Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
https://www.fly4free.pl/wizz-air-bagaz- ... ny-zmiany/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 555 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 28  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 30 Wrz 2018 19:46 
Awatar użytkownika

niebieski
@Raphael
Ale to jest ta sama sytuacja, przez analogię. Skoro to już nie jest bagaż podręczny, tylko nadawany, i przyjmujemy, że nie obowiązują nas ograniczenia w zakresie płynów, to czemu miałby obowiązywać ograniczenia wymiarów walizki i jej wagi? W końcu waga i wymiary bagażu podręcznego też są pochodną bezpieczeństwa na pokładzie, bo zbyt duża walizka nie wejdzie do schowka, za ciężka może być niebezpieczna przy wyciąganiu ze schowka, itd.

Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN
Neapol na przedłużony weekend za 679 PLN 🏛️🍕 Loty + hotel ze śniadaniami ☕🥐 Neapol na przedłużony weekend za 679 PLN 🏛️🍕 Loty + hotel ze śniadaniami ☕🥐
#202 PostWysłany: 30 Wrz 2018 19:58 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 225 398
srebrny
@metia
mi bardziej chodzi o to, co jest "określone" przez linię lotniczą, i o to że z tego wynikają, a raczej teoretycznie powinny wynikać określone konsekwencje, czyli skoro linia określa, że:
1) "musi" nadać na check-in
2) musi się zmieścić w 10 kg i wymiarach
... to tym samym pasażer powinien nadać to na check-in i nie przekraczać wymiarów, ze wszystkimi z tego wynikającymi plusami i minusami.

Wiem, że trochę zaczynamy "filozofować" i "teoretyzować", ale czasem i to jest potrzebne dla ustalenia pewnych zasad i oczekiwać społecznych, szczególnie względem dużej, rozpoznawalnej firmy, która ma jakąś tam markę.
ewaolivka lubi ten post.

#203 PostWysłany: 30 Wrz 2018 20:07 

To to właśnie: "zasad i.oczekiwań spolecznych" :D

Zapewne za niedługo to zmienią, bo już wiedzą jak dużo tracą i skończą się dziwne wywody
 PM off  

#204 PostWysłany: 30 Wrz 2018 20:24 

niebieski
To teraz ponawiam konkretne pytanie ;) : BGY-przyjmują ten "podręczno-rejestrowany" w check-in? Może ktoś ostatnio leciał z tego lotniska. :)
 Profil Relacje PM off  

#205 PostWysłany: 30 Wrz 2018 20:29 

A wystarczy.wpisac u góry z prawej w przeszukaj temat np. BGY
 PM off
ewaolivka lubi ten post.
ewaolivka uważa post za pomocny.

#206 PostWysłany: 30 Wrz 2018 21:09 
Awatar użytkownika

niebieski
metia napisał(a):
Ale to jest ta sama sytuacja, przez analogię. Skoro to już nie jest bagaż podręczny, tylko nadawany, i przyjmujemy, że nie obowiązują nas ograniczenia w zakresie płynów, to czemu miałby obowiązywać ograniczenia wymiarów walizki i jej wagi?

No nie jest ta sama i za bardzo tej analogii stosować nie można. Waga i wymiary bagażu to część umowy przewozu zawartej z konkretną linią lotniczą i różne linie różnie do tego podchodzą, zarówno jak chodzi o ilość, wagę, wymiary i odpłatność za to. Płacisz za daną liczbę, wagę bagażu i tyle możesz przewieżć. Co tam wieziesz w bagażu, czy są to ciastka, majtki, koszule czy butelka wina już specjalnie linii nie interesuje i zazwyczaj linia jako linia tego nie sprawdza. Waga za to jest sprawdzna dość skrupulatnie i wmawianie na check-inie, że "podręczny" w sposób cudowny od samego kontaktu z pasem transmisyjnym stał się "nadawanym" i może ważyć 20 kilo zamiast 10-ciu na wiele się nie zda. Co po najwyżej wytłumaczą Ci, że stał się "małym nadawanym" z limitem 10 kilo i skasuja za nadbagaż. Analogia nic tu nie pomoże ta samo jak nic nie pomoże powoływanie się na analogię gdy usadowisz się w buisnessie mając bilet na economic (bo przecież odprawili Cię - żeby rozładować kolejkę - przy okienku "Buisness - Fast Track", więc analogicznie należy Ci się miejsce w buisnessie. Nie należy i żadne analogie niczego nie zmienią.
Wielkość płynów to inna para kaloszy. Zależy od przepisów lotniskowych, ogólnolotniczych. Sprawdzana jest przez lotniskowe security i chodzi o to aby nie wnosic na pokład samolotu dużych butelek z płynami. Ponieważ nadając bagaż w check-inie nie wnosisz płynu na pokład i nie przechodzi on przez security przepisy są zachowane. Tylko tyle i aż tyle.
 Profil Relacje PM off  

#207 PostWysłany: 30 Wrz 2018 21:33 

niebieski
@gorny77-chylę czoła przed Twą wiedzą ogromną. Serio. No, rzeczywiście, jakoś na to nie wpadłam. Dzięki.Ale zawsze będą mile widziane wiadomości z ostatniej chwili :)
 Profil Relacje PM off  

#208 PostWysłany: 30 Wrz 2018 21:42 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
niebieski
pompa napisał(a):
Bez urazy ale raczej zasadom a nie "zasadą" obowiązującym na wszystkich lotniskach
Dzięki za uwagę, poprawiłem.
 Profil Relacje PM off  

#209 PostWysłany: 30 Wrz 2018 21:49 
Awatar użytkownika

niebieski
@billy
Właśnie o ten magiczny moment chodzi - ja to widzę tak, że skoro "podręczny" w sposób cudowny od samego kontaktu z pasem transmisyjnym nie staje się "nadawanym", to i kwestia płynów powinna zostać niezmienna :) Bo to jest bagaż podręczny, bez względu na to, czy przenosisz go przez security, czy nie. I zakładam, ze wizz będzie to interpretował w podobny sposób przy reklamacjach.
krapio lubi ten post.

#210 PostWysłany: 01 Paź 2018 00:58 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Najmocniej przepraszam @manyaky ale moderacja to też człowiek, no i ba, też podróżnik...
Nie wspomnę ze nikt nie raportował posta
 Profil Relacje PM off  

#211 PostWysłany: 01 Paź 2018 11:53 

Loty: 55
Kilometry: 120 474
niebieski
W ostatnim czasie odbyłem 2 loty:
27.09 Skopje - Bratysława,
29.09 Bratysława - Warszawa.
Na obu lotach nie widziałem żeby ktoś miał oklejony bagaż podręczny w celu oddania go do luku.
Na obu lotach dostałem gratis Wizz Priority.
 Profil Relacje PM off  

#212 PostWysłany: 01 Paź 2018 11:57 
Awatar użytkownika

srebrny
jabollus napisał(a):
Na obu lotach dostałem gratis Wizz Priority.

Kiedy dają te gratisy ? Ile dni przed lotem, przed odprawą, po odprawie ?
 Profil Relacje PM off  

#213 PostWysłany: 01 Paź 2018 12:01 

Loty: 55
Kilometry: 120 474
niebieski
W trakcie odprawy - za każdym razem odprawę robiłem późno - na kilkanaście godzin przed wylotem. Myślę, że warto poczekać.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#214 PostWysłany: 01 Paź 2018 13:52 

25.09 WAW-BCN, 27.09. BCN-WAW. Twarde walizki oklejone i zabrane przed samolotem, tak samo miękkie duże, nie wiem jakie wymiary ale na oko sporo większe niż 40x30x18.
 Profil Relacje PM off  

#215 PostWysłany: 01 Paź 2018 18:33 
Awatar użytkownika

niebieski
-- 01 Paź 2018 18:15 --

jabollus napisał(a):
W trakcie odprawy - za każdym razem odprawę robiłem późno - na kilkanaście godzin przed wylotem. Myślę, że warto poczekać.

Kilka dni temu odprawiałem się naprawdę późno, kilka godzin przed wylotem. Priorytetu nie dostałem. Poprzednio też nie dostałem a odprawa również jakieś 5h przed odlotem - też już za nowych przepisów. Także nie jest tak, że się zawsze dostaje na sam koniec.

-- 01 Paź 2018 18:33 --

metia napisał(a):
Właśnie o ten magiczny moment chodzi - ja to widzę tak, że skoro "podręczny" w sposób cudowny od samego kontaktu z pasem transmisyjnym nie staje się "nadawanym", to i kwestia płynów powinna zostać niezmienna :) Bo to jest bagaż podręczny, bez względu na to, czy przenosisz go przez security, czy nie. I zakładam, ze wizz będzie to interpretował w podobny sposób przy reklamacjach.

Ale tu nie chodzi o magię ani nawet o semantykę tylko o rozwiązania techniczne. Wielkości płynów pilnuje security. Nie przechodzisz - możesz sobie pozwolic na władowanie większych do bagażu skoro zdajesz w check-inie. Nazewnictwo "podręczny", "głowny", "check in luggage" ma z tym niewiele wspólnego. Ja bym nawet zaryzykował stwierdzenie, że "podręczny" technicznie można by określić wówczas w pewnym sensie "nadawanym" ale "nadawanym-podręcznym" (kilogramy sprawdzamy, płynów nie). I taka jest zasadniczo praktyka.
I w drugą stronę, zakładam, że gdy chciałabyś " na chwilę" przejść z bagażem "głównym 20 kilowym" przez security (np popatrzeć z której bramki odlatujesz) i wrócić z nim nadać go w check-inie to i tak by ci płyny duże zabrali (pomijam, że pewnie pogonili by Cię najpierw twierdząc, że im sie duży w maszynę nie zmieści.)
Co do reklamacji to wogóle nie bardzo widzę podstawy i pewnie będą spusczane na drzewo formułką: "Sorry Winnetou, security is security."
 Profil Relacje PM off  

#216 PostWysłany: 01 Paź 2018 23:02 

niebieski
jabollus napisał(a):
Nie ma potrzeby czekać. Dwóch moich znajomych dostało już po odprawie, trochę więcej niż 1 dzień przed wylotem.
 Profil Relacje PM off  

#217 PostWysłany: 01 Paź 2018 23:11 

niebieski
ewaolivka napisał(a):
@gorny77-chylę czoła przed Twą wiedzą ogromną. Serio. No, rzeczywiście, jakoś na to nie wpadłam. Dzięki.Ale zawsze będą mile widziane wiadomości z ostatniej chwili :)

Dwa tygodnie temu przyjęli, choć namawiali mnie do zabrania na pokład. Chyba już o tym pisałem.
 Profil Relacje PM off
ewaolivka uważa post za pomocny.

#218 PostWysłany: 02 Paź 2018 22:40 

Mam pytanie odnośnie poniższego przypadku.

Lot bez priorytetu, mam bagaż (plecak, który można upychać- dotychczas przechodził bez problemu), który minimalnie przekracza wymiary bagażu małego, nie oddaje go do luku bagażowego przed bramkami bezpieczeństwa i zabieram go ze sobą na check-in.

Jak oceniacie prawdopodobieństwo, że przyczepią się do takiego bagażu (być może ktoś przerabiał to w Kato)?
Czy w tym przypadku każą mi zapłacić? Jeśli tak to ile (nie znalazłem takiej opłaty)?
Czy też wezmą go ode mnie w trakcie check-in'u? (bezpłatnie)?

PS. Zależy mi bardzo na czasie po wylądowaniu, dlatego ten przypadek ;)
 Profil Relacje PM off  

#219 PostWysłany: 02 Paź 2018 22:56 
Awatar użytkownika

Loty: 319
Kilometry: 400 643
niebieski
do tej pory takie plecaki przepuszczali i można było zabrać ze sobą
ale cały czas mamy okres przejściowy. kiedy to się skończy nie wiadomo ;)
w najgorszym razie okleją ci go i poproszą o zostawienie przed wejściem na pokład
 Profil Relacje PM off  

#220 PostWysłany: 03 Paź 2018 07:53 

Loty: 466
Kilometry: 795 883
niebieski
Ostatnimi czasy 5 razy leciałem W6: KTW-DWC, DWC-BUD, BUD-WAW, GDN-TKU, TKU GDN.
W 4 przypadkach musiałem nadać swój plecak (prawie do pełna wypchany Forclaz 40), natomiast w przy check-inie w Budapeszcie (lot do WAW) pan powiedział, że jak chcę, to mogę wziąć plecak ze sobą do samolotu.
Dziwi mnie to, że wszystko się odbyło ,,na gębę". Przecież na upartego przy bramce obsługa mogłaby zakwestionować mój bagaż i kazać płacić, ponieważ zgodnie z nową polityką bagażową, powinienem go nadać przed przejściem kontroli bezpieczeństwa, a na dobrą sprawę słowa gościa z check-inu równie dobrze mogłem sobie sam wymyślić :)

Ale ogólnie widzę, że nowe zasady nie są przestrzegane rygorystycznie. Ludzie oddają bagaż podręczny do luku bagażowego i biorą ze sobą do samolotu plecaki, które na dobrą sprawę ze względu na wymiary, również kwalifikowały by się do nadania :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 555 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 28  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 16 gości