Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2166 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 105, 106, 107, 108, 109
Autor Wiadomość
#2161 PostWysłany: 13 Paź 2025 12:25 

niebieski
Przemm napisał(a):

@Miguelito a jak oceniasz Euribię jako całość i z których restauracji korzystałeś? Dla mnie kluczowa była trasa rejsu, do tego przestronna kabina (większa nawet niż pokój w hotelu w centrum Kopenhagi na jedną noc, gdzie nocowałem przed wyruszeniem w rejs) i to sie liczyło. Natomiast tzw. rozrywka (notabene co najwyżej przeciętna) nie miała znaczenia - poszedłem właściwie z ciekawości na 3 pokazy w tzw. teatrze, z czego jeden był ciekawy. Trochę zmartwiła mnie Twoja opinia co do MSC Armonia i Symfonia, bo wstępnie rozważam rejs po Adriatyku (Wenecja-Split-Kotor), gdzie jeden z nich pływa. Ale zdaję sobie sprawę, że za rok niekoniecznie musi być identycznie jak teraz czy rok temu.

Zaczynając od MDR, to nie sądzę, by była jakakolwiek różnica pomiędzy różnymi ogólnodostępnymi MDR. Różnica jest dopiero w Yacht Clubie. Moją opinie bazuję na tym, że odbyłem statkową wycieczkę po jego zapleczu i jedzenie wychodzi z jednej, gigantycznej kuchni, podzielonej na sektory. Daje to też sporo do myślenia w kontekście restauracji specjalnych, bo jedzenie do nich wychodzi z tej samej gigantycznej kuchni, tyle że z sekcji środkowej - tej znajdującej bezpośrednio pod restauracjami specjalnymi.

Co do tych specjalnych restauracji, to - o ile nie ma się OBC - to warto przed rejsem wykupić posiłek all you can eat w "Hola Tacos&Cantina. Przed rejsem to koszt 20 EUR za osobę, na pokładzie kosztuje już 23 EUR. A jedzenie naprawdę smaczne, ciągle coś donoszą. Następnym razem skupię się na tacos, które najbardziej przypominały te podawane Meksykanom w Meksyku.

Jako gratisową restaurację dla Diamonda wybrałem Kayto Robatayaki i... nie byłem w pełni zadowolony. Nie przypominało to prawdziwej japońskiej kuchni. Ale darowanej grillowanej ośmiornicy nie zagląda się w macki ;)

Jeśli chodzi o kabinę, to na pokładzie MSC jeszcze nie miałem tak przestronnej kabiny wewnętrznej. Nie wiem, czy miałem po prostu szczęście, czy faktycznie na Euribii te kabiny są ciut większe i lepiej rozplanowane?

Co do rozrywki, to dla mnie od początku rejsowania te pokładowe przedstawienia na MSC zawsze komentowałem jednym słowem: dziwaczne. Ale też nie sądzę, żeby porwał mnie prawdziwy musical na RCL. To po prostu nie moje klimaty. Wolałbym, żeby w ciągu dnia wyświetlali w teatrze filmy. Do teatru poszedłem tylko raz i to dlatego, że zwiedziłem go do zaplecza technicznego i chciałem zobaczyć, jak wygląda to w praktyce. I rzeczywiście teatr jest imponujący, każde miasto w Polsce chciałoby mieć tak nowoczesny obiekt. Ale repertuar wciąż dziwaczny.

Natomiast MSC Euribia ma coś, czego nie ma najprawdopodobniej żaden inny statek aktualnie pływający po morzach i oceanach. A mianowicie Carousel Lounge, gdzie co wieczór gra prawdziwy Big Band! I to jest wielkie WOW! Żartowaliśmy sobie, że czasem niepotrzebnie muzykom przeszkadza wokalista lub wokalistka, bo naprawdę sama muzyka w zupełności by wystarczyła. Byłem tam każdego wieczoru, a jednego z nich - na muzyce filmowej - nawet dwa razy z rzędu.

Co do Armonii i Sinfonii, to faktycznie może się wiele zmienić. Dla przykładu, w kwietniu 2024 na Armonii nie działała jeszcze aplikacja, a kilka miesięcy później - już tak. Podobnie z Sinfonią - w marcu 2025 nie działała tam aplikacja, a teraz już ponoć działa. A to akurat ważna sprawa, bo lubię tę appke MSC for Me i irytowała mnie konieczność skanowania ciągle tych kodów QR w barach i restauracjach. Oczywiście można zawsze zapisać sobie pdf z menu jednym, czy drugim w telefonie.

Ponadto, patrząc na giganty, które obecnie zamawia MSC, prędzej, czy później będą musieli przeprowadzić refurbishment tych starszych statków. Teraz remontować będą MSC Poesię przed jej debiutem na Alasce - dołożą min. Yacht Club i jakąś restaurację specjalną. Od czasu mojego rejsu Armonią dołożyli tam nie tylko obsługę appki, ale dodano też restaurację specjalną Surf&Turf. Zatem zmiany są dynamiczne.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Przemm uważa post za pomocny.

Zimowa ucieczka na Sycylię 🍋🌊 Palermo i jego skarby za 789 PLN Zimowa ucieczka na Sycylię 🍋🌊 Palermo i jego skarby za 789 PLN
Wycieczka do Rzymu za 749 PLN 🏛️🍕 Loty z Warszawy + hotel blisko centrum 🛵😍 Wycieczka do Rzymu za 749 PLN 🏛️🍕 Loty z Warszawy + hotel blisko centrum 🛵😍
#2162 PostWysłany: 13 Paź 2025 12:54 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
Zgadza się, Carousel bardzo przyjemny i do tego przestronny. Oprócz wspomnianej muzyki wieczorem jest to ciche i spokojne miejsce do posiedzenia przed południem. Zdarzało się, że było kilka osób w porze po śniadaniu. Bar na 18 (właściwie 17 ale nie ma nr 17 jako pechowego wg Włochów) Sky Lounge też w porządku i z ładnym widokiem na statek.
Co do kabiny, to miałem z balkonem na pokładzie 13 i była naprawdę wygodna i dobrze rozplanowana, dokładnie taka, jak na filmach youtuberów.
 Profil Relacje PM off  

#2163 PostWysłany: 13 Paź 2025 13:11 

Loty: 88
Kilometry: 179 929
srebrny
proszekdoprania napisał(a):
Podobnie, nie szukam bliższych znajomości na wyjazdach i niechętnie udostępniam moje dane kontaktowe, wymówka zawsze się znajdzie. Mam wrażenie, że wycieczkowce to może być dobra opcja dla 50+, ale niekoniecznie dla 30+. Wyjątki, kiedy osoba z kategorii 30+ ma dobrą sytuację finansową czy dochody i lubi zawierać znajomosci na tego typu wyjazdach. Na pewno rozchodzi się również o koszty, bo wycieczkowce mają niewiele wspólnego z budżetowym podróżowaniem. Poza tym animacje na wycieczkowcach mogą być ustawiane względem starszej grupy wiekowej, ale tego nie wiem, tak przypuszczam. Na pewno codzienne wycieczki na ląd mogą umilać pobyt na statku, o ile to nie tylko otwarte wody.

Rozmawiałem z koleżanką zza oceanu, mówiła, że jej mama wykupuje taki roczny pass na wycieczkowce w granicach 200k USD.

Albo powielasz stereotypy, albo uprawiasz delikatny trolling. Średnia wieku zależy głównie od trasy i sezonu. W wakacje na morzu śródziemnym emerytów będzie mało i raczej będą częścią jakiejś większej włoskiej familii na wakacjach. Na rejsie na Islandię średnia wieku była rzeczywiście coś pod 70 lat - tylko co z tego? Piszesz o tym jakby to był koniec świata, a przecież nikt nie płynie na rejsie żeby się integrować z 3000 osób. Jak pragniesz kontaktów z młodymi to pójdziesz na nocne imprezy i tam zawsze znajdziesz jakąś młodzież.

Jeśli rozpatrujesz rejs pod kątem przepłynięcia Atlantyku z Europy do Stanów lub odwrotnie, to rzeczywiście średni pomysł, bo ilość dni na morzu może zabić każdą rozrywkę pokładową. Wiem co mówię, bo spędziłem kilka ekstra dni przymusowo na Pacyfiku. Mimo to dało się wypełnić dzień bez większego trudu.

Każdy statek jest przystosowany do różnych grup wiekowych. Jedne lepiej, inne gorzej. Musisz przemyśleć czy wolisz nudziarzy Niemców (chociaż u nich zawsze jest na statku Oktoberfest) czy rozrywkowe włoskie statki, a może kręci cię rozrywka w stylu amerykańskim - czyli casyno i stand-up.

Rejs wycieczkowcem możesz traktować na dwojaki sposób - jako bazę wypadową do zwiedzania, której plusem jest to, że budzisz się w innym mieście lub jako zwykłe wakacje all-inc tylko w pływającym kurorcie. W obu przypadkach trzeba dobrze zaplanować trasę i statek/linię.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#2164 PostWysłany: 13 Paź 2025 13:26 

niebieski
Uprawia trolling, powielając stereotypy.

Statki są dla wszystkich: starych i młodych; bogatych i średnio zamożnych; lubiących nowe znajomości i unikających ich, jak ognia.

Każdy ma rzecz jasna swoje przemyślenia.

Mnie czasem zastanawia, jak tym wszystkim pasażerom 80+ chce się wciąż bawić w rejsy, zwłaszcza, że niekiedy można odnieść wrażenie, że nie do końca wiedzą, co się wokół nich dzieje i gdzie są.

Czasem dziwię się tym pasażerom poniżej 30, po co im ten rejs? Ja w tym wieku miałem inne rozkminy turystyczne i w życiu nie pomyślałbym nawet o rejsie.

Ale na koniec dnia, to nie jest moja sprawa.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#2165 PostWysłany: 13 Paź 2025 14:08 

Loty: 88
Kilometry: 179 929
srebrny
@Miguelito

w pełni się z Tobą zgadzam, rejsy podobnie jak inne formy turystyki/podróżowania są dla wszystkich.

Co do starszych ludzi, to mam wrażenie, że oni są trochę ofiarami powszechnej cyfryzacji i przejścia na aplikacje. Z drugiej strony w tym wieku już się nigdzie nie spieszą i jak coś ominą to ... najwyżej popłyną drugi raz.
Z drugiej strony to jest dość wygodna forma zwiedzania. Jest opieka medyczna, nie ma dużo chodzenia (jak wiesz gdzie i kiedy chcesz się dostać). Nawet z balkonikiem da się swobodnie poruszać. Pojadą sobie kilka razy na statkową wycieczkę, gdzie są cały czas pod opieką pilota ze statku. Wiadomo, że na tradycyjnym wypoczynku w hotelu też możesz pojechać na wycieczkę, ale różnica jest taka, że np. z Hurgady do Kairu jedziesz kilka godzin godzin, a ze statku maszt całą wycieczkę ogarniętą w 4 bo jeszcze musisz wrócić na lunch
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#2166 PostWysłany: 15 Paź 2025 01:07 

Miguelito napisał(a):
Mnie czasem zastanawia, jak tym wszystkim pasażerom 80+ chce się wciąż bawić w rejsy, zwłaszcza, że niekiedy można odnieść wrażenie, że nie do końca wiedzą, co się wokół nich dzieje i gdzie są.

Nie ma lepszego sposobu na podróżowanie dla 80+ z opieką medyczną.

Miguelito napisał(a):

Czasem dziwię się tym pasażerom poniżej 30, po co im ten rejs? Ja w tym wieku miałem inne rozkminy turystyczne i w życiu nie pomyślałbym nawet o rejsie.

Nic dziwnego, może być z czystej ciekawości lub po prostu spróbować coś nowego. Krótkie rejsy po Morzu Śródziemnym mogą okazać się interesujące dla osób poniżej 30.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2166 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 105, 106, 107, 108, 109

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości