Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Almaty - Biszkek
#1 PostWysłany: 03 Lut 2018 17:41 
Awatar użytkownika

Loty: 929
Kilometry: 2 071 876
HON fly4free
Czy ktoś wie czym najlepiej przejechać tę trasę? Niby niedaleko, ale pociąg jedzie jakoś strasznie długo. Jak często są marszrutki, ile jadą i ile kosztują?
Długo się stoi na granicy?

Image
 Profil Relacje PM off  

Wyspa przypraw i niebieskiego safari 🌶💙 11 dni na Zanzibarze za 2863 PLN (✈ + ⭐⭐⭐⭐ hotel) Wyspa przypraw i niebieskiego safari 🌶💙 11 dni na Zanzibarze za 2863 PLN (✈ + ⭐⭐⭐⭐ hotel)
Plaża, która ciągnie po horyzont⛱️🌊 Lato nad morzem w Italii za 894 PLN ☀️🍴 Plaża, która ciągnie po horyzont⛱️🌊 Lato nad morzem w Italii za 894 PLN ☀️🍴
 Temat postu: Re: Almaty - Biszkek
#2 PostWysłany: 03 Lut 2018 17:56 

HON fly4free
A nie lepiej przelecieć?
Bilet nie powinien kosztować więcej niż 150-200 PLN w KC a oszczędność czasu spora.
Chyba że koniecznie musi być po ziemi z jakiś względów.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 03 Lut 2018 18:10 

Loty: 977
Kilometry: 1 783 132
Jechałem ale w drugą stronę.
Na dworcu autobusowym w Biszkeku szybko wyhaczyli mnie kierowcy samochodów świadczących usługę shared-taxi :)

Ostatnio edytowany przez pawelstr, 03 Lut 2018 18:55, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 03 Lut 2018 18:23 

Loty: 81
Kilometry: 147 004
niebieski
Almaty - Biszkek samolotem? Przecież to dość konkretna strata pieniędzy, szybciej będzie tylko trochę najwyżej ale drożej znacznie. A przy kontrolach granicznych i czasie spędzonym na lotnisku, a potem transferze do Biszkeku wcale nie wiem, czy szybciej.

Marszruty jeżdżą, trasa zajmuje im 4-5 h łącznie z kontrolą graniczną, w sierpniu 2016 trasa z Almaty kosztowała 16 zł a z Biszkeku 24 zł.

Nie wiedziałem w ogóle, że można tę trasę robić pociągiem :D
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 03 Lut 2018 18:28 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Co nieco jest na caravanstanie: https://caravanistan.com/kazakhstan/alm ... t-bishkek/
oraz na wikitravel: https://wikitravel.org/en/Bishkek#By_car_and_bus
Sam planuję przebyć tę trasę, ale na weekend majowy.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 03 Lut 2018 18:38 
Awatar użytkownika

Loty: 929
Kilometry: 2 071 876
HON fly4free
właśnie też na weekend majowy, a że jadę z rodzinką w 3 osoby to samolot może być sporo droższy.

Image
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 03 Lut 2018 19:05 
Awatar użytkownika

srebrny
W przeciwną stronę tzn. Biszkek-Almaty w październiku 2017 za taxi z dworca autobusowego do granicy zapłaciliśmy 600 somów (ok. 30 zł), granice przeszliśmy pieszo i za granicą wzięliśmy busika za 1000 lub 1100 KZT/os (10-11 zł). W sumie chyba koło 5 godzin to zejęło

#8 PostWysłany: 03 Lut 2018 19:06 

W zeszłym roku robiłem trasę busikami. Z Ałmat wyjazd z dworca Sayran - jedzie tam metro i autobusy (bardzo przydaje się aplikacja 2GIS!), w Biszkeku odjazd z dworca Zachodniego (Wostochnyj) i wyjazd po zapełnieniu się busa. Granica przekraczana pieszo, bez problemów i większych kolejek w lipcu. Jadąc do Biszkeku kierowca wysadził nas na przejściu i chyba zawrócił przed granicą więc po dłuższym oczekiwaniu złapałem marszrute do miasta, które na szczęście jest blisko a i ruch drogowy tam spory. Cena za bilety około 20 zł sztuka. Czas przejazdu 3,5-5 h, nie pamiętam dokładnie. Droga całkiem przyjemna, jest postój na stacji. Generalnie polecam tą opcję. ;)
 Profil Relacje PM off
marcino123 uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 03 Lut 2018 19:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Leciałem dwa razy na tej trasie KC. Szybko, wygodnie i aż tak drogo nie było.

#10 PostWysłany: 29 Cze 2018 13:01 

dworzec Sairan (Almaty) - Biszkek marszrutka kosztowała ostatnio 1500 tenge.
 Profil Relacje PM off
Ninoczka lubi ten post.
Ninoczka uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 09 Lip 2018 22:05 
Awatar użytkownika

srebrny
Można też kombinować taxi. Spod dworca Sayran całe auto (Mercedesy, Toyoty) z klimą około 12 000 tenge. Można pewnie trochę utargować.
W drodze powrotnej miejsce w 7-osobowym vanie 2000 tenge.
Granica pieszo, z granicy (Korday) do Biszkeku płaciłyśmy 800 somów za samochód pod konkretny adres.

#12 PostWysłany: 07 Sie 2018 10:41 
Awatar użytkownika

Loty: 114
Kilometry: 239 050
niebieski
W zeszłym tygodniu jechałem z Biszkeku do Ałmaty marszrutkami. Z centrum Biszkeku np. z przystanku Tsum (Цум) na ulicy Chuy Avenue (Чуй проспект) można dojechać do granicy (Tamożni) w Korday marszrutką nr 285, albo 333. Przejazd do granicy kosztuje 30 KGS. Granicę przekraczamy pieszo. Po stronie kazachstańskiej łapiemy marszrutkę która jedzie do Ałmaty na dworzec Sayran. Przejazd do Ałmaty kosztuje 1300 KZT lub 270 KGS. W drugą stronę wygląda to analogicznie.

Relacja z Gruzji
 Profil Relacje PM off

#13 PostWysłany: 18 Wrz 2018 21:34 

niebieski
Łapał ktos transport do Biszkeku prosto z lotniska Almaty?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 17 Paź 2018 18:42 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 374
Kilometry: 541 022
Nam na dworcu Sayran powiedziano, że bilety do Biszkek tylko w kasie i wypłaciliśmy 3700 tenge za osobę (cena do Biszkeku, nie do granicy). Dojazd do granicy jakies 3h, zabranie swoich gratów i przejście granicy pieszo (20 min), później wsiadamy do tego samego busa i jedziemy za dworzec Zachodni w Biszkeku. Co ciekawe z powrotem (dokładnie ta sama procedura, jednak bilety u kierowcy), zapłaciliśmy tylko po 400 som, czyli nieco ponad połowę ceny z Almaty.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 18 Paź 2018 22:13 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
Ostrzeżenia: 1
srebrny
Robiłem trasę Ałmaty - Biszkek w niedzielę, zatem będzie na świeżo :) Bilet na tą trasę kupuje się w kasie w pobliżu stanowiska numer 1, koszt to 1800 tenge. Z biletem/paragonem przechodzimy przez kontrolę ("cieć" rozwalony przy biurku przy barierkach sprawdza wydruk z kasy) i wychodzimy na zewnątrz, gdzie na pierwszym stanowisku (dobrze oznaczonym) czeka już na nas marszrutka. Kierowca schował mój bagaż na tył vana i po około ok. kwadransie oczekiwania ruszyliśmy. Droga do granicy minęła całkiem szybko, w niedzielne przedpołudnie ruch był znikomy. Po drodze nie było żadnego przystanku. Przed granicą kierowca wydaje nam bagaże i pieszo udajemy się do kontroli, gdzie najpierw skanowane są bagaże a potem ustawiamy się w kolejce do kazachskich pograniczników. Było czynnych całkiem sporo stanowisk, ale przestrzegam, że z racji przepychanek osób chętnych do szybszego przekroczenia granicy nieco to trwa. Straż graniczna oddaje nam paszport z pieczątką wyjazdową oraz małą karteczkę, którą oddajemy żołnierzowi stojącemu na moście granicznym, idziemy przez most wytyczonym korytarzem i docieramy na stronę kirgiską, gdzie przejście jest mniejszych rozmiarów, ale wydaje mi się, że kolejka posuwa się sprawniej i po chwili jestem bogatszy o kolejną pieczątkę w paszporcie. Po wyjściu czekają już na nas taksówkarze, ja jednak szukałem mojej marszrutki, ale najwidoczniej kierowca nie raczył na mnie poczekać bądź zawrócił przed granicą. W kantorze wymieniłem euro na somy (dość słaby kurs), a kilka metrów dalej pan już nawoływał do marszrutek jadących z parkingu do centrum Biszkeku, przejazd to wydatek raptem 30 somów, nie ma się czego bać, chociaż ścisk w nich potrafi być niemiłosierny. W moim przypadku cała podróż zmieściła się w ok. 4 godzinach
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 06 Lut 2019 23:38 
Awatar użytkownika

Loty: 312
Kilometry: 697 754
niebieski
Czy ktoś przerabiał dojazd z lotniska w Ałmatach po 4 rano do Biszkeku? O 4.00 ląduje samolot UIA z Kijowa. Będzie coś o tej porze i to jeszcze w niedzielę?
Do kosza , znalazłem temat :)

Image
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 07 Lut 2019 09:21 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja przerabiałem
autobus miejski z lotniska w Ałmaty na dworzec autobusowy i później marszrutka do Biszkeku. Bez problemu, tylko długo i mozolnie, ale taki to region, że transport jest upierdliwy

edit
przejrzałem notatki, autobus nr 106 na dworzec Sayran, cena 150 KZT
przystanek znajduje się poza lotniskiem, https://goo.gl/maps/kaMQBQgAGm92
na Sayran bilet w kasie na przejazd do Biszkeku, cena 1800 KZT
jakiś cwaniak (nie był to kierowca) chciał ode mnie wydębić dodatkową kasę za bagaż, ale po awanturze i skardze w kasie spasował
 Profil Relacje PM off
mmaratonczyk lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#18 PostWysłany: 22 Mar 2019 11:17 
Awatar użytkownika

Loty: 354
Kilometry: 563 257
platynowy
12-14h. Czy to wystarczy, żeby dostać się z lotniska ALA przez Biszkek do Kochkor ?
Transport drogą lądową, tego dnia nie lata niestety Qazaq Air, a Air Astana dopiero pod wieczór.

Image
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 22 Mar 2019 11:30 
Awatar użytkownika

srebrny
@marcino123 w Kochkor nie byłem, ale biorąc pod uwagę fakt, że z Biszkeku do Karakol jest 400 km a do Kochkor raptem 200 to myślę, że zakładane 12-14 godzin powinno Ci starczyć jak się wstrzelisz w odjazd marszrutki do Kochkor, oczywiście.
Biszkek - Karakol bite 6 godzin jazdy, więc Kochkor zakładam, że max. 4 godziny. Ałmaty - Biszkek jechałem dwa razy i trzeba liczyć ok 3-4 godziny viewtopic.php?p=1117827#p1117827
 Profil Relacje PM off

#20 PostWysłany: 12 Kwi 2024 20:52 
Awatar użytkownika

Loty: 493
Kilometry: 770 717
platynowy
Trasa Biszkek-Ałmaty

600 som, bilet kupujemy w kasie, odjazd z peronu 11 (jest tabliczka).
Na dworcu knajpka gdzie za grosze można zjeść lub wypić dzbanek herbaty.

Jechaliśmy dużym piętrowym autobusem - numeru nie pamietam, coś na 700, chyba 718 ale głowy nie położę.
Ze względu na duże korki w Biszkeku odcinek do granicy zajął nam prawie 1,5 godziny.

Na granicy kierowca wchodzi i mówi, żeby wysiąść, przejść granicę pieszo i wsiąść w drugi autobus czekający za granica (parking po prawej stronie - autobus ma ten sam numer 700-coś).
Angielskojęzyczni muszą iść za tłumem, bo pan kierowca ani słowa po angielsku - poprosił, że jak ktoś zna angielski to, żeby przetłumaczył (mina Australijczyka na sąsiednim siedzeniu bezcenna :lol: ).

Na samej granicy kantor.

Ok. 100 km przed Ałmaty 20-minutowy postój na stacji z knajpką - można coś zjeść i zrobić zakupy (ceny marne).

Łączny przejazd do dworca Sayran ok. 5h

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość