Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Astana - TSE
#21 PostWysłany: 12 Sie 2018 07:34 
Awatar użytkownika

srebrny
Najsłabszym ogniwem jest kolejka po przylocie i wypełnienie karteczki imigracyjnej.
Jeżeli to ogarniecie szybko, to jest szansa, terminal krajowy jest obok, kilka kroków pieszo. Aczkolwiek już na wejściu masz skanowanie bagażu, potem security.

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#22 PostWysłany: 12 Sie 2018 10:18 

A jak dokładnie dotrzeć do drugiego terminala? Będziemy musieliby odebrać bagaż i udać sie po karteczkę imigracyjna. Potem do drugiego terminala, tam kontrola i nadanie bagażu, tak? Myślisz ze to realne?

Szczerze nie wiem, dzwoniłem do Air Astana ale chcą 200 $ za rebook na późniejszy lot. Trochę duzo. Boje sie ze ugrzezniemy w Astanie.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 12 Sie 2018 10:41 
Awatar użytkownika

niebieski
1h 15 min przesadki....
przy dobrych wiatrach powinno się udać, (dobrych -> przylot wcześniej + zawsze pierwszy i szybko bagaż)
@mashacra chyba podobną miał kiedyś przesiadkę tam.
Terminal to 2-3 min (jest obok)

#24 PostWysłany: 12 Sie 2018 21:02 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 259
Kilometry: 313 227
mench napisał(a):
A jak dokładnie dotrzeć do drugiego terminala? Będziemy musieliby odebrać bagaż i udać sie po karteczkę imigracyjna. Potem do drugiego terminala, tam kontrola i nadanie bagażu, tak? Myślisz ze to realne?

Szczerze nie wiem, dzwoniłem do Air Astana ale chcą 200 $ za rebook na późniejszy lot. Trochę duzo. Boje sie ze ugrzezniemy w Astanie.

Stalem przed takim samym wyborem jak Ty i wzialem lot pozniejszy. Ale jest szansa zdazyc na lot , terminale sa bardzo blisko siebie do przejscia na nogach. Z tym ze od wyladowania doslownie wszystko bedziecie musieli zrobic w biegu (ale to jest do zrobienia).
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 12 Sie 2018 23:02 
Awatar użytkownika

Loty: 116
Kilometry: 243 008
niebieski
mench napisał(a):
Przelatujemy LOTem o 7:45 do Astany o 9:00 mamy wylot do Ałmaty z Air Astana, myślicie ze jest realne?

Przy ostatnich opóźnieniach z wylotem z Wawy, praktycznie nie masz szans, aby zdążyć na samolot o 9 z drugiego terminala.
Sprawdzaj tutaj https://www.flightradar24.com/data/flights/lo195 godzinę przylotu samolotu do Astany. Zdecydowana większość samolotów ląduje po 8 rano, więc zostaje mniej niż godzina na przesiadkę.

Relacja z Gruzji
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 12 Sie 2018 23:11 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
Wg rozkładu lądowałem 8:40 wylot Air Astana 11:30, w tym czasie zdążyłem odebrać bagaż, nadać go na następny rejs, zrobić zakupy w kiosku (m.in. karta SIM), i zostało trochę czasu na posiedzenie pod gate. I to przy mrozach - 30 :D

Na plus, na nowym terminalu ląduje chyba tylko LOT więc nie ma tam kolejek do paszportów. I w tym czasie chyba nic więcej nie ląduje na tym terminalu. Dodatkowo jest zawsze rękaw.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 12 Sie 2018 23:56 

HON fly4free
LO195 czeka niestety bardzo często na transfery więc przylot do TSE jest zwykle opóźniony, na plus nie ma praktycznie innych przylotów międzynarodowych w tym czasie więc nie powinno być długich kolejek do okienek, ale to też wszystko chwilę jednak trwa. Po przylocie do TSE przykładowo czekałem aż 45 minut na bagaże (teraz w lipcu), wprawdzie po locie krajowym, ale to nie ma większego znaczenia, bo ta sama obsługa - był to jedyny przylot w tamtej chwili, więc nie z powodu dużego ruchu. Plus zmiana terminala, nadanie bagażu itd. Air Astana zamyka odprawę na 40 min przed odlotem więc zostaje mały margines czasowy...
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 29 Paź 2022 07:41 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
srebrny
Aktualne ceny taxi z lotniska jak na zdjęciu. Yandex około 2200-2500 KZTImage
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 28 Maj 2024 09:30 
Awatar użytkownika

złoty
Autobus #10 z lotniska do centrum (przystanek Bajterek) jedzie ok. 45-50 min. Cena biletów wciąż 90 KZT. Niestety płatność tylko kartą miejską lub aplikacją w telefonie. Nie ma już możliwości płacenia gotówką. Na lotnisku nie ma biletomatu (a przynajmniej nie zauważyłem), w którym można kupić kartę. Jeden widziałem w centrum, przy przystanku obok hotelu Best Western (ulica Dostyk).

Anonimowa karta kosztuje 1000tenge, płatność tylko gotówką.
Załącznik:
biletomat1.jpg
biletomat1.jpg [ 95.02 KiB | Obejrzany 1196 razy ]

Załącznik:
biletomat 2.jpg
biletomat 2.jpg [ 97.05 KiB | Obejrzany 1196 razy ]

Załącznik:
biletomat3.jpg
biletomat3.jpg [ 88.47 KiB | Obejrzany 1196 razy ]

Na krótkie pobyty nie opłaca się wyrabiać karty. Można zapłacić komuś w autobusie aby w aplikacji zeskanował kod i ty sobie zrobisz zdjęcie biletu. Inną opcją jest przejazd na gapę i w przypadku kontroli biletów (a bywa często), dać kanarowi kasę. On poprosi kogoś o zakup biletu. Dla obcokrajowców są bardzo wyrozumiali.
Załącznik:
kod bilet.jpg
kod bilet.jpg [ 40.17 KiB | Obejrzany 1193 razy ]

Załącznik:
bilet.jpg
bilet.jpg [ 21.72 KiB | Obejrzany 1190 razy ]

Na forum cicho o tym, że miasto rozpoczęło budowę linii kolejowej/metra naziemnego z lotniska do centrum. Wiadukty już stoją, a tory na niektórych odcinkach są położone.
3 ludzi lubi ten post.

#30 PostWysłany: 28 Maj 2024 14:45 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Da radę ogarnąć tą aplikację mobilną? Pojutrze lecę i wolałbym nie jechać na gapę :)
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 28 Maj 2024 15:18 
Awatar użytkownika

złoty
Pewnie się da ale nie sprawdzałem. Miałem w kieszeni bilon i byłem przygotowany aby komuś zapłacić.

#32 PostWysłany: 23 Cze 2024 10:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Darek M. napisał(a):
Da radę ogarnąć tą aplikację mobilną? Pojutrze lecę i wolałbym nie jechać na gapę :)

Aplikacja to Avtobys i łatwo się ją ogarnia z lokalnym numerem tel, problem w tym że nie przyjmuje mojej karty revolut, więc póki co mam ją pusta... Jak ogarne to zdam raport

Temat postu: Re: Astana TSE/NQZ
#33 PostWysłany: 30 Lip 2024 08:31 

Loty: 97
Kilometry: 188 088
Info dotyczące terminalu w Astanie do lotów krajowych : ciężko znaleźć gniazdko do ładowania telefonu w obrębie bramek. Na jednej z kolumn są 2 ale ciągle okupowane. Należy odszukać automat do mierzenia ciśnienia przy ścianie, po prostu wyłączyć go i podłączyć ładowarkę ;).Bardzo skrupulatnie sprawdzali zgodność danych na bilecie z paszportem . Dotyczyło to wszystkich podróżnych. Na locie z Astany do Aktau linia SCAT dostaliśmy darmową wodę więc nie ma potrzeby kupowania na lot. Cena taksówki z lotniska od 3000 do 5000 tenge max. Polecam aplikacje InDrive .Pozwala targować się co do kwoty przejazdu, mi udało się zawsz zbić cenę o 10 % .Aplikacja Yango która świetnie działała w Azerbejdżanie tutaj nie ma najniższych cen.
 Profil Relacje PM off
bim-bam uważa post za pomocny.

#34 PostWysłany: 23 Wrz 2024 08:16 
Awatar użytkownika

Loty: 497
Kilometry: 731 316
niebieski
Faktycznie nie ma biletomatu na lotnisku, ja jechałem 10 na gapę bo nikt nie chciał mi kupić biletu, jak wsiadła Pani kanar miałem banknot 500₸ przygotowany, ale babka machnęła ręką. Także luzik. Kartę kupiłem w centrum za 500₸ i doładowałem ją 500₸, za przejazd ściąga 110₸. Na apce Avtobys jest lokalizacja biletomatów.

Na poranny lot powrotny jechałem Yandex (ponieważ używam tej apki od 2018, to mam kupony, jak przy Uber), to najtaniej Carpooling pokazywało za 800₸ z hotelu Altyn Eco Park i za tyle jechałem. Kupony przychodzą na konto na Yandex, więc trzeba tam po prostu od czasu do czasu zaglądać lub pocztę przekierować na GM.

Miałem takie odczucie że Yandex taxi szybciej się znajduje jak płacimy gotówką, bo często oni nie mają wydać reszty, więc zarabiają trochę więcej przez zaokrąglanie (ale to moje odczucie subiektywne).
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 23 Wrz 2024 11:21 

Loty: 380
Kilometry: 827 873
U mnie trochę odmienne doświadczenia. Za każdym razem prosiliśmy o zakup biletów w autobusie i nikt nam nie odmówił, kilka razy zdarzyło się że nawet pieniędzy nie chcieli za zakup biletu.

Aplikacja sprawdza się super do znajdywania połączeń i pokazuje gdzie aktualnie znajduje się autobusy danej lini. Niestety do zalogowanie potrzebny jest lokalny nr telefonu i nie przyjmowała żadnej karty płatniczej.

Znaleźliśmy tylko jeden biletomat (nieszczególnie szukaliśmy ) ale nie było dostępnych kart.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 28 Lut 2025 13:11 

Loty: 210
Kilometry: 223 817
Cześć,
czy jest jakaś aktualizacja w sprawie biletów, biletomatów na lotnisku? Wybieram się pod koniec maja do Astany.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 06 Mar 2025 01:02 

Loty: 82
Kilometry: 122 035
niebieski
@rafiq, będę na majówkę między innymi w Astanie, dam znać po powrocie. Jak coś to się przypomnij :)
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 13 Maj 2025 09:25 

najpiekniejszy napisał(a):
@rafiq, będę na majówkę między innymi w Astanie, dam znać po powrocie. Jak coś to się przypomnij :)

I coś wiadomo odnośnie biletów?
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 13 Maj 2025 10:02 

niebieski
Ja również podbijam pytanie bo pod koniec maja będę w Astanie
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 13 Maj 2025 10:14 

Loty: 82
Kilometry: 122 035
niebieski
Na lotnisku nie ma żadnego biletomatu, ani nic podobnego, więc są dwie opcje:
1) Taxi, np. Yandex
2) Autobus. Tutaj przygotujcie sobie 110 tenge za osobę. Podchodzicie do jakiejkolwiek osoby w autobusie z pytaniem, czy kupi wam bilety (wskazując przy okazji na QR kod, który jest w autobusie). Ta osoba kupi wam bilety w aplikacji, wy sobie zróbcie zdjęcie wygenerowanego QR kodu w razie kontroli. Jeden wygenerowany QR kod=jeden bilet. Płacicie takiej osobie tenge, chociaż często nam się zdarzało, że nie chcieli od nas pieniędzy. Jak nie potraficie rosyjskiego i nie jesteście pewni, czy druga osoba potrafi angielski, to dobrą opcją jest wpisanie w translator pytania o kupno biletów z opcją tłumaczenia na rosyjski.
Tenge w bilonie można zdobyć w kantorze między terminalem krajowym i międzynarodowym (obok rzędu bankomatów); panie w okienku bez problemu wymienią banknoty tenge na drobne.
 Profil Relacje PM off
Ursyn Smacki lubi ten post.
Ursyn Smacki uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość