Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Wrz 2017 12:16 

Hej,
Lecimy w poniedziałek po południu do Neapolu, wracamy w piątek wieczorem. W tym czasie na pewno chcemy:
1. Zwiedzić Neapol (1 dzień)
2. Wejść na Wezuwiusz i zobaczyć Pompeje (1 dzień)
3. Objechać półwysep (Soretno - Positiono - Amalfi)
4. Poplażować, dobrze zjeść, wychillować - jednym słowem zobaczyć dużo ale bez ciśnienia i spędzania większości dnia w podróży :)

Kilka pytań:
1. Czy z tym planem i czasem warto wynająć samochód czy też lepiej jeździć tam komunikacją publiczną
2. Które miejscowości, plaże, restauracje warto zobaczyć
3. Jak zorganizować najlepiej noclegi - 4 noclegi w Neapolu jako baza wypadowa, czy lepiej pierwsza i ostatnia noc w Neapolu a reszta spać po drodze a jeśli tak to w jakich miejscowościach?

Z góry wielkie dzięki za porady.
 Profil Relacje PM off  

Słoneczny relaks na Phuket za 3224 PLN ☀️😎 Loty z bagażem rejestrowanym i 4⭐️ hotel z basenem 🔥 Słoneczny relaks na Phuket za 3224 PLN ☀️😎 Loty z bagażem rejestrowanym i 4⭐️ hotel z basenem 🔥
Lato w Lombardii 😍 Fly&drive po włoskich jeziorach za 313 PLN (✈️+🚗) Lato w Lombardii 😍 Fly&drive po włoskich jeziorach za 313 PLN (✈️+🚗)
#2 PostWysłany: 07 Wrz 2017 13:54 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 131 946
To jest moj plan taki jaki mialem bedac w Neapolu.
Ostatni dzien zamiast plazowac poplynalelismy na Capri. Noclegi mielismy w Neapolu, a samochod wypozyczylismy tylko na 1 dzien aby przejechac wybrzeze amalfianskie.

#3 PostWysłany: 07 Wrz 2017 19:08 

Loty: 62
Kilometry: 123 318
Osobiście polecam transport publiczny. Z jednej strony dlatego, że jazda większym samochodem w samym Neapolu i jego okolicy może powodować sporo stresu (uliczki bardzo wąskie, Włosi jeżdżą w mojej ocenie dość nieostrożnie, a spora część samochodów nie ma lusterek, nosi widoczne ślady otarć i wgnieceń, jest zaparkowana tak, że styka się z kolejnym samochodem). Z drugiej strony wybrzeże na linii Neapol - Sorrento łączy stara, ale niedroga i bardzo klimatyczna kolejka Circumvesuviana, która jeździ dość często i punktualnie http://www.sorrentoinsider.com/en/naple ... n-schedule . Stacja tej kolejki jest m.in. w Pompejach czy obok firmy, która organizuje wycieczki na Wezuwiusz :) 3,90 euro kosztuje bilet 160minutowy, który obowiązuje zarówno na transport publiczny w Neapolu jak i na kolejkę Circumvesucviana. Bilety na samą kolejkę są tańsze, cena zależy od ilości stacji.

Ja z racji mieszkania w dużym polskim mieście, na wakacjach szukam spokoju. Podczas ostatniej 5-dniowej wizyty w tym rejonie zrezygnowałam z rodziną z noclegu w Neapolu na rzecz noclegu przez Airbnb przy trasie kolejki Circumvesuviana np. miejscowość Vico Equense i inne. Bliziutko do morza, widok na góry i Wezuwiusz. Bajka :)

Co do wycieczek po Wybrzeżu Amalfitańskim to polecam kupić sobie bilet za 8 euro na 24h u tego przewoźnika http://www.sitasudtrasporti.it/ Do Sorrento oczywiście kolejką Circumvesuviana. Trasa Sorrento - Amalfi to 1,5h podróży i piękne widoki. Będąc w tych rejonach w mojej ocenie grzechem byłoby nie zrobić sobie długiego spaceru słynną Il Sentiero degli Dei/ Path of the Gods/Ścieżką Bogów
 Profil Relacje PM off
jasiek1212 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 08 Wrz 2017 09:44 

Dzięki wielkie za odpowiedzi, no wiec plan wstępny mam taki:
1. Przylatujemy do Neapolu w poniedziałek ok 18, wypożyczam auto na lotnisku i jade zobaczyć Neapol wieczorem. Nocujemy gdzieś pomiędzy Neapolem a Wezuwiuszem (może ktoś coś poleci? hotel lub AirBnB?)
2. We wtorek od rana Wezuwiusz, Pompeje i przejazd do Piano di Sorrento - tu nocujemy do piątku (ktoś coś poleci?)
3. W środę cały dzień Capri (lub ewentualnie zrezygnujemy i poleżymy cały dzień na jakieś plaży)
4. W czwartek objazd wybrzeżem Positiano - Amalfi i w tym Scieżka Bogów
5. W piątek powrót do Neapolu, zwiedzanie miasta i wieczorem wylot

Ma to sens? Jeśli nie będzie nam się chciało codziennie gdzieś jechac do zrezygnujemy z Capri.
Poleccie prosze jakis noclegi, plaże, restauracje w tamtych rejonach.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 08 Wrz 2017 09:55 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 131 946
Tu masz watek z noclegami w Neapolu w tym moj na koncu:
noclegi-w-neapolu,1362,34853
Ja bym Capri nie odpuszczał. Bylo super szczegolnie w Anacapri wjazd kolejka na MonteSolaro widoki super. Zejscie piechota. Polecam

#6 PostWysłany: 18 Wrz 2017 08:25 

Szukam noclegów na te 4 dni i już sam nie wiem jaka miejscowość będzie najlepsza. Ktos poleca jakies miasteczko na wybrzezu amalfitańskim?
Tak zeby byla dobra baza wypadowa na wszystkie atrakcje, ale zeby jednosczesnie mozna bylo wyskoczyc wieczorem na kolacje i winko (czyli pewnie mała wioska albo nocleg w srodku pola odpada). Chyba Sorento będzie najlepsze.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 18 Wrz 2017 08:57 

Loty: 105
Kilometry: 141 758
niebieski
No osobiście poleciłbym Ci właśnie Sorento.
Wieczorami mnóstwo miejsc by miło spędzić wieczór.
Mieliśmy wprawdzie auto ale można spokojnie komunikacją zaliczyć Capri (prom), Pompeje (pociągiem), wybrzeże Amalfi (autobusem).
pozdrawiam

#8 PostWysłany: 02 Paź 2017 14:32 

Hej, wróciłem więc moge napisać jak było i co zwiedziliśmy.
1. Wynajęliśmy auto. Najtaniej wyszło przez Kayak w B-Rent - 230zł za 5 dni i do tego 110zł za ubezpieczenie.
2. Nocowaliśmy w Vico Equense - polecam, mniejsza miejscowosc bez turystów, kilka dobrych knajpek, super miejsce wypadowe w okolice. Do tego właścicielka hotelu była Polka wiec miło było pogadac przy sniadaniu
3. Plan wygładał tak:
- w poniedziałek przylot, wynajęcie auto i dojazd do hotelu
- wtorek plażowanie w Vico - mała plaża, a na niej włoscy emeryci a nie niemieccy i angielscy turysci - polecam. Wieczorem samochodem do Sorrento - turystyczne dziadostwo bez klimatu, każdy poleca a ja zalecam omijać szerokim łukiem.
- sroda - samochodem na Wezuwiusz, spoko, polecam. Pompeje odpuscilismy, bo mieliśmy dość turystów. Popatrzylismy za to na Ercolano. W drodze powrotnej całe popołudnie jechalismy wybrzezem przez Salerno, Amalfi i Positano - ładnie ale ilosc turystów psuje wszystko
- czwartek - plażowanie cały dzien
- piatek - oddalismy rano samochod i przez caly dzien zwiedzalismy Neapol - spoko opcja na jeden dzien.

Moje porady:
- faktycznie jeżdza dziwnie, a ulice są wąskie, wiec jak ktos sie nie czuje to niech nie bierze auta, a jak bierze to z ubezpieczeniem.
- Sorento czy Capri to turystyczne dziadostwo, pod koniec wrzesnia jest słabo, w lipcu sierpniu musi być tragicznie
- Na wybrzeżu Amalfitanskim jak chcecie plażowac to polecam Maiori - spoko plaza, mniej turystów. Amalfi czy Positano raczej nie polecam
- Wezuwiusz to fajna opcja na wycieczke na poł dnia, Neapol tez ta sie zwiedzic w pół dnia
- Jak kręcą was uliczki i plaże pełne turystów, kelnerzy naciągacze z menu dla turystów itp to walcie tam gdzie wszyscy polecaja. Ja wole małą plaże dla lokalsów i restauracje gdzie jedza lokalsi - w Vico polecam Pizza a Metro i Terramia.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości