Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 115 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Atrakcje Mołdawii
#101 PostWysłany: 12 Lip 2021 11:43 

niebieski
pabien napisał(a):
Ostatnie wpisy przypomniały mi, że 2 lata temu motywem przewodnim mojego wyjazdu do Mołdawii i Naddniestrza było:

"Jak bez wysiłku kochać się z Murzynem"

Tfu:

"Gdzie przyjemnie kąpać się w Mołdawii"

Próbowaliśmy różnych miejsc:

Świętego źrodelka (woda zbyt rześka)
Nie próbowaliśmy Dniestru, choć ponoć ujście Jahorlyku jest OK
Hotelu z aquaparkiem w Tyraspolu (było OK)
Zalewu w Orgiejowie - strzał w dziesiątkę. Nawet aquapark (lekko alternatywny) tam jest i przyjeżdżają wycieczki z Naddniestrza

OrheiLand
+373 671 50 000
https://maps.app.goo.gl/cQ1zX6voRvrZe93d9

O jakie święte źródełko chodzi?
 Profil Relacje PM off  

Gorące słońce Tunezji w zimie ☀️🏝️ 4* hotel na Dżerbie z all inclusive za 1638 PLN Gorące słońce Tunezji w zimie ☀️🏝️ 4* hotel na Dżerbie z all inclusive za 1638 PLN
Luksus i relaks na przedłużony weekend za 839 PLN 🇫🇷 😎 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel w Cannes 🌴 Luksus i relaks na przedłużony weekend za 839 PLN 🇫🇷 😎 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel w Cannes 🌴
#102 PostWysłany: 12 Lip 2021 12:16 
Awatar użytkownika

Loty: 716
Kilometry: 986 186
platynowy
Saharna
 Profil Relacje PM off
dajkamienia lubi ten post.
dajkamienia uważa post za pomocny.

#103 PostWysłany: 12 Lip 2021 12:39 

niebieski
Dzięki, @pabien. Da się tam objechać tam i z powrotem jednego dnia z Kiszyniowa transportem publicznym?
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 12 Lip 2021 12:45 
Awatar użytkownika

Loty: 716
Kilometry: 986 186
platynowy
Nie wiem, byłem tam samochodem. Generalnie po Mołdawii jeździ się transportem publicznym wolno, a kursy nie są częste.
 Profil Relacje PM off
dajkamienia lubi ten post.

#105 PostWysłany: 06 Gru 2024 16:27 

Loty: 138
Kilometry: 169 320
niebieski
Mikolaj2206 napisał(a):
Czy ktoś w tym roku robił w jeden dzień Cricovę i Orheiul Vechi?

Chcę zrobić to w najbliższy piątek - zwiedzanie winnicy o 9 rano i potem przejazd do Orheiul Vechi. Wszystkie informacje w tym wątku są aktualne? Chcę poruszać się marszrutkami.

Odświeżając. Zwiedzanie Cricovej miałem o 15, więc teoretycznie możliwe byłoby pojechanie rano o 8.35 do Trebujeni i powrót o 12 z Butuceni. Problem w tym, że tego busa 8.35 do Trebujeni (innego dnia) nie znaleziono, więc może go jednak nie ma. Albo wyjątkowo nie było...

W Kiszyniowie warto m.in. wybrać się nad jezioro Valea Morilor ze schodami kaskadowymi i kilkoma ciekawymi rzeźbami, na Wieżę Wodną (10 MDL), pod Dom Hertza sprzed ponad 100 lat i do Muzeum Historii Mołdawii (35 MDL), gdzie najciekawsza jest diorama bitwy pod Leuseni z wykorzystaniem starego sprzętu wojennego. Można też poszukać pomników naszych rodaków - Jana Pawła II, Mickiewicza i Piłsudskiego. A dla chętnych wspomnień klimatu Stadionu Dziesięciolecia polecam bazar obok dworca autobusowego :)
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 16 Lut 2025 17:58 

Jeżeli ktoś szuka punktu widokowego w Kiszyniowie to polecam Muzeum Historii Lokalnej https://maps.app.goo.gl/ar2HBMsYsmeQh94a8 znajdujący się w starej wieży ciśnień, w którym da się wejść na samą górę i wyjść na zewnętrzny balkon. Niezły widok na całe miasto w cenie 20 MLD od osoby. Same muzeum ma opisy tylko w lokalnym języku więc dla mnie do pominięcia oprócz naocznego obejrzenia wystaw.

Widzieliśmy również, że jest "summer terrace" w centrum handlowym Atrium, które jest dość wysokim budynkiem, ale w czasie pobytu (luty) było zamknięte.
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 17 Lut 2025 02:57 

niebieski
To właśnie miejsce nazwałem powyżej Wieżą Wodną ;-) i płaciłem 10 MDL, może zdrożało
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 18 Maj 2025 14:40 
Site Admin

Nie ma za dużo informacji na temat atrakcji Mołdawii, a tymczasem jest to przepiękny kraj (choć najrzadziej odwiedzany z europejskich krajów, i jeden z najrzadziej odwiedzanych na świecie!). Jeśli szukacie spokoju, chcecie uniknąć tłumów, lubicie rustykalne klimaty - to dobre miejsce dla Was. Na pewno nie jest to kraj do odhaczania atrakcji, ale z drugiej strony też ich nie brakuje. Poniżej krótka lista z opisem miejsc które udało mi się odwiedzić w 3,5 dnia wraz z subiektywną oceną. Kolejność nie ułożona atrakcyjnością, a geograficznie - zrobiliśmy sobie objazdówkę kierując się na północ a potem wracając

1) Monastyr Tipova - pięknie położony wykuty w skale klasztor. Po zejściu na dół poza głównymi jaskiniami kierujcie się w lewo, tam są najładniejsze. Jeśli będziecie kontynuować dalej wędrówkę znajdziecie się na stromej i słabo utrzymanej ścieżce którą można zawędrować aż do wąwozu. Z dziećmi nie był to najlepszy wybór, a i dorośli mogą mieć problem miejscami :twisted: Polecam wrócić się tą samą drogą co się przyszło na górę i z góry zacząć spacer do wąwozu dobrze przygotowaną ścieżką

2) Monastyr Saharna - bardzo ładny i zadbany kompleks klasztorny, jednak jeszcze lepsze są ścieżki po lesie za klasztorem - jedna prowadzi górą do jaskiń, druga dołem do wodospadu, warto przejść się i tu i tu (z jaskiń wiedzie droga w dół ale bardzo stroma i ryzykowna, należy się cofnąć za mostek i tam jest dobra droga na dół do wodospadu)

3) Soroca – ładna twierdza otomańska z zadbanym parkiem wokół, a na wzgórzu pałace cygańskie - warto poszwendać się i popodziwiać, lokalsi całkiem przyjaźni - poprosili o drobne pieniądze na szczęście dla dzieci ;) ale potem ucięliśmy sobie dłuższą pogawędkę o ich życiu i życiu cyganów w innych krajach

4) Monastyr Curchi - kolejna perełka, nowoczesny kompleks z bardzo zadbanym parkiem, przed klasztorem łąki, jeziorka, kozy - warto się przespacerować, tak głośnego żabiego koncertu dawno nie słyszałem

5) Orheiul Vechi - największa atrakcja Mołdawii, ale to nie znaczy że spotkacie tam tłumy ;) najpierw wspinaczka na wzgórze z kościołem, z wzgórza super widok na dolinę rzeki; ale potem robi się jeszcze lepiej - schodzi się w dół nad rzekę a tam sielsko anielsko - krowy, żaby, rzeczka, trzciny i jaskinie; wracając warto przejść się przez wioskę Butuceni - tradycyjne domy, studnie i te sprawy

6) Kiszyniów - tu warto po prostu chłonąć atmosferę - fajnie do tego się nadaje park Rose Valley jako miejsce na spacery, jedzenie, sport i spotkania towarzyskie; dla fanów urbexpu obowiązkowo budynek Romanita - nie tylko niesamowita architektura z zewnątrz ale też możliwość eksploracji opuszczonego środka; ładny jest też monastyr Ciuflea

7) Nadniestrze - Tyryspol to nic specjalnego ale można powiedzieć że się było ;) jak już chcieć coś zwiedzać to forteca Bendery (całkiem ładna)
13 ludzi lubi ten post.
8 ludzi uważa post za pomocny.

Temat postu: Atrakcje Mołdawii
#109 PostWysłany: 21 Maj 2025 16:53 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
W samym Kiszyniowie oprócz tego co Google podpowie jako oczywiste atrakcje polecam spacer wokół jeziora Valea Moritor - bardzo ładnie utrzymany teren w zasadzie tuż obok centrum.

W 2 miejscach znajdziemy schody prawie jak w Odessie
Image

Park wokół jest ładnie zadbany
Image

Mnie udało się wtopić w tło :lol:
Image

Można też spotkać Małego Księcia
Image

Tuż obok jest jakieś centrum konferencyjne gdzie możemy znaleźć coś takiego (podpowiedziało Maps.me)
Image
Image

Ogólnie fajne widoki
Image

Jest też duży teatr na świeżym powietrzu - niestety za kratą.
W tle chyba wieża spadochronowa.
Image

---

Wieża ciśnień - wstęp 30 MDL.
Muzeum nie za wielkie i niezbyt atrakcyjne, ale warto dla samego punktu widokowego na szczycie.

---

Dla fanów brutalizmu i urbexu polecam odwiedzić budynek Romanita.
Mimo wyglądu ruiny jest zamieszkały.
Mnie udało się wejść z lokatorami i po wjeździe windą na 17 piętro i wejściu zaśmieconą klatką schodową kolejnych 2 pięter możemy się cieszyć świetnymi widokami na Kiszyniów i okolice.
Image
Image

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
11 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#110 PostWysłany: 21 Maj 2025 19:25 
Awatar użytkownika

srebrny
@Tomo14 zrobiłeś mi wieczór ;)
Byłem parę razy, ale Twoje klimaty wciąż czekają na mnie 👍

#111 PostWysłany: 28 Maj 2025 23:33 

niebieski
Przy Leninie też kiedyś byłem, okolica i park bardzo popularna wśród nowożeńców.

#112 PostWysłany: 31 Maj 2025 21:08 

niebieski
@Tomo14 przegapiłeś pływający domek :D (albo już go nie było)

Załączniki:
20241204_131856.jpg
20241204_131856.jpg [ 247.21 KiB | Obejrzany 1100 razy ]
20241204_131513.jpg
20241204_131513.jpg [ 194.66 KiB | Obejrzany 1100 razy ]
20241204_122720.jpg
20241204_122720.jpg [ 423.42 KiB | Obejrzany 1100 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#113 PostWysłany: 20 Cze 2025 11:30 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
srebrny
Tak tylko informacyjnie, Romanita, drzwi na 17tym piętrze w górę zamknięte. Nie udało się nam wbić wyżej.
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 18 Sie 2025 22:12 

Jak ktoś lubi urbex to można wejść do opuszczonego hotelu National niedaleko dworca autobusowego. Co prawda główny budynek wydaje się zabezpieczony , ale można do niego wejść przez boczny budynek. Ma chyba aż 15 pięter, wrażenie robią niesamowicie duże, puste szyby wind. Obok też jest niezła soc perełka- działający Hotel Chisiniau ( 5,7 na bookingu :D )

Image

Image

Image

Image
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
yendras uważa post za pomocny.

#115 PostWysłany: 21 Sie 2025 21:33 

niebieski
bigosm napisał(a):
Jak ktoś lubi urbex to można wejść do opuszczonego hotelu National niedaleko dworca autobusowego. Co prawda główny budynek wydaje się zabezpieczony , ale można do niego wejść przez boczny budynek. Ma chyba aż 15 pięter, wrażenie robią niesamowicie duże, puste szyby wind. Obok też jest niezła soc perełka- działający Hotel Chisiniau ( 5,7 na bookingu :D )

A przystanek dalej - nie mniej kultowy Cosmos, też już raczej nieczynny, choć w porównaniu z Naționalem w dużo lepszym stanie
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
bigosm uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 115 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość