Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 113 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Alesund
#41 PostWysłany: 25 Mar 2015 21:07 
Awatar użytkownika

Loty: 367
Kilometry: 570 014
platynowy
od 1 maja ma się pojawić letni rozkład jazdy busów w Alesund i okolicach ( Mor og Romsdal ): http://www.frammr.no/

Image
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#42 PostWysłany: 23 Maj 2015 15:48 
Awatar użytkownika

Loty: 367
Kilometry: 570 014
platynowy
Nowy punkt widokowy na Aksla: Byrampen + wyremontowana ścieżka.

http://www.visitmr.com/index.php?page_i ... alesund-FB

Image
 Profil Relacje PM off
maczala1 lubi ten post.

#43 PostWysłany: 12 Paź 2015 09:40 

Loty: 48
Kilometry: 98 366
Czy ktoś z Was był w Alesund zimą? Konkretnie chodzi mi o styczeń? Warunki do zwiedzania okolicy są pewnie niezbyt ciekawe, więc czy warto odwiedzić miasto na ciut przedłużony weekend? Chodzi mi o coś w stylu czwartek/piątek - niedziela, aby "liznąć" Norwegii ;)
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 27 Gru 2015 02:02 

Pewnie dla Ciebie to już za późna odpowiedź, ale może dla innych się przyda.
Mieszkam tu (w Alesund) i zimą tu może być bardzo różnie z pogodą: ostatnie 1,5 miesiąca było bardzo brzydko, prawie cały czas lało, szaro, buro i pochmurno, ale temp +5-10st. Dziś sypnęło śniegiem, jest -1st. Zależy jak kto chce spędzać czas. Jak po małych górkach/szlakach w okolicy pochodzić, to da się, o ile nie będzie lało. Jak na zdjęcia - to w śniegu jest co robić (w mieście i okolicy), Trollstigen i Dalsnibba prawie na pewno będą zasypane i nieprzejezdne. Ale samo Geiranger i Droga Orłów do niego muszą być drożne.
Generalnie poza czerwcem-lipcem to pogoda (deszcz) jest nie do przewidzenia nawet na drugi dzień. A wpaść tu zimą na ryzyk-fizyk to na pewno warto, o ile bilety będą naprawdę tanie. Poza tym latem to możesz rozbić namiot prawie gdziekolwiek za free i bez zgód (na 1-2noce). Problem jest wtedy tylko z prysznicem...
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 06 Sty 2016 19:49 
Awatar użytkownika

Loty: 322
Kilometry: 721 597
niebieski
@asia_1408 zgadzam się z Tobą, nie tylko Geiranger gdzie wszyscy ciągną, ale samo Alesund ma wiele do zaoferowania. Zapraszam do krótkiej relacji http://swiatwmoimzasiegu.blogspot.com/p/blog-page.html ;)

Image
 Profil Relacje PM off
maczala1 lubi ten post.

#46 PostWysłany: 07 Sty 2016 00:55 
Awatar użytkownika

srebrny
@mmaratonczyk
Fajna relacja ale według mnie, to co pokazałeś na zdjęciu, to nie jest wodospad Siedem Sióstr :)

To jest Siedem Sióstr.
Image

A to poniżej wygląda całkiem inaczej :)

Załączniki:
19.jpg
19.jpg [ 215.27 KiB | Obejrzany 6957 razy ]
 Profil Relacje PM off
mmaratonczyk uważa post za pomocny.

#47 PostWysłany: 07 Sty 2016 08:15 
Awatar użytkownika

Loty: 322
Kilometry: 721 597
niebieski
Całkiem możliwe, dzięki za uwagę ;)

Image
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 04 Lut 2016 16:06 

Loty: 221
Kilometry: 309 668
niebieski
W lipcu planujemy wybrać się w ten zakątek Norwegii, aby urządzić tam naszą sesję ślubną (Geiranger, Droga Trolli, Droga Atlantycka).
Chcielibyśmy zacząć podróż w czwartek lotem z Gdańska do Alesund, tam wypożyczyć samochód i zaliczyć wszystkie te miejsca do niedzieli, a następnie w niedzielę wrócić lotem z Molde do Gdańska. Niestety koszt wypożyczenia auta w takiej kombinacji, aby zabrać samochód na lotnisku Alesund, a zostawić na lotnisku Molde jest ok. 500 zł wyższy, aniżeli w opcji zwrotu w miejscu wypożyczenia.
Czy ktoś przerabiał podobny pomysł? Czy są jakieś wypożyczalnie, które nie kasują/mniej kasują za opcje zwrotu w innym miejscu?
Teoretycznie w niedzielę też jest lot z Alesund do Gdańska, ale w fatalnych godzinach (ok. północy ląduje w Gdańsku), a musimy w poniedziałek rano być już w okolicach Warszawy. Może wypożyczyć w Alesund, zrobić całą trasę i oddać go z powrotem w Alesund, a następnie autobusem do Molde? Tylko to trochę bez sensu, zważywszy na fakt, że ostatnia atrakcja wycieczki, czyli Droga Atlantycka znajduje się bardzo blisko Molde.
Jeżeli macie jakieś pomysły, będę zobowiązany :)

#49 PostWysłany: 04 Lut 2016 20:08 
Awatar użytkownika

srebrny
maciek88 napisał(a):
aby zabrać samochód na lotnisku Alesund, a zostawić na lotnisku Molde jest ok. 500 zł wyższy, aniżeli w opcji zwrotu w miejscu wypożyczenia.

Niestety chyba wszystkie wypożyczalnie doliczają za zwrot w innym miejscu i kwota dopłaty jak na norweskie wypożyczalnie jest w miarę rozsądna.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 02 Kwi 2016 18:31 

to może ktoś z okolic Alesund-Molde odstawi to auto na Vigrę? Za lepszą stawkę lub podarek z PL...? ;)
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 03 Kwi 2016 00:59 
Awatar użytkownika

srebrny
@maciek88 zacznijmy od tego, ile Ci wyskakuje cena za te kilka dni i w jakiej wypożyczalni
Z tego co widzę, jak zrobiłem symulację na np. 14-17.07 to cena bardzo dobra jak na Norwegię.
Trzeba by na Ukrainie zrobić sesję a nie w Norwegii ;)
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 03 Kwi 2016 01:28 

srebrny
Dajcie ogłoszenie na forum, że kupicie komuś bilet do Molde na dany dzień w zamian za odprowadzenie auta do Alesund.
Może znajdzie się chętny na takiego tripa. :D
 Profil Relacje PM off
Washington lubi ten post.

#53 PostWysłany: 03 Kwi 2016 12:43 
Site Admin

To ma nawet sens :D Przylatuje ktoś przed tą 17 do Molde, odstawia auto w Alesund o 21, jeszcze drabinę trolla zwiedzi po drodze jak się uwinie :P
Misiatek lubi ten post.

#54 PostWysłany: 03 Kwi 2016 14:19 

srebrny
No, niekoniecznie tak szybko. :D
Jak komuś termin podpasuje to może na koszt kolegi przylecieć do Molde tydzień wcześniej, potem odprowadzić auto do Alesund i wrócić stamtąd do Polski od razu, albo zostać tam kilka dni. Różne opcje są możliwe i nawet wydaje się to atrakcyjnym pomysłem, bo ktoś sfinansuje nam połowę (lub 2/3 nawet) kosztów podróży.
Gdyby nie termin, który mi nie pasuje, sam bym rozważał zgłoszenie na takiego "szofera". :lol:
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 03 Kwi 2016 16:54 

niebieski
Jest to jakiś pomysł. Tylko trochę niezręczna sytuacja wynikła by, gdyby (odpukać) kierowca w czasie odstawiania auta wyrządził szkodę nieobjętą ubezpieczeniem? Ale może histeryzuję ? W wolnej chwili sprawdzę jeszcze te ceny, bo już nawet nie pamiętam. Ale w razie czego, osoby chętne mogą dawać znać.

#56 PostWysłany: 03 Kwi 2016 20:33 
Awatar użytkownika

srebrny
Pomysł ?
Raczej skrajna głupota
Pomijam fakt, że za 2 kierowcę też raczej trzeba będzie zapłacić. Po za tym powierzasz auto o jakiejś tam wartości kompletnie przypadkowej, nieznanej osobie. Nawet nie musi wyrządzić szkody. Wystarczy, że odda auto bez zapalniczki albo z ukręconą anteną i mogą być z tego niezłe koszta.

Nie napisałeś ile masz do zapłacenia za wynajem, więc gadamy o dupie maryny, póki co.
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 03 Kwi 2016 20:54 

srebrny
Co za brak zaufania do ludzi. :roll:
Przecież można spisać dane z dokumentów, a nawet stosowną umowę.
Element ryzyka oczywiście zawsze jest, ale jak wiemy bez ryzyka nie ma zysków. :lol:
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 03 Kwi 2016 21:10 

niebieski
cypel napisał(a):
Pomysł ?
Raczej skrajna głupota
Pomijam fakt, że za 2 kierowcę też raczej trzeba będzie zapłacić. Po za tym powierzasz auto o jakiejś tam wartości kompletnie przypadkowej, nieznanej osobie. Nawet nie musi wyrządzić szkody. Wystarczy, że odda auto bez zapalniczki albo z ukręconą anteną i mogą być z tego niezłe koszta.

Nie napisałeś ile masz do zapłacenia za wynajem, więc gadamy o dupie maryny, póki co.

W sumie nie dużo, bo dwa razy, wypożyczałem w krajach północnych auto i za każdym razem przy oddawaniu kluczyków zadawane mi było tylko pytanie, czy wszystko ok, bez sprawdzania, kto tak naprawdę zdaje auto. Więc może by się udało bez płacenia za drugiego kierowcę. Jak masz możliwość, to napisz proszę za ile Tobie wychodzi wypożyczenie auta 5-cio osobowego w okresie 07.07-10.07 w Alesund, zostawienie go w Molde. Jak będę miał dostęp do normalnego komputera to zobaczę za ile ja znajduję.

#59 PostWysłany: 03 Kwi 2016 22:17 
Awatar użytkownika

srebrny
Misiatek napisał(a):
Co za brak zaufania do ludzi. :roll:

hmm, ja bym to nazwał rozwagą a nie brakiem zaufania
życie
Tobie to bym nawet hulajnogi nie powierzył :lol:
maciek88 napisał(a):
Więc może by się udało bez płacenia za drugiego kierowcę.

pamiętaj, skąpy dwa razi traci
może się uda a może nie
ktoś zahaczy albo zrobi obcierkę i masz pozamiatane i po sesji ślubnej będzie płacz i lament
poza tym dochodzą radary i mandaty, które są drakońskie, opłaty za wjazd do miasta itp. itd.
nie zniechęcam tylko uświadamiam

@maciek88 piszesz, że chcą Cię skroić dodatkowe 500 pln a nie wiesz ile masz do zapłaty ?
Ty napisz całościowy koszt a ja Ci wtedy podam cenę
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 04 Kwi 2016 06:01 

niebieski
Jak pewnie widzisz mój post był napisany na poczatku lutego, wiec juz nie pamiętam jak byla ta cena, a za bardzo nie mam czasu sprawdzić teraz, bo korzystam z Internetu na komórce. Więc jeżeli czekasz, aż podam Ci cenę, a dopiero potem Ty mi napiszesz za ile znajdujesz, skończmy ten temat:)

-- 04 Kwi 2016 06:01 --

Jak pewnie widzisz mój post był napisany na poczatku lutego, wiec juz nie pamiętam jak byla ta cena, a za bardzo nie mam czasu sprawdzić teraz, bo korzystam z Internetu na komórce. Więc jeżeli czekasz, aż podam Ci cenę, a dopiero potem Ty mi napiszesz za ile znajdujesz, skończmy ten temat:)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 113 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość