Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Sie 2015 15:09 

Witam wszystkich!

Piszę w sprawie planu wycieczki do Australii z prośbą o wszelkie uwagi / pomysły. :) Podróż w listopadzie.

1) Przylot do Melbourne w godzinach nocnych -> pierwszy nocleg w ibis budget Melbourne Airport, z racji lokalizacji (obok lotniska)
2) Dzień 2 -> zmiana noclegu na coś w centrum Melbourne (najprawdopodobniej skorzystam z airbnb) i zwiedzanie miasta, w tym Royal Botanic Gardens.
3) Dzień 3 -> Great Ocean Road. Tutaj pytanie - czy warto korzystać z agencji organizujących jednodniową wycieczkę po Great Ocean Road czy lepiej pożyczyć samochód i jazda na własną rękę? Koszt jednodniowej wycieczki poprzez agencje wynosi ok. 96 AUD.
4) Dzień 4 -> waham się między opcjami: The Grampians, The Pinnacles Cape Woolamai, The Dandenongs i The Hopetoun Falls.
Na The Grampians lub The Hopetoun Falls musiałbym przeznaczyć cały dzień. The Pinnacles Cape Woolamai z kolei mógłbym połączyć z The Dandenongs i zrobić 2 miejsca w jeden dzień. Pytanie również o dojazdy -> samochód czy komunikacja publiczna?
5) Dzień 5 -> wylot z rana do Cairns, zakwaterowanie (prawdopodobnie airbnb) oraz zwiedzanie miasta.
6) Dzień 6 -> wycieczka do Daintree Rainforest -> samochód czy wycieczka zorganizowana?
7) Dzień 7 - 10-> Nurkowania na rafach - liveaboard.
8) Dzień jedenasty -> Wczesny powrót ze statku na ląd. W planach Kuranda + jakieś zoo
9) Dzień 12 -> wylot z Cairns do Melbourne. Zakwaterowanie + dalsze zwiedzanie miasta (na lotnisku w Melbourne jestem o 14:20)
10) Dzień 13 -> Plaże w okolicach Melbourne
11) Dzień 14 -> Ostatni dzień, o 23:55 mam wylot. Kwestia otwarta.

Z góry wielkie dzięki każdemu z osobna za jakiekolwiek uwagi. :) Będę mega wdzięczny za informacje -> czy polecacie wycieczki zorganizowane (głównie Great Ocean Road czy Daintree Rainforest) czy lepiej wypożyczyć samochód i jechać na własną rękę.
Koszty życia (nie licząc noclegów oraz wycieczek) -> 100 AUD na dzień wydaje się być raczej ok?

Z góry dzięki i pozdrawiam,
Kuba
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#2 PostWysłany: 09 Sie 2015 15:26 

Ja w Melbourne nocowalem tydzien tutaj:
https://www.airbnb.pl/rooms/771612

Pol godziny jazdy tramwajem z downtown. Moge smialo polecic. Jest czysto, tanio i dobry dojazd.

Royal Botanic Gardens sa piekne. Tutaj mozesz zobaczyc moj film z Melbourne:

Odnosnie Great Ocean Road. Ja wypozyczylem auto. Bylem sam i dojazd plus przejechanie calej drogi nad Pacyfikiem i powrot zajelo mi jakies 14 godzin. A bardzo czesto sie zatrzymywalem:
Tutaj moj film :

Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 09 Sie 2015 15:59 

jacek6619 napisał(a):

Możesz podesłać jeszcze raz link lub nazwę właściciela? W linku, który podałeś otwiera mi bazę noclegów w Melbourne - do wyboru (ale nie otwiera konkretnego noclegu).

jacek6619 napisał(a):
Odnosnie Great Ocean Road. Ja wypozyczylem auto. Bylem sam i dojazd plus przejechanie calej drogi nad Pacyfikiem i powrot zajelo mi jakies 14 godzin. A bardzo czesto sie zatrzymywalem:
Tutaj moj film :

Oj tak! :)) Filmik już oglądałem kilka miesięcy temu. :) Mega! Właśnie jazda samemu mnie bardziej przekonuje ze względu na to, że mam tyle czasu ile chcę - zero spiny. :) Powiedz mi jeszcze - kierowałeś się normalnie kierunkowskazami na drogach + mapą nie? Jeśli chodzi o trafienie do Apostołów - podejrzewam, że nie ma problemu - są one mega oznaczone przez kierunkowskazy na drogach?

Dzięki wielkie za odp! :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 09 Sie 2015 16:23 

cuube napisał(a):
jacek6619 napisał(a):

Możesz podesłać jeszcze raz link lub nazwę właściciela? W linku, który podałeś otwiera mi bazę noclegów w Melbourne - do wyboru (ale nie otwiera konkretnego noclegu).

jacek6619 napisał(a):
Tutaj moj film :

Oj tak! :)) Filmik już oglądałem kilka miesięcy temu. :) Mega! Właśnie jazda samemu mnie bardziej przekonuje ze względu na to, że mam tyle czasu ile chcę - zero spiny. :) Powiedz mi jeszcze - kierowałeś się normalnie kierunkowskazami na drogach + mapą nie? Jeśli chodzi o trafienie do Apostołów - podejrzewam, że nie ma problemu - są one mega oznaczone przez kierunkowskazy na drogach?

Dzięki wielkie za odp! :)

Odnosnie noclegu to na airbnb to ten host zmienil na : https://www.airbnb.com/rooms/5379417

Uzywalem zwyklej mapy Google Maps. Sam dojazd do Great Ocean Road zajmuje sporo. Ja zaczalem od strony wschodniej i dojechalem do Warrnambool. Wyjechalem z Kew w Melbourne okolo 7 rano i wrocilem okolo 22-23ciej

Ostatnio edytowany przez jacek6619, 09 Sie 2015 16:41, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 09 Sie 2015 16:41 

Ok, dzięki wielkie za informacje! :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 09 Sie 2015 16:43 

cuube napisał(a):
Ok, dzięki wielkie za informacje! :)

Teraz zobaczylem, ze sa te noclegi dalej ale zmienila sie nazwa na : https://www.airbnb.com/rooms/5379417
Zobacz czy ci sie otwiera. Po zdjeciach widze, ze to sa dokladnie te same pomieszczenia.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 09 Sie 2015 16:46 

jacek6619 napisał(a):
Teraz zobaczylem, ze sa te noclegi dalej ale zmienila sie nazwa na : https://www.airbnb.com/rooms/5379417
Zobacz czy ci sie otwiera. Po zdjeciach widze, ze to sa dokladnie te same pomieszczenia.

Tak, teraz otwiera się konkretna oferta. Dzięki.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość