Problemy żołądkowe w samolocie brzmią jak prawdziwy koszmar. Małe, wiecznie zajęte toalety, brak dostępu do świeżego powietrza i pogarszające się samopoczucie mogą skutecznie popsuć urlop już na samym początku. Dlatego jeszcze przed lotem warto zadbać o to, jak będziemy czuć się na pokładzie. Dzięki temu łatwo unikniemy dyskomfortu, dodatkowego stresu i nie będziemy uprzykrzać życia współpasażerom.
– Trzeba wziąć pod uwagę przede wszystkim nasze osobiste doświadczenia żywieniowe, ale też to, jacy jesteśmy. Każdy przeżywa lot inaczej. Dla niektórych jest to stres nie do wytrzymania, inni spokojnie przesypiają cały lot – mówi w rozmowie z Fly4free.pl dietetyk Beata Ślebzak-Cebula. – Są jednak produkty, których warto się wystrzegać w każdej sytuacji– przekonuje.
Owoce wydają się być zdrową i sensowną przekąską w trakcie lotu. Musimy jednak pamiętać, że część z nich powoduje wzdęcia. Do tej grupy należą między innymi jabłka, gruszki czy śliwki. Dlatego wybierajmy nasze przekąski rozsądnie, na przykład zjedzmy przed lotem lub weźmy ze sobą na pokład banana. A jeśli już upieramy się przy jabłku, to najlepiej byłoby je wcześniej obrać, bo skórka najtrudniej się trawi.
Fot. Wikipedia






