Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 14 Paź 2015 12:53 

Loty: 20
Kilometry: 15 182
niebieski
zastanawiam się nad wycieczką do Wrocławia i chciałbym się po prostu zapytać jakie najważniejsze atrakcje warto zwiedzić, mam do wyboru dwie opcje wylotu i jedną powrotu
Wylot z Modlina 08:10 lub 17:45 i powrót z Wrocławia następnego dnia o 16:25.

Dodam, że poruszam się ze starszą osobą więc wyścig szczurów by zwiedzić wszystko nie wchodzi w grę, tylko te najważniejsze rzeczy i najciekawsze ;)

Grudniowy city break w Alicante 🌞🍊 3 dni w słonecznej Hiszpanii za 869 PLN Grudniowy city break w Alicante 🌞🍊 3 dni w słonecznej Hiszpanii za 869 PLN
Tydzień na Korfu w 4* hotelu tylko dla dorosłych 😎😏 All inclusive za 2199 PLN 🏝️🍹 Tydzień na Korfu w 4* hotelu tylko dla dorosłych 😎😏 All inclusive za 2199 PLN 🏝️🍹
#2 PostWysłany: 14 Paź 2015 13:36 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
W takim razie tylko i wyłącznie na 2 dni.

Nocleg w Ibis Budget za 39 PLN jeśli w twoim terminie jeszcze będzie taka cena.

Rok temu byliśmy w Afrykarium na 1 dzień - wsiedliśmy do autobusu 406 tuż po wyjściu z lotniska, wysiadka przy Renomie, potem szybka przesiadka w tramwaj 10 i do ZOO. Zwiedzanie Afrykarium, ZOO, szybkie przejście pod Halę Stulecia i okolice.

Na Rynku mieliśmy zaledwie godzinkę, żeby wpaść coś zjeść i znowu biegiem na autobus na lotnisko.

Jeżeli ze starszą osobą to tylko na 2 dni i wtedy na spokojnie da się odwiedzić większość atrakcyjnych miejsc.

Co IMO warto we Wrocławiu ?

Panorama Racławicka, Afrykarium+ZOO, Hala Stulecia + przyległości (fontanna, pergola, ogród japoński, iglica), Ostrów Tumski z Katedrą (warto wjechać windą na taras widokowy), Rynek + wszystkie przyległości. To tylko kilka podstawowych atrakcji, a Wrocław ma ich mnóstwo.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
mussten lubi ten post.
mussten uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 14 Paź 2015 14:27 

niebieski
Tomo14 napisał(a):
W takim razie tylko i wyłącznie na 2 dni.

Nocleg w Ibis Budget za 39 PLN jeśli w twoim terminie jeszcze będzie taka cena.

Rok temu byliśmy w Afrykarium na 1 dzień - wsiedliśmy do autobusu 406 tuż po wyjściu z lotniska, wysiadka przy Renomie, potem szybka przesiadka w tramwaj 10 i do ZOO. Zwiedzanie Afrykarium, ZOO, szybkie przejście pod Halę Stulecia i okolice.

Na Rynku mieliśmy zaledwie godzinkę, żeby wpaść coś zjeść i znowu biegiem na autobus na lotnisko.

Jeżeli ze starszą osobą to tylko na 2 dni i wtedy na spokojnie da się odwiedzić większość atrakcyjnych miejsc.

Co IMO warto we Wrocławiu ?

Panorama Racławicka, Afrykarium+ZOO, Hala Stulecia + przyległości (fontanna, pergola, ogród japoński, iglica), Ostrów Tumski z Katedrą (warto wjechać windą na taras widokowy), Rynek + wszystkie przyległości. To tylko kilka podstawowych atrakcji, a Wrocław ma ich mnóstwo.

w ZOO i Afrykarium byliśmy, robiło niesamowite wrażenie. Powiedz mi jeszcze, czy na spokojnie te atrakcje da się przejść na pieszo, czy konieczne jest kupowanie pojedynczych biletów lub dobowych?
żeby zwiedzić Hale Stulecia + przyległości, Ostrów Tumski i Rynek z przyległościami wystarczy jak wylecimy o 17:40 i wrócimy nastepnego dnia o 16:25? Czy lepiej polecieć tym porannym?

#4 PostWysłany: 14 Paź 2015 14:49 
Awatar użytkownika

platynowy
Ponieważ i tak będziesz nocował to lepiej polecieć porannym.

Nie wiem kiedy chcesz lecieć, ale pamiętaj że obecnie ciemno jest o 18-tej a za chwilę po zmianie czasu ciemno będzie przed 17, więc pierwszego dnia nie zobaczysz nic.

We Wrocławiu jest tani bilet dobowy - warto go kupić do poruszania się po mieście.

Za wyjątkiem ZOO/okolic to większość rzeczy we Wrocławiu jest do ogarnięcia nogami.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
mussten lubi ten post.

#5 PostWysłany: 14 Paź 2015 15:01 
Awatar użytkownika

Loty: 36
Kilometry: 32 327
Włączę się do dyskusji jako Wrocławianin... Przy przylocie popołudniu pozostanie jedynie czas na krótki spacer po Ostrowie lub Rynku. Swoją drogą Ostrów Tumski jest najbardziej klimatyczny właśnie po zmroku - pięknie oświetlone zabytki no i te latarnie gazowe. Koniecznie spod katedry trzeba się przejść (zwłaszcza wieczorem) wzdłuż Odry, koło Ossolineum i Uniwersytetu do Rynku.
Natomiast kolejny dzień jest dość krótki, zakładając że najpóźniej koło 14:30 - 15:00 należy wsiąść do autobusu na lotnisko. Koło Hali Stulecia jest duży, piękny (zwłaszcza jesienią) park. No i oczywiście ogród japoński. Ze starszą osobą to jest spacer na 2-3 godziny, więc z dojazdami wiele czasu nie pozostanie. Jeśli ktoś lubi to do zwiedzania Ostrowa Tumskiego można włączyć ogród botaniczny.
Co do odległości pomiędzy poszczególnymi atrakcjami to proponuję googla i wtedy ocenisz, czy starsza osoba jest w stanie pokonać takie dystanse. Moim zdaniem z centrum lub z Ostrowa Tumskiego do Hali Stulecia - nie, a po drodze i tak nie ma szczególnych atrakcji...
 Profil Relacje PM off
mussten lubi ten post.

#6 PostWysłany: 14 Paź 2015 16:24 

niebieski
Grzegorz Firlit napisał(a):
Włączę się do dyskusji jako Wrocławianin... Przy przylocie popołudniu pozostanie jedynie czas na krótki spacer po Ostrowie lub Rynku. Swoją drogą Ostrów Tumski jest najbardziej klimatyczny właśnie po zmroku - pięknie oświetlone zabytki no i te latarnie gazowe. Koniecznie spod katedry trzeba się przejść (zwłaszcza wieczorem) wzdłuż Odry, koło Ossolineum i Uniwersytetu do Rynku.
Natomiast kolejny dzień jest dość krótki, zakładając że najpóźniej koło 14:30 - 15:00 należy wsiąść do autobusu na lotnisko. Koło Hali Stulecia jest duży, piękny (zwłaszcza jesienią) park. No i oczywiście ogród japoński. Ze starszą osobą to jest spacer na 2-3 godziny, więc z dojazdami wiele czasu nie pozostanie. Jeśli ktoś lubi to do zwiedzania Ostrowa Tumskiego można włączyć ogród botaniczny.
Co do odległości pomiędzy poszczególnymi atrakcjami to proponuję googla i wtedy ocenisz, czy starsza osoba jest w stanie pokonać takie dystanse. Moim zdaniem z centrum lub z Ostrowa Tumskiego do Hali Stulecia - nie, a po drodze i tak nie ma szczególnych atrakcji...

Po dogadaniu ze współtowarzyszem podróży i po przemyśleniu sprawy zdecydowałem się na jednodniówkę.
Co do biletów już nie chodzi o koszta związane, bo to groszowe sprawy z tego co wiem dobowy ulgowy bodajże z 6 zł kosztuje, także chodziło mi o to, czy da się obejść wszystkie zabytki na pieszo, jeśli jest za daleko skorzystamy z komunikacji.
Planuje ten wyjazd z nieco dużym wyprzedzeniem, gdzie ciemno będzie się robiło później.
Mój plan jest taki, jakby co to piszcie jeżeli coś sprawdziłem źle, o ile jesteście w temacie.

1 dzień (przylot ok. 8:40)
autobus 406 z lotniska do Dworcowej i przesiadka w autobus 145,146 do Hali Stulecia, pokręcimy się po okolicy, chcę wejść do środka o ile będzie jakaś wystawa, zobaczyć pergolę i Ogród Japoński. Potem pojechać tramwajem 2,10 do Katedry i zobaczyć na szybko Ostrów Tumski, i z przystanku Katedra pojechać tramwajem 10 na Rynek i powrót na lotnisko.
Nie startowałem nigdy z Wrocławia, nie wiem jaki tam ruch jest u was, ale ile potrzeba aby się wyrobić z odprawą? Tak jak w Modlinie? Wlatujesz na lotnisko o 7:30 a o 7:40 boarding? O której być tam na miejscu 14:32, 14:52, 15:14 czy 15:33 ?

#7 PostWysłany: 14 Paź 2015 16:32 
Awatar użytkownika

platynowy
Ja bym dodał Panoramę Racławicką.

Niestety trzeba będzie coś odrzucić i z racji odległości pewnie Halę Stulecia z przyległościami.

Ale wtedy kręcisz się wyłącznie w okolicach centrum i nie tracisz czasu na logistykę.

Jeśli chodzi o security to z Wrocławia odlatywałem trzykrotnie (zawsze tym o 16:25, były to weekendy) i szło to wyjątkowo sprawnie - max 10 minut, a raz od ręki. No ale jak wiesz gwarancji nikt ci nie da.

Jeżeli nie jesteś jakoś limitowany czasem to jednak gorąco polecam 2 dni - z dużo większym luzem się zwiedza i jak już wspominano można udać się wieczorem na Ostrów Tumski, który faktycznie wygląda wtedy przeuroczo.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 14 Paź 2015 19:00 

Na rynku warto wpaść na piwo do Spiża.
 Profil Relacje PM off
Trefl_bc lubi ten post.

#9 PostWysłany: 14 Paź 2015 19:20 

trzeba jeszcze wziąć pod uwagę pewien zapas czasu na dojazd na lotnisko, gdyż ruch samochodowy, zwłaszcza w godzinach od 13, jest dość duży. Ja ze swej strony polecałabym- jeżeli będzie ładna pogoda - wjazd na taras widokowy Sky Tower. Należy jednak pamiętać o wcześniej rezerwacji biletów.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 15 Paź 2015 00:07 

niebieski
dzięki wszystkim za rady, sądzę, że pokręcimy się po prostu po Rynku i wjedziemy na SkyTower, niestety w grę wchodzi jednodniówka. " [...] Na jeden dzień, albo wcale!" Także, dzięki wszystkim.

#11 PostWysłany: 24 Paź 2015 12:46 

Wrocław jest pięknym miastem więc nawet będąc tam jeden dzień będziecie zadowoleni. Jeśli rynek to polecam spacer na Ostrów Tumski (my byliśmy z dwójką maluchów ale na 3 dni i wszędzie poruszaliśmy się pieszo) i wjazd windą na jedną z wież Katedry św. Jana Chrzciciela. Wtedy wjazd 5 zł. Cudny widok. Sam Ostrów jest godny uwagi.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość