W ostatni weekend karnawału serwujemy wam 10 najbardziej nietypowych trunków z różnych zakątków świata.
Pasjonaci alkoholu na całym świecie poszukują nowych doznań smakowych. Ale takie trunki mogą ich zniechęcić do hobby. Produkowane są bowiem z takich składników, że na samą myśl o nich może się zrobić niedobrze. Zresztą, przekonajcie się sami.
PoprzednieObraz 2 z 10Następne
Kumys
Ten tradycyjny trunek koczowniczych ludów centralnej Azji (w Mongolii nazywany ajrag) powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej cukru mlecznego. Lekko musujący napój, produkowany z mleka klaczy, zawiera zaledwie od 0,7 do 3% alkoholu. Czasem kumys przyrządza się też z mleka oślego, wielbłądziego lub owczego. Uważa się, że napój ten ma właściwości lecznicze.
Fot. Wikimedia Commons
Ten tradycyjny trunek koczowniczych ludów centralnej Azji (w Mongolii nazywany ajrag) powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej cukru mlecznego. Lekko musujący napój, produkowany z mleka klaczy, zawiera zaledwie od 0,7 do 3% alkoholu. Czasem kumys przyrządza się też z mleka oślego, wielbłądziego lub owczego. Uważa się, że napój ten ma właściwości lecznicze.
Fot. Wikimedia Commons
PoprzednieObraz 2 z 10Następne