Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Gru 2017 18:37 
Awatar użytkownika

Szanowni,

od 23 września (podobno) w Chilijskich sieciach nie działają telefony komórkowe przywiezone z zagranicy. Tj. na polskiej karcie SIM powinien normalnie działać w roamingu, ale chilijska karta w takim telefonie nie zadziała.

Telefony można rejestrować np. poprzez http://www.registratuimei.cl/ lub Huawei (http://consumer.huawei.com/minisite/cl/ ... index.html) - opłata ok 10.000 CLP.

Oficjalny plakat po angielsku

Image
 Profil Relacje PM off
billabong lubi ten post.

Po słońce na Florydę☀️ Ferie zimowe w Miami za 3727 PLN 🇺🇸👙Loty Turkish Airlines i hotel 🌴 😍 Po słońce na Florydę☀️ Ferie zimowe w Miami za 3727 PLN 🇺🇸👙Loty Turkish Airlines i hotel 🌴 😍
Odpocznij blisko Malagi od piątku do wtorku za 799 PLN 🌤️🌊👣 Loty z Warszawy i dobry hotel Odpocznij blisko Malagi od piątku do wtorku za 799 PLN 🌤️🌊👣 Loty z Warszawy i dobry hotel
#2 PostWysłany: 07 Gru 2017 19:40 

niebieski
Jeszcze tydzien temu lokalna, zarwjestrowana karta chilijska dzialala w zagranicznym telefonie.

Enviado desde mi ALE-L21 mediante Tapatalk

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 08 Gru 2017 02:28 
Awatar użytkownika

Mi też działa, ale zacząłem używać wcześniej. W Punta Arenas spotkałem Koreańczyka, który miał z tym problem. Więc może akurat na telefony z EU nie działa jeszcze, a na koreańskie działa :).

Chciałem uprzedzić ew. zaskoczenia :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Gru 2017 07:46 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 325 480
niebieski
Hej, niestety ja miałem przyjemność przechodzenia przez tę procedurę i zajęło to dobre 3 dni zanim mogłem skorzystać z lokalnej karty SIM w moim telefonie.

Lista firm certyfikujących znajduje się na stronie: http://multibanda.cl/empresas-certificadoras/
Online najprościej to zrobić na: http://www.ingeaudit.cl (Certificación Multibanda /SAE - Personas naturales – Ingresar solicitud de Certificación.)
Będą potrzebne następujące dane:
- numer IMEI - zrzut ekranu z systemu + zdjęcie telefonu z numerem (naklejka z IMEI)
- zdjęcie paszportu
- dowód zakupu lub potwierdzenie wjazdu na teren Chile (na przykład pieczątka z paszportu lub kwitek PDI)

#5 PostWysłany: 23 Paź 2023 20:10 

niebieski
Jak wygląda to obecnie? Nadal jest taki obowiązek?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 23 Paź 2023 20:16 
Awatar użytkownika

Loty: 322
Kilometry: 721 597
niebieski
Hej . Kupujesz starter Entela na tydzień i sam sobie to aktywujesz 1 tys CLP. Ja tak robiłem ostatnio wielokrotnie. Na Wyspie Wielkanocnej ten sam starter za 4 tys CLP na Atacamie 2,5 tys Bardzo nam się to sprawdzało tym bardziej , że samemu prosto się to aktywuje.

Image
 Profil Relacje PM off
dajkamienia lubi ten post.
dajkamienia uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 23 Paź 2023 20:18 
Awatar użytkownika

złoty
Nie wiem jak jest obecnie ale byłem w 2019 i lokalna karta normalnie działała w moim telefonie, miałem claro
 Profil Relacje PM off
dajkamienia uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 23 Paź 2023 20:35 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
platynowy
Sierpień ’23 - WOM kupiony w jednym z dziesiątek punktów w pobliżu Pl. de Armas. Działał bardzo dobrze, także na Atakamie i WW. Bez żadnej rejestracji/dokumentów/pieczętowania krwią. 5 Gb/30 dni. Ceny przyznaję, nie pamiętam, ale nie była zaskakująca - kilka k peso. Doładowywać nie musiałem.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 13 Lis 2023 03:14 

mmaratonczyk napisał(a):
Hej . Kupujesz starter Entela na tydzień i sam sobie to aktywujesz 1 tys CLP. Ja tak robiłem ostatnio wielokrotnie. Na Wyspie Wielkanocnej ten sam starter za 4 tys CLP na Atacamie 2,5 tys Bardzo nam się to sprawdzało tym bardziej , że samemu prosto się to aktywuje.

Update z 11.11.2023 na temat Entela:
- Chip Prepago kupiony w supermarkecie Jumbo za nieco ponad 1k CLP (1GB i 30min w pakiecie)
- Wkłada się do telefonu i dzwoni się pod numer 103
- Telefon się restartuje (u mnie sam się zrestartował i przez chwilę zgłupiałem)
- Otrzymuje się (u mnie po 10 min) SMS o aktywacji z podanym numerem (nie ma nru na karcie)
- Przydaje się instalacja aplikacji Entel do śledzenia stanu konta i doładowań (łatwe nawet bez znajomości hiszpańskiego)
- Rejestracja telefonu jest proponowana w aplikacji, ale nie jest obowiązkowa
- Można doładowywać z płatnością kartą kredytową (WebPay)
- Żadna rejestracja IMEI nie jest w tym procesie wymagana

Z ciekawostek to staff Entela w centrum handlowym w Santiago nie miał zielonego pojęcia o procesie aktywacji karty przedpłaconej (że trzeba zadzwonić pod 103)
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 23 Lis 2024 18:51 

Cześć, jestem tutaj na forum pierwszy raz. Razem z Tatą lecimy w połowie stycznia na WW i do Chile w ogóle. Doświadczenie poza Europą mamy zerowe więc chciałem Was zapytać czy dalej funkcjonuje coś takiego jak rejestracja smartfonu (IMEI) ?
Ja chcę wykupić jakiegoś esima np. Airalo ale czy mój telefon będzie działać po wyjściu z samolotu? Ewentualnie na miejscu czy nie ma żadnych ograniczeń w zakupie karty SIM (fizycznej) oraz jej uruchomieniu? Zależy mi na internecie głównie ale ta rejestracja spędza mi sen z powiek... ech
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 23 Lis 2024 19:12 

Loty: 142
Kilometry: 517 412
Hej, właśnie wróciłem z Chile i WW,
nie trzeba rejestrować telefonu, podobno najlepszą sieć ma ENTEL, my skorzystaliśmy z oferty polskiego Orange. Teraz ma ofertę, że za 79zł jest 15GB na 15 dni, jako że byliśmy potem w Patagonii i przekraczaliśmy granicę z Argentyną uznaliśmy, że bardziej opłaca się nam taka oferta niż kupowanie osobnego sim na Chile i osobnego na Argentynę. Dzięki tej ofercie zmieniał nam się operator ale najcześciej był to w Chile ENTEL, zwłaszcza jeśli chodzi o WW, bo tam mają internet już ale od całkiem niedawna i inne sieci chyba tak sobie działają. Dzięki temu nie musieliśmy kupować ichnich kart sim i denerwować się czy nas nie oszukają zbytnio:)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 23 Lis 2024 22:04 

AdamPoz napisał(a):
Hej, właśnie wróciłem z Chile i WW,
nie trzeba rejestrować telefonu

Dzięki za info. Jeden problem mniej 🙂
Sorki za mały off top ale jeszcze podpytam:
1) W jakiej formie muszę mieć potwierdzenie rezerwacji noclegów? Wykupiłem 5 dni z booking.com oraz 4 dni z Airbnb (dość długo ale tak nam loty pasują). Noclegi sprawdziłem i są w Sernatur ale czy trzeba wydrukować jakiś oficjalny formularz z potwierdzeniem rezerwacji czy wystarczy pokazać rezerwację w telefonie?
2) Biorąc pod uwagę długi pobyt na wyspie (9 dni w styczniu) czy jest sens rezerwować wcześniej usługi typu przewodnik, środki transportu? Czy spokojnie na miejscu da radę to ogarnąć bez pośpiechu?
3) Da radę na wyspie (i też generalnie w Chile a konkretnie w Santiago) wypożyczyć auto za gotówkę lub kartą debetową?? (kredytowej nie posiadam niestety)
4) Planujemy też koło tygodnia poświęcić na północ Chile.
Czy wskazane jest tutaj bukować już przeloty i noclegi w San Pedro dr Atacama czy spokojnie na miejscu już się tym zająć?
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie 🙂
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 24 Lis 2024 02:41 

HON fly4free
Ad 1) W jakiejkolwiek do okazania, gdyby ktoś pytał - wystarczy na telefonie.
Ad 2) Co wy chcecie robić tam 9 dni?? IMO stanowczo za długo, nawet zakładając jakiś chili, plażowanie itp. 2-3 dni wystarczają na zobaczenie każdego zakamarka wyspy. Ale odnośnie pytania - nie ma sensu nic wcześniej ogarniać chyba że chcecie wypożyczyć samochód - to to może i warto sobie ogarnąć zwłaszcza na tak długi okres ale nie wiem czy posiadanie samochodu przez 9 dni miałoby tam jakikolwiek sens. Przewodnika spokojnie załatwicie z biegu na miejscu.

Czy wskazane jest tutaj bukować już przeloty i noclegi w San Pedro dr Atacama czy spokojnie na miejscu już się tym zająć?

Przeloty z pewnym wyprzedzeniem tak, bo na krótko przed wylotem będą drogie. Nocleg pewnie też warto ten minimum dzień-dwa przed wyjazdem tam ogarnąć, bo mimo że baza noclegowa w SPA jest duża, to ostatniej chwili może nie być dostępności najtańszych lub najfajniejszych miejsc.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 24 Lis 2024 15:46 

marek2011 napisał(a):
Ad 2) Co wy chcecie robić tam 9 dni?? IMO stanowczo za długo, nawet zakładając jakiś chili, plażowanie itp. 2-3 dni wystarczają na zobaczenie każdego zakamarka wyspy.

Racja, za długo.... Niestety ceny lotów w wybranym okresie były na tyle różne że nawet biorąc pod uwagę dodatkowe noclegi i wydatki, pobyt 9 dniowy wyjdzie cenowo podobnie jak 4-5 z droższymi biletami.

Z tym telefonem mam nadzieję że faktycznie będzie działać bez problemu bez żadnych rejestracji. Zaniepokoiło mnie bo Hostel na WW odpisał że muszę zarejestrować bo nie będzie działał... Po hiszpańsku nie umiem ale nie brzmi to od nich dobrze.
Qué pasa si no registras el IMEI de tu celular? En el caso de que no realices el registro del número de tu IMEI durante el plazo estipulado por tu operador de telefonía, se bloqueará tu equipo impidiéndote realizar o recibir llamadas y mensajes, así como conectarse a interne
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość