Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 27 Cze 2015 16:51 

Witam, ;)
Kupiłem walizkę podręczoną o wymiarach 55 x 36 x 21 cm (plastikową), z uwagi na fakt, że np. w Ryanair'rze max. wymiary to 55 x 40 x 20 cm [1 cm wiecej: 21>20 cm], w EasyJet'cie 50 x 40 x 20 cm [1cm więcej: 21>20, 5cm więcej: 55>50], AirFrance/KLM 55 x 35 x 25 cm [1 cm więcej: 36>35], mam kilka pytań:
1) Czy kratki w poszczególnych liniach są z reguły większe i o ile? Czy idealnie opowiadają wymaganym wymiarom?
2) Czy ten 1 cm (w większości przypadków), może spowodować policzenia bagażu jako nad wymiarowego?
3) W odniesieniu do EasyJet'a: czy te 5 cm przekroczonej wysokości, z dużą dozą prawdopodobieństwa dyskwalifikuje moją walizkę jako bagaż podręczny?

W szczególności interesuje mnie polityka Ryanair'u, ale także pozostałe linie [AirFrance\KLM, EasyJet], gdzie wielkość mojego bagażu jest nieznacznie przekroczona ale jednak.
Z góry dziękuję za odpowiedz zorientowanych ludzi :)
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

All inclusive w Maroku 🏝️ 4* resort z basenami i spa 🌴 6 dni w Agadirze za 1989 PLN All inclusive w Maroku 🏝️ 4* resort z basenami i spa 🌴 6 dni w Agadirze za 1989 PLN
Weekend w Barcelonie za 689 PLN😍 😎 Loty (sobota-niedziela) i hotel w centrum Weekend w Barcelonie za 689 PLN😍 😎 Loty (sobota-niedziela) i hotel w centrum
#2 PostWysłany: 27 Cze 2015 16:53 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
niebieski
Ostatnia polityka Ryanaira jest taka że nie musisz się martwić, koszyki (jeśli są w użyciu) mają też chyba z 2cm "luzu"

#3 PostWysłany: 27 Cze 2015 16:57 

Zajrzyj do viewforum.php?f=228 lub pobaw się funkcją "Szukaj", np. search.php?keywords=Klm+podr*czn*+wymiar*&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj.
 Profil Relacje PM off
marcino123 lubi ten post.

#4 PostWysłany: 27 Cze 2015 17:04 

Kara napisał(a):

akurat nie znalazłem nic o przekroczeniu 5 cm w EasyJet'cie oraz o nieznacznym przekroczeniu 1 cm w pozostałych liniach. Dlatego pisze tutaj, bo wydaje mi się, że do tego służy forum, chyba, że sie myle? Owszem są inne informacje o przekroczeniu 3 cm etc. Ale nie znalazlem nic o 1 cm, ani o 5 w Easy.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 27 Cze 2015 17:17 

easyJet pozwala na bagaż podręczny w wymiarze 56 x 45 x 25 cm. Linia zachowuje prawo do wrzucenia walizki do luku na wyjątkowo obłożonych trasach.

Nie wiem skąd pojawiło się info o mniejszym wymiarze podręcznego w easyJet, skądinąd często powtarzane na blogu fly4free. easyJet przymyka oko na bagaż, podobnie jak Norwegian.

Źródło: http://www.easyjet.com/en/help/preparing-to-fly/baggage

#6 PostWysłany: 27 Cze 2015 17:23 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
niebieski
Fakt, nie mierzyłem ale gdzies mi mignęło na forum że Wizzowe są bardzo sztywne jesli chodzi o wymiary, natomiast FRancowe bardziej tolerancyjne...
Mnie to i tak mniej dotyczy bo ja latam z Forclazem ;)

Natomiast słuszna uwaga - nawet 1cm jest powodem do dopłaty jak się trafi służbista, więc nasze rady z forum trzeba traktować tylko jako nasze subiektywne wrażenia z dotychczasowych podróży...

#7 PostWysłany: 27 Cze 2015 17:28 
Awatar użytkownika

srebrny
W Ryanie i Wizz nie potrzeba służbisty, jak akurat sprawdzą i walizka nie wejdzie do kosza, to raczej zawsze kasują delikwenta, bez względu na to, czy zabrakło 0,5 cm czy 5 cm.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 27 Cze 2015 17:33 

@kamil92sm, z przyczyn technicznych nie widzę, niestety, części Twojej odpowiedzi. Ale 1 cm zrobi różnicę np. w przypadku słynnych pudełek Wizzair. Naprawdę zachęcam Cię do przejrzenia dotychczasowych wątków.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 27 Cze 2015 17:35 

No właśnie też się spotkałem, ze kratki na lotniskach w Ryanie maja +2cm niz max. dozwolone wymiary. Tutaj na forum ktoś pisał, że mierzył tą kratkę.

Czyli, po prostu to jest kwestia szcześcia.... nawet ten 1 cm??
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 27 Cze 2015 17:39 

Jest 44 strony na forum o wymiarach bagażu w FR i W6
pytania-wymiary-i-waga-bagazu-podrecznego-ryanair-wizzair,228,1259

a Ty dalej uważasz, że na Twoje pytanie nie znalazła odpowiedzi o 1 cm? Moim zdaniem temat to skasowania, albo przeniesienia.

Na pierwszej stronie tego wątku informacja od ex gliwice (FR)
Potwierdzam, tez mierzylem.. Kosz, wymiary wewnetrzne ma 22.5x43x58cm(wysokosc)
 PM off  

#11 PostWysłany: 27 Cze 2015 17:42 

owszem, widziałem ten temat, nie ma tam nic o 1 cm :)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 27 Cze 2015 17:51 

maczala1 napisał(a):
W Ryanie i Wizz nie potrzeba służbisty, jak akurat sprawdzą i walizka nie wejdzie do kosza, to raczej zawsze kasują delikwenta, bez względu na to, czy zabrakło 0,5 cm czy 5 cm.

Co do wizzair masz rację, ale co do Ryanair w ogóle (metalowy wzornik, a tylko on jest ważny ma co najmniej 2 cm zapas sprawdzany wielokrotnie i nic nie zapłacisz o ile siła razy gwałt pozwoli ci na jego włożenie oraz wyciągnięcie z wzornika czego też byłem wielokrotnie świadkiem)

kamil92sm napisał(a):

Oczywiście jest, ale KOMPLETNIE jeśli chodzi o Ryanair sie nie przejmuj, wzornik metalowy ma zapas, ale nie przesadzaj mimo wszystko z wypychaniem bagażu, co najwyżej u góry ułóż coś do ubrania na czas gate

scotsman napisał(a):
easyJet pozwala na bagaż podręczny w wymiarze 56 x 45 x 25 cm. Linia zachowuje prawo do wrzucenia walizki do luku na wyjątkowo obłożonych trasach.

Nie wiem skąd pojawiło się info o mniejszym wymiarze podręcznego w easyJet, skądinąd często powtarzane na blogu fly4free. easyJet przymyka oko na bagaż, podobnie jak Norwegian.

Źródło: http://www.easyjet.com/en/help/preparing-to-fly/baggage

easyjet, ma 2 rodzaje darmowego bagażu podręcznego
Kod:
Nie wiążą się żadne opłaty, po prostu czasem rejsy easyjet są tak zapełnione, że te walizki powyżej 50 x 40 x 20 cm muszą iść do luku, bo nie ma miejsca nad siedzeniami. Jeżeli nie potrzebujesz korzystać z zawartości bagażu podczas lotu, nie masz się czym martwić i możesz wziąć bagaż do 56 x 45 x 25 cm.
 PM off
kamil92sm lubi ten post.
kamil92sm uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 27 Cze 2015 17:52 

kamil92sm napisał(a):

Kosz, wymiary wewnetrzne ma 22.5x43x58cm(wysokosc) :roll:
 PM off  

#14 PostWysłany: 27 Cze 2015 17:54 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie chcę siać fermentu ale kiedyś walizka ok. 22 cm nie weszła mi do kosza Ryana. Nie wiem, może kosze z różnych lat różnią się nieco wymiarami albo miałem pecha. Nie będę się upierał, bo to był tylko jeden taki przypadek, a Ryanem nie latam ostatnio często.

Ostatnio edytowany przez maczala1, 27 Cze 2015 17:57, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 27 Cze 2015 17:56 

Dziękuje wszystkim za pomoc :)
Mam jeszcze jedno pytanie, czy wymiary koszów Ryanair'a są uniwersalne w całej Europie? Czy np. one byly mierzone w PL, a np we Francji są ciut mniejsze?
Co z Airfrance?
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 27 Cze 2015 17:59 

mimo wszystko zaufaj, że jeśli chodzi o Ryanair ich metalowy wzornik ma standardowy wymiar
Kod:
Kosz, wymiary wewnetrzne ma 22.5x43x58cm(wysokosc)

22 cm + np. zdolność mojej żony po uprzednim odpięciu zamka pozwalająca na większe upchanie bagażu w szerokości i ....... jak sprawdzą "siłaxgwałt, ubranie na siebie ubrań na czas gate lub dopiero ostatecznie dopiero opłata za niewymiarowy bagaż)
 PM off
kamil92sm lubi ten post.

#17 PostWysłany: 27 Cze 2015 18:01 

Moim zdaniem wszystkie koszyki Ryanaira są identyczne wymiarowo. Nie spotkałem się z sytuacją by w jeden koszyk bagaż wszedł, a w inny nie, a latam od lat z tymi samymi walizkami. Uprzedzam pytanie o LOT, koszyki są większe niż w FR :)
 PM off
kamil92sm lubi ten post.

#18 PostWysłany: 27 Cze 2015 18:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Leciałam 20 razy Ryanairem, w tym prawie zawsze z niewymiarową walizką (na szerokość jakieś 24 cm) i nie było problemu tzn. nikt jeszcze nie kazał mi jej wkładać w pojemnik. I niech tak zostanie ;-)
kamil92sm lubi ten post.

#19 PostWysłany: 27 Cze 2015 18:25 
Awatar użytkownika

srebrny
@LaVarsovienne
Wszystko do czasu. Widziałem już gości, podczas akcji dopasowywania walizki do rozmiaru kosza - zgniatanie kolanami, skakanie po walizce, wyrywanie kółek - darmowa komedia dla wszystkich dookoła :)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 27 Cze 2015 18:29 

Loty: 3
Kilometry: 3 114
Uważajcie na lotnisko Frankfurt Hahn. Niemcy są bardzo skrupulatni. Przy odprawie wszystkie płyny muszą być w woreczku zamykanym na "zip", jeżeli go nie masz to musisz wyjść z kolejki (a bramki zamykają za kilka minut) i na lotnisku kupić woreczek za 0,5 euro.
Leciałam wizzair , moja walizka była za wysoka o 1 cm i kazali mi dopłacić 40euro. Dodam, że z tą walizką latałam 20 razy liniami wizzair i nie było problemów. No, ale cóż Niemcy. :D
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości