Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Alkohol w Iranie
#1 PostWysłany: 03 Paź 2016 11:51 
Awatar użytkownika

Loty: 253
Kilometry: 553 176
platynowy
Anonymous napisał(a):
Coś ten Iran ostatnio modny.
Sam też pomyślałem, że warto tam polecieć. Zacząłem trochę czytać i......mi przeszło.
Ten kompletny zakaz alkoholu jeszcze bym strawił. Ale jak wspomniałem żonie, że będzie musiała cały czas nosić szmatę na głowie to mnie wyśmiała.
Poszukaj lepiej innego kierunku. Nie będę nosić żadnej ścierki na głowie, bo im ( tamtejszym facetom) tak się podoba.

podziwiam :D ja z każdym przeczytanym blogiem co raz bardziej się napalam I już odliczam dni do wylotu

a kompletny zakaz alkoholu to raczej fikcja, z relacji wynika ze jesli chcesz to sie napijesz. może nie bedzie tak ze usiadziesz na glownym placu z browarem w ręku ale z dostepnoscia nie powinno byc problemu ;)

jestem tez ciekaw jak w praktyce wyglada egzekwowanie zakazu picia alkoholu wzgledem turystow. gdzieś przeczytałem, ze zakaz dotyczy tylko muzulmanow, a na przyklad chrzescijanskich Ormian mieszkajacych na polnocy juz nie.
 Profil Relacje PM off  

Wycieczka do Kampanii za 779 PLN 😍 Loty do Neapolu i noclegi w Sorrento 😎 Wycieczka do Kampanii za 779 PLN 😍 Loty do Neapolu i noclegi w Sorrento 😎
Zielona wyspa w świetnej cenie 💚 Madera za 1139 PLN 🔥 Loty i 5 nocy w hotelu ze śniadaniami ✈️ Zielona wyspa w świetnej cenie 💚 Madera za 1139 PLN 🔥 Loty i 5 nocy w hotelu ze śniadaniami ✈️
#2 PostWysłany: 03 Paź 2016 12:00 
Awatar użytkownika

srebrny
jak wygląda? normalnie ,ponieważ nie kupisz to i nie wypijesz

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 03 Paź 2016 12:03 
Awatar użytkownika

platynowy
oczywiscie ze mozna kupic. na lewo, ale mozna
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 03 Paź 2016 12:13 
Awatar użytkownika

srebrny
i cala różnica miedzy nami jest taka ze ty nie byleś a kupiłeś i piłeś a ja bylem i nie kupiłem bo nie widziałem/miałem okazji/znalazłem
to po co tam chcesz jechać jak już wiesz wszystko lepiej?

ja na twoim miejscu już bym sobie Iran odhaczył

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 03 Paź 2016 12:20 

Alkohol może i jest ale to nie jest kraj pokroju Holandii, gdzie jak usiądziesz na ławce, to pojawi się zaraz ktoś z pytaniem "Hash? Marijuana?". Z rozmów słyszałem, że piwo 0,33 l - 5 USD. Jak ktoś z CS Ci nie załatwi to sam nie kupisz, przy takim podróżowaniu w którym po 1-2 dniach pobytu przemieszasz się gdzie indziej, to bardzo trudne.
 PM off  

#6 PostWysłany: 03 Paź 2016 12:46 
Awatar użytkownika

platynowy
becek napisał(a):
i cala różnica miedzy nami jest taka ze ty nie byleś a kupiłeś i piłeś a ja bylem i nie kupiłem bo nie widziałem/miałem okazji/znalazłem
to po co tam chcesz jechać jak już wiesz wszystko lepiej?

ja na twoim miejscu już bym sobie Iran odhaczył

dzieki, nie skorzystam z porady, sprawdze sam. gratuluje wyjazdu I zazdroszcze, chcialbym jednak zauwazyc ze nie jestes jedyna osoba, ktora miala okazje odwiedzic Iran I nie wszystko co miales okazje zaobserwowac zaobserwowali inni. a relacji z Iranu nie brakuje.

@‌Don_Bartoss‌

nie napisalem ze alkohol jest powszechny, bo nie moze taki byc z powodu zakazu. nie zmienia to faktu, ze gros ludzi mowi, ze alkohol mozna dostac ( slabej jakosci i drogo , ale mozna)

zreszta nie o to bylo pytanie - ciekawi mnie jak wyglada sprawa z potencjalnie zlapanymi na spozywaniu alkoholu turystami, ktorzy sa chrzescijanami.
pytam, bo wedlug napotkanych zrodel Ormianie mogą go spozywac.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 03 Paź 2016 12:50 
Awatar użytkownika

srebrny
ja tez się chętnie dowiem , wiec jak już kupisz zgrzewkę piwa czy flaszkę wódki to wypij sobie gdzieś na skwerku i opisz potem swoje doznania

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 03 Paź 2016 12:52 
Awatar użytkownika

platynowy
masz chyba naprawde zly dzien. apropos skwerku, to pisalem juz o tym w pierwszym swoim poscie. dla mnie eot, zycze milego dnia
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 03 Paź 2016 13:01 
Awatar użytkownika

srebrny
@‌tunczaj‌
ale ja bardzo lubie ciekawych swiata ludzi zadających interesujące i przemyślane pytania
a może chcesz sprawdzić jak potraktują turystę w ;
Chinach-stan na placu Tiananmen z transparentem Falung Gong
Rosji -transparent wolny Krym
Izrael -transparent Wolna Palestyna
jeszcze dużo przed tobą ;)

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 03 Paź 2016 13:07 
Awatar użytkownika

platynowy
łopatologicznie

Ormianie - chrześcijanie - mogą produkować i spożywać alkohol w kraju, w którym panuje bezwzględny zakaz jego spożywania dla muzułmanów, którzy oficjalnie stanowią ponad 99% społeczeństwa, lecz bywa on łamany

Turyści, podróżnicy, backpackersi, autostopowicze - potencjalni chrzescijanie - jak w praktyce wygląda zastosowanie zakazu ze względu na powyższe
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Alkohol w Iranie
#11 PostWysłany: 09 Lis 2016 22:01 

niebieski
Mowa o kupnie a jak z braniem ze sobą alko do Iranu ? Niby piszą na stronie MSZ, ze mogą świetlić bagaze ale ktos gdzies pisał, że brał ze sobą z bezcłowego i nic nie trzepali
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 09 Lis 2016 22:13 
Awatar użytkownika

Loty: 722
Kilometry: 1 179 140
srebrny
Turystom nie wolno ani wwozić ani konsumować alkoholu w Iranie. Mieszkający na stałe niemuzułmanie z oficjalnej mniejszości (Ormianie) podobno mogą wytwarzać na własny użytek i konsumowac w domu. Nie wolno im sprzedawać czy w inny sposób rozpowszechniać alkoholu ale dokładnie tych zasad nie znam- w jakim gronie mogą się częstować itp.
Podczas mojego 3 tyg. wyjazdu miałem 1 raz okazję zakupić i potem w zaciszu domówki wypić bimber, jakoby pędzony z daktyli. Niezbyt mocny, smaczny.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 12 Lis 2016 00:07 

toudik86 napisał(a):
Mowa o kupnie a jak z braniem ze sobą alko do Iranu ? Niby piszą na stronie MSZ, ze mogą świetlić bagaze ale ktos gdzies pisał, że brał ze sobą z bezcłowego i nic nie trzepali

Nie można wwozić alkoholu do Iranu i mogę potwierdzić że miałam prześwietlony bagaż na przejściu granicznym Armenia/Iran.
W Iranie jest ogólny zakaz spożywania alkoholu-prohibicja dla wszystkich a turyści mają się dostosować. Polecam zwiedzać Iran tylko i wyłącznie z couchsurfingiem (który nawiasem mówiąc jest tak samo zakazany jak alkohol , ale wszyscy używają). Jest to jedyna opcja poznania prawdziwej irańskiej kultury. Na ulicach wszystko wygląda jak ma wyglądać. W rzeczywistości w kraju z totalną prohibicją pary mieszkają wbrew pozorom razem gdy nie są małżeństwem, a zazwyczaj jak wchodzisz do kogoś do domu to pierwsze pytanie jest "co pijesz" i nie chodzi o herbatę. Mam tutaj na myśli raczej młode/średnie pokolenie. Wiadomo że jakaś starsza babcia tego nie zaproponuje. Ale alkohol jest smuglowany do Iranu głównie z Armenii gdzie bardzo dużo Irańczyków jeździ na weekendowe wypady poimprezować. Ceny w Iranie są z kosmosu. Pamiętam że jeden host wspominał że butelka wódki to około 30 euro - czyli niemało.
Na ławkach w parku itp nie polecam pić. No chyba że ktoś chciałby zwiedzić Irański areszt
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 12 Lis 2016 00:30 

niebieski
Jak ktoś chce pić alkohol to po co ma jechać do Iranu?
Piwo jest dostępne powszechnie tylko, że bezalkoholowe:
http://www.browar.biz/forum/forumdisplay.php?f=225
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 12 Lis 2016 01:05 

kumkwat_kwiat napisał(a):
Jak ktoś chce pić alkohol to po co ma jechać do Iranu?

Wydaje mi się że nie chodzi stricte o picie ale o sam fakt że jest to tam możliwe i na jakich zasadach się to odbywa. Ja byłam zaskoczona tym że młodzi ludzie tak bezproblemowo mają do tego dostęp, a już kompletnie byłam zaskoczona opowieściami o weselach na których policjanci przychodzą specjalnie się czepiać, żeby dostać weselną wódkę :P
Kombinatorstwo jak z opowieści o PRL.
Jest to też część poznawania kultury.
No ale ogólnie wiadomo-zakrapianą imprezę to można sobie zrobić w domu w PL. Szkoda marnować czasu na takie rzeczy będąc w Iranie gdzie z założenia wiza na 30 dni to za mało żeby zwiedzić ten kraj ;)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 12 Lis 2016 05:19 

Loty: 312
Kilometry: 479 773
niebieski
alkohol jest, trudnią sie nim podobno Ormianie
z opowiesci z CS w Teheranie: szybciej dowioza ci alkohol niz przyjedzie karetka
W Shiraz host z CS miał przygotowany dla nas baniaczek z 5 litrami bimbru
W Teheranie piliśmy wino z własnej produkcji - sądząc po ilosci produkcja wyglądała na masową

Ostatnio edytowany przez Abcn 12 Lis 2016 12:03, edytowano w sumie 2 razy
T
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 12 Lis 2016 11:43 

Alkohol w Iranie można kupić jedynie wówczas, jak się zna dilera. Mówimy o alkoholu markowym, przemycanym.
O tym jak wyglądają takie zakupy w praktyce można przeczytać tutaj https://www.fly4free.pl/forum/viewtopic.php?f=214&t=102138&p=842582#p842582

Co do konsekwencji za spożywanie - podejrzewam, że są, mnie nie spotkały. Po zakończeniu imprezy Irańczycy kategorycznie zabronili mi wracać do hotelu taksówką i w środku nocy wyciągnęli z łóżka swojego kolegę. Twierdzili, że gdyby taksówkarz poczuł zapach, to mógłby zadenuncjować.

Generalnie alkohol w Iranie to zbyteczność. Ja dałem się namówić wyłącznie, by nie sprawiać przykrości goszczącym mnie Irańczykom - widziałem ich chęć udowodnienia za wszelką cenę, że jak zechcą, to mogą żyć "po europejsku"
 PM off
zbyhu lubi ten post.

#18 PostWysłany: 15 Lis 2016 00:24 

Anonymous napisał(a):
Generalnie alkohol w Iranie to zbyteczność.
Ja dałem się namówić wyłącznie, by nie sprawiać przykrości goszczącym mnie Irańczykom - widziałem ich chęć udowodnienia za wszelką cenę, że jak zechcą, to mogą żyć "po europejsku"

Dokładnie.
I bardzo dobrze.
Co to za problem, czy trzeba tam koniecznie pić? Mnie taksówkarz z CS proponował jakieś knajpy z maryśką - nawet nie odpisywałem, kto wie, czy z alkoholem rzeczywiście ktoś liczy na bonus za donos?
 Profil Relacje PM off
zbyhu lubi ten post.

#19 PostWysłany: 05 Mar 2017 22:34 

niebieski
Ktoś zapraktykował wwozu % z bezcłówki?
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 05 Mar 2017 22:46 

Oni skanują bagaż.
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość