W ostatni weekend karnawału serwujemy wam 10 najbardziej nietypowych trunków z różnych zakątków świata.
Pasjonaci alkoholu na całym świecie poszukują nowych doznań smakowych. Ale takie trunki mogą ich zniechęcić do hobby. Produkowane są bowiem z takich składników, że na samą myśl o nich może się zrobić niedobrze. Zresztą, przekonajcie się sami.
PoprzednieObraz 6 z 10Następne
Chicha
Indiański alkohol z rejonu Andów znany jest już od czasów Inków. Chicha powstaje z kukurydzy z dodatkiem śliny - kobiety przeżuwają ziarna, a następnie wypluwają powstałą papkę do garnków, gdzie ulega ona fermentacji. Trunek, który jest wciąż popularny w Ameryce Południowej, ma kwaśny posmak i słomkowy kolor.
Podobnym napojem jest masato – tradycyjny alkohol trunek Indian Amazonii, wytwarzany ze zmiażdżonych bulw korzenia manioku, bądź z ryżu, kukurydzy czy ananasa, poddawany procesowi fermentacji poprzez żucie i mieszanie ze śliną.
Fot. Wikimedia Commons
Indiański alkohol z rejonu Andów znany jest już od czasów Inków. Chicha powstaje z kukurydzy z dodatkiem śliny - kobiety przeżuwają ziarna, a następnie wypluwają powstałą papkę do garnków, gdzie ulega ona fermentacji. Trunek, który jest wciąż popularny w Ameryce Południowej, ma kwaśny posmak i słomkowy kolor.
Podobnym napojem jest masato – tradycyjny alkohol trunek Indian Amazonii, wytwarzany ze zmiażdżonych bulw korzenia manioku, bądź z ryżu, kukurydzy czy ananasa, poddawany procesowi fermentacji poprzez żucie i mieszanie ze śliną.
Fot. Wikimedia Commons
PoprzednieObraz 6 z 10Następne