Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Transakcje mogą być rozliczane w salda w walucie transakcji, EUR lub PLN.
1. Transakcja w walucie rachunku - bezpośrednio z salda w danej walucie.
2. Transakcja w USD, GBP:
- z salda EUR: kurs średni NBP (użyty dwa razy: najpierw na PLN, potem na EUR),
- z salda PLN: kurs średni NBP.
3. Transakcja w EUR:
- z salda PLN: będzie albo po kursie NBP albo po kursie Aliora - ciężko powiedzieć, bo w regulaminie takiej opcji nie przewidziano.

4. Transakcja w innej walucie:
- z salda EUR: kurs Mastercard,
- z salda PLN: kurs Mastercard do przeliczenia waluty transakcji na EUR, kurs Aliora do przeliczenia EUR na PLN - opcja niekorzystna.

Regulamin:
download/file.php?id=200624

Oficjalny kalkulator przeliczników na stronie Kantoru:
https://kantor.aliorbank.pl/kalkulator-transgraniczny

Uwaga! We wszystkich ofertach Aliora (także w Kantorze) karta zablokowana przez klienta jest automatycznie zamykana po 28 dniach.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1685 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 85  Następna
Autor Wiadomość
#821 PostWysłany: 22 Gru 2017 21:04 
Awatar użytkownika

p27 napisał(a):
W bliku można tylko jedno konto przypisać do przelewów przychodzących, pytanie czy da radę zrobić przelew na ten sam numer telefonu z mBanku.

Można. Ja mam ten sam numer w milenium i w mbanku.
Rejestrując numer w blik danego banku z automatu wyrejestrowujesz w innym. Numer do odbioru przelewu może być przypisany tylko do jednego konta.

Działa to tak (na moim przykładzie):
Zarejestrowałem numer w milenium, wchodzę na mbank robię przelew na telefon - mam kasę na koncie milenium.
Chce na odwrót nie ma problemu: Rejestruje numer w mbank (z automatu wyrejestrowuje się z millenium), wchodzę na millenium robię przelew na telefon - kasę mam na koncie w mbank.
 Profil Relacje PM off  

Słoneczne połączenie 🌤️👙 Malediwy i Sri Lanka w jednej podróży z Warszawy za 2415 PLN Słoneczne połączenie 🌤️👙 Malediwy i Sri Lanka w jednej podróży z Warszawy za 2415 PLN
Greckie wczasy w 4* hotelu 🇬🇷🏨 All inclusive na Rodos za 2286 PLN Greckie wczasy w 4* hotelu 🇬🇷🏨 All inclusive na Rodos za 2286 PLN
#822 PostWysłany: 22 Gru 2017 21:58 

niebieski
O, to dobrze wiedzieć.

To w takiej sytuacji powinieneś chyba wybrać Konto Internetowe w Aliorze. Konto jest darmowe, tylko trzeba pamiętać, że opłata za kartę jest pobierana pobierana od kart ze statusem „Do aktywacji”, „Aktywna”, „Zablokowana”, więc trzeba wypowiedzieć umowę o korzystanie z niej.
 Profil Relacje PM off  

#823 PostWysłany: 22 Gru 2017 22:16 
Awatar użytkownika

Alior dopiero niedawno wprowadził nową aplikację a w niej Blik i przelewy na telefon. Może masz rację że zaraz bank córka wprowadzi te same funkcjonalności w swojej aplikacji, także chwilowo nie zamykam freemium i zobaczymy co się wydarzy.

Najlepiej jakby alior trochę teraz zadbał o kantor i wprowadził opcje szybkiego darmowego doładowania na wzór revoluta.
 Profil Relacje PM off  

#824 PostWysłany: 23 Gru 2017 00:33 

niebieski
jazzin napisał(a):
Najlepiej jakby alior trochę teraz zadbał o kantor i wprowadził opcje szybkiego darmowego doładowania na wzór revoluta.

Bardzo pobożne życzenia. Cieszmy się, że i tak daje ogromne możliwości zupełnie za darmo.
 Profil Relacje PM off
d-t-x lubi ten post.

#825 PostWysłany: 27 Gru 2017 22:38 

Czy nadal transakcję kartą debetową USD w innej walucie są rozliczane po kursie MC?
 Profil Relacje PM off  

#826 PostWysłany: 27 Gru 2017 22:44 

Nadal.
 PM off  

#827 PostWysłany: 10 Sty 2018 17:52 

Cześć, proszę o pomoc w następującej kwestii:
Jadę do Meksyku, który wariant będzie dla mnie najbardziej opłacalny:

1) Założenie karty USD w kantorze Alior Bank i kupno tam dolarów, a następnie wyciągniecie w Meksyku z bankomatu już peso?
Jak mi to przeliczy Alior? Pierwsza wypłata Peso 0 zł , a każda następna 9 zł?

2) Kupno dolców w Polsce i wymiana tam w kantorze?

Dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#828 PostWysłany: 10 Sty 2018 18:40 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 871 996
Ad. 1 ) pierwsza wypłata w miesiącu za darmo, każda kolejna 9 zł

Jeśli chodzi o opcje, to w przypadku karty odpada ci konieczność przewożenia zwykle sporych kwot. Jak chcesz, to USD możesz kupić w kantorze Aliora, wypłacić jeszcze w Polsce i zabrać ze sobą.

Ja z kolei mam szybkie pytanie o przelew europejski - niby wiem, że SEPA bezpłatnie w ramach tego co kupiłem w kantorze, ale czy to tak zawsze pokazuje w przypadku przelewu europejskiego: "Opłaty i prowizje SHA-pilny" i nie ma możliwości zmiany?

#829 PostWysłany: 10 Sty 2018 18:57 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
rafsem napisał(a):
1) Założenie karty USD w kantorze Alior Bank i kupno tam dolarów, a następnie wyciągniecie w Meksyku z bankomatu już peso?
Jak mi to przeliczy Alior? Pierwsza wypłata Peso 0 zł , a każda następna 9 zł?

Konto w kantorze + karta $ w t-mobile. Kupujesz dolary w kantorze i przelewasz do t-mobile (przelew przechodzi błyskawicznie, bo tak na prawdę to ten sam bank). Plus jest taki, że w t-mobile masz wszystkie wypłaty za darmo. Przewalutowanie po kursie mastercard, więc dobre
Jak weźmiesz gotówkę, to i tak stracisz na przewalutowaniu w kantorze.
 Profil Relacje PM off  

#830 PostWysłany: 10 Sty 2018 19:19 

Czy dobrze rozumuje? Chce wypłacić 1000 USD w Meksyku - przelicza mi na peso po kursie mcd i bierze 9 zł i to wszystko?
 Profil Relacje PM off  

#831 PostWysłany: 10 Sty 2018 19:25 
Awatar użytkownika

Loty: 116
Kilometry: 243 008
niebieski
Większość banków w Meksyku pobiera opłatę za wypłatę peso lub dolarów z bankomatów. Najmniejsze jakie widziałem to coś koło 30 peso, ale zdarzają się też takie które pobierają prawie 200 peso za wypłatę.
Tu masz info na ten temat wyplata-pieniedzy-z-bankomatu-w-meksyku,774,59568

Relacja z Gruzji
 Profil Relacje PM off  

#832 PostWysłany: 10 Sty 2018 19:29 

Dziekuje. Ze strony Alior Bank żadnych innych opłat? Jaki najlepszy bankomat w Meksyku?
 Profil Relacje PM off  

#833 PostWysłany: 10 Sty 2018 19:40 
Site Admin
Awatar użytkownika

Ad 1: Nie pobierze, jedynie bankomat może podebrać kasę
 Profil Relacje PM off  

#834 PostWysłany: 10 Sty 2018 21:06 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
@Kashpir
Moje doświadczenie w robieniu przelewów walutowych jest znikome, ale ten jeden raz co robiłam przelew w euro to miałam opcję wyboru rodzaju przelewu. Na pewno zmieniłam SHA na OUR (była też opcja BEN) i obniżyłam priorytet z pilnego na zwykły. Ostatecznie też miałam koszt przelewu równy 0.
Teraz po zalogowaniu do Kantoru Alior wydaje mi się, że nieco zmienili "szymelek" do robienia przelewów, ale nie jestem tego całkiem pewna.
 Profil Relacje PM off  

#835 PostWysłany: 10 Sty 2018 22:54 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 871 996
@Cicha_Woda no właśnie, przelew robiłem dopiero drugi raz, ale odniosłem takie samo wrażenie. Prowizję obok pokazywało 0,00 zł więc zakładam, że gdyby były jakieś opłaty to zostałbym poinformowany. Liczę, że w takim wypadku nie będzie też opłat po stronie odbiorcy - bank portugalski. Ale bardziej komfortowo czułbym się, gdybym mógł zaznaczyć OUR.
Cicha_Woda lubi ten post.

#836 PostWysłany: 12 Sty 2018 21:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Robiłem SHA chyba dwa razy, z czego ostatnio w grudniu i prowizja wyniosła 0zł dla EUR dla oby stron.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#837 PostWysłany: 14 Sty 2018 01:42 

niebieski
Dodam, że robiąc przelew w USD z T-mobile konta walutowego do Kantoru, nie zrobimy tego, jeśli w T-mobile, na koncie do prowizji (w nowej bankowości to domyślnie konto w PLN) nie ma kwoty 45 PLN (w TOiP przelew zagraniczny to 30 PLN, a domyślnie zaznaczona opcja "pilny", to dodatkowe 15 PLN). W takim przypadku otrzymamy komunikat o niezrealizowaniu transakcji.
Taki przelew jest darmowy i prowizja nie zostanie pobrana, a pieniądze pojawią się w kantorze praktycznie w czasie rzeczywistym. Natomiast jeśli T-mobile nie jest dla kogoś głównym bankiem, to mimo wszystko warto mieć kilkadziesiąt złotych na koncie w złotówkach, gdybyśmy nagle potrzebowali zrobić przelew dolarów do kantoru.
Pewnie dla funtów jest podobnie.
 Profil Relacje PM off
mmateoo uważa post za pomocny.

#838 PostWysłany: 15 Sty 2018 09:58 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
? Przelewałem kilkukrotnie eur i usd z t-mobile do kantoru aliora i nigdy nie było problemów mimo, że miałem puste konto PLN... Przecież to nie jest przelew zagraniczny. Coś się w ostatnim czsie zmieniło?
 Profil Relacje PM off  

#839 PostWysłany: 15 Sty 2018 10:15 
Awatar użytkownika

Loty: 344
Kilometry: 432 849
srebrny
Takie pytanie;
Jak oblicza się prowizję od transakcji kartą walutową w innej walucie?
Np. Mając w mBank kartę debetową MasterCard i płacąc w innej walucie to bank pobiera 3% za przewalutowanie (2% dla Euro) i dla Visa 6% wszystkie waluty a jak to wygląda w przypadku Kantor Alior Banku?
Jak że nie potrzebuję i nie chcę mieć aż 3 kart z Alior Banku a wystarczy mi jedna i tutaj pytanie, którą wybrać? Euro czy USD?
Jaka będzie opłata jeśli zapłacę kartą Euro lub USD np. na Ukrainie?
Jaka będzie opłata jeśli zapłacę kartą Euro lub USD w UK?
Jaka kartę lepiej brać? Euro czy USD? :)
 Profil Relacje PM off  

#840 PostWysłany: 15 Sty 2018 10:32 
Site Admin
Awatar użytkownika

W takim wypadku lepiej brać USD. Chociaż ja mam 3 i 99.9% czasu leżą w szufladzie, jak za darmo, to co za różnica ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Martinuss uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1685 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 85  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] oraz 8 gości