Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 783 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 40  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 01 Sie 2016 09:46 

srebrny
Jest bezpiecznie. Spacerowaliśmy z dzieckiem prawie do północy. Zresztą Włosi też całymi rodzinami siedzą na zewnątrz do późna w nocy. Są jakieś słabo oświetlone zaułki, ale to jak wszędzie na świecie po prostu rozsądnie je omijaj.
 Profil Relacje PM off  

🏛️Stolica filozofów i słońca ☀️🇬🇷 Przedłużony weekend w Atenach za 739 PLN ✈️💙 🏛️Stolica filozofów i słońca ☀️🇬🇷 Przedłużony weekend w Atenach za 739 PLN ✈️💙
OKAZJA❗ Tydzień w Nowym Jorku od 3100 PLN 🇺🇸 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel przy Times Square 😱🤩 OKAZJA❗ Tydzień w Nowym Jorku od 3100 PLN 🇺🇸 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel przy Times Square 😱🤩
#62 PostWysłany: 02 Sie 2016 08:06 
Awatar użytkownika

Loty: 274
Kilometry: 589 892
niebieski
Witam,
a jak najlepiej - najprościej - dostać się z Bari do Vieste? Jest jakis bezpośredni transport - da się zrobić tą trasę w jeden dzień (wyjeżdżając rano z Bari?)
pozdrawiam

#63 PostWysłany: 02 Sie 2016 08:39 

Loty: 96
Kilometry: 101 069
niebieski
nata9709 napisał(a):
mam jeszcze jedno pytanie do wszystkich którzy byli juz w Bari czy to miasto jest bezpieczne ? czy nocleg na starówce to dobry pomysł ? :)

-- 01 Sie 2016 09:46 --

Paulina nie mam pojęcia jak tu napisać wiadomość :)

Jedyne obiekcje można mieć do parku między dworcem kolejowym, a deptakiem - mnóstwo emigrantów na ławeczkach, ale kompletnie niegroźnych. Cały czas jest też obecna w okolicy policja.

Co do miejsc, które polecam:

Matera - wycieczka na cały dzień. koniecznie trzeba tam być!!! wg mnie przebija wszystko w okolicy, nawet...
Alberobello - pół dnia,
Polignano, Monopoli - w sumie 0,5-1 dzień. dobrym pomysłem jest zwiedzenie tych dwóch małych miejscowości w trakcie zmiany bazy noclegowej z Bari na...
Lecce - tak na prawdę starczy jeden, pełny dzień, ale miasto jest na tyle ładne że można zostać dłużej
Gallipoli - w sumie numer 2 na mojej liście. sama miejscowość na pół dnia, licząc przejazdy to pewnie na cały dzień
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 02 Sie 2016 09:21 

Loty: 46
Kilometry: 151 136
srebrny
@Intchy
zgodzę się z Tobą, co odczucia w Bari, mieszkałem w hotelu Mercure Bari, trasę do centrum mogę określić jako co najmniej nieprzyjemną. Wracając po północy nie czułem się zbyt komfortowo, sporo "przybyszów" spoza Italii. Samo stare miasto Bari fajne nocą, w dzień już mniejsze wrażenie robi. Ogólnie najmniej mi się podobało z miejsc odwiedzonych z całego regionu. Ja od siebie dodam że fajnie wrażenie robi Ostuni, Leuca i super miejsce Otranto i niedaleko położona plaża del Turchi. Ogólnie mówiąc region Salento bardziej przypadł mi do gustu niż region Bari.
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 02 Sie 2016 12:25 

srebrny
@Krzysztof76
My też mieszkaliśmy w Bari w Mercure i droga do hotelu, poza tym, że faktycznie jest mało przyjemna na odcinku od dworca kolejowego do hotelu z uwagi na duży ruch i nieciekawą zabudowę, nie była w naszym odczuciu niebezpieczna czy też ryzykowna. Zarówno na skwerze deptakowo/parkowym, jak i placu przy dworcach kolejowych faktycznie zbiera się dużo ludzi, jest gwarno i siedzą obcokrajowcy, ale właśnie w tych dwóch miejscach zawsze jest patrol żandarmerii (chyba) i nawet jakiś pojazd opancerzony. :D Na pewno nie jest tam niebezpiecznie, przez tydzień nie zauważyłem żadnych incydentów. I na pewno czułem się bezpieczniej niż w Mediolanie, gdzie kolorowi koledzy ciągle zaczepiają przechodniów wciskając jakieś koraliki czy inne badziewie, nie mówiąc już o Lizbonie, gdzie co krok proponują ci dragi. :roll:
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 02 Sie 2016 18:35 
Awatar użytkownika

kojot_lubin napisał(a):
Witam,
a jak najlepiej - najprościej - dostać się z Bari do Vieste? Jest jakis bezpośredni transport - da się zrobić tą trasę w jeden dzień (wyjeżdżając rano z Bari?)
pozdrawiam

Jest, ale z lotniska, tylko w lecie.
http://portal.aeroportidipuglia.it/it/w ... liairbus-1
20EUR - 3h

Albo generalnie, pociąg Trenitalia Bari-Foggia 9,10EUR - 1h30m + autobus SITA Foggia-Vieste ok.7EUR - 3h
http://www.sitasudtrasporti.it/archivio ... A744.pdf/0

Są też kursy z przesiadką w Manfredonii, ale odjazd z Bari o 12:40 i 14:30 http://www.sitasudtrasporti.it/archivio ... A-A3.pdf/0
powrót z Vieste z przesiadką w Manfredonii, odjazd z Vieste o 5:00
http://www.sitasudtrasporti.it/archivio ... A744.pdf/0
http://www.sitasudtrasporti.it/archivio ... A745.pdf/0
ok. 4h30m, koszt paręnaście EUR.

NB Rozkład jazdy SITA jest mocno orientacyjny...jeżeli ktoś ma dokładne pytania, mogę zadzwonić do nich i spytać czy dany autobus kursuje np w lecie.

NB2 Gdzie kupić bilet na SITA? W Bari polecam kasy w tym biurze: http://www.atsviaggi.com/contatti/
To najbliższy do przystanku punkt sprzedaży biletów, pomocna obsługa, mimo lekki burdel z kolejkami.

PS: Nie jestem Polakiem, i jeszcze uczę się polskiego
 Profil Relacje PM off
marcino123 uważa post za pomocny.

#67 PostWysłany: 02 Sie 2016 18:57 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 152 863
niebieski
@OCCASVS
3 pytania na szybko, które mi się dziś rzuciły do głowy
Czy obok Mercure Romanazzi Carducci tą ulicą Via Giusepe Carpuzzi jeżdżą jakieś autobusy ewentualnie gdzie jest jakiś najbliższy przystanek żeby dojechać na stare miasto czy Lungomare?
Czy noclegując w Mercure i wybierając się pociągiem do Matery nie lepiej skorzystać z dworca Bari Scalo? Z tego co widzę na googlemapach to i nieco bliżej i raczej łatwiej trafić bo jakieś kierunkowskazy są?
Czy te pociągi są jakoś skomunikowane i czeka ten drugi jakby co bo przesiadka megakróciuteńka?
Cytuj:
Fermate:
Treno n. 107
Bari C.le (07:51) Bari Scalo (07:58) Bari Poli. (08:01) Modugno (08:10) Palo d.C. (08:21) Binetto (08:25) Grumo A. (08:28) Toritto (08:33) Mellitto (08:45) Altamura (09:03) Gravina (09:13)

Cambio a Altamura (09:05)

Treno n. 9
Altamura (09:05) Matera V.L. (09:28) Matera C.le (09:33) Matera Sud (09:35)

Lecimy za tydzień i właśnie zaczynam rozkminiać co i jak więc mogę mieć jeszcze kilka pytań ;)
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 02 Sie 2016 19:07 

srebrny
Jadąc do Matery uważaj po prostu, w który wagon wsiadasz, zapytaj kogoś lub konduktora. W moim przypadku jedna część składu pojechała do Matery (jako ten drugi pociąg), a druga nie. Przesiadki do innego pociągu nie było.
 Profil Relacje PM off
Tomek Zien uważa post za pomocny.

#69 PostWysłany: 03 Sie 2016 14:46 

zależy mi na tym żeby odwiedzić Vieste ze względu na fejs statkiem. on zaczyna sie około 12 i kończy mniej więcej o 17 nie mogę znaleźć nigdzie sprzyjających autobusów...
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 03 Sie 2016 15:11 

Loty: 46
Kilometry: 151 136
srebrny
Moim skromnym zdaniem region Bari i Salento jest tak rozległy i tyle ciekawych miejsc do zobaczenia, że warto wynająć samochód. Po przeliczeniu może okazać się że wyszło Was taniej niż bilety na komunikację. Na pewno jesteście wtedy niezależni i możecie więcej miejsc zwiedzić, nie czekając na pociąg/autobus. Nie wszystkie miejsca są z sobą połączone bezpośrednimi połączeniami komunikacji zbiorowej.

-- 03 Sie 2016 15:14 --

Tomek Zien napisał(a):
@OCCASVS
3 pytania na szybko, które mi się dziś rzuciły do głowy
Czy obok Mercure Romanazzi Carducci tą ulicą Via Giusepe Carpuzzi jeżdżą jakieś autobusy ewentualnie gdzie jest jakiś najbliższy przystanek żeby dojechać na stare miasto czy Lungomare?
Czy noclegując w Mercure i wybierając się pociągiem do Matery nie lepiej skorzystać z dworca Bari Scalo? Z tego co widzę na googlemapach to i nieco bliżej i raczej łatwiej trafić bo jakieś kierunkowskazy są?
Czy te pociągi są jakoś skomunikowane i czeka ten drugi jakby co bo przesiadka megakróciuteńka?
Cytuj:
Fermate:
Treno n. 107
Bari C.le (07:51) Bari Scalo (07:58) Bari Poli. (08:01) Modugno (08:10) Palo d.C. (08:21) Binetto (08:25) Grumo A. (08:28) Toritto (08:33) Mellitto (08:45) Altamura (09:03) Gravina (09:13)

Cambio a Altamura (09:05)

Treno n. 9
Altamura (09:05) Matera V.L. (09:28) Matera C.le (09:33) Matera Sud (09:35)

Lecimy za tydzień i właśnie zaczynam rozkminiać co i jak więc mogę mieć jeszcze kilka pytań ;)

@-Tomek jeżdżą autobusy, jednak polecam Ci w Hotelu Mercure wypożyczyć rowery. 1h- gratis, Jak byś chciał iść "z laczka" to masz jakieś 25-30 minut do zamku i starego miasta.
 Profil Relacje PM off
Tomek Zien uważa post za pomocny.

#71 PostWysłany: 03 Sie 2016 23:39 

Loty: 116
Kilometry: 148 487
Pierwszy post na forum, więc witam wszystkich serdecznie.

@OCCASVS Dwa pytania do Ciebie.
1. Stadio San Nicola, czy poza dniem meczowym jest możliwość wejścia na teren obiektu?
2. Czy w okolicach Bari Centrale znajdę przechowalnie bagażu?
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 04 Sie 2016 12:31 

Witam,
czy w Bari są uchodźcy? Planuję lecieć sama na tydzień i nie wiem czy to jest dobry pomysł...
druga sprawa czy ktoś płynął promem do Dubrovnika z Bari? Jakie odczucia? Da radę na jeden dzień, czy to ma sens?
Dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 04 Sie 2016 12:56 
Awatar użytkownika

Tomek Zien napisał(a):

Tak, ale nie do centrum/Lungomare. Chyba jedyna ciekawa linia autobusowa to 12 (uwaga, nie 12/), ponieważ jeździ wdzłuż wybreża wschodniego.
http://ro.autobus.it/TP/amtab/Gnavigato ... nllv=AMTAB

Mamy do wyboru:
- Pane e Pomodoro, najbliższa plaża publiczna, z piaskiem, wyposażona, z barem, itd., ale jest dużo ludzi (większość nie dba o czystości...), woda nienajlepsza, itd.
- Torre Quetta, trochę dalej, z małymi kamieniami, generalnie bardziej cywilizowani ludzie, więcej przestrzeni i spokoju. Dla mnie mały minus: nie ma piasku.
- San Giorgio, ok. 30 min. jazdy autobusem, "dzikie" wybreże, jest trochę wszystkiego: piasek, albo skaliste części. Absolutnie nie wyposażona, ale po drodze są piekarnie. Woda najlepsza w mieście, ludzie róźni...

To jest w samym mieście Bari... ale gdy możemy, po prostu jeżdżamy gdzieś indziej w naszym regionie.

Cytuj:

Absolutnie odradzam tę stację. Tam nic nie ma, chodniki w fatalnym stanie, nie ma kas biletowych, nie ma ludzi, słabe oświetlenie...

Z pociągiem do Materi, tak jak @Misiatek już opisał. Pytanie do konduktora "per Matera?", a on wam pomoże.

Cytuj:

Bez problemu ;)

@Sebastian.S
1) Niestety nie bardzo...poza dniem meczowym...to miejsce spotkania prostytutek, pusherów, itd., nawet w ciągu dnia.
2) http://www.grandistazioni.it/cms/v/inde ... 16f90aRCRD

@Krzysztof76
Całkowicie zgadzam się. Wynajem samochodu to w końcu najlepszy wybór.

@maya0104
Myślę, że uchodźcy to najmniejszy problem...to nie północne Włochy, albo zachodnia Europa. Po prostu unikaj piazza Umberto koło dworca (tam uchodźcy przebywają dzień i noc, i jest faktycznie niebezpiecznie).

Prom do Dubrovnika jest spoko, przewoźnik to chorwacka Jadrolinija. Jako że nie jest najtańszy (pamiętam ceny ok.60EUR w jedną stronę ze zeszłego roku), i jest mnóstwo aktracji w Apulii, poświęcałbym czas na Dubrovnik/Chorwację na inny wyjazd.
Jadrolinija: http://www.jadrolinija.hr/

Profil Relacje PM off
maya0104 lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#74 PostWysłany: 04 Sie 2016 15:58 

Dzięki! :) Mam takie jeszcze pytanko: w poście na trzeciej stronie jest opis czyjejś podróży i takie wpis: "W Polignano na dworcu są 2 automaty, jeden nie działał, drugi nie przyjmował gotówki, tylko płatność kartą." Trochę szokujące jak dla mnie, czy to znaczy, ze nie ma tam kas biletowych? nie zamierzam posługiwac się kartą za granicą, może lepiej więc nie jechac do Wloch?
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 04 Sie 2016 16:07 

srebrny
Kasy dworcowe w mniejszych miejscowościach nie działają cały dzień: mają sjestę, wieczorem nie pracują a w weekendy krócej.
Ku naszemu zaskoczeniu okazało się, że w tych samych godzinach nie są otwarte również dworcowe toalety. Jest nawet lepiej! Również toalety publiczne na mieście mają sjestę! :D Np w Matera chyba pomiędzy 13 a 15.
Automaty wtedy to jedyne rozwiązanie. Ale znów: jedne mają zepsute wejście na banknoty, inne na kartę itp. Polecam nosić pełen zestaw: monety, banknoty i karta :D
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
OCCASVS uważa post za pomocny.

#76 PostWysłany: 04 Sie 2016 16:20 

Misiatek napisał(a):
Kasy dworcowe w mniejszych miejscowościach nie działają cały dzień: mają sjestę, wieczorem nie pracują a w weekendy krócej.
Ku naszemu zaskoczeniu okazało się, że w tych samych godzinach nie są otwarte również dworcowe toalety. Jest nawet lepiej! Również toalety publiczne na mieście mają sjestę! :D Np w Matera chyba pomiędzy 13 a 15.
Automaty wtedy to jedyne rozwiązanie. Ale znów: jedne mają zepsute wejście na banknoty, inne na kartę itp. Polecam nosić pełen zestaw: monety, banknoty i karta :D

Wow! Swietnie, dzieki za info. Takich leni jeszcze nigdzie nie widziałam, a trochę jeżdżę...
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#77 PostWysłany: 04 Sie 2016 16:25 

srebrny
To nie lenistwo, to po prostu taki klimat. :D
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 04 Sie 2016 16:41 
Awatar użytkownika

Nic nie mówie o "lenistwie", jak zawsze przypomina mi się, że południe Włoch to nie Europa :lol:

W takich przypadkach, lepiej kupić bilet powrotny w Bari, i skasować przed odjazdem z mniejszych miejscowości.

Profil Relacje PM off
anulkax7 uważa post za pomocny.

#79 PostWysłany: 05 Sie 2016 00:14 

Loty: 116
Kilometry: 148 487
OCCASVS napisał(a):
1) Niestety nie bardzo...poza dniem meczowym...to miejsce spotkania prostytutek, pusherów, itd., nawet w ciągu dnia.

No to się moja luba ucieszy :lol:
Niemniej jednak tj. punkt obowiązkowy mojego wyjazdu (23-30 sierpnia). Już po tym jak zakupiłem bilety dotarła do mnie informacja, że 2 dni po moim wylocie Italia gra tam z Francją.

Kiedyś wspomniałeś, że będzie wpis meczowy. Czekam z niecierpliwością:)
 Profil Relacje PM off
radas86 uważa post za pomocny.

#80 PostWysłany: 05 Sie 2016 09:31 

Misiatek napisał(a):
To nie lenistwo, to po prostu taki klimat. :D

Lenistwo owszem, taki sam "klimat" jest w Hiszpanii a tam nie ma zamykanych kas na określone godziny...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 783 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 40  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości