Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 67 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Amsterdam
#21 PostWysłany: 08 Maj 2014 23:57 
Awatar użytkownika

Loty: 174
Kilometry: 323 307
niebieski
Mają, a dokładnie Albert Hejin. Stosunkowo drogo. Polecam poszukać na mapie Lidlów. W samym centrum chyba ich raczej nie ma lub ja nie natrafiłem.
 Profil Relacje PM off  

Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę) TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę)
#22 PostWysłany: 09 Maj 2014 15:32 

E, wcale nie takie drogie. Jak jesteśmy w Amsterdamie, kupujemy na kolacje pod koniec dnia sałatki (tanieją zwykle) z serem czy kurczakiem i jakieś małe piwo i jemy na ławce. Warunek - dobrze mieć plastykowy widelczyk bo w sklepie przy kontenerze z salatkami czasem są, czasem brak.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 12 Cze 2014 09:12 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Czy może ktoś był niedawno w Amsterdamie i może napisać kilka przykładowych cen.
Nie wiem jak kieszonkowe mam wyliczyć, gdyż dużą cześć funduszy na pewno pochłoną mi bilety wstępu do rożnych atrakcji.

ps. troszkę nie w temacie, ale za ile wypożyczę rower na dzień?

#24 PostWysłany: 12 Cze 2014 09:16 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Porcja frytek z sosem to koszt około 2-3 euro (za dość porą porcję) a za rower koło 10 euro za dzień.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 12 Cze 2014 09:21 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Wielkie dzięki.
To jeszcze takie pytanie od czapy. Czy można w Amsterdamie pić piwo na ulicy, czy trzeba mieć papierową torbę?

#26 PostWysłany: 12 Cze 2014 09:24 
Awatar użytkownika

Hej!

Ja byłam jesienią zeszłego roku. Ceny nie odbiegają od średniej zachodnioeuropejskiej.
Jeśli planujesz dużo zwiedzać to proponuję Ci jednak zaopatrzyć się w IAMsterdam card.
Bardzo się opłaca jeśli chodzi o muzea, a dodatkowo masz transport po mieście i - co ciekawsze jeden rejs kanałami (za dopłatą). Ja byłam na nocnym rejsie i było super.

Z muzeów gorąco polecam przede wszystkim Tropenmuseum, Rembrandt House Museum, Amsterdam Museum i National Maritime Museum. W pierwszym się wręcz zakochałam, drugie prowadzi genialne warsztaty dla uczestników, trzecie bardzo nowoczesne, czwarte bardzo ciekawe ;)

Jakbyś była ciekawa atrakcji to polecam tutaj:
http://travelingilove.com/?p=1116
W sumie to moje subiektywne wrażenia, ale może akurat coś ciekawego się trafi ;)

Pozdrawiam!

-- 12 Cze 2014 08:25 --

Japonka76 napisał(a):
Wielkie dzięki.
To jeszcze takie pytanie od czapy. Czy można w Amsterdamie pić piwo na ulicy, czy trzeba mieć papierową torbę?

:)) To jest Amsterdam. Tam się nadal jara na ulicy, a co dopiero pije ;)

#27 PostWysłany: 12 Cze 2014 09:29 
Awatar użytkownika

srebrny
travelingilove napisał(a):
Hej!
Jeśli planujesz dużo zwiedzać to proponuję Ci jednak zaopatrzyć się w IAMsterdam card.
Bardzo się opłaca jeśli chodzi o muzea, a dodatkowo masz transport po mieście i - co ciekawsze jeden rejs kanałami (za dopłatą). Ja byłam na nocnym rejsie i było super.

Zwykły dzienny rejs kanałami jest bez żadnej dopłaty.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 12 Cze 2014 09:29 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Kiedyś było zakazu picia na ulicy, ale mogliśmy pić normalnie w parku albo na ławeczce. :)
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 12 Cze 2014 09:47 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 464 968
niebieski
Ja byłem 2 tygodnie temu i w zeszły weekend.

Ceny w Amsterdamie wyższe niż np. w Niemczech.

Obiad €10-15 na osobę, bilet na komunikację ważny 1h €2.8, zakupy w supermarkecie w zwykłych europejskich cenach. Jedynie noclegi w Amsterdamie są koszmarnie drogie w porównaniu do innych krajów, bo łóżko w wieloosobowym dormie kosztuje zwykle €30-35. Popieram kupno karty Iamsterdam, jak już było wspomniane. Średnio w każdym muzeum za wejście trzeba zapłacić ok. €15, więc karta zwraca się po 3-4 wizytach.

Z piciem to oficjalnie nie można, ale jeśli jest spokojnie to nikt się krzywo nawet nie spojrzy.

#30 PostWysłany: 12 Cze 2014 14:06 
Awatar użytkownika

mmroofka napisał(a):
Istnieje sieć sklepów w Holandii o nazwie Hema (coś trochę jak nasza Ikea, ale większy misz-masz) i w większości z nich można trafić na zupełnie przyzwoity posiłek w dobrej cenie, ale jedna Hema jest szczególna.
Adres: Nieuwendijk 174, 1012 MT Amsterdam, Holandia - może 5 minut od dworca piechotą.
Należy wejść do marketu, pojechać ruchomymi schodami na piętro i tam zlokalizować bufet. Hitem są śniadania wydawane od poniedziałku do soboty między 9:00 a 10:00 za 1euro, w skład którego wchodzą: kawałek bagietki z jajem i bekonem, croissant z dżemem i kawka/herbata. Można oczywiście za niewiele wyższą cenę dobrać sobie i inne rzeczy, można też przyjść w porze obiadowej i znaleźć coś dobrego za 3-5euro.

ojtam napisał(a):
Mateusz napisał(a):
Czy śniadanie za 1E nadal jest aktywne?

2 tygodnie temu widziałam tylko ofertę za 2 euro ważną 9-10:00 od poniedziałku do soboty

Będę wdzięczna za info, jak wygląda obecnie sytuacja w Hema ze śniadaniami oraz posiłkami w porze obiadowej
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 12 Cze 2014 15:13 

travelingilove napisał(a):
:)) To jest Amsterdam. Tam się nadal jara na ulicy, a co dopiero pije ;)

Nie jara się na ulicy. Chyba że chcemy pokazac jak bardzo jestesmy niewychowani. Pamietajcie że mieszkają tam zwykli ludzie, którzy idą rano do pracy, lunch i zakupy. To że marihuana jest zdekryminalizowana, nie znaczy ze przeciętny mieszkaniec amsterdamu chce miec bandę żuli pod oknem smrodzących mu dymem.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#32 PostWysłany: 12 Cze 2014 15:28 
Awatar użytkownika

niebieski
W Holandii (Amsterdam) jest zakaz spożywania alkoholu w miejscach publicznych. Co do narkotyków to są one legalne tylko w prywatnych lokalach (dom, coffeeshop - właściciel ustalił takie zasady). Ale publicznie palić nie wolno i radziłbym, żeby nikt z policji Was nie spotkał jeśli już planujecie.
Co do dormu to różnie, czasem i za 10E udaje się znaleźć noc ;)

#33 PostWysłany: 13 Cze 2014 11:23 
Awatar użytkownika

maczala1 napisał(a):
Zwykły dzienny rejs kanałami jest bez żadnej dopłaty.

Racja, zapomniałam! :)

#34 PostWysłany: 17 Cze 2014 15:23 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Dzięki wszystkim za tak liczny odzew :D
Reasumując:
- 25 euroasów na dzień wystarczy na życie
- pić i jarać na ulicy nie można, ale w parku da się piwo wypić
- jak chcę zwiedzać i biegać po muzeach to powinnam wykupić sobie I amsterdam card

A jak ze sklepami spożywczymi? Czy te w centrum są bardzo drobie i trzeba na przedmieścia podjechać aby jakiegoś Lidla namierzyć? Cena piwa w pubie powala, czy da się przeżyć? czy lepiej w sklepie kupić zgrzewkę?

#35 PostWysłany: 21 Wrz 2014 11:11 

Spróbujcie poffertjes - tradycyjnie z cukrem pudrem, masłem i syropem:)
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 06 Paź 2014 09:37 

niebieski
Na podstawie TripAdvisora i własnego doświadczenia mogę polecić:

Vlaams Friteshuis Vleminckx - smaczne frytki, koniecznie z "Dutch mayonnaise". Nie zrażajcie się kolejką, bardzo sprawnie im to idzie. Cena za porcję około 3 EUR (http://www.tripadvisor.co.uk/Restaurant ... vince.html)

Lombardo`s - burgerownia. Nie jest to opcja bardzo budżetowa, ale jako jeden konkretny posiłek w ciągu dnia perfekcyjny i dający moc do dalszego zwiedzania. Lokal mały i w środku gorąco, więc polecam opcję na wynos i zjedzenie nad kanałem. Cena burgera 8 EUR. (http://www.tripadvisor.co.uk/Restaurant ... vince.html)

Jedyny Lidl sensownie położony względem szlaku turystycznego znajduje się tutaj: http://goo.gl/maps/6dQCe Jest to blisko Vondelparku, polecam tam zjeść i wypić piwko (w Lidlu mały wybór piw jak coś, ale są).

Kwestia Coffeeshopów nie bardzo łapie się pod temat "jedzenie", ale widzę że był już tutaj poruszony. Większość z nich nie ma zbyt atrakcyjnego wnętrza i nie zachęca do dłuższego siedzenia, co nie znaczy, że tak jest wszędzie.
Polecam Abraxas Coffeeshop, niedaleko placu Dam. Fajne wnętrze, duży wybór i dobra jakość. Dla dużo chodzących backapersów (czyli nas) polecam jointa z odmiany "Haze" (4,5 EUR). Powoduje miłe uczucie euforii i zmęczenie znika.
Co do palenia na ulicach, to zakaz nie jest przestrzegany. Palą i lokalsi i turyści. Jeżeli bardzo chcecie zapalić, to nie róbcie tego ostentacyjnie na placach, tylko usiądźcie sobie nad kanałem, lub w parku (we wspomnianym wcześniej Vondelparku wręcz ciężko jest znaleźć kogoś, kto nie pali).
 Profil Relacje PM off
trubul lubi ten post.

#37 PostWysłany: 06 Paź 2014 10:10 
Awatar użytkownika

srebrny
maciek napisał(a):
Na podstawie TripAdvisora i własnego doświadczenia mogę polecić:
Vlaams Friteshuis Vleminckx - smaczne frytki, koniecznie z "Dutch mayonnaise". Nie zrażajcie się kolejką, bardzo sprawnie im to idzie. Cena za porcję około 3 EUR (http://www.tripadvisor.co.uk/Restaurant ... vince.html)

Potwierdzam, że faktycznie bardzo dobre fryteczki. Drugim obleganym miejscem jest Manneken Pis w samym centrum na ulicy Damrak 41. Tutaj mała uwaga, porcje w Manneken Pis są MEGA wielkie (dużo większe niż we Vleminckx). Zamówiliśmy z żonką po dużej porcji, bo byliśmy bardzo głodni. Ja zjadłem nieco ponad połowę i więcej nie byłem w stanie, żona oczywiście jeszcze mniej. Proponuję brać małe lub średnie porcje, no chyba że ktoś nie jadł przez tydzień :)
https://maps.google.pl/maps?hl=pl&gbv=2 ... CBYQtgMwAA
http://www.mannekenpis.nl/

maciek napisał(a):
Jedyny Lidl sensownie położony względem szlaku turystycznego znajduje się tutaj: http://goo.gl/maps/6dQCe Jest to blisko Vondelparku, polecam tam zjeść i wypić piwko (w Lidlu mały wybór piw jak coś, ale są).

Nie do końca jedyny. Jest jeszcze drugi Lidl położony mniej więcej w takiej samej odległości od turystycznych szlaków (punkt "B" na mapie, Hemonylaan 25A). Korzystaliśmy z niego codziennie z uwagi na bliskość hotelu oraz wyśmienite i tanie bułeczki (lepsze niż w Albert Heijn). Najfajniejsze było to, że również późnym popołudniem bułki były świeżutkie, w sam raz na kolację :)
https://maps.google.pl/maps?hl=pl&gbv=2 ... d=0CCUQtgM
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 03 Lut 2015 16:10 
Awatar użytkownika

Loty: 10
Kilometry: 13 740
Śniadanie w Hemie za 1 euro - herbata (4 rodzaje do wyboru: English tea, rooibos, green lemon tea i jeszcze jedna, ale na wypasie - w jedwabnych torebeczkach) albo kawa, rogalik i chrupiąca bagietka z omleto-jajecznicą (dobra!).
Polecam jeszcze (i ogólnie) kapsalona w cenie 9-14 euro, są z kurczakiem, mięskiem kebabowym albo jagnięciną, wszystkie zapiekane z serem, frytkami i sałatą. Nie da się samemu pochłonąć całej porcji, chyba, że ktoś ma wielki żołądek.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 14 Lut 2015 00:26 

Tak, jak zostalo to juz napisane wczesniej: Amsterdam do najtanszych nie nalezy.

Ja za to szczerze polecam restauracje Szmulewicz na jednej z prostopadlych uliczek do Rembrands Platz (dojazd tramwajem 4 z dworca centralnego i terenow targowych). Absolutnie genialne surinamskie pom w cenie 18 eurasow i pare innych genialnie przyrzadzonych dan. Musicie sie uzbroic w cierpliwosc jesli chodzi o stolik.mja czekalem pol godziny zanim sie jakikolwiek zwolnil.

Rembrant Platz, to przy okazji swietny coffeshop Smokey, kupa knajp i swietna komunikacja z dworcem centralnym i terenami targowymi (RAI).
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 13 Lip 2015 15:29 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 99 157
niebieski
Podbijam, moze cos wartego uwagi wlasnie pojawilo sie na mapie Amsterdamu, najlepiej lokalne jedzenie? :> O frytkach juz wiem :P

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 67 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość