Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Atrakcje Andory
#21 PostWysłany: 12 Mar 2017 23:27 
Awatar użytkownika

srebrny
Joozek25 napisał(a):
Spędziłem 4h w Andorra La Vella i było to zdecydowanie za krótko! Intensywny spacer po stolicy zaowocował zdobyciem dwóch punktów widokowych po dwóch stronach miasteczka, wizytą w Casa de la Vall, najbardziej historycznym budynku Andory z 1580 roku, oglądaniu wystaw sklepowych (chyba nie ma kraju w którym byłoby więcej sklepów przypadających na jednego mieszkańca), delektowaniem się urokami starej części miasta (ładnie!) wizytą w birrerii, gdzie pośród setek piw były także 3 andorskie.

Nie wiem gdzie wcześniej był i co widział kolega cytowany , ale wróciłem właśnie z weekendu w Andorze, 2dni nart, pół dnia w Andora la Vella (stolica), i mój wniosek jest taki: jeśli ktoś nie ma w planach aktywnego wypoczynku (narty zimą, rower / trekking w innym terminie) to proponuję sobie Andore odpuścić. Ta stolica zupełnie nieciekawa. OK, ładnie położona, oczywiście, ale co tam jest do zwiedzania / zobaczenia? Na moje oko nic, kościół św. Stefana kiepski (ì to delikatnie rzecz ujmując) , casa de la Vall obejrzałem z zewnątrz, a poza tym innych zabytków brak. Po mieście z kilkusetletnia tradycją spodziewałem się nieco więcej.
Wystawy sklepowe wyglądały podobnie jak w innych miejscach cywilizowanego świata, więc dziwi mnie że kogoś to w 2016 roku urzeka.

Natomiast stacja narciarska Grandvalira rewelacyjna. I Mountain Hostel Tartel też polecam.
 Profil Relacje PM off
sawiet lubi ten post.

Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍 Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍
Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️ Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️
#22 PostWysłany: 12 Mar 2017 23:41 
Awatar użytkownika

srebrny
fantastycznie zaopatrzone sklepy

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#23 PostWysłany: 21 Mar 2017 19:12 

Loty: 107
Kilometry: 135 181
rw30 napisał(a):
Joozek25 napisał(a):
Spędziłem 4h w Andorra La Vella i było to zdecydowanie za krótko! Intensywny spacer po stolicy zaowocował zdobyciem dwóch punktów widokowych po dwóch stronach miasteczka, wizytą w Casa de la Vall, najbardziej historycznym budynku Andory z 1580 roku, oglądaniu wystaw sklepowych (chyba nie ma kraju w którym byłoby więcej sklepów przypadających na jednego mieszkańca), delektowaniem się urokami starej części miasta (ładnie!) wizytą w birrerii, gdzie pośród setek piw były także 3 andorskie.

Nie wiem gdzie wcześniej był i co widział kolega cytowany , ale wróciłem właśnie z weekendu w Andorze, 2dni nart, pół dnia w Andora la Vella (stolica), i mój wniosek jest taki: jeśli ktoś nie ma w planach aktywnego wypoczynku (narty zimą, rower / trekking w innym terminie) to proponuję sobie Andore odpuścić. Ta stolica zupełnie nieciekawa. OK, ładnie położona, oczywiście, ale co tam jest do zwiedzania / zobaczenia? Na moje oko nic, kościół św. Stefana kiepski (ì to delikatnie rzecz ujmując) , casa de la Vall obejrzałem z zewnątrz, a poza tym innych zabytków brak. Po mieście z kilkusetletnia tradycją spodziewałem się nieco więcej.
Wystawy sklepowe wyglądały podobnie jak w innych miejscach cywilizowanego świata, więc dziwi mnie że kogoś to w 2016 roku urzeka.

Natomiast stacja narciarska Grandvalira rewelacyjna. I Mountain Hostel Tartel też polecam.

Trudno to stwierdzić, ale może po prostu widziałeś tak wiele pięknych miejsc, że byle Andora nie przypadła Ci do gustu. Spacerowałem z rodowitą Andoranką, która znała każdy zakątek, więc może to wpłynęło na moją opinię. Faktycznie, nie potrzebnie wspominałem o sklepach, bo w żadnym z nich nie byłem. Wrażenie robiła ich ilość
rw30 lubi ten post.

#24 PostWysłany: 28 Kwi 2017 01:28 
Awatar użytkownika

Loty: 103
Kilometry: 107 114
Nalewka tytoniowa! Próbowałem na stoisku Andorry podczas targów turystycznych w PL i od tamtej pory za mną chodzi :)

Image
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#25 PostWysłany: 28 Paź 2019 19:07 

Loty: 66
Kilometry: 79 244
rw30 napisał(a):

Rzekłbym nawet, że niektóre wystawy gorsze niż w wielu większych miastach w Polsce. Sklepów rzeczywiście sporo, ale ta stolica jest mała, więc wszystko ulokowane na niewielkiej powierzchni.

Miasto rzeczywiście na 2-3 h. Lepiej skorzystać z komunikacji publicznej i pojeździć po Andorze.

Mnie osobiście bardziej podobała się Andorra La Vella niż Vaduz (stolica Lichtensteinu), ale pewnie nie zawitałbym tam, gdyby nie fakt, że chcę odwiedzić wszystkie stolice krajów leżących w Europie, a zostało już dosłownie kilka do finiszu założenia.
 Profil Relacje PM off
onufry_z lubi ten post.

#26 PostWysłany: 18 Gru 2021 21:52 

Całkiem fajna do zwiedzenia jest malowniczo położona miejscowość Canillo. Przytulna wioska w Pirenejach z możliwością wjazdu na górę kolejką w cenie 14 euro w dwie strony
 Profil Relacje PM off
onufry_z lubi ten post.

#27 PostWysłany: 21 Sty 2025 11:46 

Kilka moich przemyśleń po wizycie. Będąc w Barcelonie postanowiłem zrobić sobie jednodniówkę w Andorze właśnie. Jakiś miesiąc wcześniej zakupiłem bilety na Flixbusa w obie strony. Dojazd trwa 3 godziny, na miejscu miałem równe 9 godzin (jest wiele możliwości, bo Flixbus ma kilka połączeń dziennie). Flixbus startuje z Barcelona Sants, czyli głównego węzła transportowego w mieście. Co ciekawe, mając kupiony bilet, ściągnięty na apkę i tak musiałem się udać przed wyjazdem do stanowisk gdzie sprzedają bilety, żeby zrobić check-in przed podróżą (w drugą stronę ta sama operacja). Check-in polegał na okazaniu paszportu, na podstawie, którego pani w okienku wydała mi wydrukowany bilet. Teraz mogłem wreszcie wsiąść do busa. Tyle, że jedyny jaki stał z tabliczką Andorra la Vella to bus należący do Direct Bus, a nie do Flixa. Więc wsiadłem do tego, każdy siada gdzie chce, nie ma przydzielonych miejsc na bilecie. Samo przekraczanie granicy dość płynne. W pierwszą stronę kolejka na 5 minut stania, autobus podjeżdżał pod bramkę kontrolną, kierowca pogadał chwilę z pogranicznikiem, w drugą stronę pogranicznik przeszedł się po busie, ale nigdzie nie zaglądał, od nikogo nie chciał też okazania dokumentów. Sama stolica świetnie położona, warto pochodzić dla samego klimatu gór, chociaż fani zabytków mogą być rozczarowani. W wielu miejscach jest problem z dogadaniem się po angielsku. Mają za to świetną komunikację miejską. Ja skorzystałem z jednego połączenia Andorra la Vella - Ordino - Andorra la Vella. To połączenie jest obsługiwane przez autobus L6, bilet kupuje się u kierowcy. Koszty 1,9 Euro, płatność wyłącznie gotówką. Samo Ordino jest bardzo klimatyczne, w sam raz na niespieszny 1,5 godzinny spacer. W moim przypadku dojazd trwał około 30 minut (wsiadałem zdaje się na końcowym). W stolicy przystanki autobusowe mają dosłownie co 200 metrów, więc z wielu punktów miasta można wsiąść i jechać dalej. Przy niespiesznym zwiedzaniu stolicy (nie lubię chodzić po sklepach, więc nie chodziłem) i równie niespiesznym zwiedzaniu Ordino, zjedzeniu dwóch posiłków, całość zajęła mi około 7,5 godziny. Będąc bogatszy o doświadczenie zaplanowałbym pojeżdżenie również po innych miejscowościach. Te 9 godzin, które miałem przy dobrej logistyce wystarczyłoby na spokojne odwiedzenie jednego, może dwóch dodatkowych miejsc. W każdym razie polecam zrobić sobie wycieczkę na jeden dzień do Andory.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
kaziuta uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość