Wcale nie musisz się bać jedzenia ulicznego. Jest smaczne i niedrogie.
Jeśli nie chcesz wydać majątku na jedzenie, wybierz street food. Ma same zalety dla podróżujących z ograniczonym budżetem: jest szybkie, smaczne i tanie. Niestety nie zawsze bezpieczne. Sprawdź, na co zwrócić uwagę i czego się wystrzegać.
PoprzednieObraz 1 z 10Następne
Możliwość skosztowania lokalnej kuchni jest jedną z największych zalet podróżowania. Odkrywamy nowe smaki i zapachy, poddajemy się temu, co nieznane. Wielu podróżników przyzna, że najlepsze i najbardziej autentyczne jedzenie podawane jest na ulicznych straganach, a nie w drogich, przepełnionych turystami knajpach. Szczególnie jeśli bierzemy pod uwagę potrawy azjatyckie, latynoamerykańskie czy te pochodzące z krajów arabskich. Dlatego warto jadać tam, gdzie stołują się lokalni mieszkańcy. A gdzie szukać? Kramy z jedzeniem znajdziemy wszędzie: na targach, w dzielnicach turystycznych, obok świątyń, w bocznych uliczkach, na głównej drodze. Znajdą się nawet miejscowości, w których nie zdołamy zrobić dwóch kroków, żeby nie natknąć się na kolejny stragan.
Warto spróbować, co ma nam do zaoferowania inna kultura, ale pamiętajmy przy tym, żeby uważnie dobierać miejsca, w których mamy zamiar skosztować lokalnego jedzenia.
Fot. Alan, Flickr
Fot. Alan, Flickr
PoprzednieObraz 1 z 10Następne