Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Lis 2014 21:35 

Mamy przylot do Dubaju 22.15 (23.12.14). Odlot 10.25 następnego dnia rano (24.12.14). Chcemy jak najbardziej aktywnie spędzić te 12 godzin. Ja już byłem kilka razy w Dubaju ale moja Narzeczona będzie pierwszy raz.

W planie mamy
1. Na 23 chcemy zdążyć na ostatni wjazd na Burj Khalifa
2. Potem miasto i przeprawa łódką przez rzekę

I tu na tą chwilę kończą się nam pomysły .... co wg Was warto jeszcze nocą w Dubaju odwiedzić ?
 Profil Relacje PM off  

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
#2 PostWysłany: 30 Lis 2014 22:09 
Awatar użytkownika

srebrny
albertracing napisał(a):
Mamy przylot do Dubaju 22.15 (23.12.14). Odlot 10.25 następnego dnia rano (24.12.14). Chcemy jak najbardziej aktywnie spędzić te 12 godzin. Ja już byłem kilka razy w Dubaju ale moja Narzeczona będzie pierwszy raz.

W planie mamy
1. Na 23 chcemy zdążyć na ostatni wjazd na Burj Khalifa
2. Potem miasto i przeprawa łódką przez rzekę

I tu na tą chwilę kończą się nam pomysły .... co wg Was warto jeszcze nocą w Dubaju odwiedzić ?

Jak będziecie na Burj Kalifa to można też obejrzeć fontanny.

http://mamasaidbecool.pl/
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 01 Gru 2014 01:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Ad. 1
Zamierzacie kupić bilety na Burj przez net (są sporo tańsze)?
IMO przy przylocie o 22.15 może być ciężko zdążyć na 23. Szansa jest zawsze, ale:
- przylatujecie na DXB? Jeśli tak to lotnisko jest wielkie i samo wyjście z niego chwilę zajmuje
- przejazd taksówką do Dubai Mall to ok.20 min; do taksówek bywają kolejki
- przejazd metrem byłby stosunkowo szybki, ale dostanie sie do metra na lotnisku też potrzeba trochę czasu
- do Burj nie wchodzi sie "z ulicy", tylko z centrum handlowego; od wejścia do CH do bramek biletowych - kilka/kilkanaście minut (kolejki do wind;>)

Poza tym, raz w Dubaju mi sie zdarzyło, ze z samolotu do terminalu jechałam autobusem... ok.30 min;)
Choć nie wiem jak często to sie zdarza. Za drugim razem wchodziłam przez rękaw.

Moim zdaniem, żeby na luzie dostać sie z DXB do Burj potrzeba ok. 1,5 godz. Przy zalożeniu, ze lądujemy o czasie i autobus do terminala nie jedzie 30 min;)

Poza tym, skoro to ostatni wjazd to nie można sie spóźnić. Bywało, że jeśli ktoś w ciągu dnia sie spóźnił na swoją godzinę to (w drodze wyjątku) mógł wjechać z późniejszą grupą, ale wy już nie mielibyście żadnego pola manewru.

Tak że ja bym jeszcze rozważyła ten punkt programu.

Ad. 2
Masz na myśli rejs abrą w Bur?

Nie wiem które atrakcje są otwarte nocą, ale ja bym sie wybrała do Mariny. Tam pewnie będzie ruch nocą, a sama dzielnica fajnie wygląda po zmroku (widziana z plaży Marina lub spacer Marina Walk).
 Profil Relacje PM off
kangaroo1983 lubi ten post.

#4 PostWysłany: 01 Gru 2014 08:56 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Ewentualnie wybierz się do Mariny na piwko do Marriott ;)

<< klik >>

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 01 Gru 2014 21:44 

srebrny
Moim zdaniem do Burj na 23:00 nie zdążysz.
Też polecam Marinę i plażę - dojazd bezpośrednio czerwoną linią metra na przystanek Jumeirah Lakes Towers a potem tak z 10 minut spacerkiem.

#6 PostWysłany: 01 Gru 2014 22:56 
Awatar użytkownika

srebrny
nie ma szans żebyście zdążyli na 23 na Burja, samo wyjście z lotniska + kolejka do wizy to będzie jakieś 45minut minimum

jedźcie może do Mariny a potem podbijcie do Barasti, niedaleko jest
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 02 Gru 2014 00:14 
Awatar użytkownika

niebieski
widziałam kolejki do stanowisk wizowych po lewej, ale Polacy mogę podchodzić do okienek po prawej (nie pamiętam jak się nazywają) i tam podobno prawie zawsze jest luźno. ja nigdy nie czekałam, ale może i tam bywają kolejki.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 02 Gru 2014 00:40 

Loty: 20
Kilometry: 67 605
niebieski
witam. Czy zna ktos jakis hotel z 24h check in? przylatujemy o 8 rano dobrze byloby gdzies kimnac na 4 godzinki i potem ruszyc w miasto :) w jakiej dzielnicy sie zatrzymac? jade pierwszy raz, w czerwcu, tylko na 28 godzin
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 02 Gru 2014 23:00 
Awatar użytkownika

srebrny
aviel napisał(a):
witam. Czy zna ktos jakis hotel z 24h check in? przylatujemy o 8 rano dobrze byloby gdzies kimnac na 4 godzinki i potem ruszyc w miasto :) w jakiej dzielnicy sie zatrzymac? jade pierwszy raz, w czerwcu, tylko na 28 godzin

strzelę że jakieś 99% hoteli w Dubaju ma check-in 24h

widziałam kolejki do stanowisk wizowych po lewej, ale Polacy mogę podchodzić do okienek po prawej (nie pamiętam jak się nazywają) i tam podobno prawie zawsze jest luźno. ja nigdy nie czekałam, ale może i tam bywają kolejki.

ja byłem 2x, 2 x koło 21-22 lądowałem raz w sobotę, raz w poniedziałek, raz jeszcze z wizą, drugi raz już tylko z pieczątką w paszporcie - oba razy, nie pamiętam dokładnie ale z 15-20 minut na pewno w kolejce spędziłem

w Abu Dhabi za to sporo mniejsza kolejka
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 03 Gru 2014 00:51 

niebieski
rw30 napisał(a):
w Abu Dhabi za to sporo mniejsza kolejka

Stałem jednak dobre ponad pół godziny, ok. 21 w czwartek ;-)

Dwa stanowiska są dla obywateli Emiratów oraz obywateli państw zrzeszonych w Radzie Współpracy Zatoki Perskiej (GCC - Gulf Cooperation Council), ze trzy dla pozostałych narodowości i chyba jedno dla rezydentów Emiratów nieposiadających obywatelstwa Emiratów.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 08 Sty 2015 13:07 

niebieski
i ja stalem w kolejce do paszportow na DXB - okolo 20-25minut. O 20:30-21 w piatek.

Polecam Marine i spacer, wieczorem to jedno z najladniejszych miejsc w Dubaju.

#12 PostWysłany: 14 Cze 2016 17:06 

Loty: 57
Kilometry: 112 912
niebieski
Podobna sytuacja - przylot 22:15, odlot 8 rano następnego dnia. Czy ktoś ma jakies nowe pomysly co zrobic w tym czasie.

Ostatnie wejscie do Burj o 23:45, wiec jakas szansa jest. Ale co oprocz tego?

#13 PostWysłany: 15 Cze 2016 19:08 

Loty: 142
Kilometry: 275 943
Tak jak juliaka wspomniała - najlepiej udać się na Marinę, zahaczając przed albo po o Burj Khalifę i Jumeirah Open Beach skąd możecie zrobić sobie fotki z Burj Al Arab w tle.

PS. Observatory albo inny bar z widokami to też nie najgorsza opcja. Poza okresem ramadanu wszystko otwarte jest do 3 rano.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 15 Cze 2016 19:27 

Zbanowany
Jakos nikt nie podaje na jaki terminal przylatuje, a to ma znaczenie jesli szybko chcecie opuscic lotnisko.
Najlepiej jak ktos ma Blue Skywards to uzywac e-gate aby szybko przejsc przez kontrole nawet na terminalu 1
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 16 Cze 2016 04:37 

Loty: 57
Kilometry: 112 912
niebieski
Dzieki za wskazowki. Przylot na terminal 3.

Do 3 rano wydaje sie, ze jakies zajecia sie znajda. Pytanie, co potem? Od 3 do 6 (kiedy metro znowu kursuje) wydaje sie ze jest zupelna pustka?

#16 PostWysłany: 16 Cze 2016 07:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Sam spacer po Dubaju to atrakcja przynajmneij dla mnie. Warto się czasem troche nawet pokręcić bez celu w szczegolnosci po Marinie.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 31 Sty 2017 18:26 

Loty: 8
Kilometry: 28 157
Podbijam temat. Przylatujemy do Dubaju o 0.25 i mamy czas do 14.20. Niby dużo ale w godzinach nocnych 3 - 6 obawiam sie że wszystko będzie pozamykane. Co możemy zobaczyć w tak nie typowych godzinach?
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 31 Sty 2017 18:39 

niebieski
Jakby ktoś w nocy 7/8.02 przypadkiem wybierał się na nocne zwiedzanie, to chętnie się przyłączę:) Mam międzylądowanie w Abu Dhabi, ale wydaje mi się, że nocne zwiedzanie Dubaju będzie ciekawsze, zwłaszcza, że to moja pierwsza wizyta w Zatoce Perskiej.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 02 Lut 2017 16:51 
Awatar użytkownika

Loty: 172
Kilometry: 436 641
niebieski
Wieczorową porą oprócz spaceru po Marinie można pojeździć sobie metrem po barach umieszczonych na dachach budynków. 850 metrów pieszo od Emirates Towers Station jest Level 43 Sky Lounge. Bar otwarty jest do 2 w nocy. Widok z baru jak niżej (fotka z ich strony):

Załącznik:
level 43.jpg
level 43.jpg [ 195.42 KiB | Obejrzany 5739 razy ]

Po drugiej stronie ulicy w Jumeirah Emirates Towers Hotel, do północy jest czynny Clique. Z tych barów są fajne widoki nocą na dzielnicę finansową.

Załącznik:
clique.jpg
clique.jpg [ 68.27 KiB | Obejrzany 5739 razy ]

Z kolei 250 metrów, od stacji Burj Khalifa/ Dubai Mall jest hotel Sofitela. Z baru Above (otwarty do 4 nad ranem) świetny widok na najwyższy budynek świata:

Załącznik:
above.jpg
above.jpg [ 180.25 KiB | Obejrzany 5739 razy ]

;)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 20 Lip 2017 15:12 

niebieski
Czy lądując EK179 na DXB T3 o 22:45 w sobotę jest szansa zdążyć na metro i dojechać nim do Mariny?

Czy w nocy we wrześniu spacer spod Mariny do Burji Khalifa jest do zrobienia? Po drodze widoki są chociaż jakieś ciekawe? Jakoś trzeba zabić nocne godziny ;)

I znów - wylot z DXB T3 o 8.30, zakładając że na lotnisku będę chciał być 2h wcześniej, czy zdążę dojechać metrem spod Burji Khalifa? (z tego co wyczytałem metro od 5.30 więc wydaje się że bez problemu, ale wiele osób tu piszących w analogicznych sytuacjach decydowało się na taksówkę - słusznie?)

EDIT: Czy ktoś ew orientuje się ile kosztuje Uber na/z DXB w w/w miejsca? I czy nie ma problemu ze złapaniem kierowcy w nocnych godzinach?

Z góry dziękuję
Kuba
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość