Słowacja tylko zimą i tylko na narty? 10 dowodów, że się mylisz
W tym roku PLL LOT rozpoczął regularne loty między Warszawą a Koszycami. Jest to jedyne połączenie bezpośrednie z Polski na Słowację. Czy warto z niego skorzystać i czym Koszyce wygrywają z Bratysławą czy Popradem?
I wreszcie – czy jest sens odwiedzać naszych sąsiadów w innym celu niż narty zimą? Tak. Oto 10 dowodów:
PoprzednieObraz 1 z 11Następne
1. Vyprazany syr czyli niebo w gębie
Kuchnia słowacka zachwyca każdego dnia. Zupa maczanka, bryndzove pirohy, bryndzowe halusky, strapacky, loksa, czy wreszcie vyprazany syr to prawdziwe rarytasy cieszące podniebienie. Co roku w czerwcu w Koszycach organizowany jest tzw. Festiwal Smakoszy - istne święto jedzenia, podczas którego można skosztować potraw kuchni regionalnej, oraz międzynarodowej z najlepszych koszyckich restauracji.
Fot. Ewelina Karpowicz
Kuchnia słowacka zachwyca każdego dnia. Zupa maczanka, bryndzove pirohy, bryndzowe halusky, strapacky, loksa, czy wreszcie vyprazany syr to prawdziwe rarytasy cieszące podniebienie. Co roku w czerwcu w Koszycach organizowany jest tzw. Festiwal Smakoszy - istne święto jedzenia, podczas którego można skosztować potraw kuchni regionalnej, oraz międzynarodowej z najlepszych koszyckich restauracji.
Fot. Ewelina Karpowicz
PoprzednieObraz 1 z 11Następne