Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 26 Paź 2015 00:55 
Awatar użytkownika

Loty: 221
Kilometry: 601 845
złoty
szymonpoznan1 napisał(a):
Nie jest wymagane. Spokojnie można jeździć na polskim.

Potwierdzam, bo już wiele mitów na ten temat narosło na tym forum :)
Wystarczy polskie prawo jazdy, przynajmniej w wypożyczalni National w Dubaju (specjalnie pytałem też o to przed wyjazdem).

Z tego co wiem to opłata lotniskowa w wysokości 25 AED to standard. Ściągana jest z depozytu tak jak opłaty za bramki i ewentualne fotoradary. Swoją drogą, podobno fotoradary w ZEA mają tolerancję do 20 km/h tak jak w Polsce, czyli przy ograniczeniu do 100 km/h fotkę strzeli dopiero od 121 km/h :) Tak przynajmniej twierdziło dwóch taksówkarzy z którymi rozmawiałem na ten temat, sam nie sprawdzałem ;)

W National twierdzili, że wg przepisów ZEA można na jednej umowie RAC umieścić tylko dwóch kierowców (my chcieliśmy - oprócz właściciela karty kredytowej - dodatkowych dwóch). Nie wiem czy to prawda, ale pewnie coś w tym jest, bo byłem gotów zapłacić ponad standardową stawkę za trzeciego a jednak się nie zgodzili ;)

Faktycznie w Abu Dhabi jeździ się samochodem lepiej niż w Dubaju. Przyznam szczerze, że mimo 16 lat posiadania prawa jazdy i pokonywaniu rocznie ok. 50 tys km (także w innych krajach), na początku trochę się stresowałem jeżdżąc po Dubaju aczkolwiek nie widziałem nigdzie ani jednej stłuczki, co jest wręcz niewiarygodne, gdy człowiek patrzy jak oni jeżdżą ;)
 Profil Relacje PM off  

Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 Relaks w 4* hotelu za 2499 PLN 🌊 Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 Relaks w 4* hotelu za 2499 PLN 🌊
City break w Maroku 🏰🌴 Loty + 3 noce w hotelu ze śniadaniami w Marrakeszu za 929 PLN ☀️ City break w Maroku 🏰🌴 Loty + 3 noce w hotelu ze śniadaniami w Marrakeszu za 929 PLN ☀️
#22 PostWysłany: 16 Maj 2016 13:23 
Awatar użytkownika

platynowy
cześć,

przylatuję do AUH wczesnym rankiem (ok. 5.30), a wylot mam po północy (ok. 2.30). Czy jest sens wypożyczać auto na ten czas? Spojrzałem sobie z ciekawości na stawkę w pierwszej lepszej multiwyszukiwarce i wychodzi min. 270 zł., co wydaje mi się bardzo wygórowaną stawką. Czy swoboda i elastyczność przy wynajęciu auta jest na tyle lepsza od transportu publicznego i taksówek, że uzasadnia taki wydatek (+paliwo i jakieś tam ewentualnie inne drobne opłaty)?

Pozdrawiam, Bartek
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 09 Sie 2023 17:06 

niebieski
Nie wiem, czy ktoś tutaj jeszcze piszę, więc odbębnię rolę górnika. :lol:
Większość w Abu Zabi i Dubaju polega na transporcie publicznym (takim czy innym), ja również to uskuteczniałem w przeszłości. Ale obecnie z racji, że a) przylot do Abu Zabi a w planach Dubaj oraz b) grupa 5-osobowa, to uderzam w kierunku wynajęcia auta.
Rozeznałem stawki i najkorzystniej wychodzi Hertz: na polskim ze zniżkami (status plus kod Infinite) wylicza ok. 200 zł/doba za duże Camry. Ale na Hertz.ae aż o... połowę mniej.
Bać się tego Hertza emirackiego czy już ktoś korzystał? :)
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 09 Sie 2023 18:58 

Korzystałem. Też byłem zdziwiony różnicą stawki, nawet dzwoniłem na polską infolinię, ale bez skutku. Ostatecznie zarezerwowałem na Hertz.ae. Wszystko odbyło się bez żadnego problemu. Samochód praktycznie nowy, dokładnie taki jaki zarezerwowałem. Bez problemów zarówno przy odbiorze jak i przy zwrocie. Jedyna różnica jest taka, że rezerwacji nie ma w aptece Hertza, oraz nie naliczają się punkty za wynajem.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 10 Sie 2023 04:26 

platynowy
Również brałem przez Hertz.ae (pre-coivd), również bez problemów. Oidp był krótszy okres na darmową anulacje rezerwacji.

Z mojego doświadczenia w ZEA sieciowe wypożyczalnie nigdy nie oszukują (drobne uszkodzenia, losowe dodatkowe opłaty, itd). Brałem wiele razy w Hertz i Europcar.
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 10 Sie 2023 09:20 

niebieski
Dziękuję. A jaki był okres na anulację?
Pytam, bo koresponduję z nimi od kilku dni, ale odpowiadają po 2-3 dniach mailem, nie odpisują na wszystkie pytania - i tak np. na pytanie dotyczące szczegółów anulacji już 2x odpowiedzieli, że cytuję: "można anulować". :lol:

EDIT:
A czy braliście dodatkowe ubezpieczenie CDW za 30 AED za dobę? Warto...? W sumie mam do Infinite takowe (jeszcze nie korzystałem) ubezpieczenie udziału własnego, no ale... - pytam o doświadczenia z dróg? :)

EDIT 2:
Odpisali ws. anulacji:
Kindly note that there is no period for the cancellation and the amount will be refunded, whether the cancellation was before or after the pickup date.
Tak piękne że aż dziwne. Wynika z tego, że anulować mogę 5 minut przed terminem oraz... po terminie wynajmu (chyba?). :shock: ;)
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 11 Sie 2023 10:11 

platynowy
sanchopan napisał(a):
Dziękuję. A jaki był okres na anulację?
Pytam, bo koresponduję z nimi od kilku dni, ale odpowiadają po 2-3 dniach mailem, nie odpisują na wszystkie pytania - i tak np. na pytanie dotyczące szczegółów anulacji już 2x odpowiedzieli, że cytuję: "można anulować". :lol:
Niestety nie umiem już odnaleźć, brałem tam pre-covid, i nie robiłem anulacji...

sanchopan napisał(a):
A czy braliście dodatkowe ubezpieczenie CDW za 30 AED za dobę? Warto...? W sumie mam do Infinite takowe (jeszcze nie korzystałem) ubezpieczenie udziału własnego, no ale... - pytam o doświadczenia z dróg? :)
Ja nie brałem. Tak jak pisałem, po kilku wynajmach jestem mocno przekonany że w ZEA (w każdym razie, w: Hertz i Europcar) są profesjonalni i nie oszukują na małych rysach itp. Przy oddawaniu zawsze miałem tylko szybkie okrążenie auta i sprawdzenie czy benzyna jest do pełna.
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.
sanchopan uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 21 Wrz 2023 12:28 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 802 011
platynowy
Czy któryś z brokerów jest specjalnie polecany przy wynajmie w Abu Dabi ?
Czy po prostu przeszukiwać po kolei poszczególne wyszukiwarki ?

Na razie dość dobrą ceną dało Hertz.ae

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 04 Lis 2023 13:23 

Loty: 64
Kilometry: 187 768
niebieski
Zawsze unikałem tego typu sieciowych wypożyczalni jak np. Hertz z uwagi na obawy próby wyłudzenia kasy.
Wynajmowałem wyłącznie w jakichś lokalnych wypożyczalniach z pełnym ubezpieczeniem, gdzie nie potrzebowali nawet żadnej karty.
Teraz jednak jestem zmuszony skorzystać z Hertz, gdyż nie widzę alternatywy, o której wspominałem powyżej i dlatego mam kilka pytań.
1.Czy musi być karta kredytowa czy wystarczy Revolut lub inna debetówka oraz jaką kwotę zablokują?
2. Wykupię SCDW, ale to też nie chroni przed wszystkim.
Na dodatek znalazłem taki zapis:
...Part of this is the provision of a valid police report. Without this, the customer cannot take advantage of the SCDW and will be liable for the cost of the damages to the vehicle.
Czy to oznacza, że jeśli np. zarysuje drzwi to muszę wezwać Policję?
3. Czy muszę jeszcze szczególnie no coś uważać?
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 04 Lis 2023 15:23 

niebieski
Bo ogólnie w ZEA musisz zawsze wzywać Policję - przypominają o tym przy wydawaniu auta. I że masz od razu dzwonić pod 999.
Zarysowania drobne drzwi Pan zaznaczył, ale powiedział, że "to bez znaczenia". Zobaczymy przy oddawaniu.
Przy Toyocie Corrolli Cross za 420 AED za 4 doby mam 1500 AED blokady - bez ubezpieczenia dodatkowego (ok. 100 AED); mam w Infinite.
Co do karty to nie wiem, ale za mną była Pani, którą mocno dopytywali o kredytówkę. Także raczej chyba(?) trzeba koniecznie.

Ogólnie to tam jest dalej budowa, pełno robotników nawet o 21 wieczorem wewnątrz i na zewnątrz. Ogólnie ładnie i widać ogromną kasę. Zobaczymy jak będzie z nocowaniem... :roll:
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 07 Lis 2023 09:15 

Czy przejazd przez enklawę Madha w okolicach Fudżajry jest kwalifikowany jako standardowe przekroczenie granicy i wiąże się z wszelkimi z tego powodu związanymi kosztami (ubezpieczenie na Oman, wyjazdówki z ZEA)?

Z tego co zauważyłem/przeczytałem nie ma tam kontrolowanego przejścia granicznego jak w innych miejsach.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 07 Lis 2023 10:26 

niebieski
Na północy enklawy jest przejście z kontrolą i na dalekim zachodzie jeszcze przed Madhą (od Masafi do Nahwa).

Jak pojedziesz od wschodu może się udać, dopóki nikt Cię ewentualnie nie zatrzyma do jakiejś kontroli.

Kiedyś jak lądowałem w Dubaju, była common visa na Oman/Emiraty prosto przy bezpośrednim wjeździe z emiratu Dubaj i wtedy chyba nic nie zapłaciliśmy (w Hatta między innymi). Przy wyjeździe na fiordy do Khassab i dalej na Khor Najd już po 35 AED podatek wyjazdowy i na wjazd do Omanu wiza.
 Profil Relacje PM off
Rutras uważa post za pomocny.

#33 PostWysłany: 22 Lis 2023 07:29 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 802 011
platynowy
Czy ktoś ma doświadczenie z wynajęciem auta na lotnisku w AUH posiadając wyłącznie karty debetowe ?

Oczywiście pierwsze co zrobię po tym wyjeździe to w końcu zrobię kredytówkę (10 lat podróżowania obywałem się?, no ale aktualnie nie mam, a wieczorem będę potrzebował wziąć auto.

Miałem rezerwację w Hertz, ale wymagana kredytówka więc odwołałem.

Która wyszukiwarka pozwala na zaznaczenie możliwości wynajmu tylko z debetówką ?

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 18 Gru 2023 20:20 

platynowy
Również polecam Hertz na AUH. Co prawda przy odbiorze auta Panowie trochę się ociągali kto ma nas obsłużyć, ale ogólnie bezproblemowo. Drobne ryski olewali, zwrot szybki i blokada z karty w kilka dni zeszła.

#35 PostWysłany: 19 Gru 2023 00:42 

niebieski
Też korzystałem i było OK. Jedyny problem był z odbiorem samochodu. Przed wszystkimi wypożyczalniami pusto, tylko do Hertz kolejka, prawie godzinę czekałem.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 06 Sty 2024 00:06 

niebieski
Po 2 miesiącach od wynajmu auta w AUH przyszła - znalazłem w Spamie przypadkowo - informacja o "dodatkowych opłatach" za wynajem auta w Hertz.ae. Jak mniemam chodzi zapewne o opłatę za autostrady (trasa Abu Zabi - Dubaj - Abu Zabi) w kwocie 36,75 AED (do centrum Dubaju też z Mariny jeździliśmy, nie wiem czy ten odcinek również jest płatny?). Bardzo grzecznie "proszą o pomoc" w uregulowaniu opłat i przepraszają uprzejmie za opóźnienie.
Wszystko jest OK, opłata niewiele większa niż za przejazd w PL krótkim odcinkiem KTW-KRK tam i z powrotem. ;)

Jednak myślałem, że sobie sami z kredytówki tę opłatę ściągną - a tutaj pytają czy "cash or credit card"? I co... - mam podać, tak po prostu, zwykłym mailem dane do karty czy jak to technicznie wygląda? Czy może tylko odpowiedzieć "credit card" i przyślą jakiś link do opłacenia? Czy ktoś to przerabiał w praktyce? :D
 Profil Relacje PM off
kameander lubi ten post.
kameander uważa post za pomocny.

#37 PostWysłany: 06 Sty 2024 09:25 

niebieski
A masz w mejlu takiego zdania:

"if we do not receive any response within 24 HOURS, we assume that you are accepting the above-mentioned charges and will be recovered from the credit card that you have provided to us."
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 06 Sty 2024 09:59 

niebieski
Nie mam.
Oto treść całego maila wysłanego z domeny alfuttaim.com

Thank you for using service of Hertz.
We are requesting your assistance to settle the post rental charges which are outstanding on your account. 
Kindly note that subsequent to the return of your car/closing of your contract, we have received these charges which pertain to the period the vehicle was in your possession. We apologize for the delay.
Attached is the breakdown of charges for your reference.
Agreement No Number of Invoice Total Outstanding
Number .... 1 AED 36.75
Please let us know how you wish to settle the amounts (cash or credit card) .
Thank you in advance for your cooperation. We hope to continue doing business with you in future.
Thank you for choosing Hertz.
Kind Regards
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 06 Sty 2024 10:14 

Trzeba im powiedzieć żeby sobie ściągnęli z karty która była podana przy odbiorze auta. Po max dwóch dniach zejdzie z konta. Dostałem takiego samego maila z opóźnieniem ponad miesięcznym, też nie wiem jak sobie wyobrażają zapłatę "by cash" :)
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#40 PostWysłany: 06 Sty 2024 10:53 

platynowy
Miałem podobnie podczas wynajmu w Tromso (opłaty za przejazd mostami). Zwyczajnie potwierdzasz, że chcesz zapłacić kartą i obciążą kk podaną podczas rezerwacji.

Podczas wynajmu obsługa tłumaczyła mi, że można zrobić też przelew.
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości