Pierwsza w Europie podwodna restauracja niedługo otworzy swoje podwoje. Już można rezerwować stoliki
W kwietniu 2019 roku na turystyczno-gastronomiczną mapę świata trafi pierwsza europejska restauracja zlokalizowana pod powierzchnią wody. Niedawno wybudowany lokal powstał w Norwegii i właśnie rozpoczęła się inauguracyjna tura rezerwacji stolików.
O ile idea podwodnych restauracji czy hoteli nie jest niczym nowym, o tyle do tej pory tego typu obiekty można było odwiedzić na przykład na Malediwach czy w Dubaju. Teraz odległość znacznie się zmniejszy, ale to wcale nie oznacza, że łatwiej będzie się tam dostać.
Już teraz stolik trzeba rezerwować przynajmniej z półrocznym wyprzedzeniem, ale nawet we wrześniu przyszłego roku niektóre daty są już niedostępne. Jeśli zależy nam na konkretnym terminie możemy też zapisać się na listę rezerwową, nie ma jednak gwarancji, że jakieś miejsce się zwolni. Sama rezerwacja kosztuje 1000 NOK. Na miejscu dopłacamy za wybrane posiłki i napoje. Ile będą warte? Nie wiadomo, bo na razie ceny w menu pozostają tajemnicą.
Restauracja Under powstała w Båly, niewielkiej miejscowości w południowej Norwegii. To połączenie galerii sztuki, nowoczesnego akwarium i oczywiście lokalu gastronomicznego wysokiej jakości.
Goście nie tylko będą mogli posmakować 18 różnych dań z menu stworzonego w odniesieniu do aktualnej pory roku i w oparciu o sezonowe składniki, ale także dowiedzieć się wiele na temat tutejszego ekosystemu, ochrony środowiska i zmian, jakie w nim zachodzą. Twórcy chcą, by klienci połączyli doświadczenie kulinarne z intelektualnym. Co ciekawe sama nazwa w języku norweskim oznacza nie tylko coś „poniżej” czy „pod”, ale także „cud”.

Budynek, który wygląda jakby był dosłownie zatopiony w morzu ma 3 piętra. Najniższe znajduje się 5,5 metra pod powierzchnią. Na samym dole znajdzie się kuchnia, wyżej sala restauracyjna, a na górze galeria i coś w rodzaju poczekalni. W lokalu równocześnie będzie mogło ucztować maksymalnie 100 osób. Na talerzach znajdą się przede wszystkim dorsze, małże, homary, wodorosty, dzikie grzyby, jagody i inne produkty z wybrzeża.
Kształtem budynek przypomina skałę wynurzoną z wody. Zgodnie z założeniami projektu, z czasem prawdopodobnie obrośnie rafą i stopniowo nie tylko wtopi się w otoczenie, ale także będzie je wspierać. Koszt całego przedsięwzięcia wyniósł ok. 40 mln NOK, czyli blisko 18 mln PLN.



Nie ma jeszcze komentarzy, może coś napiszesz?