Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 263 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: AIDA
#241 PostWysłany: 13 Sty 2026 11:18 

niebieski
Kupował ktoś ostatnio internet na AIDA? Rok temu było 20EUR za dzień, wie ktoś może jak to teraz wyglada?
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach
Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎 Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎
#242 PostWysłany: 13 Sty 2026 12:09 

Loty: 106
Kilometry: 218 640
srebrny
W listopadzie płaciłem 70E za tydzień
 Profil Relacje PM off
myca007 uważa post za pomocny.

#243 PostWysłany: 14 Sty 2026 11:54 

Loty: 88
Kilometry: 221 788
niebieski
A czy ten internet idzie po zalogowaniu udostępnić ze swojego smartfona na inne ?

Czy jednak są jakieś logowania itp, które wykluczą takie zabiegi ?
 Profil Relacje PM off  

#244 PostWysłany: 14 Sty 2026 16:07 

srebrny
Trzeba się zalogować przez stronę lub aplikację. Na większości statków nie ma możliwości udostępniania.
Są droższe pakiety na wszystkich w kabinie lub czasami z żoną się logowaliśmy na wymianę.
 Profil Relacje PM off
dzidzi uważa post za pomocny.

#245 PostWysłany: 14 Sty 2026 17:41 

niebieski
Można przycebulić i obejść blokadę. Na przykładzie MSC - na tym samym statku dwa lata temu bez problemu działało udostępnianie połączenia (niezależnie od tego że trzeba się było logować), a rok temu już były blokowane próby podzielenia się łączem. Miałem wykupione dla trzech urządzeń, a potrzebowałem coś zrobić na czwartym - dało się obejść blokadę korzystając z aplikacji netbridge
 Profil Relacje PM off
dzidzi uważa post za pomocny.

#246 PostWysłany: 14 Sty 2026 21:52 

niebieski
Na moim rejsie 2 tyg 168Euro, za 4 osoby w promocji 428 Euro. Także skorzystam z esim, bo i tak na dzień mam zamiar schodzić ze statku, a są chyba tylko 2 dni na pełnym morzu, także dam radę.
 Profil Relacje PM off  

#247 PostWysłany: 14 Sty 2026 22:28 

niebieski
Odnośnie internetu to bardzo ciekawą opcję wrzucił greg2014 w poniższych postach. Plany „Cruise + Land” operatora GigSky:
rejs-od-r-do-s-ndash-czyli-wszystko-o-rejsie-wycieczkowym,1614,65085?start=2100#p1789759

rejs-od-r-do-s-ndash-czyli-wszystko-o-rejsie-wycieczkowym,1614,65085?start=2160#p1794966
 Profil Relacje PM off  

#248 PostWysłany: 01 Lut 2026 01:11 

Niedawno wróciliśmy (2 + 2 dzieci) z rejsu AIDAcosma W-y Kanaryjskie i Madera i napiszę trochę informacji. Nie będę opisywał atrakcji na wyspach ani samego statku bo raczej nic nowego nie wniosę tylko jakieś ciekawostki/nowości.
1. To nasz kolejny rejs AIDAcosma i jak bym miał szukać zmian to myślę że minimalnie jedzenie się pogorszyło ale to tylko parę szczegółów jak np. brak hotdogów czy małe zmiany w menu. Reszta wg mnie bardzo wysoki poziom.
2. Chyba wszyscy byli zszokowani ilością Polaków na tym rejsie. Byliśmy w terminie 21-28.01.2026. Niektórzy oceniali że nawet połowa to Polacy/osoby polskojęzyczne. Może ktoś był z forum to pozdrawiam ;)
3. Rozrywka nadal nie porywa. Ogólnie było coś nowego ale teatr słabo rozwiązanie żeby dobrze widzieć a Studio X czyli jak by kino bez sensu bo wszystko po niemiecku mimo tylu Polaków. Na plus bardzo fajna muzyka w Beach Clubie.
4. Dla wielu najmocniejszy punkt teraz jak i wcześniej to porządek, obsługa, organizacja i ogólnie niesamowita czystość i kultura wszędzie. Gdzie nie poszliśmy czy to restauracja czy sauny wszystko na najwyższym poziomie jak w najlepszym lokalu jaki sobie można wyobrazić.
Podsumowując bardzo nam się podobało szczególnie, że pogoda była dobra (20+ st i najczęściej słońce). Baseny zewnętrzne miały ciepłą wodę, na statku wszystko działało i to że dużo Polaków też dawało fajny klimat. Szkoda tylko że tak szybko leci czas.
Na koniec mam ciekawe uwagę. Byliśmy ze znajomymi w takim samym składzie i byli pierwszy raz na rejsie. Naopowiadaliśmy im jak bardzo jest fajnie i szok. Powiedzieć że się nudzili to jak by nic nie powiedzieć. Prawie nic im się nie podobało łącznie ze zwiedzaniem i jedzeniem. Bardzo jestem ciekaw czy macie doświadczenia z osobami które się bardzo zawiodły rejsem?
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#249 PostWysłany: 01 Lut 2026 22:12 

niebieski
Tak, myślę o sobie ;)
Kilkakrotnie skorzystałem i nic mnie w tej formie podróżowania specjalnie nie ujęło..

Dlaczego zatem pływałem ?
Ano, tylko i wyłącznie dlatego, iż są rejony, w których statek jest najtańszą formą transportu. To przede wszystkim Karaiby.
Na początku wieku :shock: odbyłem 2 rejsy Holland America, w czasie których odwiedziłem bez mała wszystkie wyspy należące do Małych Antyli.
To były rejsy 2-tygodniowe, w każdym z nich tylko 1 dzień na morzu, bez zawijania do portu.
Schodziłem z pokładu jako pierwszy, wracałem ostatni, i to było doskonałe. Kolacja i spać. A rano kolejna wyspa...

Następny rejs to także 14 dni z opłynięciem Płw. Indochińskiego, pierwszy tydzień z Singapuru wzdłuż wybrzeża zachodniego (Phuket, Penang, Langkawi, Malakka, Kuala Lumpur) , drugi tydzień - wzdłuż wybrzeża wschodniego (Tioman, Ko Samui, Bangkok). Super trasa.
Wreszcie naokoło Płw. Arabskiego od Bahrajnu po Muscat z 4 portami Emiratów.

Plusem było to, że w najciekawszych portach postoje były dość długie (np. Bangkok 2,5 dnia, Muscat i Portoryko - 2 dni). Teraz już (chyba ?) się nie zdarzają...

Z rzadka bywały dni na morzu, i to już katastrofa. Tzw. rozrywka pokładowa mnie nie interesuje, baseny, kasyna, bary, ścianki wspinaczkowe to nie dla mnie.
Nad restauracje, nawet najbardziej wyrafinowane, przedkładam kuchnię domową. Jadłem, co mi w bufetach wpadło w ręce i git. To było nawet smaczne, grzechem byłoby narzekać, ale wiejskiego sera białego tudzież "pomidorówki" nie mieli (warto dodać, iż naówczas wszystko było all inclusive, łącznie z winem do kolacji :D .. )
Dobrze, że zawsze miałem zapas krzyżówek...więc te dni bez portów :evil: jakoś udało się przeżyć ;)
Aha, podczas jednego z karaibskich rejsów, cały dzień spędziliśmy na jakiejś (prywatnej ?) wyspie HAL. Co tam robić ???

Płynąłem także na Grenlandię oraz na Alaskę (również HAL), przy czym to była b. ciekawa eskapada: rejs z Vancouver do Skagway a potem tygodniowe zwiedzanie Yukonu i Alaski pociągiem i autokarem (Skagway - Whitehorse - Dawson City - Fairbanks - Denali - Anchorage). Nie wiem, czy teraz tego typu "rejso-wycieczki" są nadal oferowane. To był rok 2010...

Przygodę z rejsami zakończyłem spektakularną podróżą na Południową Georgię i Antarktydę (łącznie 9 lądowań, sporo).

Suma summarum:
wykorzystałem statki na maksa, z rejsów, które odbyłem jestem bardzo zadowolony, ale wracać nie zamierzam, bo nie mam po co.
Życie na pokładzie "jako takie" nie jest dla mnie warte uwagi....

Wszystkim miłośnikom mórz i oceanów życzę udanego rejsowania !
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#250 PostWysłany: 03 Lut 2026 09:22 
Awatar użytkownika

Loty: 286
Kilometry: 546 066
niebieski
Hejo. jak wygląda na Aida temat drona, konfiskata czy raczej się nie czepiają ?

Bulgaria
 Profil Relacje PM off  

#251 PostWysłany: 03 Lut 2026 11:39 

srebrny
@juggler5

Opisywałem przypadek Niemca, z którym dzieliłem taxi. Sama AIDA przepuszczała mu drona, ale w porcie na Lanzarote miejscowa obsługa skanera się przyczepiła i wzięli go na bok i wezwali ochronę ze statku. Nie wiem jak to się dalej potoczyło. Prawdopodobnie depozyt.
To był nasz ostatni port i mówił obsłudze że wcześniej nie było problemów.

Z drugiej strony porty to infrastruktura krytyczna i dość łatwo wpaść w kłopoty.
 Profil Relacje PM off  

#252 PostWysłany: 03 Lut 2026 13:28 

niebieski
Odpowiedź na pytanie czy można wnieść na statek drona (czy też cokolwiek innego) nie jest taka prosta ani jednoznaczna. Za bezpieczeństwo wnoszenia przedmiotów na statek odpowiadają albo statkowe albo portowe służby i każde z nich ma inne wytyczne i inne priorytety. Armator może pozwalać na wnoszenie jakiegoś przedmiotu ale władze portowe już nie ( i odwrotnie) a i to jeszcze zależy od wytycznych kraju w jakim znajduje się port. A na samym końcu wszystko jeszcze zależy od człowieka który dokonuje kontroli, jeden uzna że można wnieść a drugi stwierdzi że nie i już (i co mu zrobisz?).
Z ostatnich doświadczeń. W grudniu na Teneryfie pracownicy ochrony w terminalu mieli tak wyrąbane, że można było wnieść na statek nie tylko drona ale też każdą inną rzecz i to niekoniecznie dozwoloną. Pan przy monitorze na skanerze tak był zajęty rozmową z Panią przy bramce bezpieczeństwa, że każdy przenosił w podręcznym albo na sobie co tylko chciał.
Dla odmiany tydzień temu w terminalu w Hamburgu ochrona była tak upierdliwa, że nawet kazali mi zdjąć pasek wszyty na stałe w spodnie (na szczęście nie kazali mi zdejmować publicznie spodni), a po przejściu przez bramkę pomimo, że nie „zapikała” i tak wzięli mnie na bok i „obmacywali” ręcznym detektorem. W tym terminalu nic by nie przeszło, kontrola była długa i bardzo szczegółowa.
Reasumując: nie ma żadnych definitywnych reguł zależnych wyłącznie od armatora określających wnoszenie na pokład kontrowersyjnych przedmiotów takich jak chociażby dron.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#253 PostWysłany: 19 Lut 2026 21:35 

niebieski
dzidzi napisał(a):
A czy ten internet idzie po zalogowaniu udostępnić ze swojego smartfona na inne ?

Czy jednak są jakieś logowania itp, które wykluczą takie zabiegi ?

Po odbytym rejsie mam takie informacje:

Otóż internet na 24 h kosztował 18E i bez problemu udostępnialiśmy z telefonu, który na to pozwala. Sprawdźcie dla pewności czy Wasz ma możliwość udostępniania internetu odbieranego przez Wifi, bo u nas płakali użytkownicy iPhonów.

Była też 1 godzina darmowa do wykorzystania w dniu przyjazdu lub dzień później oraz 250MB do wykorzystania podczas rejsu jako dodatek do taryfy Premium. Rejs 14 dni, Karaiby.

Po użyciu ok. 3 dni przed końcem pakietu 250MB już do końca działało mi google i tryb AI, co przydało się do wyszukiwania atrakcji, sprawdzania pogody, najlepszych plaż w wyszukiwarce albo po zadaniu pytania w trybie AI. Nie wiem z czego to wynikało, ale nie dało się otwierać innych stron, ani wyświetlać grafiki.

Można też zalogować się numerem kajuty i nadanym pinem na dowolnym telefonie, tablecie i będzie tam działał wykupiony inetrnet, a poprzednie urządzenie zostanie wylogowane.
 Profil Relacje PM off  

#254 PostWysłany: 14 Mar 2026 16:05 

niebieski
Pierwszy rejs za nami (Kanary i Madera) większość rzeczy została już napisana w wątku, kilka spostrzeżeń poniżej (byliśmy w składzie 2+2)

- Restauracje ala carte - robiliśmy rezerwację ok 2 msc przed rejsem, na każdy dzień. Napoje dodatkowo platne (dla dzieci z menu dziecięcego woda jest za darmo nie wiem jak inne napoje). Tu warto zauważyć, że dla dzieci możliwe jest też zamówienie dań z głównej karty (mimo że domyślnie dostajemy dziecięcą),
- Wieczorami wypożyczaliśmy telefon-nianie (10EUR za dobę, depozyt coś ok 50-60 EUR) który łączył sie z telefonem stacjonarnym w kajucie i gdy dzieciaki się budziły telefon dzwonił z nasłuchem,
- Woda w pokojach była regularnie codziennie uzupełniana,
- Warto rezerwować auta blisko portów dużo wcześniej bo później ceny mocno skaczą (Sixt na Maderze miesiąc wcześniej był już dość drogi, złapałem jeszcze dość przystępnie Europcar - tu wymagali fizycznej kredytowej),
- Baza posiłków w bufetach jest raczej taka sama, różnią się w zależności od rodzaju dodatkami (np. fuego - hamburgery i pizza, w azjatyckiej makarony i pierożki),
- W kajucie wewnętrznej nie ma zasięgu telefonii komórkowej (nawet kiedy jesteśmy w porcie),
- Noc przed opuszczeniem statku bagaż można wystawić na korytarz (jak nie mamy etykiet można je pobrać z recepcji) i będą do odbioru następnego dnia w porcie

Generalnie byliśmy bardzo zadowoleni i to nie był nasz ostatni rejs. Następnym razem zamierzamy jednak wybrać kabinę z balkonem (taką mieli nasi znajomi i porównanie wypadło na korzyść), no chyba że trafi się bardzo promocyjna cena na klatkę Faradaya :D
 Profil Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.
JIK uważa post za pomocny.

#255 PostWysłany: 24 Mar 2026 11:44 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
@Zjadacz bo przymierzam się do pierwszego rejsu w kajucie bez okna. Możesz podesłać, jak wygląda ta na Aidzie w opcji 2+2? Jakbyś mógł napisac także, jaki pokład miałeś i czy było w miarę cicho w środku. Dzięki wielkie.

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#256 PostWysłany: 24 Mar 2026 16:24 

niebieski
Na Aidacosma mieliśmy kajutę 12204 (środek statku) - pokład 12

Rozkład można podejrzeć tutaj:

https://www.aida.de/kreuzfahrt/schiffe/ ... 34917.html

Nie był to najlepszy układ jaki można było trafić z tego co widziałem - bo mieliśmy łóżko piętrowe (zmodyfikowane z sofy) na przeciwko dużego łóżka (a de facto dwój pojedynczych złączonych), a widziałem że są też układy ze piętrowe jest obok łóżka głównego. W porównaniu do kajuty z balkonem (taką mieli znajomi) nasza była bardziej w kwadrat, była mniejsza i niższa (co dało się odczuć na górze łóżka piętrowego)

Generalnie było cicho, jak stałek płynął to było delikatne skrzypienie ale to zakładam nic nadzwyczajnego na tak dużym statku przy naprężeniach. Minusem brak zasięgu w telefonach
 Profil Relacje PM off
JIK lubi ten post.
JIK uważa post za pomocny.

#257 PostWysłany: 24 Mar 2026 16:59 

niebieski
Obstawiam, że kabina dla 2+2 jest taka sama jak dla 2+1. Poniżej foto naszej kabiny z 14 piętra:
Image

Generalnie w porządku, ale BARDZO mało miejsca. Rozłożenie walizki pomiędzy łóżkami praktycznie uniemożliwia przejście. Poprzednim razem gdy byłem na Cosmie (jeszcze w 2 osoby) trafiła się nam większą kabina z sofą (też wewnętrzna). Także dla 2+2 może być dosyć ekstremalnie, chyba że są jeszcze inne warianty.

Warto mieć na uwadze lokalizacje, w przypadku kabin na przodzie statku - do wielu atrakcji czeka daleki spacer, często przez cały statek ;)
 Profil Relacje PM off  

#258 PostWysłany: 24 Mar 2026 21:21 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Dzięki za informację. Statek znam dobrze, bo to był mój pierwszy rejs, także tutaj nie ma problemu.

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#259 PostWysłany: 28 Maj 2026 15:16 

Baardzo ciekawy kierunek sie pojawił na uwaga styczeń 2028! AIDA PREMIUM ALL IN Pakiet Mauritius, Seszele i Madagaskar i Reunion 15 dni z/do Port Louis + Onboard Chat + Getränkepaket AIDA Comfort Deluxe + All Inclusive
Statek Aidablue. Co dziwnw niw ma tego w sprzedaży oficjalne tylko i pośredników. czy warto z wyprzedzeniem 1,5 roku wykupić rezerwacje? Bardzo mnie to kusi bo nie spotkałem sie jeszcze z taka trasą.. co sądzicie? i co dokładnie znaczy AIDA PREMIUM ++ bo nie mogę znaleźć wyjaśnienia .
 Profil Relacje PM off  

#260 PostWysłany: 28 Maj 2026 20:35 

srebrny
Ta trasa jest od co najmniej kilku lat w siatce Aida, a przynajmniej odkąd śledzę ich trasy. Często do kupienia tylko w ramach pakietu z przelotem.

Premium za specjalnie nic nie znaczy (chyba trochę internetu w pakiecie), poze tym że jeszcze nie rozpoczęto sprzedaży niższej taryfy Vario.

Nie poddajesz jaka cena za ten rejs? Standardowo to się kręciło wokół 3000E za osobę
 Profil Relacje PM off
taataah lubi ten post.
taataah uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 263 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość