Fly4free.pl

Niejadku, uważaj! W tej restauracji zapłacisz karę, jeśli nie zjesz całego posiłku

Foto: Rob Novac / Shutterstock
Właściciel restauracji w szwajcarskim kantonie Aargau wprowadził dodatkową obowiązkową dopłatę do rachunku dla gości, którzy nie dojedzą zamówionego przez siebie posiłku. W ten sposób sprzeciwia się on marnowaniu jedzenia i chce zwrócić uwagę na to, że w porównaniu do innych część świata mamy się bardzo dobrze.

Nietypową politykę wprowadziła hinduska restauracja „Casanova” w szwajcarskiej miejscowości Baden. Zakłada ona, że osoby, które nie dojedzą swojego posiłku, będą miały automatycznie doliczane 5 CHF (ok. 24 PLN) do swojego rachunku.

Co ważne, nie dotyczy to dań zamawianych z karty, ale osób, które wybiorą opcję bufetu „jesz ile chcesz” i nie zjedzą wszystkiego, co sobie nałożyły na talerz. Dostęp do takiego bufetu w szwajcarskiej knajpie kosztuje ok. 20 CHF.

Właściciel restauracji Salman Ghauri tłumaczy, że zdecydował się na to, bo w Indiach, skąd pochodzi, wielu ludzi cierpi z powodu głodu, więc chciał w ten sposób przypomnieć Szwajcarom, jak dobrze mają w życiu.

– Jedzenie jest w Indiach bardzo cenne i nie wyrzucamy go tak po prostu – tłumaczy.

Jak dodaje, we wprowadzeniu tej opłaty chodzi też o to, by ludzie świadomie decydowali o tym, co ląduje na ich talerzu.

– Niektórzy zostawiają swoje talerze wypełnione w połowie i wracają do bufetu, by spróbować kolejnych dań – mówi Ghauri i dodaje, że większość klientów jego restauracji popiera tę politykę restauracji.

W Hiszpanii też walczą z wyrzucaniem jedzenia

Z nieco innej strony do tematu marnowania pożywienia podeszła Hiszpania. Tamtejszy rząd uchwalił kilkanaście dni temu nowe prawo, w myśl którego wszystkie restauracje mają obowiązek zaproponować klientom, by zabrali ze sobą resztki dań, których nie zjedli. I stosownie je zapakować – oczywiście bez żadnych dodatkowych opłat.

Komentarze

na konto Fly4free.pl, aby dodać komentarz.

Nie ma jeszcze komentarzy, może coś napiszesz?


porównaj loty, hotele, lot+hotel
Nowa oferta: . Czytaj teraz »