Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: 4 dni w Ejlat
#1 PostWysłany: 12 Sty 2018 01:35 

Kilka praktycznych porad my czyli Ja i mój mąż już po krótkim wypadzie do Ejlatu było przepięknie, miło, ciepło po prostu super . Lecielismy z Gdańska do Ovdy 26-11 do 30-11
Bilety Ryianair 39 zł w jedną stronę
bagaż podręczny 1 + torba mała
Nie mieliśmy zamówionego busa z Ovdy do Ejlatu, jednak nie ma żadnego problemu o i ile prywatny przewoźnik Shuttle kosztuje 8$ z powrotem 10$ (plus taki że podobno odwozi do hotelu który jest na liście ) to można zamówić tylko online to Egged państwowy przewoźnik można zapłacić albo w autobusie 21 szekli (czyli ok 21 zł) można też kupić bilet na lotnisku w holu , płatność tylko w szeklach, autobusy są podstawiane po każdych przylotach, jeśli nie ma miejsca podstawiają następny tu chodzi o Egged.
Kontrola na lotnisku my akurat szybko i sprawnie dwa pytania jaki hotel i na ile dni.
Odnośnie hotelu byliśmy w Isrohotel Riviera Garden położony w samym centrum 5 minut od plaży i głównego mostu i placu gdzie tętni całe życie :) rezerwowałam w sierpniu pobyt 4 noce pokój z aneksem kuchennym widok na basen koszt 225$ czyli jak na Izrael bardzo dobra cena , hotel przyjemny czysty w związku z pomyłką bo nie było dla nas pokoju taki jak zamawialismy dostaliśmy salon z aneksem kuchennym plus sypialnia z wyjściem na taras 15 metrów od basenu super :) W każdym pokoju jest mały aneks kuchenny szafki zlew lodówka mikrofala i kuchenka 2 palnikowa , biorąc pod uwagę wysokie ceny w Izraelu można spokojnie coś szybkiego zrobić , my byliśmy przygotowani więc co by nie szukać po sklepach wzieliśmy na śniadania czy kolacje z Polski wędliny, ser zólty, kabanosy paczkowane hermetycznie nie ma problemu z przewiezieniem.
Ceny w Ejlacie kupowaliśmy albo w hotelowym sklepiku, albo po drodze w minimarketach coś jak nasze żabki nie szukaliśmy marketów bo one są gdzieś za lotniskiem a my byliśmy w samym centrum 5 minut od plaży i głównego mostu
chleb 750 g 17 szekli
bułki duże maślane 3,5 szekla
masło 5 szekli
jaja 12szt 9 szekli
woda 1,5 l 7-9 szekli
cola 1,5 l 10 szekli , 3xcola 1,5l 20-szekli
pringelsy 15 szekli
PIWO a to już zależy normalnie za heineken , carslberg itp 0,5l 12 szekli , corona 10 szekli, w innym sklepie kupiliśmy 6-pak corony za 28 szekli oni ogólnie lubią wielopaki widać to w każdym minimarkecie trzeba szukać sklepy są naprawdę co trochę :)
whisky jonny walker 0,7 l 100 szekli lepiej kupić na bezcłówce w Polsce Balantines 1 l 49 zł
wina od 30 szekli
Mc donald zestaw 35-45 szekli
wędliny i sery drogie nie braliśmy ale spojrzałam
2 paczki wędliny taka ala mortadela 30 szekli
ser żolty 17 szekli
co dziwne ale bardzo drogie warzywa i owoce
pomarańcze 15 szekli
pomidory 12 szekli
pyszna jest cebula pierwszy raz taką jadłam słodziutka :)
tanie oliwki i ser typu feta.
Widziałam też w hotelowym sklepie dania mrożone typu nugettsy z kurczaka i ryb koszt 12-17 szekli za 0,75 kg czyli nie tak drogo.
Sok ze świeżych pomarańczy 18-30 szekli,
pod samą kulą , karuzelą itp czyli w centrum pyszny sok 18 , obok też jest cofix wszystko za 6 szekli napoje, kawa , ciastka, zupy, przekąski ale to tak smakuje jak na stacji benzynowej szału nie ma ale CCC :)

Jedzenie na mieście polecam z całym serce Big Heart knajpka typowo ichna jedzenie kebab na szpadzie shoarma falavele itp
2 osoby naprawdę dużo sok i piwo 100 szekli, niedaleko też jest omers ma dużo świetnych opini na tripadvisor
nie polecam na plaży knajpki z falafelem i shormą koszt 65 szekli , mało ochydne i zimne w logo mają rekina
jak ktoś lubi sushi to przy plaży bar 8 szt 25 szekli

Zwiedzanie mieliśmy jechać ale szkoda nam było tej pięknej pogody na tour morze Martwe , Jerozolima, Betlejem wyjazd codziennie 5,30 powrót 23,00 oprócz niedzieli przewodnik rosyjski koszt 70$ angielski 90$ w cenie mamy lunch , Biuro Mantis Tour jest na Facebooku

Byliśmy za to w rezerwat Coral Beach niedaleko Taby , plaża z rafami piękne rafy mnóstwo kolorowych ryb super :) dojazd z centrum autobusem Egged cena 4,20 szekla warto mieć swoje maski do snorkowania , bo inaczej kosztuje to chyba 15 szekli samo wejście na cały dzień 30 szekli ale mamy leżaczki , na miejscu jest mały sklepik za wiele tam nie ma ale można spokojnie wyjśc na drugą stronę do sklepu nie robią problemów, kawałek dalej jeden albo dwa przystanki jest plaża z rafami darmowa ale nie wiem w jakim stanie, rafy są na pewno, nie ma natomiast wc pryszniców co przy tej słonej wodzie jest niewskazane :)
Normalnie z hotelu na plaże chodziliśmy przy promenadzie koło hotelu Royal beach leżaki płatne 12 szekli osoba , Pan jak dowiedział się że jesteśmy z Polski kasował nas po 10 szekli miło:)

Z powrotem na lotnisko Bus 282 Egged tylko pamiętajmy żeby wyjechać 4 godziny przed wylotem , godzinę zajmie nam droga do Ovdy , apotem naprawdę szczególowa kontrola, my byliśmy tylko na paszportowej i 2 kontrolach bagażowych i było to ok 1 godziny ale uwierzcie , że my przeszliśmy szybko niektórzy byli kierowani na następne 2 szczegółowe kontrole a to nastepne 0,5 - 1 godzina , jak już pisałam wcześniej trzeba grzecznie odpowiadać na stadardowe pytania czy sam się pakowałeś, czy bagaż był cały czas przy Tobie, czy nie masz żadnych niebezpiecznych narzędzi, gdzie i ile dni byłeś tylko to a i wydaje mi się że małżenstwa mają lepiej, bynajmniej stwierdzam to po nas i moich obserwacjach na lotnisku

Jezeli coś mi się przypomni to dopiszę
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Barcelona od piątku do niedzieli za 839 PLN 😎🤗 Loty o fajnych godzinach i pobyt w hotelu Barcelona od piątku do niedzieli za 839 PLN 😎🤗 Loty o fajnych godzinach i pobyt w hotelu
Zimowe all inclusive w Turcji 🌴🏖️ 5* hotel z aquaparkiem za 1658 PLN Zimowe all inclusive w Turcji 🌴🏖️ 5* hotel z aquaparkiem za 1658 PLN
 Temat postu: Re: 4 dni w Ejlat
#2 PostWysłany: 14 Sty 2018 22:26 

Loty: 111
Kilometry: 260 580
niebieski
Jestem piwoszem. Zgadzam się, że w sklepach lubią wielopaki. Ze względu na wielkość konsumpcji cena 12 szekli z piwo 0.5 była by nie do zaakceptowania. Bez większego wysiłku kupiłem w Ejlacie lokalne piwo Goldstar (nie takie złe tym bardziej, że Carlsbergi i Hainekeny to mam w domu) w cenie 6 szekli za piwo, ale musiałem kupić 3. A w zasadzie to kupiłem 2x po 3 :-D. W Jerozolimie kupowałem 6.5 przy zakupie 2 a w Tel Aviwie 7 szekli przy zakupie 3. Życzę owocniejszych poszukiwań przy zakupie piwa. W końcu nie samym chlebem człowiek żyje ;-D
 Profil Relacje PM off
sansibear uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość