, że opłata może być niższa, ale nie jest to w żaden sposób określone/doprecyzowane stąd pytanie.
 Profil Relacje PM off  

Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN
Neapol na przedłużony weekend za 679 PLN 🏛️🍕 Loty + hotel ze śniadaniami ☕🥐 Neapol na przedłużony weekend za 679 PLN 🏛️🍕 Loty + hotel ze śniadaniami ☕🥐
#82 PostWysłany: 11 Lip 2023 13:21 

Witam,

nigdy nie leciałem z OS, natomiast zastanawiam się nad kupnem biletów na trasie WAW-VIE-BKK.
Decydując się na taryfę "ECONOMY BASIC" widnieje informacja odnośnie brak zwrotu kosztów (REFUNDABILITY - NOT POSSIBLE).

Czy ktoś mógł mi powiedzieć jak to się ma do:
1. opóźnień przelotu z winy przewoźnika
2. ewentualnego zagubienia bagażu po stronie przewoźnika
3. potencjalnych kosztów zwrotu

Z góry dziękuję za pomoc !
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 11 Lip 2023 13:23 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
Economy basic odnosi się do tego co Ty mozesz zrobić z biletem jeśli nic się nie wydarzy,nie odwoła. Cała reszta to już prawo europejskie i nie ma znaczenia jaki masz bilet czy flex czy basic linia się Tobą zajmie
Biko lubi ten post.

#84 PostWysłany: 11 Lip 2023 13:25 

Loty: 713
Kilometry: 899 175
niebieski
Taryfa dotyczy tylko braku możliwości zwrotu biletu . Pozostałe punkty są stałe dla innych taryf zgodnie z WE 261/2004
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 13 Lip 2023 20:37 
Awatar użytkownika

złoty
Rezerwuję sobie miejsca na lot za kilka miesięcy i tak się zastanawiam - dlaczego miejsca w rzędach 1, 3, 5 są płatne, ale już 7 nie? Na chłopski rozum "tron" to "tron"...

Załączniki:
Zrzut ekranu 2023-07-13 203512.png
Zrzut ekranu 2023-07-13 203512.png [ 4.17 KiB | Obejrzany 2696 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 13 Lip 2023 20:47 
Awatar użytkownika

Loty: 1356
Kilometry: 2 768 949
platynowy
Bo linie wymyśliły sobie nowy strumień zarabiania kasy - pierwsze rzędy są płatne, takie niby "preffered seat" czyli teoretycznie szybsze wyjście z samolotu. A oprócz tego jest wielu pasażerów, którzy chcą siadać na konkretnych miejscach i są gotowi za to zapłacić. Tak jakoś wychodzi, że to dotyczy zawsze przednich rzędów. Fotele i miejsce oczywiście takie same jak reszta samolotu

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 13 Lip 2023 21:13 
Awatar użytkownika

złoty
Tak, ale tutaj masz całą kabinę - czyli tylko jeden rząd (a właściwie 2 miejsca) są bezpłatne.
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 13 Lip 2023 21:17 

HON fly4free
@abelincoln: to kabina 772 więc ostatnii fotel 7A/K nie jest klasycznym "tronem" - ma zdecydowanie mniej przestrzeni do prywatnego wykorzystania i brakuje tam prywatności; jest zabudowany tylko od okna (klasyczne trony są po obu stronach, więc pax jest mocno "oddzielony" od reszty) - do tego bardzo blisko kuchni, więc też i z tego względu średnio komfortowo (światło, hałas, ludzie chodzący do toalet).
@hiszpan: nie do końca - w wielu liniach ileś tam pierwszych rzędów ma jednak trochę więcej przestrzeni na nogi + czasem dodatkowe udogodnienia typu gniazdka, lepsze zagłówki itp. Zależy oczyście od linii i konfiguracji kabiny.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#89 PostWysłany: 28 Wrz 2023 12:50 

Hej, myśle czy nie kupić biletów do Bangkoku. Połączenie Warszawa-Wiedeń-Bangkok.
Nigdy nie leciałem OS, a jak wiadomo do BKK leci się długo :D Ma ktoś doświadczenie w lotach tą linią na tak długiej trasie? Jaki jest komfort? Za napoje, drinki trzeba dopłacać? Są "komputerki" na siedzeniach?

Rok temu leciałem Qatarem do BKK i myśle czy, i jak będzie to odbiegało od przelotu tą linią
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 28 Wrz 2023 12:58 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
Youtube-> vienna bangkok austrian airlines economy review. I będziesz wszystko wiedział :)
Architekt2001 lubi ten post.

#91 PostWysłany: 28 Wrz 2023 12:58 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Let me google that for you

https://www.austrian.com/us/en/economy-class
 Profil Relacje PM off
Architekt2001 lubi ten post.

#92 PostWysłany: 07 Lis 2023 14:38 

złoty
Jadł ktoś sznycel wiedeński od Austriana na pokładzie? Warty zachodu czy raczej sobie odpuścić?

Załączniki:
schnitzel.PNG
schnitzel.PNG [ 887.15 KiB | Obejrzany 1999 razy ]

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 01 Lut 2024 13:50 

Loty: 280
Kilometry: 372 147
złoty
Nie mam pojęcia czy będzie to jakakolwiek odkrywcza wiadomość, bo pierwszy raz lecę Austrianem, ale odprawiając się online 48h przed lotem mogłem wybrać darmowo dowolne wolne miejsce (włącznie z rzędami przy wyjściu awaryjnym) na trasie VIE-TFS, mimo taryfy Economy Light i brakiem jakiegokolwiek statusu. Co ciekawe na odcinku KRK-VIE każde miejsce było płatne, ale bez płacenia przydzieliło mi dla 5 paxów obok siebie, więc i tak super. Odprawa na stronie OS, bilet na stocku LH.

#94 PostWysłany: 01 Lut 2024 14:09 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Ja w zeszłym roku też pierwszy raz z nimi leciałem i podobnie na trasie WAW-VIE (i powrót) miejsca były płatne, natomiast VIE-PRN i powrót wszystkie bezpłatne.

#95 PostWysłany: 01 Lut 2024 14:51 

Loty: 457
Kilometry: 663 069
niebieski
Generalnie OS jest fajny w te klocki, szczególnie z tą odprawą 48 h przed. Co ciekawe jeśli masz wklepaną jakąś rezerwację np. z LH w aplikacje to apka OS pokazuje już 48 h przed, że czas na odprawę, ale potem i tak się odbijasz od ściany i musisz to zrobic w apce LH 23 h przed lotem :)
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 01 Lut 2024 19:59 

niebieski
VIE-TFS to jedna z nieklasycznych klas Austriaka. Rejs jest z siatki Austrian Holidays. Na locie na Teneryfę będzie ciepły posiłek i wino, piwo, softy za darmo. W 4Y by nie było nic :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
KL_user uważa post za pomocny.

#97 PostWysłany: 07 Lut 2024 15:28 

złoty
Potwierdzam powyższe. Po starcie serwis z napojami zimnymi: woda, soki, cola/cola zero, piwo, wino (3 rodzaje). Następnie danie na ciepło - duża bułka z wiener schnitzelem lub opcjonalnie jakaś wegetariańska i kolejny serwis z napojami rozszerzony o kawę i herbatę. Przed lądowaniem trzecia tura napojów: woda, kawa, herbata.
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#98 PostWysłany: 19 Lut 2024 15:50 

złoty
Architekt2001 napisał(a):
VIE-TFS to jedna z nieklasycznych klas Austriaka. Rejs jest z siatki Austrian Holidays.

I co ciekawe Miles&Smiles Turkisha w związku z tą nieklasycznością odmawia naliczenia mil.

#99 PostWysłany: 26 Mar 2024 13:04 

Cześć,

mam sytuację nietypową i proszę o poradę. Zakupiony lot na Austrianie VIE-ZRH-GRU-SCL i powrót LPB-BOG-ZRH-VIE. Dostaję informację 23 marca, że jedna część lotu odwołana (powrót ZRH-VIE) i mam się skontaktować celem ustawienie nowego lotu. Kontaktuję się, proponują nowy lot, ale średnio mi odpowiada więc mówie na infolinii, że jeszcze poszperam coś samemu i wrócę za parę dni z odpowedzią, Tego samego dnia wieczorem przychodzi mail o potwierdzeniu anulacji całej rezerwacji i że zwrot kosztów za całą rezerwacje jest w drodze. Ja w szoku, trochę panika, dzwonie dziś rano do Austriana na infolinie i godzinę walczyłem ponad, żeby się dowiedzieć, że lot został przeze mnie anulowany i że ogólnie mam spadać na drzewo bo to ja musiałem anulować. Problem w tym, że nic takiego nie robiłem, nie wchodziłem nawet na tego maila, nic nie naciskałem ani nie zatwierdzałem. Mam już zaplanowane loty wewnętrzne w Chile, pobookowaną część noclegów i dojazdy z PL do VIE. Napisałem reklamację, ale czy ktoś wie w praktyce co z tego może wyniknąć i czy jest szansa na odzyskanie rezerwacji/udowodnienia winy ich systemu... Cały urlop zaplanowany a miesiąc przed dowiaduję się, że wszystko odwołane...
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 26 Mar 2024 14:45 

HON fly4free
Poza reklamacją już niewiele możesz zrobić. Trudno powiedzieć co było przyczyną - czy błąd agenta, czy jednak jakiś Twój, czy też nie dogadaliście się w trakcie rozmowy. Na przyszłość sprawdza się zasada kuć żelazo... Najlepiej dzwonić po poprzednim sprawdzeniu dostępnych opcji zamiennych, tak żeby od razu w trakcie dyskusji z infolinią zaproponować konkrety, jeśli ich opcje ci nie odpowiadają, i dokonać stosownej zmiany. Tym bardziej jeśli do wylotu pozostało już niewiele czasu i masz całą resztę ogarniętą.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 130 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości