LOT uruchamia nową trasę! 6 razy w tygodniu poleci do „kulinarnej stolicy Europy”
Lyon to pierwsza z nowych tras, których uruchomienie zapowiedział narodowy przewoźnik na jesień i zimę. Oprócz francuskiego miasta, LOT uruchomi wkrótce połączenia z Warszawy na Teneryfę, do Innsbrucku, Larnaki, a w lutym przyszłego roku także do Lizbony. Lyon jest trzecim francuskim miastem dostępnym w siatce połączeń LOT po Paryżu i Nicei. I przy tym miastem niezwykle ciekawym, przynajmniej pod względem historii i kulinariów.
- Sharm El Sheikh od 1850 PLN na 7 dni (lotnisko wylotu: Wrocław)
- Limassol od 2372 PLN na 7 dni (lotnisko wylotu: Warszawa – Radom)
- Attyka od 2786 PLN na 7 dni (lotnisko wylotu: Katowice)
Lyon to bowiem jedno z najstarszych francuskich miast, którego historia sięga zamierzchłych czasów starożytnych. Miasto zostało założone w 43 roku p.n.e. przez Rzymian i na początku nosiło nazwę Lugdunum, co według legendy miało oznaczać „wzgórze kruków”.
Dziś to piękne i dynamicznie rozwijające się miasto, którego najstarsza część jest wpisana na listę UNESCO – Le Vieux Lyon to jedno z największych zespołów renesansowych budynków w Europie. Znajduje się tam m.in. przepiękna katedra, monumentalne Place Saint-Jean i Bellecour, a także „traboules”, czyli unikatowa sieć tajemnych przejść ukrytych między uliczkami centrum miasta. Lyon oferuje jednak znacznie więcej: to miasto „Małego Księcia” (to tu urodził się i tworzył Antoine de Saint-Exupery) oraz narodzin kina. W Lyonie urodzili się bracia Lumiere, czyli pionierzy kinematografii, którzy skonstruowali tu pierwszy kinematograf i w 1895 roku zorganizowali pierwszy na świecie pokaz filmowy.
„Kulinarna stolica Europy”
Obecnie Lyon słynie jednak przede wszystkim z gastronomii i wybitnych restauracji – aż 18 lokali w tym mieście posiada jedną lub dwie gwiazdki Michelin. Dla porównania: w całej Polsce jest tylko 6 restauracji uhonorowanych takim wyróżnieniem. Restauracje z Lyonu oferują niezwykle wykwintne dania, choć sama kuchnia jest dość prosta jak na francuskie standardy. Opiera się na maśle, czerwonym winie, śmietanie, podrobach i wszelkiego rodzaju kiełbaskach. Będąc w Lyonie należy również spróbować pralin. Te lokalne zostały wymyślone w XVII wieku i powstają z karmelizowanych orzechów (najczęściej migdałów), które następnie barwi się na różowo.